natuur in oman
we12inspire

Nature & Wildlife in verrassend Oman

Heb jij Oman al eens overwogen als vakantiebestemming? Hier vind je een unieke combinatie van Oosterse mystiek en westers comfort. De Omaanse bevolking is ontzettend gastvrij en het land wordt beschouwd als een van de meest veilige en traditionele bestemmingen van het Midden-Oosten. De historie van Oman gaat meer dan 12.000 jaar terug en het land zit boordevol met bijzondere natuurparken. Ook handig: officieel spreken de inwoners nog Arabisch, maar de meeste mensen spreken ook Engels, je kan je dus goed verstaanbaar maken in Oman. Aangezien Oman nog relatief onbekend is onder de Nederlandse reizigers, deel ik in dit artikel een aantal tips voor de mooiste plekken om je in de natuur te begeven en bijzonder wild te spotten. Veel leesplezier!
 
Coverfoto: Experience Oman Tourism
 

natuur in oman
Foto: Experience Oman Tourism
 

Vlucht naar Muscat

Met KLM vlieg je binnen 9 uur, met 1 tussenstop, van Amsterdam naar Muscat International Airport. De luchthaven ligt direct naast het centrum en met een taxi of huurauto ben je binnen 15 minuten in het centrum en met het openbaar vervoer binnen 30 minuten. Meer informatie over de luchthaven vind je op de website van Muscat International Airport. Muscat is een mooie stad en heeft ongeveer drie miljoen inwoners. De inwoners laten je graag de culinaire keuken zien, met zowel Arabische als Indiase invloeden. De internationale luchthaven ligt direct naast de stad, waardoor de stad zonder al te veel moeite bereikbaar is. Bekijk hier de tarieven en de vluchttijden.
 

Natuurbestemming Oman

Alhoewel je bij Oman wellicht in eerste instantie denkt aan woestijn en droogte, is niets minder waar. Uiteraard zijn er woestijnen in Oman, maar deze worden afgewisseld met wadis gevuld met water, prachtige stranden met felblauw water en ruige bergketens. De bergen bij Salalah blijven vanwege de constante regenval het hele jaar door groen en de Al Hajar bergketen herbergt de hoogste berg van Oman: Jebel Shams. Bovendien vind je hier ook de ‘Grand Canyon van Oman.’ Oman heeft meer dan 3.000 kilometer aan stranden, soms ruig en onherbergzaam, soms ingericht voor toeristen. Wil je aan het einde van je actieve vakantie bijkomen in aan het strand, dan zijn er talloze beach resorts waar je kunt genieten van comfortabele hotels met spa. Besluit je toch nog iets actiefs te doen, dan kun je bijvoorbeeld gaan kajakken of jetskiën.
 

natuur in oman
Foto: Experience Oman Tourism
 

Wild Oman

‘Wild’ staat hier niet voor ruig, maar juist voor al het wild dat er hier te zien valt. De groene schildpad die met uitsterven bedreigd wordt komt hier voor, het aanschouwen van het uitbroeden van hun eieren op het strand is heel bijzonder. Natuurreservaten en nationale parken zijn door het hele land aanwezig. Voorbeelden zijn As Saleel in de regio A’Sharqiyah, waar je de voor de arabische gazelle kunt spotten en de Omaanse wilde kat (Al Senmar), en het natuurreservaat Jebel Samhan, een van de laatste plekken van de wilde arabische luipaard. Bovendien komen ook vogelaars in Oman goed aan hun trekken, er komen 548 vogelsoorten voor, waarvan een groot aantal trekvogels.
 

natuur in oman
Foto: Experience Oman Tourism
 

Hoe rond te reizen in Oman

Oman heeft een goede infrastructuur. Zelf een auto huren om op pad te gaan is zeker mogelijk. Mocht je liever met het openbaar vervoer reizen, dan kan dit met de bus en per ferry. Liever een volledig georganiseerde tour? Er zijn talloze lokale touroperators die je graag mee op pad nemen naar de meest bijzondere plekken van Oman. Buiten de natuurreservaten mag je zelfs wildkamperen, wat tegenwoordig bijna uniek is in de wereld. Uiteraard geldt hiervoor: leave nothing but footprints! In Muscat kun je alle hiervoor benodigde materialen huren.
 

natuur in oman
Foto: Experience Oman Tourism
 

Benieuwd geworden naar Oman?

Ben je enthousiast geworden over Oman? Bezoek dan de Experience Oman website voor meer tips, reisinspiratie en om je reis te boeken.
 

Conclusie en disclaimer

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met een externe partner. Alle gegeven meningen zijn uiteraard slechts die van mijzelf.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.