vakantie zuid-finland
finland,  we12inspire

Natuur, stilte en rust op vakantie? Denk eens aan Finland!

Zoals jullie weten, ben ik enorme fan van noordelijke bestemmingen. Wat niemand echter weet, is dat mijn allereerste keer in Scandinavië al in 2001 was, nog voordat het écht populair werd als vakantiebestemming. Ik maakte destijds een reis van een week naar het zuiden van Finland, van Helsinki naar Tampere en de prachtige natuur daar tussenin. Ik was toen pas 21, maar al direct wist ik dat de oneindige bossen, de uitgestrekte meren en stilte van de natuur me altijd bij zouden blijven.

Ik keerde de jaren erna regelmatig terug naar Finland en kom er nog steeds met veel plezier. Het noordelijke gevoel zal altijd onderdeel van mijn leven uitmaken.

Rust, stilte en ruimte in Zuid-Finland
Rust, stilte en ruimte in Zuid-Finland

Finland wordt vaak in één adem genoemd met noorderlicht en huskies. Maar wist je dat de zomer ook een uitstekende periode is om op vakantie in Finland te gaan? Sinds ik in Zweden woon, krijg ik regelmatig te horen van mensen (zowel bewoners als reizigers) dat het hier te druk wordt met toeristen. Iets wat Noorwegen eigenlijk al jaren het geval is is. Dat is natuurlijk niet zonder reden, want zowel Noorwegen als Zweden zijn immers prachtige bestemmingen. Maar … wil je weg van de drukte en genieten van het Scandinavië zoals ik het in 2001 al ervoer? Denk dan eens aan Finland!

Het Finse merengebied
Het Finse merengebied

Hip en hot Helsinki

Laten we beginnen met Helsinki, al sinds lange tijd één van mijn favoriete hoofdsteden van Europa. Ik was er inmiddels drie keer en loop steeds weer met een dikke smile op mijn gezicht door de stad. De Russisch-orthodoxe Uspenski-kathedraal is prachtig en dateert uit 1868. Hij was bedoeld om de Russische overheersing te markeren en is daarom gebouwd op een heuvel. Een andere bijzondere kerk is de Lutherse Temppeliaukio-kerk, gebouwd in een rotspartij en daardoor een groot contrast met de Uspenski-kathedraal die op een rots ligt. Verder leuk om te bezoeken zijn de haven met het forteiland Suomenlinna, de levendige markthal en het nationale museum.

helsinki
Het prachtige Helsinki

Het Finse merengebied

Kun je je de periode nog herinneren dat er geen internet was? Ik lag toen als klein meisje urenlang op de bank met de Grote Bosatlas van mijn vader op schoot, de wereldkaarten te bestuderen. Wat me toentertijd opviel is dat er in Finland zo ontzettend veel meren zijn. Kun je je voorstellen dat je na elke bocht die je rijdt weer een nieuw panorama over een nieuw meer hebt?

Het Finse merengebied, gelegen ten noordoosten van Helsinki, is een van de grootste merengebieden van Europa. Finland draagt als bijnaam “Land van Duizend Meren” en in werkelijkheid zijn het er geen duizend maar 188.000. Honderachtigentachigduizend ja.

Deze meren lenen zich uitstekend voor het maken van een kano- of kajaktocht. Het water is vaak rustig en je peddelt dus zo de stilte van de natuur in. Vergeet niet je zwemkleding mee te nemen voor onderweg of je vishengel zodat je verzekerd bent van een verse lunch. Leuk is trouwens om te weten dat de kleinschalige accommodaties hier vaak gratis materiaal uitlenen, zoals een kajak of een SUP plank.

Ik krijg regelmatig de vraag wat het verschil is tussen kajakken en kanoën. Het belangrijkste verschil is dat kano’s open zijn aan de bovenkant en kajaks gesloten zijn (zie foto hieronder). Daarnaast maak je gebruik van verschillende peddels, die de manier van bewegen beïnvloeden.

Kajakken in Finland
Kajakken in Finland

De natuur rondom het Saimameer

Het Saimameer is het grootste meer van Finland en je kunt alleen hier al zonder gemak een week verblijven, of zelfs langer. Er zijn talloze bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Punkaharju ligt in het noordoosten van het Saimaa gebied en staat bekend om zijn torenhoge bomen. De bekende kam van Punkaharju is op sommige plekken slechts een paar meter wijd en je wordt overal omgeven door water.

Ook de moeite waard is een bezoek aan het Linnansaari Nationaal Park. Dit nationale park is een eiland en dus alleen per boot bereikbaar, die je vanuit Ovari kunt nemen. Er zijn verschillende wandelpaden naar uitzichtspunten over het meer en met een beetje geluk kun je de Saimaa ringzeehond spotten. Ook zeearenden worden hier regelmatig waargenomen!

Verder lezen? Check dan hier mijn blog met 10 dingen om te doen in het Saimaa gebied of kijk hier voor meer informatie over de Saimaa regio.

Punkaharju Ridge in zuid-Finland
De Punkaharju Ridge

Urban outdoors in charmante stadjes

Ik ben meestal een beetje allergisch voor verkleinwoorden, maar stadjes is wel de beste manier om de steden in Zuid-Finland te omschrijven. Behalve Helsinki, Turku en Tampere zijn er nauwelijks grote steden in Finland, de meeste steden hebben niet meer dan 50.000 inwoners en kunnen dus ook als een groot dorp beschouwd worden.

Mijn favoriete stadje in het zuiden van Finland, naast Helsinki uiteraard, is Savonlinna. Dit is de grootste stad van in het Saimaa gebied en staat vooral bekend om de gezellige sfeer en het prachtige middeleeuwse kasteel. Je kunt er urenlang struinen door oude wijken met gekleurde huizen of neerploffen in een van de talloze goede restaurants.

Tip: vanuit Rotterdam vlieg je komende zomer rechtstreeks naar Savonlinna!

Het middeleeuwse Olavinlinna in Zuid-Finland
Het middeleeuwse Olavinlinna

Gezond leven

Zoals jullie weten heb ik gezond leven hoog in het vaandel staan. Vaak zegt men wel dat je na je vakantie kilo’s zwaarder thuis komt, maar in Finland hoeft dit absoluut niet zo te zijn. Nadat je de hele dag in de buitenlucht bent geweest, geniet je van een goede maaltijd in een van de uitstekende restaurants. De Finnen hebben een prima keuken, op veel plekken met lokale gerechten zoals verse vis, bessen en andere producten uit de natuur.

Dat buiten zijn goed voor je is wisten we natuurlijk al, maar wat we ons vaak niet realiseren is dat er nog verschillende andere zaken zijn die we zelf in de hand hebben wat gezondheid betreft. Denk bijvoorbeeld aan een goede nachtrust. In Finland overnacht je in in comfortabele accommodaties en in rust en stilte, iets wat in het drukke Nederland tegenwoordig bijna onmogelijk is.

Daarnaast is het natuurlijk een must om te genieten van een traditionele rooksauna tijdens je verblijf in Finland. Ga bosbessen plukken in de natuur (vanaf medio juli) en neem plaats op een rots en staar over het meer, de rust en de stilte van de natuur in. Je komt niet als een zwaarder maar als een rijker persoon terug in Nederland.

Handig om te weten: de bosbessen die je in Finland plukt hoef je niet te wassen en kun je zo in je mond stoppen. Lekkerder worden ze niet hoor! Wil je gaan vissen, check dan van tevoren of dit is toegestaan in het gebied waar je bent en/of je er een vergunning voor nodig hebt. De aardige locals voorzien je graag van de juiste informatie!

Bessen plukken is altijd een goed idee!
Bessen plukken is altijd een goed idee!

Waarom Zuid-Finland?

Heb ik je er nog niet van overtuigd dat je Zuid-Finland echt eens moet overwegen voor een vakantie? Dan heb ik hier nog wat goede redenen voor je opgesomd:

  • Zuid-Finland is eenvoudig bereikbaar per rechtstreekse vlucht van Rotterdam naar Savonlinna. Dit is een charter van Voigt Travel en alleen te boeken in combinatie met een pakketreis.
  • Liever met de eigen auto naar Finland? Dat kan met Finnlines, er vaart een ferry tussen Travemünde in Duitsland en Helsinki.
  • Het zuiden van Finland is nog onontdekt en er komen nauwelijks Nederlandse toeristen.
  • Je hebt lange, veelal zonnig dagen, vanaf augustus zijn er bovendien weer zonsondergangen zoals deze op de foto hieronder.
  • De Finnen zijn ontzettend aardig en heten je van harte welkom. Ze zijn met recht trots op hun land en laten je deel uitmaken van hun leven.
  • Een vakantie in Zuid-Finland is goed voor mind, body and soul. Need I say more?
Zonsondergang in het merengebied
Zonsondergang in het merengebied

Enthousiast geworden?

Ben je inmiddels al net zo enthousiast geworden over reizen door Zuid-Finland als ik? Mooi! Je kunt hier verder lezen over een vakantie in Zuid-Finland in de zomer of hier een uitgebreid aanbod georganiseerd reizen bekijken.

Ik hoop je met dit artikel echt geïnspireerd te hebben om eens op zomervakantie naar Finland te gaan. Heb je nog vragen? Opmerkingen? Laat dan gerust een comment achter. Wil je liever naar het noorden van Finland? Lees dan hier mijn artikel over een zomervakantie in Fins-Lapland.

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Voigt Travel. Alle gegeven meningen zijn slechts die van mijzelf.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *