Nepal is veilig
nepal,  we12inspire

Nepal is veilig!

Voor ik ga beginnen aan een lange reeks verhalen over onze ervaringen op de Everest Base Camp trek, wil ik eerst iets kwijt aan iedereen die het wil horen. NEPAL IS VEILIG! Tijdens onze drie weken durende reis, heb ik me geen enkel moment onveilig en/of oncomfortabel gevoeld. Dit blog schrijf ik met de reden dat ik iedereen wil laten weten dat er geen enkele reden is om niet meer op reis te gaan naar één van de mooiste plekken ter wereld die ik ooit heb gezien. Nepal komt helaas steeds weer negatief in het nieuws en hierdoor raken reizigers verontrust. Met dit blog, hoop ik andere reizigers die naar Nepal gaan en/of een reis naar Nepal overwegen, ervan te overtuigen dat het land nog steeds ontzettend de moeite waard is.
 

Toen was er de aardbeving

Helaas heeft de aardbeving die afgelopen april in Nepal plaatsvond enorm veel schade aangericht. Wij hebben hier gelukkig slechts maar een klein deel van gezien en daarom baseer ik dit blog ook puur op onze eigen ervaringen. Voordat we op reis gingen, was ik wel enigszins verontrust, met name over verhalen die ik her en der las, over de schade die ik zou aantreffen. Gelukkig was het lang niet zo erg als dat men ons wilde laten geloven, althans niet in de (toeristische) gebieden waar wij naartoe gingen. De enige plek waar wij met pijn in ons hart hebben staan kijken, was Durbar Square in Kathmandu, waar praktisch alles in puin ligt. Heel triest, vooral ook omdat er zoveel mooi erfgoed op dit plein te vinden is. Erop terug kijkend, hadden we het beter niet kunnen bezoeken omdat ik er echt heel verdrietig van werd. Andere toeristische plekken die we in de stad bezochten (o.a. Thamel, Swayambhunath en de Garden of Dreams) waren enigszins beschadigd maar zijn nog steeds de moeite waard om te bezoeken.
 

Durbar Square after the eartquake
Durbar Square na de aardbeving
 
In de regio rondom Mount Everest, waar de aardbeving enorm heftig was, hebben we wat schades gezien maar eerlijk gezegd vond ik het weinig schokkend. We hebben al veel gereisd en nog meer trekkings gemaakt en al zo vaak oude huizen in puin zien liggen naast de route, daar kijken we niet meer van op. Sommige Aziatische landen zijn rommeliger dan Nepal. Helaas hebben diverse teahouses hun deuren dit seizoen niet opnieuw kunnen openen vanwege de schade, maar de plekken waar wij verbleven, waren herbouwd en ik voelde me er volkomen veilig. Eerlijk gezegd heb ik nauwelijks gemerkt dat er een aardbeving in het gebied geweest is… Misschien is het ook wel gewoon een kwestie van mijn kop in het zand steken en wilde ik het gewoon niet zien, maar inmiddels hebben mijn reizen me geleerd verder te kijken dan mijn neus lang is. Niet alles is immers zo netjes en goed geregeld als in Nederland…
 
Wat betreft medicatie en medische hulp, daar kunnen we helaas ook over vertellen. Tijdens de Everest Base Camp trek kwamen we tot twee keer toe bij een medische post terecht en in Kathmandu zelfs in het ziekenhuis. Gelukkig mochten we na een check-up steeds weer gaan en hoefden we niet te blijven, maar kregen we wel een dosis medicatie voorgeschreven. In Kathmandu moesten we naar twee verschillende apotheken om de voorgeschreven medicijnen op te halen maar dat was de moeite niet. De helft van de medicatie die we kregen hebben we uiteindelijk niet gebruikt en terug gegeven zodat iemand anders ze nog kon gebruiken. Het liefst hadden we natuurlijk helemaal niks gebruikt maar het was helaas noodzakelijk om terug naar Nederland te kunnen vliegen.
 
Na de aardbeving is het aantal toeristen in Nepal met 35% afgenomen. Zoals ik al in een eerder blog schreef, begrijp ik niet zo goed waarom mensen niet meer naar Nepal willen reizen. Bleven de toeristen ook weg uit Japan of Nieuw-Zeeland naar de allesverwoestende aardbevingen die hier plaatsvonden? Waarom reist men nog steeds massaal naar San Francisco, een plek waarvan je weet dat er een keer een mega-beving gaat komen? Aardbevingen kunnen op veel plaatsen ter wereld voorkomen en heus niet alleen in Nepal. Ik heb veel locals gesproken tijdens onze reis en eigenlijk waren de verhalen veelal hetzelfde, ze wisten niet wat ze meemaakten en sommigen hadden zelfs überhaupt nog nooit een aardbeving gevoeld. Zij waren net zo verrast als dat wij hier in Nederland zouden zijn bij een flinke beving. Blijf dus vooral niet weg uit Nepal vanwege mogelijke aardbevingen, die komen immers overal ter wereld voor!
 
Our guided Jangbu and Lila
Onze gidsen Jangbu en Lila
 

En de olie-crisis?

Helaas heerst er sinds september een oliecrisis in Nepal en niemand weet hoe lang het nog gaat duren. India heeft een blokkade op de export van olie naar Nepal ingevoerd waardoor er hier een enorme schaarste is ontstaan. Wil je het precieze verhaal lezen, kijk dan op Lonely Planet of Wikipedia, dit blog is niet bedoeld om verder in te gaan op de redenen hiervoor. De belangrijke vraag is echter, in hoeverre wij last hadden van de oliecrisis. Ik zal niet ontkennen dat we het gemerkt hebben, maar de impact was minimaal. In enkele restaurants had men aangepaste menu’s omdat ze niet alles op voorraad hadden (eerste wereld probleem!) maar dat was het. Omdat wij alles van tevoren hadden geregeld, stond de geboekte taxi gewoon voor ons klaar en was de vlucht naar/van Lukla ook gewoon geregeld. De grootste issue die we hadden, was dat Turkish Airlines de vlucht nu via Delhi moest laten lopen om hier bij te tanken, wat er uiteindelijk in resulteerde dat we in Istanbul moesten overnachten en 14 uur laten dan gepland thuis waren. Niet echt fijn, vooral als je net bekomen bent van een serie flinke maagproblemen.
 
De oliecrisis zorgde voor nog eens een afname van 15% in het aantal toeristen dat Nepal bezoekt, waarmee de afname op 50% komt. DE HELFT! Veel Nepalezen zijn voor hun inkomen afhankelijk van toeristen en het maakt me verdrietig dat veel theehuizen op de EBC trek leeg waren, evenals diverse restaurants, winkels en andere plekken waar normaal gesproken veel toeristen komen. De Nepalezen kunnen het niet meer betalen om olie te kopen, waardoor ze gedwongen zijn om bijvoorbeeld buiten op een vuurtje te koken in plaats van binnen op hun kookstel. Op de zwarte markt is de olieprijs inmiddels ruim 5 dollar per liter, een enorm bedrag, zeker voor de Nepalezen!
 

Nepal is veilig!

Ik weet eigenlijk niet wat ik moet doen of zeggen om alle zorgen die zich in velen van ons genesteld heeft, weg te nemen. Ik wil alleen maar van de daken schreeuwen “NEPAL IS VEILIG” en ik wil je dan ook vragen om gewoon te gaan, of het in ieder geval te overwegen. Ondanks alle ellende waar de Nepalezen zich doorheen geworsteld hebben, blijven ze altijd maar lachen. Ze kijken de toekomst met een glimlach tegemoet en heten de toeristen nóg meer welkom dan tevoren. Helaas kan ik je niet garanderen dat er geen andere natuurramp plaats vindt als je naar Nepal gaat en ik kan je ook niet beloven dat de oliecrisis voorbij is. Wel kan ik je garanderen dat een reis naar Nepal je voor altijd verandert. De Nepalezen gaan je leren lachen en van het leven genieten, zoals je dit nog nooit eerder hebt gedaan. Waar jouw reis je ook heen mag brengen, het wordt zonder twijfel een onvergetelijke ervaring!
 
Wil je ons helpen te zorgen dat het toerisme naar Nepal weer op gang komt? Deel dit bericht dan met je vrienden!
 
Meer lezen over Nepal? Deze blogs vindt je ook vast leuk:
Nepal: een hoofd vol emoties!
Op naar Nepal en Everest Base Camp

5 Comments

    • anto

      Dank je! Ik heb op de trek voedselvergiftiging gehad en Martijn werd in Kathmandu ziek. Waarschijnlijk een virus en we waren bang dat hij zou uitdrogen omdat hij niks binnen konden houden en zelfs flauw viel, vandaar maar even naar het ziekenhuis. We zijn weer up and running gelukkig 🙂

  • Mark

    Leuke en eerlijke blogs! Ik ga over een maand een soort zelfde reis doen als jullie hebben gedaan. In oktober vertrek ik, waar ik eerst 2 weken vrij heb en daarna 2 de Everest Basement camp ga bewandelen. Deze blog stelt me gelukkig gerust.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *