fietsen in noorwegen
noorwegen,  we12inspire,  zweden

Noorwegen of Zweden: tips voor het kiezen van je vakantie!

Noorwegen of Zweden – welke bestemming moet je nu precies kiezen voor je reis naar Scandinavië? In dit artikel vertel ik je uitgebreid over de verschillen tussen de twee landen. De afgelopen vijf jaar bezocht ik beide landen elk (bijna) elk jaar van noord tot zuid en in de zomer en in de winter en in de zomer van 2023 verhuisde ik zelfs naar Zweeds-Lapland en woon ik op de grens met Noorwegen. Ik kan je dus uit eigen ervaring uitgebreid vertellen of je nu het beste voor Zweden of Noorwegen kunt kiezen voor je vakantie. Bij deze een uitgebreide vergelijking die het maken van een keuze hopelijk wat eenvoudiger voor je maakt.

mooiste plekken in zweden
Zonsondergang in Zweden

Noorwegen of Zweden: welk land is het mooist

Alhoewel ‘mooist’ natuurlijk heel relatief is, vermoed ik dat de meeste mensen Noorwegen landschappelijk gezien als mooier dan Zweden bestempelen. De Noorse fjorden zijn natuurlijk de belangrijkste trekpleister, gevolgd door de gletsjers en de noordelijke Lofoten en Vesterålen. In Zweden zijn mijn persoonlijke favorieten de fjälls op de grens met Noorwegen en de scherenkust.
 
Zelf vind ik Noorwegen minder ruig dan Zweden. In Noorwegen vind je op veel plekken (vakantie)huizen terug in het landschap, terwijl je in Zweden echt kilometers kan rijden zonder huizen te zien. Zo staat er zelfs op de weg over de Hardangervidda bebouwing viel mij op. In Zweden heb ik het gevoel sneller in ongerept gebied terecht te komen, zonder dat ik hiervoor te voet de wildernis in hoef te trekken. Ongerept betekent voor mij dan zonder teken van menselijke activiteit.
 
Dit neemt niet weg dat de fjorden en gletsjers van Noorwegen ontzettend indrukwekkend zijn. Vooral bij goed weer is het intens genieten en kun je Noorwegen op zijn mooist ervaren. Dit brengt met tot het volgende onderwerp: het weer!

Gryllefjord, Senja Noorwegen of Zweden
Gryllefjord, Senja

Het weer in Noorwegen en Zweden

Eerlijk is eerlijk: in Noorwegen heb ik regelmatig ronduit slecht weer gehad. De keren dat ik in het voorjaar reisde (mei, juni) was het eigenlijk altijd redelijk tot zeer goed weer. In de zomer heb ik steevast regen lijkt het wel. Zo veel regen dat ik beide keren uiteindelijk de bergen over ben gestoken naar Zweden. Wil je naar Noorwegen op vakantie gaan, houd dan ernstig rekening met slecht weer. Je kunt uiteraard geluk hebben, maar zeker ook pech hebben. In Zweden regent het minder vaak en is het overwegend net iets warmer dan in Noorwegen. Sowieso is het handig om rekening te houden met regen wanneer je naar een noordelijke bestemming reist.

Noorwegen of Zweden weer
Het weer in Noorwegen

Zweden of Noorwegen: waar zijn de meeste toeristen?

In Noorwegen vind je over het algemeen meer ‘typische toeristen’. In de havens van bijvoorbeeld Bergen en Geiranger liggen meestal enkele gigantische cruiseschepen en er komen in de zomer ook hordes met toeristen naar Noorwegen. Naar mijn gevoel komen er in Noorwegen meer cruisetoeristen (die dan vervolgens ook een dagje ‘aan land’ gaan in bijvoorbeeld Bergen) die Noorwegen even afvinken ‘van het lijstje’ en gaan er naar Zweden liefhebbers van ruimte en natuur. De typische ‘lijstjestoerist’ die je in Noorwegen ziet, vind je in Zweden bijna niet. Dit neemt niet weg dat het in bijvoorbeeld Stockholm ook aardig druk kan zijn, met name in de zomer. Echter deed het mij minder toeristisch aan dan Zweden.

trektocht in Grövelsjön
Op mini-trektocht in Grövelsjön

Noorwegen of Zweden met de camper

Ik vond het in Noorwegen aanzienlijk lastiger om met een vervoermiddel te wildkamperen. Ik ben zelf niet met een camper naar Noorwegen geweest met wel met een kampeerauto (oftewel mijn Volvo waar ik achterin een matras had liggen) en in Noorwegen zijn minder plekken om te wildkamperen. Dit heeft er mede mee te maken dat het campertoerisme enorm is toegenomen de laatste jaren en veel landeigenaren hierdoor hun land niet meer beschikbaar maken voor kampeerders. Op veel plekken, vooral in het zuiden, hangen bordjes met ‘no camping’ en touwen om bepaalde zijweggetjes of parkeeplaatsen af te sluiten. Ik heb soms wel een paar uur rond gereden op zoek naar een geschikte wildkampeerplek. Qua campings zijn de voorzieningen redelijk gelijk. De meeste campings bieden tentplekken, camperplekken en soms ook nog een aantal hyttes of stuga’s.
 
Verder lezen? Dat kan in mijn uitgebreide artikel over wildkamperen in Zweden.
 
Wil je eerst eens kijken of een camper iets voor jou is? Huur dan een camper in plaats van dat je er direct eentje koopt. Dit kan bijvoorbeeld via Travelhome.

Trainen voor een meerdaagse hike
Wildkamperen op de Kungsleden in Arctisch Zweden

Autorijden in Noorwegen of Zweden

Wie met de eigen auto naar Noorwegen of Zweden gaat doet er verstandig aan om je rijtijden ruim te plannen. De wegen in Noorwegen zijn stukken bochtiger en bieden minder mogelijkheden tot inhalen dan in Zweden. Hier vind je vaak lange rechte wegen waarbij je zonder problemen campers of andere langzaam rijdende voertuigen kunt inhalen. Daarnaast is het handig om te weten dat je in het fjordengebied regelmatig te maken krijgt met ferries / veerboten, waardoor de prijs van je reis flink kan oplopen.
 
Verder lezen? Hier vind je mijn uitgebreide blog over met de eigen auto naar Zweden

Mooiste plekken in Zweden: de Halleberg aan het Vänermeer Noorwegen of Zweden
Een eland vlak naast de auto op de Halleberg in Zweden

De steden van Noorwegen en Zweden

Eén van de leukste steden in Zweden is Stockholm. Ik reis er meestal wel buiten het hoogseizoen naartoe, maar ik vind het een prettige stad om rond te lopen. In Oslo ben ik zelf nog niet op stedentrip geweest, in Bergen wel. Een leuke stad voor een dag, maar niet meer dan dat. Hetzelfde geldt voor Göteborg, de tweede stad van Zweden. Echter ga ik er vanuit dat je Noorwegen of Zweden niet voor de steden bezoekt dus ga ik hier niet al te uitgebreid op in.
 

Zonsondergang in Bergen Noorwegen of Zweden
Zonsondergang in Bergen

Geldzaken: is Noorwegen of Zweden goedkoper?

Alhoewel Scandinavië bekend staat als een dure bestemming, merk ik dat het lijkt alsof de prijzen in Zweden inmiddels redelijk vergelijkbaar zijn met Nederland, vooral wat betreft benzine en boodschappen. Wil je uit eten gaan, dan ben je wel flink wat geld kwijt voor een fatsoenlijke maaltijd. Noorwegen spant qua Scandinavische bestemmingen wel echt (letterlijk!) de kroon wat prijzen betreft, het is een dure bestemming.

fietsen in noorwegen biking in norway
Op de Vikfjället in Noorwegen

Bereikbaarheid

Wanneer ik met de auto naar Zweden ga, reis ik meestal via de bruggen in Denemarken of neem ik de Stena Line van Kiel naar Göteborg, mits ik verder naar het noorden reis. Deze optie is mij echt uitstekend bevallen afgelopen zomer en zou ik zonder twijfel nogmaals doen. Qua vluchten heeft KLM meerdere dagelijkse verbindingen naar onder meer Oslo, Bergen, Stavanger (Noorwegen) en Stockholm en Göteborg in Zweden. Bekijk alle tarieven hier.
 
Ook met de Stena Line naar Zweden? Mijn uitgebreide review staat hier!

fietsen in noorwegen of zweden
Landing in Bergen, Noorwegen

Wandelen in Zweden of Noorwegen

De wandelaar komt in Noorwegen en Zweden uitstekend aan zijn trekken. Beide landen zijn uitermate geschikt om te voet te verkennen. In Zweden vind je relatief gezien wat meer aanbod aan eenvoudige wandelingen en zijn de bekende trektochten wat minder zwaar dan in Noorwegen. Bekende trekkings in Zweden zijn de Kungsleden en de Jämtlandstrianglen. In Noorwegen zijn de Olavsleden en de trektocht over de Hardangervidda erg bekend. In Noorwegen heb je trouwens vaker te maken met beklimmingen, in Zweden is het landschap relatief gezien wat vlakker.
 
Verder lezen:
Wandelen in Noorwegen: vier onbekende hikes
Wandelen in Zweden: alles wat je wilt weten

Wandelen in Zweden
Wandelen in Zweden

Over wild in Noorwegen en Zweden

In Noorwegen kun je uitstekend walvissen spotten vanuit de noordelijke gebieden, bijvoorbeeld op de Vesterålen vanuit Andenes. Rendieren kom je veel in Zweden tegen, vaak zomaar op de weg. Elanden leven zowel in Noorwegen als in Zweden. Daarnaast maak je in Zweden kans op beren, wij hebben die gezien in Sånfjället Nationaal Park. Noorwegen is minder bekend als berenbestemming.

rendieren op de weg in Zweeds Lapland
rendieren op de weg in Zweeds Lapland

Zweden en Noorwegen combineren

Kun je naar aanleiding van het bovenstaande geen keuze maken? Combineer dan beide bestemmingen met elkaar. Je steekt de grens eenvoudig per auto over. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een rondreis te maken die start in Zuid-Zweden en via midden Zweden over te steken naar Noorwegen, om vanuit hier af te zakken naar het zuiden en met de boot terug te gaan naar Nederland. Wil je beide bestemmingen combineren, dan zou ik dit wel pas doen als je minimaal drie weken tot je beschikking hebt omdat het anders best haasten wordt qua rijden en dat wil je eigenlijk niet.
 
Onderstaand enkele voorbeeldreizen die Noorwegen en Zweden combineren:
19-daagse rondreis Zweden & Noorwegen: een huisje in Scandinavië
21-daagse rondreis Denemarken, Zweden, Noorwegen – Made in Scandinavia
15-daagse rondreis in de nazomer van Noord-Scandinavië

Linköping in Zweden
Linköping in Zuid-Zweden

Volledig georganiseerde reizen

Er zijn uiteraard verschillende opties om op rondreis naar Noorwegen of Zweden te gaan. Je kunt alles zelf regelen, maar uiteraard ook gebruik maken van de diensten van een reisorganisatie. Zij zorgen ervoor dat je reis volledig verzorgd wordt én het geeft minder gedoe indien je reis onverhoopt niet door kan gaan, waar de laatste jaren helaas een uitstekend voorbeeld van zijn. Ik heb hieronder mijn favoriete reisorganisaties voor je op een rijtje gezet:
 
Voigt Travel
Nordic.nl
SNP Natuurreizen
Riksja Travel
TUI
ANWB Reizen

kviknes hotel balestrand
Balestand in Noorwegen

Zelf je reis regelen

Uiteraard is het ook mogelijk om zelf je reis te regelen. Heb je al een precies reisschema in gedachten, dan adviseer ik je om zeker in het hoogseizoen (juli en augustus) je accommodaties van tevoren te boeken. Dit kan voordelig via Booking.com.
 
Wil je vliegen, bekijk dan alle tarieven via Skyscanner. Vergeet niet om je CO2 uitstoot dan te compenseren!
 
Een auto huren doe je zonder zorgen via Sunny Cars. Zij kopen het eigen risico voor je af met een aanvullende verzekering, waardoor je zonder zorgen op reis kunt gaan en altijd in het Nederlands geholpen wordt bij vragen. Daarnaast werken zij uitsluitend met gerenommeerde maatschappijen zoals Hertz en Alamo. Ik huurde regelmatig een auto via Sunny Cars en ben enorm tevreden.
 
Je overtochten boek je snel en eenvoudig via Stena Line. Tip: kies voor een paar tientjes extra voor het flexibele tarief, dit geeft een gerust gevoel dat je kunt annuleren tot kort voor vertrek.
 
Ook handig zijn de volgende van mijn favoriete reisgidsen en wegenkaarten:
Wegenkaart Noorwegen en Zweden van de ANWB
Lannoo’s Autoboek Noorwegen on the road
Lannoo’s Handboek Scandinavië
Lannoo’s Autoboek Zweden on the road
ANWB Camperboek Europa

Reishandboek Zweden

Verder lezen over Zweden? In mei 2023 verscheen bij Uitgeverij Elmar mijn Reishandboek Zweden, een praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden.

Deze reisgids werd met veel plezier geschreven aan de hand van meer dan 15 reizen naar Zweden die ik de afgelopen 10 jaar maakte. Het is een complete gids met veel achtergrondinformatie, kaarten en plattegronden in kleur.

Bestel bij Bol.com / Bestel bij de lokale boekhandel

En tenslotte …

Wil je nog verder lezen, bezoek dan de Zweden startpagina of de Noorwegen startpagina voor alle tips over deze bestemmingen. Ook leuk om te lezen is dit artikel met tips voor je eerste keer in Zweden. en mijn blog met mooiste plekken in Noorwegen. Daarnaast heb ik nog wat tips voor onbekende gebieden waar ik relatief weinig Nederlanders tegen kwam op vakantie:
 
Noorwegen:
Senja – een onbekend eiland boven de Poolcirkel
Blådålen en Møsevassbreen
 
Zweden:
Sånfjället Nationaal Park
Grövelsjön: een wandelparadijs in Dalarna
 

Zweden voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik. 

Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweden. In het e-book Zweden voor beginners vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).

Ook deel ik veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden.

Bekijk het e-book hier

Conclusie en disclaimer

Hopelijk vond je dit artikel over Noorwegen of Zweden voor je vakantie nuttig en heb ik het maken van een keuze hiermee wat makkelijker voor je gemaakt. Mocht je nog vragen hebben, laat dan gerust een comment achter of stuur me een berichtje.
 
In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvangen wij mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *