Nieuw-Zeeland 2019
nieuw-zeeland

Nieuw-Zeeland 2019: wonen, werken, wandelen!

Nog één nachtje en dan is het zo ver … dan stap ik voor de vierde keer in mijn leven op het vliegtuig naar Nieuw-Zeeland, mijn allerfavorietste land ter wereld. Nergens ter wereld vind ik zo’n innerlijke rust als hier en voel ik me zo intens gelukkig. Ik heb het de laatste tijd bewust even stil gehouden en niet echt gedeeld op socials maar nu is het eindelijk zo ver en ga ik jullie wat meer over mijn reis vertellen.
 
Het idee voor deze reis ontstond afgelopen januari en toen wilde ik in maart al gaan, maar dat lukte uiteindelijk niet omdat er andere dingen op mijn pad kwamen waarvoor ik in maart in Nederland moest zijn. Het idee bleef echter in mijn hoofd zitten en langzaam vormde zich de combinatie ‘wonen, werken, wandelen’.
 

Reis naar Nieuw-Zeeland: het ‘wonen’ deel

Goed, ik noem het wonen, maar dat is natuurlijk niet helemaal waar. Echter vestig ik me wel min of meer een maand op dezelfde plek dus dan is dat even mijn ‘woonplaats’. Omdat ik deze keer een maand ga inclusief vluchten, kon ik niet overal naartoe. Daarnaast heb ik deze keer een wat beperkter budget dan vorige keer, vandaar dat ik ook niet met een auto ga rondreizen in Nieuw-Zeeland.
 
Omdat accommodatie op mijn favoriete plekken (Queenstown en Wanaka) niet te betalen is in het hoogseizoen en ik deze keer niet vanuit een tent en hostels wilde leven, heb ik besloten om de eerste drie weken van mijn reis te verblijven in de Tasman regio, in het plaatsje Nelson om precies te zijn. Nelson ligt in het uiterste noorden van het Zuidereiland en ik heb warme herinneringen aan deze plek, die ik overigens al vier keer eerder bezocht. Daarnaast hebben ze hier een fijne bibliotheek waar je kunt werken zonder maximale datalimiet en zonder dat je tussen de andere backpackers zit, iets waar ik niet zo veel zin meer in heb deze keer.
 
Ik heb ervoor gekozen om te verblijven in een Airbnb. Na even zoeken kwam ik bij een stel uit die een kamer verhuurt voor niet al teveel geld en waar ik tussen mijn trektochten door mijn spullen kan laten. Daarnaast kan ik er zelf koken, hebben ze wifi en kan ik er mijn was doen. Het is een reislustig stel met veel wandelervaring over de hele wereld en dat is ook de reden dat ik voor hen heb gekozen. Ze hebben zelfs besloten de kamer de gehele periode voor mij te reserveren zodat ik alles kan laten liggen als ik er niet ben, maar ik hoef alleen de nachten te betalen die ik er daadwerkelijk slaap. En dat zonder hierom te vragen. In mijn ogen zijn ze nu al toppers!
 

hiking in nelson lakes national park
In het prachtige Nelson Lakes National Park in 2018
 

Reis naar Nieuw-Zeeland: het ‘werken’ deel

Omdat ik mijn werk dus van overal ter wereld kan doen (lees ook dit artikel voor meer informatie over mijn workations) kan dit dus ook prima vanuit Nieuw-Zeeland. Mijn opdrachtgevers zijn ervan op de hoogte dat ik vanaf de andere kant van de wereld werk de komende periode en ik heb met mezelf afgesproken zo’n twee dagen in de week te werken. De overige tijd heb ik gereserveerd voor het maken van wandeltochten in de diverse natuurparken in de omgeving van Nelson.
 
Twee dagen in de week is natuurlijk niet veel, maar ik heb de afgelopen weken keihard gewerkt om zo veel mogelijk lopende zaken af te ronden en alvast voor te bereiden, waardoor alles gewoon doorloopt als ik er niet ben. Er zullen alleen geen nieuwe blogs verschijnen in de periode dat ik op reis ben, maar ik ga wel proberen om net als de vorige keer weekverslagen te maken en die te uploaden. Verder dus even geen of nauwelijks nieuwe artikelen …
 

Wandelen in Nieuw-Zeeland

Ik krijg heel vaak de vraag waarom ik steeds weer terugkeer naar Nieuw-Zeeland. Het antwoord is simpel: omdat ik me er veilig voel als vrouw alleen, omdat je er echt fantastisch kunt wandelen en vanwege de immens mooie natuur. Daarnaast ben ik al sinds mijn eerste bezoek in 2002 verliefd op Nieuw-Zeeland en voelt het een beetje als thuiskomen zodra ik geland ben in Auckland.
 
In de vier weken dat ik er ben ga ik drie meerdaagse trektochten lopen. De Abel Tasman Track (die liep ik al eens, maar dan tot tweederde, ik ga nu de hele track doen), de Heaphy Track en de Queen Charlotte Track. Daarnaast heb ik nog een aantal vrije dagen waarop ik wellicht een auto ga huren en dagwandelingen ga maken, maar dit hangt ook af van het weer en hoeveel werk ik heb liggen.
 
Aan het einde van mijn reis ga ik over land terug naar Auckland. Eerst met de ferry van Picton naar Wellington, waar ik twee nachten blijf. Vanuit Wellington reis ik per bus naar Auckland, waar ik nog twee nachten bij bekenden logeer voor ik weer terug vlieg naar Nederland.
 

roadtrip in de waitakere ranges
In de Waitakere Ranges net buiten Auckland in 2017
 

Een maand weg zonder je vriend … waarom doe je dat?

Eerder schreef ik dit artikel over waarom ik alleen reis terwijl ik een relatie heb. Inmiddels is mijn vriend voor zichzelf gestart maar nog niet op het punt waarbij hij een maand weg kan vanuit Nederland. Ik kan er dan voor kiezen om thuis te blijven en te gaan zitten wachten tot dat wel kan of om gewoon te gaan. Ik kies voor dat laatste want je weet nooit hoe dingen lopen en hoeveel tijd ik nog tegoed heb op deze aardbol. En natuurlijk ga ik hem missen en is een maand best lang, maar we werden verliefd net toen ik voor drie maanden wegging, dus we weten hoe het is en thuis blijven voor de ander is voor ons allebei geen optie.
 

Voorbereiding voor Nieuw-Zeeland: het visum

Nadat ik mijn tickets had geboekt moest ik nog mijn visum aanvragen. Sinds kort kent Nieuw-Zeeland namelijk een zogenaamde NZeTA, een electronische reistoestemming die andere landen zoals Australië en Amerika al langer hebben. Je kunt deze online aanvragen op de website van New Zealand immigration maar je visum voor Nieuw-Zeeland ook regelen via Nederlandse partijen. Je kunt dan alle informatie op je gemak in het Nederlands doorlezen.
 
Bij de toestemming betaal je ook meteen de International Visitor Conservation and Tourism Levy, een nieuwe toeristenbelasting voor het behoud van de natuur. Er wordt veel over deze belasting gezegd, maar ik heb de schandalige dingen gezien die (onwetende) toeristen hebben toegebracht aan de Nieuw-Zeelandse natuur en ben blij dat ik op deze manier een kleine bijdrage kan leveren aan het behoud van de prachtige natuur van Nieuw-Zeeland. De totale kosten bedragen, afhankelijk van hoe en waar je het visum aanvraagt, ongeveer € 40 per persoon. Mocht je binnen twee jaar weer terugkeren naar Nieuw-Zeeland, dan kun je hetzelfde visum gebruiken.
 
Vraag je reistoestemming op tijd aan want zonder deze toestemming mag je niet aan boord stappen van het vliegtuig. Ik had mijn toestemming al binnen 10 minuten binnen per email, maar het kan soms enkele dagen duren voor ie goedgekeurd wordt.
 

abel tasman national park
Abel Tasman National Park
 

En verder …

Tsja verder ben ik gewoon heel blij dat ik weer terug ga naar de andere kant van de wereld. Omdat ik de afgelopen periode best druk was met vanalles en nog wat dringt het eigenlijk pas sinds vorige week tot me door dat ik ook daadwerkelijk ga. En dat ik aan de andere kant van de wereld zit voor een maand. Nerd als ik ben, ben ik natuurlijk wel wat zenuwachtig en zie ik op tegen de lange vlucht maar ik weet dat ik, als ik er eenmaal ben, helemaal in mijn element zit.
 
Ik wens jullie dus een hele fijne maand en hopelijk blijven jullie mijn verhalen volgen vanuit Nieuw-Zeeland!
 

Conclusie en disclaimer

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen, dan ontvang ik mogelijk een bescheiden commissie. Daarnaast heb ik voor dit artikel samengewerkt met een externe partner.
 

11 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *