confessions van een travel blogger,  Geen categorie,  sunday social travel talk

Mythes over het leven als reisblogger die niet waar zijn!

Zoooo, daar is de eerste Confessions van 2016! Vorige week zaterdag gaf ik een presentatie over “Mijn leven als reisblogger” op het evenement Reis! in Groningen. Toen ik daar wat feitjes vertelde over hoe het leven van een reisblogger nu eigenlijk in elkaar zit, of nog specifieker, mijn eigen leven, zag ik regelmatig mensen kijken met een fronsende blik zo van “oh jaaa?” Tijd dus om een aantal mythes over reisbloggers de wereld uit te helpen! Ohja, wat ik hieronder schrijf, betekent niet dat dit voor iedereen geldt hoor! Maar wel voor een (groot) deel van ons.
 

Jij reist toch altijd gratis?

Ik geef het eerlijk toe, toen ik begon met serieus bloggen, dacht ik ook dat ik gratis op reis zou gaan. En dat klopt ook wel, maar als ik naar de afgelopen twee jaar kijk, betaal ik nog steeds het grootste deel van mijn reizen zelf. Hoeveel dan? Nou, zo’n 65% denk ik. Ik hou het niet precies bij overigens. Maar goed, een (heel) groot deel van mijn inkomsten besteed ik nog steeds aan reizen. Het voordeel van mijn eigen reizen betalen, is dat ik niemand ook maar enigszins verantwoording schuldig ben. Ik hoef er niks over te schrijven en ik hoef er niks over op social media te melden. Daarnaast ben ik niet zo’n fan van pitchen. Ik begon 2015 heel fanatiek, voor mijn eerste tripje van het jaar pitchte ik me een slag in de rondte. Ik was uren bezig om mails te sturen naar verkeersbureaus, hotels, airlines, weet ik veel wat allemaal. Ik zat avonden te mailen en uiteindelijk leverde het me een gratis openbaar vervoer en museumkaart op, evenals een gratis excursie. Ik heb besloten dat dus niet meer te doen, tijd is immers ook geld. Ik weet dat er bloggers zijn die er anders over denken en dat is ook prima, maar alles altijd maar gratis vragen en/of verwachten, is gewoon niet zo mijn ding…
 

Jij volgt echt iedereen!

Ha! Ik kijk wel uit! Welkom in de wereld van de reisbloggers, waar men volgt om gevolgd te worden en ontvolgt als je niet terug volgt. Het klinkt echt heel sneu en dat is het eigenlijk ook, maar het is wel de waarheid. Ongeveer een jaar geleden installeerde ik de apps Find Unfollow en Instrack op mijn iPhone. Er ging een wereld voor mij open! Ik schreef er al eens een blog over, hoe verdrietig het mij maakt dat ik lukraak gevolgd wordt door mensen die mij volgen en zodra ik terug volg, weer direct ontvolgen, alleen maar om volgers te genereren. Ik plak hieronder een overzichtje van accounts die mij afgelopen volgden en weer ontvolgden (soms binnen een uur of twee!) nadat ik ze niet terug was gaan volgen. Ik volg daarom inmiddels echt alleen nog accounts van mensen die ik persoonlijk ken of gewoon interessant vind. Inmiddels heb ik mijn Instagram volledig opgeschoond en ga ik binnenkort met Twitter en Facebook aan de slag. Als potentiële opdrachtgevers vinden dat ik te weinig volgers heb (omdat ik weiger ze terug te volgen want ik doe geen follow for follow) dan is dat jammer. Ik betaal het grootste deel van mijn reizen toch al zelf…
 
(Opmerking: het follow/unfollow is in de Engelstalige bloggerswereld trouwens een grotere issue dan binnen Nederland, waar het gelukkig nog niet zo veel voorkomt. Volg ik jou niet en vind je dat echt ontzettend jammer, dan heb ik je waarschijnlijk gemist in de lijsten met nieuwe volgers of (sorry) dan pas je niet echt binnen mijn niche wat interesses betreft).
 
social media unfollowers
 

Jij bent echt altijd online!

Nee hoor, dat lijkt maar zo! Eerlijk is eerlijk, ik ben waarschijnlijk wel vaker online dan de meeste van mijn vrienden, maar ik ben heus geen junkie die met haar telefoon in haar hand leeft. Als ik in de sportschool ben, blijft de telefoon gewoon in mijn kluisje en vaak zet ik hem even op vliegtuigstand als ik niet gestoord wil worden. Daarnaast verdeel ik mijn tijd zo efficient mogelijk: ‘s ochtends doe ik social media (en plan ik alles voor Twitter en Facebook in via de scheduling tools) en ‘s avonds schrijf ik. Wanneer ik schrijf, gaat mijn telefoon aan de kant want anders word ik steeds afgeleid. Ik denk ook dat het opvalt dat ik vaker online ben omdat ik actief ben op social media. Ik ken ook mensen die zelf niks posten, maar wel op alles en iedereen direct reageren, maar omdat die zelf niks plaatsen, valt het niet zo op. Op zondagavond ga ik lekker in bad met een boek, in de weekenden (als we thuis zijn) gaan we regelmatig wandelen op “silent mode” en het kan zomaar voorkomen dat mijn laptop een dag niet aan gaat.
 

Jij staat altijd leuk op foto’s!

Ja, maar dat komt omdat alle foto’s altijd minstens vijf keer gemaakt moeten worden. Of tien keer. Er zijn bloggers die alleen landschapsfoto’s plaatsen maar persoonlijk vind ik een verhaal veel sprekender als je een foto van de blogger erbij hebt staan. Het hoeven er echt geen tien te zijn hoor, maar wel gewoon eentje. Ik probeer dus op elke locatie minstens één foto te maken waar ik zelf op sta. Soms is dat heel lastig omdat ik alleen reis en dan moet ik mensen vragen een foto te maken. Als ie dan niet gelukt is durf ik niet te vragen of ze hem nog een keer willen maken, dus dan komt ie uiteindelijk niet online. Ik ben nogal kritisch op mezelf en vind al snel dat ik een te dikke kont heb bijvoorbeeld, of dat het lijkt dat ik een onderkin heb. Dus ja, het zal vast zo zijn dat ik leuk op foto’s sta, maar het gaat niet altijd van harte. De foto hieronder was trouwens een klapper, want die was in één keer goed en gemaakt door een Amerikaan toen ik in Denali National Park in Alaska was. Alleen wel jammer dat ik precies in het midden sta. Maar goed… hij was zo aardig, dat durfde ik hem echt niet te zeggen.
 
Denali National Park
 

Jij hebt 30 uur in een dag of niet?

Euh ja, ik kan toveren en heb inderdaad 30 uur in een dag…Goed he? Ik dus gewoon heb evenveel uur als iedereen maar probeer het gewoon wat anders in te delen. Ik doe veel van mijn blogwerk ‘s ochtends (social media dus) voor ik naar het werk ga. Martijn staat altijd om 06.00 uur op dus dan ben ik toch al wakker, dus dan kan ik net zo goed ook achter de laptop springen. Overigens is dat niet iets wat ik doe sinds ik blog. Ik stond eerder altijd pas rond half 8 op (ik moet om 8 uur weg) maar toen liep ik altijd te haasten. Toen we in 2011 terug kwamen uit Nieuw-Zeeland, had ik een jetlag en was ik elke ochtend al om 05.00 wakker. Ik vond die extra uren heerlijk, meestal las ik een boek of schreef ik wat. Toen ik ging bloggen, ging die tijd automatisch over in blogtijd. Ik denk dat de allerbelangrijkste reden dat ik zoveel tijd heb is dat ik geen televisie kijk. Mensen roepen tegen mij dat ze niet snappen dat ik ‘s avonds nog achter de laptop zit, nou ik begrijp niet dat jullie de hele avond op de bank hangen en naar (meestal) zinloze tv kijken. Ieder zijn ding hoor, maar mij zul je niet zien kijken naar in scene gezette reality shows of andere shit. Een goede kwaliteitsserie kan ik wel waarderen, maar wanneer het mij uitkomt. Soms een week of twee niet, dan drie afleveringen in de week…
 

Jij bent vast heel rijk omdat je zoveel geld uitgeeft aan reizen!

Yes, ik heb een dikke bankrekening waar ik alles van betaal. Not! Ik ga gewoon zorgvuldig met mijn geld om en geef het liever uit aan reizen dan aan bijvoorbeeld kleding of een auto. Waar ik vroeger regelmatig de stad in ging om te shoppen, doe ik dat nauwelijks meer. Mijn kledingkast hangt zo belachelijk vol dat ik minstens vijf jaar vooruit kan en makkelijk twee maanden lang elke dag iets anders aan kan. We hebben geen dure auto (hij valt bijna uit elkaar van ellende), gaan niet vaak uit (want we zijn toch nauwelijks thuis) en vinden thuis eten en borrelen met vrienden vaak net zo leuk als in de stad eten. Alle apparatuur die ik voor we12travel gebruik (iPhone, Macbook, camera) koop ik van het geld dat ik met we12travel verdien. Als ik je vertel dat ik dit jaar nét de kosten voor de hosting, reiskosten naar/van events en mijn Macbook heb kunnen betalen, is het je vast duidelijk dat we12travel geen goudmijn is. Gelukkig heb ik natuurlijk gewoon een normale baan maar werken in de reisbranche is geen vetpot. Daarom reizen we relatief goedkoop: we gaan vaak kamperen, nemen eten mee vanuit Nederland en wandelen kost natuurlijk ook nauwelijks geld. Geloof me, als ik met mijn reisbranche salaris zo vaak op reis kan, kun jij het helemaal! Het is gewoon een kwestie van je geld maar één keer uitgeven!
 
Nou, dat was het! Nog andere vragen of mythes die je opgehelderd ziet? Let me know!
 
Meer lezen? Check deze posts:
107 Dagen per jaar op reis met een full-time kantoorbaan
5 Tips voor travelbloggers waarvan ik wilde dat ik ze 5 jaar geleden wist
Confessions van een wandelende travel blogger
 
Dank je voor het delen!
 

34 Comments

 • Jenny - ikreis.net

  Mooi overzicht en heel herkenbaar. Ik denk dat prioriteren stellen en kunnen plannen heel belangrijk zijn voor (reis)bloggers.

  Dank dat je de (in)efficiëntie van pitchen nogmaals benoemd: er zijn momenten dat ik baal dat ik zo weinig tijd heb voor pitchen en netwerken (zo ben ik komende week bijna niet op de vakdagen van de vakantiebeurs), maar daardoor heb ik wél geld de reizen te maken die ik wil.

  • anto

   Soms vraag ik me weleens af waarom ik niet meer pitch, maar als ik me dan weer bedenk hoeveel tijd en moeite het kost, denk ik al snel weer ‘laat maar’. Goed om te horen dat ik daar niet als enige zo over denk!

 • Lotte

  Wat een leuke post! Ik ben pas net beginner als reisblogger maar je tijd strak indelen is zeker 1 die ik herken;-)

  En helemaal eens, volgens mij is een kleiner aantal betrokken volgers meer waard dan een groot aantal ‘nep’ followers.

 • Sandra

  Hahaha zo herkenbaar! Nou ja, bijna dan. Ik betaal iets meer van mijn reizen zelfs. Nou ja, eigenlijk alles, als ik losse hotelovernachtingen in NL niet meetel. Ruim 90% betaal ik dus zelf en ik vind het heerlijk! Vrijheid is mij zoveel meer waard. En ja, dat kost een hoop geld, maar ik werk er ook hard voor. Dat vind ik niet erg. En pitchen vind ik ook vreselijk, vraag me echt af wat ik op de Vakantiebeurs ga doen haha!

 • Madrina

  Ik blog al jaren, over allerlei zaken, maar de laatste tijd denk ik eraan om mijn blog meer om te vormen naar een reisblog (omdat ik gewoonweg meer reis en het alsmaar belangrijker vind). Jouw stuk is alleszins al erg inspirerend.

 • StephanieSmolders

  HAHA ! Super herkenbaar. Ik kijk ook amper tv en krijg die vaak ook heel vaak. Ze denken echt dat wij zijn blijven steken in de oudheid. Grappig. Ik schrijf voornamelijk ‘s avonds na mijn werk. Als ik ‘s morgens nog vroeger op moet dan ben ik een wrak. Ik slaap net iets te graag!

  Ik betaal wel bijna al mijn reizen gratis. Ik ben al super happy als een bedrijf het tof vindt om met mij samen te werken. Dus wie weet is het binnenkort ook 50% zoals bij jou!

  Succes in het nieuwe jaar!

  • anto

   TV is zo jaren ’90 haha. Ik slaap ook heel graag maar als ik te lang slaap, word ik zo suf. Mijn goede voornemen voor dit jaar was om meer te slapen, maar tot nu toe lukt het me nog niet echt helaas…

 • Leoni - justtravelme

  Leuke post. Ik ben nog maar net begonnen dus moet nog zien hoe alles gaat lopen, maar vind het tot nu toe erg leuk.
  Wat je schreef over volgen/ontvolgen herken ik al wel. Zo stom, want ik volg alleen de mensen die ik interessant vind en niet speciaal omdat ze mij volgen

 • Yvonne

  Leuk en op sommige punten herkenbaar om te lezen!Ik sluit me helemaal bij je aan wat betreft geen zin om uren mails te sturen in de hoop iets gratis te krijgen. Dat heb ik dus nog nooit gedaan. En idd dan kun je heerlijk schrijven wat je wil en zo vaak als je wil. Dat van die volgers dat wist ik nog niet, ik ga eens kijken of dat bij mij ook gebeurt… vast! Suf! En idd kun je van elk salaris op reis (het lukt mij zelfs om met een gezin van 4 best vaak op pad te zijn, dus idd dan kan iedereen het!)

  • anto

   Tof dat jullie zo vaak op reis gaan! Kijk maar uit, als je eenmaal die ontvolg apps hebt, gaat er een wereld voor je open. Een niet zo’n leuke maar goed, het geeft je wel inzicht in wie oprecht en wie nep zijn!

 • Wanda

  Leuke blog weer Anto. Heerlijk hoe jij in de blogwereld staat en lekker je eigen gang gaat, ik hou daar wel van.

  Laatst kreeg ik de vraag hoe ik kon leven van mijn blog… Nou, niet dus. Dat zou wel gaaf zijn trouwens, dat ik zou kunnen leven van wandelen, maar dat zit er voorlopig nog niet in en daarnaast vind ik mijn baan als community manager ook veel te leuk om op te geven 🙂

  Je hebt trouwens een goed punt over die foto’s, ik sta zelf (bijna) nooit op foto’s omdat ik vaak alleen op pad ben en weinig mensen tegenkom. Zoiets vragen is ook niet mijn sterkste kant. Dus dan maar vaker een paaltje of boom opzoeken waar ik mijn camera op kwijt kan voor een foto, lang leve de zelfontspanner 😉

  • anto

   Dank je Wanda! Het zou gaaf zijn als je kunt leven van bloggen maar zoals Shane afgelopen week zei bij het Money Making event, dat je er praktisch altijd iets naast moet doen. Om zo’n onstabiel inkomen te hebben lijkt me niks, ik ben toch iets meer van de zekerheid… voorlopig dus maar lekker bloggen en een kantoorbaan erbij. Of andersom 😉

 • Linda

  Ik weet dat over het bloggen in het algemeen vaak wel gedacht word dat wij zo even een artikel in elkaar zetten en alles gratig krijgen. Als de gratis reisjes je echt zo makkelijk om de oren vliegen gooi ik vandaag mijn blog nog compleet om, haha! Maar in sprookjes geloof ik al lang niet meer 🙂 Heerlijk artikel!

  • anto

   Ik moet eerlijk zeggen dat ik best vaak aanbiedingen krijg voor gratis reizen maar dan moet ik mijn baan opzeggen en dan heb ik geen inkomen. Het is wachten op de dag dat men eindelijk gaat inzien dat bloggers niet meer voor niks werken…

 • Yvon

  Dit is een mooi blog om te sturen naar al die mensen die denken ook wel even een blog te beginnen en ‘gratis’ reisjes te ontvangen. Zouden ze dan nog zo enthousiast zijn?;)

  Pitchen zou ik ook meer kunnen doen, maar ik vang hier in China zo vaak bot, dat ik het een soort van opgegeven heb, haha.

  • anto

   Vast niet! Gelukkig gaf Shane Dallas een super presentatie op de Vakantiebeurs afgelopen week en zijn alle aspirant bloggers die alleen rijk willen worden en gratis op reis willen, weer even met beide benen op de grond beland. Kan me voorstellen dat pitchen in China lastig is, naar wat ik heb gehoord gebeurt het in vele landen nog steeds niet of te weinig omdat er geen kennis van is.

 • Jessica

  Interessant artikel Anto! Ik denk dat dit een goede eye-opener is voor mensen die willen starten met een blog om maar zo veel mogelijk gratis reisjes en spullen te ontvangen. Je mag inderdaad blij zijn als je er de eerste tijd je hosting van kunt terugverdienen. 😉 Het blijft een maf wereldje, maar wel een hele leuke als je jezelf er niet in kwijtraakt!

  • anto

   Thanks Jessica! Ik las net jouw post en ben het daar ook helemaal mee eens. Shane vormde een goede inspiratie voor ons afgelopen woensdag (en zette iedere aspirant millionaire blogger weer even met beide benen op de grond haha!)

 • Jessica

  O ja, nog een tip! Ik heb twee statieven: een normale en een reisversie die in mijn dagrugzak past. Je moet niet verwachten dat ie overeind blijft staan bij een tropische storm, maar als je alleen bent en je wilt toch een foto van jezelf is het wel een goed hulpmiddel! Gewoon een timer aan en klaarstaan (en 10x proberen of course) ;p Voor het geval er geen mensen in de buurt zijn (of mensen die zulke slechte foto’s maken dat je er alsnog niks aan hebt. Aan foto’s waar mijn halve hoofd niet op staat heb ik namelijk niet zo veel :P)

  • anto

   Ja ik moet echt idd eens naar statieven gaan kijken … gaat op de to-do list die eindeloos ik. Ik heb inmiddels wel een kleine tripod voor mijn iPhone, dus we gaan de goede kant op!

 • Marcella

  ‘Wat kijken jullie ‘s avonds op tv?’ vroeg mijn schoonvader. Haha, dan schrijf ik meestal, of ik lees blogs. Voelt meestal fijn ontspannend na een drukke werkdag! Leuke blog Anto!

 • Robert | Traveljunks

  Goed geschreven en zeer herkenbaar.

  Ik pitch nooit en heb een hekel aan netwerken. Als “ze” iets van me willen, dan alleen op mijn voorwaarden. Vind ik het extra leuk, dan doe ik het ook nog wel eens voor nop. Al is het maar om de andere uitpersers een hak te zetten hahaha

  Die gratis vouchers, persreizen en toestanden hoef ik ook niet zo nodig, want reizen in een groep vind ik verschrikkelijk en ik heb mijn vakantiedagen hard nodig voor reisjes die ik echt leuk vind 😉

  Ik wil kunnen doen en schrijven waar ik zin in heb. Het negatieve mag rustig ook belicht worden, iets waar veel bloggers niet echt aan lijken te willen gaan.

  Goede tip met die app(s), al weet ik niet eens of ik het wel wil weten 😉

  • anto

   Inderdaad, met die beperkte vakantiedagen doe ik liever de dingen die ik echt gaaf vind, dan achter een groepje andere bloggers aanhollen om vervolgens allemaal dezelfde foto te plaatsen op Instagram. Thanks but no thanks …

 • Liesbeth | Wacca

  Ik ben blij dat je dit allemaal zo eerlijk op schrijft & ben het volledig met jou eens.
  Dat volgen voor volgers, dit is echt het jammere aan het internet van vandaag. Liever minder maar trouwe volgers, dan veel volgers die eigenlijk geen moer om jouw blog, foto’s, reizen, … geven :). Ik blog ondertussen al 9 jaar (vroeger had ik andere blogs), en jammer genoeg is het wereldje ook wel wat veranderd. Het gaat mij nog steeds niet om het ‘bedrijfje’ dat je uit de grond stampt (want zoals je zelf al aanhaalde; je wordt er niet rijk van), maar om de ervaringen die je met elkaar deelt. Het gesprek die na een blogpost kan komen. De interactie met mensen met hetzelfde interesseveld. De reisjes die je kan maken door je blog zijn mooi mee genomen, maar niet de hoofdreden.

  • anto

   Leuk om te horen Liesbeth! Wow, al 9 jaar, dat is een flinke mijlpaal! De interactie met je lezers is super, liever een paar leuke trouwe lezers die regelmatig terug komen dan ton aan eendagsvliegen. En de reisjes zijn inderdaad niet de hoofdreden, want dan kan je gewoon beter keihard werken, sparen en op wereldreis gaan…

 • JC

  Ik ben full time reiziger en blogger. En leid een redelijk minimalistisch leven ook al sta ik regelmatig op zo’n prachtig tropusch strand. Wat je zegt:goed met tijd en geld omgaan. Voordeel van een nomadisch bestaan is dat je geen vaste lasten meer hebt.

 • Marvin

  Hey hallotjuhs ,

  Ik denk stuur toch eff een bericht …
  Ik ben bezig met me te verdiepen in het bloggers wereldtjuh.

  Ik ben zelf van plan om binnekort ( als ik terug ben uit IJsland )om aan me eigen site te gaan werken ..

  Ik reis nu al zon 6 jaar bijna 3 a4 maanden per jaar …
  En heb zoveel speciale dingen mee gemaakt.
  Ook ik kan niet stil zitten .
  Maar daar door .
  Kom er veel op mijn pad .

  Maar merkte al die jaren dat ik wat miste …
  Mijn fotos blijven op me computer staan enz ….
  En de verhalen stapelde zich op in me hoofd.

  Dus tijd voor actie en zo kwam ik achter de bloggers.
  Heb echt veel aan je site en je uitleg…
  Ben nu bezig eerst duidelijke planen te maken .
  En vanuit daar veder te gaan ….

  Maar jouw site je verhalen spreken me erg aan .
  Tis persoonlijk en niet (een soort advertentie over een land )

  Dus bedankt daar voor en vooral door gaan
  Ik zal je op de hoogte houden van mijn ontwikkelingen ….

  Groetjes marvin

  • anto

   Hey Marvin, zit toevallig net achter mijn laptop als jouw comment binnen komt. Tof dat je zoveel op reis bent, heerlijk is dat he? Hoe lang ben je al op IJsland en wat vind je ervan? Ik was er twee weken geleden (al voor de 7e keer) en het blijft een geweldige plek! Succes met het plannen van je site en je blog. Mocht je ooit vragen hebben, let me know. Voor nu nog heel veel plezier en succes met reizen en het maken van reisplannen! groetjes Antonette

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *