Pupu Springs
nieuw-zeeland

Nieuw-Zeeland 2019 week 2: Nelson en Golden Bay

Yessss ook mijn tweede week in Nieuw-Zeeland zit erop. Althans, het is vandaag precies twee weken geleden dat ik op het vliegtuig stapte. En over twee weken vertrek ik alweer, maar daar wil ik nog niet teveel over nadenken eerlijk gezegd. Time flies when you’re having fun! Bij deze volgt het weekverslag van week 2, waarin ik heel veel wandelde, sliep in het onweer en op zoek ging naar een interview in de wildernis. Veel leesplezier!
 
PS de eerdere weekverslagen van Nieuw-Zeeland 2019 (+ voorbereiding) vind je hier
 

Wainui Falls swingbridge in Abel Tasman Nationaal Park
Swingbridge op de Wainui Falls Track in Abel Tasman NP
 

Wandelen in en rondom Nelson

Ik heb in totaal drie trektochten geboekt en in de tussenliggende periodes breng ik mijn tijd grotendeels door met werken en wandelen in en rondom Nelson, het stadje waar ik me deze maand min of meer gevestigd heb. Zoals ik in het verslag van vorige week ook al schreef, is het werken hier echt super relaxt. Omdat het tijdsverschil 12 uur is, krijg ik over het algemeen geen nieuwe email overdag en dus sluit ik op de dagen dat ik werk (iets van 4 per week) mijn laptop met drie lege inboxen. Zo relaxt! Ik moet daar in Nederland echt iets op gaan verzinnen. Ik kan namelijk mijn mailbox overdag niet sluiten want moet er regelmatig dingen in opzoeken, maar het zou ideaal zijn als ik hem gewoon ‘uit’ kon zetten, althans het binnenhalen van nieuwe berichten dan. Maar goed … da’s weer een ander verhaal.
 
Nelson ligt aan de Tasmanbaai en wordt in aan één kant omgeven door water, de rest er omheen is voornamelijk heuvelland. De heuvels rondom de stad lenen zich dan ook prima om te gaan wandelen. Ik bezocht The Grampians, een soort van stadspark a la Sonsbeekpark in Arnhem, maar dan met heuvels. Er zijn hier diverse wandelpaden en ik kreeg van meerere mensen het advies om de wandeling naar de TV tower te maken, het hoogste punt op bijna 400 meter. Er is hier ook een viewing platform over de Tasmanbaai en ik genoot hier enorm op een zonnige dag.
 

The Grampians, Nelson
Uitzicht over de Nelson, Tasmanbaai en Abel Tasman NP vanuit The Grampians
 
Een andere wandeling die ik deed (vandaag toevallig) was de Airport Perimeter Track Walkway, oftewel een rondje rondom de luchthaven van Nelson. Het is geen immens vliegveld en er is niet onwijs veel vliegverkeer, maar in de 6 kilometer durende wandeling heb ik toch mooi zo’n 5 vliegtuigen zien opstijgen en landen. Je staat dus echt pal aan de start- en landingsbaan, wat wel echt super tof is. Als ik hier zou wonen zou ik deze wandeling als vaste prik hebben!
 
Airport Perimeter walkway Nelson
Airport Perimeter walkway Nelson
 

Golden Bay baby!

Het afgelopen weekend bracht ik door in Golden Bay, een gebied ten noordwesten van Nelson. Het wordt gevormd door Abel Tasman National Park (waar ik vorige week al liep) en Kahurangi National Park, waar ik de komende week de Heaphy Track ga lopen. Er liggen allerlei lekker kneuterige dorpjes en je kunt er, ook buiten de nationale parken, prachtig wandelen.
 
Mijn belangrijkste reden voor een bezoek aan dit gebied was de afspraak die ik had met Miriam Lancewood. Zij is de auteur van het boek ‘Mijn leven in de wildernis‘ en was ooit te zien bij Floortje Dessing, die Miriam en haar man Peter opzocht in de wildernis van Nieuw-Zeeland. We hadden een afspraak om een aflevering van de Podcast voor Avontuurlijke Vrouwen op te nemen. De opname duurde een uur, maar we hebben ruim 2.5 uur met elkaar zitten kletsen. Wat een inspirerende vrouw is Miriam zeg! De podcast verschijnt ergens in december en ik koppel er t.z.t. ook een blog aan, voor degenen die niet van podcasts houden.
 

Miriam Lancewood boeken voor avontuurlijke vrouwen
Miriam met haar boek ‘Mijn leven in de wildernis’
 

Wharariki Beach

Daarnaast maakte ik diverse mooie wandelingen. Ik reed naar Wharariki Beach, helemaal aan het einde van de verharde weg en dan nog zo’n 6 kilometer over een gravelweg de wildernis in. Daar waar de weg ophoudt is een camping en daar zette ik mijn tentje op. De weergoden waren me echter niet helemaal goed gezind en ’s nachts heb ik liggen rillen van de angst tijdens een enorme onweersbui. Uiteindelijk ben ik tussen de donder en de bliksem door naar de kantine gerend om daar ‘veilig’ te schuilen. Onweer en ik … we worden nooit vrienden! Ik voel me echt altijd zo kwetsbaar als het onweert en ik in m’n tentje lig.
 
De volgende ochtend kwam het nog steeds met bakken uit de hemel, maar ik trotseerde de regen en maakte een toffe hike over het strand. Omdat het vloed aan het worden was en ik de low tide trail deed, moest ik behoorlijk rennen maar een aantal Franse mannen heeft me de rotsen over getild en geholpen! Ook lagen er overal zeehonden op het strand, super leuk!
 

Wharariki Beach
De bizarre rotsformaties van Wharariki Beach
 

Farewell Spit

Daarna ben ik naar de Farewell Spit gereden, een 25 kilometer zandstrook in het uiterste noordoosten van Golden Bay. Je kan deze enkele kilometers zelf op en daarna alleen met een georganiseerde tour. Omdat ik dit iets te duur vond (160 dollar) besloot ik hier gewoon weer zelf te gaan wandelen en dat was prima, ook omdat het tocht een grauwe dag was. Ik vond het overigens niet echt super indrukwekkend, maar misschien waren mijn verwachtingen hiervan ook iets te hoog …
 

Takaka en omgeving

Daarna reed ik terug naar Takaka om daar mijn tentje op te zetten bij een campground aan de rand van het stadje. Ik wilde eigenlijk een camping aan het strand, maar die betaal je per site … oftewel vanaf 40 dollar. Of je dan met 1 of 6 personen komt maakt niet uit, maar voor 1 persoon vond ik het een beetje te gek om 40 dollar voor een nachtje op een grasveld te betalen. De camping waar ik nu stond was alsnog prima, ik kon er een warme douche nemen en een nachtje goed slapen.
 
De volgende dag maakte ik nog twee korte wandelingen naar Wainui Falls (zie de korte video) en die naar Pupu Springs, deze bronnen hebben het helderste water ter wereld. Erg leuk en gelukkig was het nog relatief rustig. Wat mij betreft is Nieuw-Zeeland echt prima om in november te bezoeken, nog voor het hoogseizoen maar al wel met redelijk weer!
 

Bij de Wainui Falls
Bij de Wainui Falls in Abel Tasman National Park
 

 

Op naar de Heaphy Track

Zojuist heb ik al mijn werk voor afgelopen week afgerond en zodra dit artikel af is pak ik mijn spullen en ga ik inkopen doen voor de trektocht van komende week: The Heaphy Track. Dit is één van de Great Walks of New Zealand en ik ben er echt super benieuwd naar. Ik slaap als het goed is drie nachten boven de boomgrens dus duimen dat het goed weer wordt.
 
Tot volgende week! Liefs vanuit Nieuw-Zeeland

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *