Nydia Track New Zealand
nieuw-zeeland,  we12hike

Nydia Track: de mooiste onbekende hike van Nieuw-Zeeland

Nadat ik vorig jaar gestopt was met Te Araroa, verbleef ik twee weken bij een vriend in Nelson, in het noorden van het Zuidereiland. Hij vertelde me over een onbekende hike in de Marlborough Sounds, namelijk de Nydia Track. Deze wandelroute is eigenlijk alleen bekend bij locals en met een beetje geluk kom je er niemand tegen. Ik liep deze route tussen kerst en oud & nieuw en dus midden in het hoogseizoen. Ik kwam hooguit twee mensen per dag tegen. In dit artikel vertel ik je meer over de prachtige Nydia Track in de Marlborough Sounds.

Nydia Bay campsite
Nydia Bay campsite

De Nydia Track is een 27 kilometer lange hike in de Marlborough Sounds. Hij wordt omschreven als middelzwaar. De route begint in Duncan Bay bij Tennyson Inlet en eindigt in Kaiuma Bay bij Havelock. De afstand over de weg is 69 kilometer oftewel 1.5 uur rijden. Er is geen openbaar vervoer tussen het begin- en eindpunt dus tenzij je twee auto’s hebt of een watertaxi weet te charteren, loop je heen en terug dezelfde route.

Onderweg kun je kamperen op de Nydia Campsite of overnachten in de Nydia Lodge. De lodge dien je van tevoren te reserveren, de camping is first come, first serve.

De start van de Nydia Track
De start van de Nydia Track

Naar de trailhead in Duncan Bay

Ik was er al voor gewaarschuwd dat de route naar Duncan Bay uitdagend is. Ik had net mijn auto gekocht en moest er nog een beetje aan wennen hoe ik ook alweer in een automaat moest rijden. Het uitdagend is niet overdreven, in slecht weer zou ik je deze rit absoluut afraden. Onderweg is nog steeds veel schade van eerdere stormen en de weg is bochtig, smal en heuvelachtig.

Bij aankomst in Duncan Bay blijk ik de laatste parkeerplaats te hebben. De rest wordt bezet door eigenaren van bootjes die in de baai liggen. Ik parkeer mijn auto, bind mijn rugzak op en ga op pad. Omdat ik niet de hele track op en neer wil lopen, besluit ik tot aan de Nydia Bay Campsite te gaan en daar mijn tent op te zetten.

In Duncan Bay
In Duncan Bay

Op naar Nydia Saddle

Het valt me direct op hoe ongelofelijk blauw het water hier is. Ik had ook van de website van Department of Conservation begrepen dat er damage to the track is maar dat de wandeling wel gewoon open is. We gaan het zien.

Het eerste deel van de route is simpel en weinig technisch. Af en toe moe ik even een stroompje over springen, maar heel spannend is het niet. Na ongeveer een uur kom ik bij een eerste landslide. Hier is een flinke lading puin naar beneden gekomen en ik steek hem zo snel mogelijk over. Aan het einde worstel ik me door een bende takken heen.

Er volgen nog een aantal uitdagingen, dan weer onder een boom door kruipen, dan weer door de bush waarbij mijn backpack overal achter blijft haken. Ondertussen ben ik ook al een beetje aan het stijgen en komt links van mij de Ngawhakawhiti Bay in zicht. Hier liggen kajakkers voor anker, maar zij zien mij niet en ik besluit door te lopen naar Nydia Saddle (327m), waar ik een goed uur later aan kom.

Ik ben een beetje teleurgesteld als ik boven ben want het is zo dichtbegroeid dat ik geen uitzicht heb. Ik daal snel af en het pad is aan deze kant van de kam een stuk modderiger en gladder. De stenen zijn begroeid met mos en ik moet opletten dat ik niet uitglijd.

On the Nydia Track
Blauw, blauwer, blauwst
Landslide Nydia Track
Probeer hier maar overheen te klimmen
Uitzicht op Nydia Bay
Uitzicht op Nydia Bay

Naar de Nydia campsite

Het laatste uur van de wandeling voert me naar de Nydia Campsite. Het is altijd weer op een bepaalde manier spannend wanneer je bij een first come first serve camping aan komt of er al andere mensen zijn. En wat blijkt? Er is helemaal niemand. De komende 24 uur breng ik in volledige rust en stilte door.

Er zijn 8 kampeer plekken en ik kies er eentje aan het water. De eb is inmiddels begonnen en ik neem nog snel een duik voordat het water zich te ver heeft terug getrokken. De rest van de middag breng ik, onder het genot van 3.000 sandflies, door rondom de tent.

Nydia Bay Track campsite
Nydia Bay Track campsite

Wakker van een schreeuw

Ik besluit de buitentent niet op te zetten want ik wil graag van de sterren genieten vannacht. Ergens halverwege de nacht hoor ik een enorme krijs, vlak naast mijn oor. Ik zie iets in de boom naast mij omhoog schieten. Ik richt mijn hoofdlamp erop en wat blijkt: het is een possum. Zijn schreeuwen snijden door mijn ziel en ik vind het beangstigend. Ik wil niet dat hij mijn eten gaat zoeken en dus besluit ik voor de zekerheid al mijn eten in een luchtdichte zak op te bergen.

De possum die me wakker houdt
De possum die me wakker houdt

Terug naar Duncan Bay

De volgende ochtend doe ik rustig aan. Het is ongeveer vier uur terug naar de auto en vervolgens bijna twee uur rijden naar Nelson. Ineens zie ik twee kajaks voor me verschijnen, die vlak naast me aan land gaan. Het blijkt een groep van zes kajaks te zijn, die hier hun kamp willen opzetten voor de nacht.

De gids weet me te vertellen dat er slecht weer op komst is en dat ik de kam maar beter zo snel mogelijk over kan steken. Op zich laat ik me niet snel bang maken, maar aangezien ik op de heenweg al heb gezien wat een storm kan aanrichten, besluit ik snel in te pakken en terug te lopen naar de auto.

Hier kom ik halverwege de middag aan. Van slecht weer is geen sprake maar ach, better safe than sorry.

Zonsopkomst bij Nydia Bay
Zonsopkomst bij Nydia Bay

Praktische informatie Nydia Bay Track

Ik eindig dit artikel met wat praktische informatie over de Nydia Bay Tack en dingen die handig zijn om te weten:

  • De route is ook opengesteld voor mountainbikers, ik heb er twee gezien tijdens mijn hike.
  • Ik liep ongeveer 3 kilometer per uur.
  • Er is water op Nydia Bay Campsite, maar je dient dit wel te filteren voor gebruik. Ik heb hiervoor de Sawyer Squeeze.
  • Er is geen mobiel bereik in Duncan Bay en ook niet op de track.
  • Kijk voor meer informatie op de website van Department of Conservation. Hier kun je ook reserveren voor de Nydia Lodge.
  • Het is geen scenic track, maar een bush walk. Verwacht dus geen picknickbanken, uitzichten etc.

Paklijst Nydia Track

Voor deze korte overnight hike heb je niet veel nodig. Ik heb zelf het volgende in mijn rugzak (de Aura AG 50 van Osprey) meegenomen:

– Mijn tent, ik had de Big Agnes Tiger Wall UL2
Een slaapmat
– Mijn RAB slaapzak
– Een opblaasbaar kussen
– Een microvezel handdoek van Decathlon
– Om te koken: een brander, een pan, gastankje en RVS spork
– Een drinkbeker
– Een eenvoudige EHBO set
– Een hoofdlampje
– Een zakmes
– Een waterfilter, ik had de Sawyer Squeeze bij me
 
Verder natuurlijk je (slaap)kleding, een paar schoenen bij het kamp (ik draag Crocs), een leesboek of e-reader, oordopjes en een BiteAway. Deze laatste is absoluut onmisbaar tijdens je Nieuw-Zeeland reis om de jeuk van de sandfly bites enigszins te verzachten. Want bijten gaan ze sowieso!

Gear Nydia Track
Gear Nydia Track

Nieuw-Zeeland voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Nieuw-Zeeland op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.

In mijn e-book Nieuw-Zeeland voor beginners vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Nieuw-Zeeland. Ooit was ik zelf een beginner. In 2002 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik nog vier keer naar Nieuw-Zeeland en bracht ik er meer dan een jaar door.

Tussen 2001 en 2017 werkte ik bij verschillende reisorganisaties. Het voorzien van concrete, praktische tips is dus mijn vak en is gebaseerd op jarenlange ervaring.

Bekijk en bestel het e-book hier

Conclusie en disclaimer

De Nydia Track is een heerlijke hike op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland die iedereen met een redelijke conditie zonder problemen kan maken. Het is absoluut een van mijn favoriete onbekende hikes naar een plek waar je even helemaal kunt uitzoomen en geen of nauwelijks andere toeristen tegen komt.
 
Hopelijk vond je dit artikel over de Nydia Track in Nieuw-Zeeland nuttig. Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben, laat dan gerust een comment achter of stuur me een berichtje. Meer over mij lees je in mijn bio, meer over Nieuw-Zeeland lees je op mijn Nieuw-Zeeland startpagina.

Andere mooie, vergelijkebare wandelroutes in Nieuw-Zeeland zijn:

Lake Daniell Track
Mueller Hut hike
Angelus Hut
 
In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvang ik zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *