Geest Moor Moor Museum Internationaal Natuurpark Veenland
duitsland,  we12inspire

Verrassend Duitsland: Internationaal Natuurpark Veenland

Het is even een hele mond vol maar dan heb je ook wat. Het Internationaal Natuurpark Veenland is een fantastisch mooi natuurpark op de grens van het Nederlandse Drenthe en Emsland in Duitsland. Dat dit gebied bij het grote publiek eigenlijk nog nagenoeg onbekend is, blijkt al voor mijn reis. Wáár ga je naartoe? Dit is een vraag die ik meermaals te horen krijg als ik mijn plannen voor het weekend op tafel leg.
 
Het Internationaal Natuurpark Veenland is tien jaar geleden opgericht om de fragiele natuur te beschermen en het gebied en zijn historie onder de aandacht te brengen van de lokale bevolking. Op toeristen gericht is het gebied ook wel, maar nog niet zoals we dat in andere natuurgebieden gewend zijn, het natuurpark is nog volop in ontwikkeling. Bij aankomst in Twist, net over de Duitse grens en gelegen in het hart van het Natuurpark Veenland, ontmoet ik de Nederlandse Danielle en de Duitse Inga. Zij werken samen voor Natuurpark Veenland en vertellen mij dat de opzet van het park was om in eerste instantie een fijne plek voor de lokale bewoners te creëren. Mensen woonden er tot voor kort zonder écht door hebben wat een bijzonder stukje natuur het is. Inmiddels zijn er ook diverse voorzieningen voor bezoekers van buitenaf geplaatst en is het de bedoeling om in beide landen één grensoverschrijdend natuurgebied te creëren. Aan de Duitse kant van het Natuurpark Veenland liggen verscheidene veengebieden, aan de Nederlandse kant is het Bargerveen het bekendst.
 
Een bezoek aan het Internationaal Natuurpark Veenland moet je eigenlijk beginnen met een bezoek aan het Veenmuseum (Moor Museum) in het plaatsje Geeste, in de oostelijke zijde van het gebied. Het museum bestaat uit twee gebouwen die zich richten op de rijke geschiedenis en waarbij je alles leert over de historie en hoe het turfsteken precies in zijn werk ging. Tevens hangt er een kunstgalerij met allerlei bijzondere werken gemaakt van veen. Ook kun je er allerlei bouwwerktuigen zien en zelfs een ritje met de trein maken. Aangezien het al sinds mijn aankomst in het Natuurpark Veenland regent, breng ik aardig wat tijd in het museum door. Nadat ik beide gebouwen uitgebreid bekeken heb, stop ik voor de lunch in het café van het museum. Hier neem ik een boekweit pannenkoek, net zoals men dat vroeger at, soms wel drie keer per dag… Ik krijg er appelmoes en spek bij, in eerste instantie een vreemde combinatie maar het smaakt eigenlijk best goed. Na de lunch is het gestopt met regenen en kan ik écht op pad gaan.
 
Moor Museum Internationaal Natuurpark Veenland
 
Vanaf het Moor Museum besluit ik de Duitse kant van Natuurpark Veenland te gaan ontdekken. Er zijn diverse locaties met speciale uitzichtpunten, het lijkt me een goede introductie voor mijn bezoek. Al snel nadat ik Geeste heb verlaten, kom ik bij het Geest Moor, waar ik een korte wandeling maak die mij naar een uitzichtpunt brengt. Dikke wolken pakken zich boven mijn hoofd samen en voor ik het weet, komt de regen wederom met bakken uit de hemel. Het uitzicht vanaf het platform is echter prachtig en met name heel rustgevend. Af en toe zie ik een kikker het water in plonsen en overal hoor ik fluitende vogels. Voor de rest is het stil. Héérlijk!
 
Geest Moor Moor Museum Internationaal Natuurpark Veenland
 
Mijn volgende stop is bij het Wietmarscher Moor. Ook hier zou een uitzichtpunt moeten zijn maar ik vind het niet. In plaats daarvan kom ik bij een plek waar het veenpluis nog enigszins in bloei staat. Net als ik op mijn buik in het gras lig om een foto te maken, word ik aangesproken door een landbouwwerker vanuit zijn tractor. Of de auto die aan het begin van de weg staat van mij is. Euh ja, hoezo? Hij gaat het hek dichtmaken en als ik wil dat ik straks nog weg kan met de auto, moet ik hem buiten het hek plaatsen. Het blijkt dus dat ik door een hek was gereden en ik me op actief veengrond bevind. Ik spoed me dus maar naar buiten en vraag de beste man voor de zekerheid nog maar even waar zich dan precies het uitzichtpunt bevindt. Dit blijkt achter het hek te zijn op ongeveer een kilometer lopen van de weg vandaan.
 
Wietmarscher Moor Moor Museum Internationaal Natuurpark Veenland
 
Inmiddels is het opgehouden met regenen en laat het zonnetje zich zelfs even zien. Ik wandel rustig in de aangewezen richting en kom na een kwartier inderdaad vanzelf bij een grote heuvel uit. Vanaf hier heb ik een 360 graden panorama over het Wietmarscher Moor. Hier wordt nog actief turf gestoken en dat is te zien: overal zijn afgravingen en afrasteringen. Het wordt er niet minder mooi om. Wat een stilte en uitgestrektheid. Ik ben er de enige en breng er ruim een uur door met het maken van foto’s en gewoon het genieten van de stilte.
 
Wietmarscher Moor Moor Museum Internationaal Natuurpark Veenland
 
Inmiddels is het alweer tijd om terug te gaan naar mijn hotel. Ik overnacht in Landgasthof Backers in Twist en heb daar voor vanavond een tafeltje gereserveerd. Alhoewel ik het niet terug kan vinden in het hotel zelf, heeft het restaurant een Michelin Ster en dat blijkt uit de kwaliteit van eten. Het is duidelijk aspergetijd en ik eet zelf een asperge crème brûlée. Heel bijzonder en enorm tongstrelend!
 
Die avond waag ik me even over de grens, terug naar Nederlandse bodem. Ik zoek de beste plek van het gebied om zonsondergang mee te maken. In het Bargerveen liggen diverse waterpartijen en dat lijkt me wel een geschikte plek om zonsondergang te ervaren. Alhoewel het nagenoeg onbewolkt is, valt de zonsondergang toch wat tegen. Net voor de zon de horizon raakt verschijnt er toch een laag wolken en op een of andere manier, komt de zonsondergang niet helemaal tot zijn recht. Morgen is er echter weer een dag…
 
Moor Museum Internationaal Natuurpark Veenland Bargerveen
 

Over Internationaal Natuurpark Veenland

Ooit was het gebied wat nu het Natuurpark Veenland was het grootste aaneengesloten veengebied van Centraal-Europa. Tegenwoordig wordt er nog slechts op enkele plekken actief turf gestoken. Het park leent zich uitstekend voor een dag of een weekendje weg. Er zijn diverse wandel- en fietspaden die goed bewegwijzerd zijn. Hierover meer in een volgende blog. Vanuit Nederland bereik je het park via Emmen, vanuit Duitsland via Meppen. Kijk voor meer informatie ook op de officiële website van het Natuurpark Veenland. Voor meer tips over de mooiste natuurgebieden in Duitsland kun je ook terecht op de website van het Duits Verkeersbureau.
 
Veenpluis Moor Museum Internationaal Natuurpark Veenland
 
Had jij wel eens van dit gebied gehoord?
 
[Ik maakte deze reis op uitnodiging van het Duits Verkeersburo voor de #EnjoyGermanNature campagne. Alle meningen zijn uiteraard alleen die van mijzelf.]  
Meer lezen over Duitsland en haar prachtige natuur? De volgende blogs vind je ook vast leuk:
Outdoor avontuur bij de oosterburen: op avontuur op de Calmont Klettersteig
(Winters) Wandelen in het Sauerland
Wandelen in de Harz: de berg Brocken beklimmen
 
Volg ons voor een dagelijkse dosis outdoor & adventure inspiratie op Instagram en Facebook!
 
Dank je voor het delen!
 

17 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *