Olympic National Park
we12inspire

Olympic National Park in Amerika: tips en bezienswaardigheden

Olympic National Park in Amerika: tips en bezienswaardigheden

Wanneer ik terug denk aan mijn bezoek aan Olympic National Park in Amerika verschijnt er steevast een glimlach op mijn gezicht. Samen met Crater Lake National Park was dit één van de hoogtepunten tijdens de rondreis door de Pacific Northwest die ik maakte. Het Olympic National Park sprak al jaren tot mijn verbeelding want in het verleden maakte ik al van afstand kennis met dit gebied. Het Olympic Peninsula in het uiterste noordwesten van Amerika ligt namelijk tegenover Vancouver Island in Canada en vanuit Victoria maakte ik met regelmaat een walvisexcursie. Tijdens deze excursie vaar je door de wateren tussen Vancouver Island en het Olympic Peninsula en ik zag de besneeuwde toppen van Olympic National Park dan al in de verte liggen. Tijdens mijn roadtrip door Washington State was het tijd om kennis te maken met dit bijzondere gebied. Ik wens je veel lees- en inspiratieplezier toe!
 
Olympic National Park view
 

Voorbereiding voor je Amerika reis

Maar eerst: tips voor je voorbereiding op je Amerika reis en je bezoek aan Olympic National Park. Ik reisde de afgelopen jaren zo’n vijf keer door Amerika (van Utah tot Alaska en alles daar tussenin) en heb inmiddels talloze nuttige tips verzameld. Bij deze deel ik ze in het kort met je:
 
– Boek je vliegticket op tijd, vooral wanneer je in juli en augustus reist. De tarieven worden in de zomer nagenoeg nooit goedkoper, vaak alleen maar duurder. Ik scoor de beste deals meestal bij Skyscanner
 
– Regel je ESTA Amerika tijdig! Zonder deze reistoestemming kom je het vliegtuig niet in. Dit is heel belangrijk om op tijd te doen, aangezien je wanneer je bijvoorbeeld Iran bezocht hebt een visum moet aanvragen en een ESTA niet voldoende is. De wachttijden bij het Amerikaans consulaat kunnen enorm oplopen, vooral in de zomer, dus regel je ESTA direct na het boeken van je vliegticket.
 
– Boek je huurauto via Sunny Cars. Zij hebben de beste deals voor Amerika én kopen het eigen risico voor je af, waardoor je bij aankomst in Amerika bij de autohuur balie geen discussie meer hoeft aan te gaan. Ik reis al jaren met Sunny Cars en heb dit altijd als enorm prettig ervaren.
 
– Koop voor het uitstippelen van je route de Rand McNally Road Atlas. Deze is wat mij betreft onmisbaar tijdens je Amerika reis. Daarnaast nam ik ook de Lonely Planet van Washington en Oregon mee tijdens mijn reis.
 
– Tenslotte schreef ik een tijdje geleden over reizen alleen als vrouw in Amerika. Mocht je net als ik alleen reizen, dan is dit zeker een waardevol artikel voor je!
 
Check voor je verder leest ook even deze Olympic National Park video die ik maakte van mijn bezoek aan Hurricane Ridge, Klahhane Ridge en Lake Crescent:
 

 

Over Olympic National Park

Het Olympic National Park ligt dus op het Olympic Peninsula, een enorm schiereiland in het uiterste noordwesten van de Verenigde Staten. Je bereikt het schiereiland vanuit Seattle middels een oversteek door de wateren van Puget Sound. Zelf kwam ik vanaf de Oregon Coast en reed ik via Astoria het Olympic Peninsula op. Het nationale park bestaat uit twee delen: het centrale deel (ook wel de Olympic Wilderness genoemd) en de kuststrook aan het westen van het Olympic Peninsula.
 
Het Olympic National Park werd in 1938 uitgeroepen tot nationaal park en is één van de minst bekende nationale parken van Amerika, mede omdat het redelijk uit de richting is van veel andere bezienswaardigheden. Het hoogste punt van het park is de 2.428 meter hoge Mount Olympus, die bedekt is met gletsjer en met goed weer zichtbaar is vanaf het Hurricane Ridge bezoekerscentrum.
 
Het centrale deel bestaat uit bergen, backpacking trails en kristalheldere meren, evenals regenwouden. Het kustgebied bestaat voornamelijk uit ruige kustlijn, vissersplaatsjes en stranden. Omdat ik slechts één dag had voor het gebied, besloot ik het centrale deel te bezoeken, namelijk Hurricane Ridge en Lake Crescent. Heb je een extra dag, dan zou je het Hoh Rain Forest nog aan je bezoek kunnen toevoegen.
 
Mount Olympus from Hurricane Ridge
 

Plan je bezoek aan Olympic National Park

Het is onmogelijk om alle mooie plekjes van Olympic National Park in één dag te zien. De oppervlakte is enorm en je kunt niet door het park van het ene naar het andere gebied rijden, helaas. Je zult dus altijd weer terug het park uit moeten om naar de volgende bezienswaardigheid te rijden. Hopelijk geeft de foto van de kaart die ik maakte wat duidelijkheid.
 
kaart olympic national park
Maar goed, dan heb je dus een dag. Wat te zien op één dag in Olympic National Park en belangrijker: hoe dit in te delen. Technisch gezien kun je zowel Hurricane Ridge, Lake Crescent en Hoh Rain Forest in één dag bezoeken vanuit Port Angeles, maar dit wordt een hele lange dag. Wil je de kustlijn erbij doen, dan heb je minimaal twee dagen nodig.
 
Zelf koos ik ervoor om twee plekken te bezoeken want ik houd niet van haasten. Daarnaast wilde ik graag een toffe hike doen om het gebied beter te verkennen in plaats van steeds maar van plek naar plek te rijden, een foto te schieten en weer door te gaan. Ik koos daarom voor een bezoek aan Hurricane Ridge voor de bergen en Lake Crescent voor het binnenland. Ik heb hier prachtige baardmossen en watervallen gezien, dus had achteraf gezien geen spijt van het feit dat ik geen tijd meer had voor het Hoh Rain Forest.
 
Tip: bezoek voor je eropuit trekt het Olympic National Park Visitors Center. Deze ligt net buiten Port Angeles, voor de weg naar Hurricane Ridge. Ze kunnen je hier van alles vertellen over de must-sees, wildlife, de wandelpaden en wat je verder nog wilt weten.
 
Hurricane Ridge view
 

Hurricane Ridge

Het eerste deel van Olympic National Park dat ik bezocht, was Hurricane Ridge. Deze lag het dichtst bij mijn kampeerplek en dus voelde het als een logische keuze om hier al vroeg in de ochtend naartoe te gaan. Ik had geluk en het was prachtig weer, dus vroeg opstaan voelt dan totaal niet als een grote moeite. Vanaf de camping reed ik zo de route naar Hurricane Ridge op en al bij het zien van de eerste besneeuwde bergen in de verte begon mijn hart sneller te kloppen. Helaas moet ik je ook meteen teleurstellen: de besneeuwde bergen zijn alleen toegankelijk over meerdaagse hiking trails, ze liggen namelijk in het hart van het park.
 
De route naar Hurricane Ridge is trouwens prachtig en voert je van (bijna) zeeniveau naar een hoogte van 1.592 meter. De ridge bestaat uit een bergkam waar het echt enorm hard kan waaien, vandaar dus ook de naam Hurricane Ridge. In de winter is het een populair ski- en snowboard gebied, in de zomer kun je hier prachtig wandelen. De weg naar boven is bochtig en geeft je waanzinnige uitzichten. Ik moest een beetje denken aan de openingsscène van The Shining. Vooral toen ik op de wandeling die ik maakte nog terug keek op de weg onder me.
 
Bij aankomst op de Hurricane Ridge was het al direct lastig om een parkeerplek te vinden, dus op tijd vertrekken is echt een must. Ik was er in midden juli en toen ik halverwege de dag terug kwam van mijn hike naar Klahhane Ridge, stond er een rij om te kunnen parkeren.
 
Ook op Hurricane Ridge is een bezoekerscentrum en vanaf het terras aan de achterkant heb je prachtige uitzichten over de gletsjers en Mount Olympus in de verte. Hier vind je ook overal al bear warnings dus let er goed op dat je nergens voedsel achterlaat. Op aanraden van de medewerkers van het bezoekerscentrum bij Hurricane Ridge besluit ik de wandeling naar Klahhane Ridge te maken. Deze wandeling kostte me ongeveer vier uur, 2.5 uur heen en 1.5 uur terug. Heb je minder tijd, dan zijn er voldoende andere wandelingen die je kunt maken!
 
Hurricane Ridge parking Olympic National Park

Hurricane Ridge road
 

Wandelingen bij Hurricane Ridge in Olympic National Park

Vanaf het bezoekerscentrum bij Hurricane Ridge zijn er diverse korte wandelingen die je kunt maken voor een goede impressie van dit gebied. Om te beginnen zijn er twee korte wandelingen van beiden een halve mijl over een verhard pad: de Cirque Rim en de Big Meadow Trail. De eerste geeft je uitzicht over Port Angeles en Juan de Fuca Strait (het water dat het Olympic Peninsula scheidt van Vancouver Island) en de tweede geeft je zicht op de Olympic Mountains. De High Ridge Trail is een deels verharde trail die je naar een uitzichtpunt leidt en kent een stijging van bijna 100 meter. De twee eerder genoemde trails zijn relatief vlak.
 
Vanaf het bezoekerscentrum kun je nog verder rijden naar Hurricane Hill. Let op: deze weg is alleen voor auto’s en niet geschikt voor campers! Vanaf hier kun je de Hurricane Hill beklimmen en hier beginnen ook de trails richting de gletsjers in het hart van het park.
 
Olympic National Park hiking Hurricane ridge

Olympic National Park hiking Hurricane ridge
 

Klahhane Ridge hike

Ik koos ervoor om de Klahhane Ridge hike te doen. Tip: doe deze alleen met goed weer want het hoogtepunt is het uitzicht op Vancouver Island en de met sneeuw bedekte Mt. Baker in de verte. Wanneer het bewolkt en/of mistig is, heeft het lopen van deze trail weinig nut. Ik begin mijn wandeling over de High Ridge Trail, waarna ik vanzelf bij de afslag naar Klahhane Ridge kom. Omdat het al enkele dagen niet geregend heeft, is het pad stoffig en binnen no-time ben ik enigszins oranje gekleurd.
 
Het begin van de wandeling is niet moeilijk, het enige waar ik me een beetje zorgen over maak, zijn mogelijke beren op de weg. Echte beren bedoel ik dan. Ik vind het over het algemeen geen probleem om alleen te wandelen in Amerika, maar ben altijd wel extra alert als het op beren aankomt. Navraag bij het bezoekerscentrum leert me dat er regelmatig zwarte beren worden waargenomen rondom de trail, vaak wel wat verder weg. Ik zorg er daarom voor dat, wanneer mogelijk, ik altijd andere wandelaars in het zicht houd. Het lukt niet altijd, vooral niet tijdens het stuk waar ik het bos door moet.
 
Nadat ik het bos ben doorgestoken én ik een kleine hurricane heb meegemaakt (zie de video!) is het tijd voor de klim naar Klahhane Ridge. Boven me zigzaggen mensen al een tijdje en nu is het ook voor mij tijd om aan de steile beklimming te beginnen. De alpiene bloemen staan volop in bloei en onderweg word ik bemoedigend toegesproken door wandelaars die weer op weg zijn naar beneden. Het is écht niet ver meer.
 
Eenmaal boven hebben ze me niks teveel gezegd: het is de moeite meer dan waard. Onder me staar ik de diepte in, voor me zie ik Vancouver Island liggen en de met sneeuw bedekte Mount Baker, die zich op de grens van Canada en Amerika bevindt. Ik neem even uitgebreid de tijd om foto’s te maken, een boterham te eten en een praatje te maken met de Amerikanen die hier ook zijn. Ze vinden het maar wat stoer dat ik als Nederlandse hier ben en deze trail in mijn eentje loop.
 
Na een pauze van een half uur is het tijd om weer aan de terugweg te beginnen. Net na de zigzags schrik ineens want ik hoor gescharrel in de bosjes. Het blijkt een kudde geiten te zijn, gelukkig maar. Als zij hier veilig staan te grazen, heb ik weinig meer te vrezen. Ik zet de pas erin en zo’n anderhalf uur later ben ik terug bij de auto, een bijzondere ervaring rijker!
 
De Klahhane Ridge hike is zo’n 3.8 mijl enkele reis en kostte me in totaal vier uur wandeltijd. In totaal klim je zo’n 500 meter, waarvan het grootste deel tijdens de laatste klim naar de kam. Het pad is niet moeilijk en prima te doen voor iedereen met een goede conditie.
 
Klahhane Ridge view

Klahhane Ridge Walk Olympic NP

Klahhane Ridge view Olympic NP
 

Lake Crescent en omgeving

Halverwege de middag ben ik terug bij mijn auto en twijfel. De benen zijn een beetje moe van deze wandeling, maar eigenlijk wil ik toch nog een stukje regenwoud meepakken. En dus besluit ik toch nog naar Lake Crescent te rijden, op ongeveer een uur rijden van Port Angeles (en een uur van Hurricane Ridge) vandaan. Hier aangekomen ga ik ook weer even langs bij het bezoekerscentrum, het Storm King Ranger Station, waar ze me adviseren de wandeling naar Marymere Falls te maken.
 
De Marymere Falls wandeling voert me door een eeuwenoud woud en over een eenvoudig wandelpad naar Marymere Falls, één van de belangrijkste bezienswaardigheden van het Olympic National Park. De stijging is minimaal en onderweg neem ik de tijd om foto’s te maken van de enorme baardmossen die hier groeien. De watervallen zijn indrukwekkend en vanaf enkele platformen neem ik wat foto’s.
 
Ook maak ik nog even de korte Moments in Time wandeling die me langs het meer voert. Ik merk echter al snel dat het begint af te koelen, dus neem snel wat foto’s en keer terug naar de auto. Alhoewel hier ook weer talloze wandelmogelijkheden zijn, is mijn dag lang genoeg geweest. Ik rijd dus terug naar Port Angeles waar ik mezelf trakteer op een enorme barbecue chicken pizza. Ik weet namelijk zeker dat ik ooit nog eens terug ga naar het bijzondere Olympic National Park!
 
Rain Forest Olympic National Park

Lake Crescent

Marymere Falls
 

Waar te overnachten bij Olympic National Park

Ik reisde door Amerika met een huurauto en een tentje. Zoals je kunt lezen in dit artikel had ik tijdens mijn reis niks vastgelegd en hierdoor kon ik niet overal een (betaalbare) overnachtingsplek vinden. Gelukkig zijn de meeste campings in Olympic National Park op basis van ‘first come, first serve’ en ik was op tijd genoeg om een plekje op Heart O’ the Hills Campsite te bemachtigen. Ik kwam rond het middaguur aan en toen waren er nog enkele plekken beschikbaar, halverwege de middag zat alles vol.
 
De Heart O’ the Hills Campsite is een eenvoudige camping met alleen stromend water en verder geen voorzieningen. Het is tevens de beste plek om te overnachten wanneer je naar Hurricane Ridge wilt. Ik betaalde USD 20 per nacht en dit kun je alleen cash voldoen. Meer informatie over de campings in Olympic National Park vind je hier.
 Indien je liever in een hotel, motel of B&B overnacht is Port Angeles de beste uitvalsbasis voor je bezoek aan Olympic National Park. Van tevoren reserveren in het hoogseizoen is noodzakelijk. Daarnaast heb ik me laten vertellen door een vriendin die tegelijkertijd met mij in het gebied was, dat Port Townsend ook de moeite waard is. Dit ligt op ongeveer een uurtje rijden van Port Angeles vandaan.
 

Camping in Olympic National park
 

Verder nog handig om te weten voor je bezoek aan Olympic National Park

Vergeet niet om een nationale parken pas te kopen, waarmee je alle nationale parken van Amerika kunt bezoeken. Dit is over het algemeen goedkoper dan steeds opnieuw een entreeticket kopen voor elk park dat je bezoekt. Verder is het handig om te weten dat de Amerikanen zelf al vanaf juni vakantie hebben en de maanden juni t/m augustus dus hoogseizoen zijn. Alhoewel er vanuit Europa weinig bezoekers komen, is het Olympic National Park wel een populaire bestemming voor Amerikanen en Canadezen. In juni en juli kan er nog sneeuw liggen bij Hurricane Ridge en zijn mogelijk niet alle trails geopend.
 

 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk vond je dit uitgebreide artikel over Olympic National Park nuttig. Ik vond het met recht één van de mooiste plekken die ik bezocht tijdens mijn reis door de Amerikaanse Pacific Northwest. Omdat het gebied zo ontzettend groot is was één volle dag eigenlijk niet genoeg, ik hoop er daarom zeker nog eens terug te keren om naar het Hoh Rain Forest te gaan en naar het kustgebied van Olympic National Park
 
Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat, wanneer je een aankoop doet of reservering maakt via mijn website, ik zonder kosten voor jou een kleine commissie ontvang.

3 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *