hiking the campuhan ridge walk in ubud bali
indonesie,  we12hike

Campuhan Ridge Walk: een must-do in Ubud!

De Campuhun Ridge walk in Ubud is een absolute aanrader! Op het moment dat ik in Ubud aan kwam, was het laat op de avond en dus was het pikkedonker. Het enige dat ik zag, waren lichtjes van de stad, taxi’s, scooters en heel veel andere toeristen. Dit was zeker niet het Ubud dat ik me had voorgesteld, maar ik was te moe om er verder over na te denken aangezien ik net vanuit Nederland was geland en na een lange vlucht behoorlijk moe was. De dagen erna bracht ik door met allerlei activiteiten in en rondom Ubud. Zo ging ik fietsen bij de rijstvelden, beklom ik Mount Batur en ging ik naar de Bali Swing, een mega-schommel boven een ravijn.
 
Ook ging ik naar Gili Air en Lombok, waar ik de Rinjani vulkaan beklom. Na terugkomst op Bali wilde ik graag weer terug naar Ubud aangezien ik nog niet alles had gedaan wat ik daar wilde doen, waaronder de Campuhan Ridge Walk.
 
Alhoewel je het wellicht niet zou verwachten wanneer je door Ubud loopt, is het toch mogelijk om mooie rijstvelden te zien direct vanuit de stad en te gaan wandelen bij de rijstvelden van Ubud. Je kunt zelfs eten tussen de rijstvelden wanneer je bijvoorbeeld naar Three Monkeys Cafe gaat. Enkele hotels waar ik verbleef, waaronder Pertiwi Bisma II en Anini Raka Resort & Spa, lagen midden tussen de rijstvelden. Op zoek naar een tof hotel in Ubud? Lees hier mijn tips voor de beste hotels in Ubud!
 
https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=54368&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fnl%2Ff%2Flonely-planet-bali-lombok-nusa-tenggara%2F9200000099389246%2F&name=Lonely%20Planet%20Bali%2C%20Lombok%20%26%20Nusa%20Tenggara%2C%20Lo…&subid=campuhanridgewalki” rel=”noopener nofollow noreferrer” target=”_blank”>Lonely Planet aan het bladeren was, maar op zich heb je de beschrijving uit die reisgids helemaal niet nodig. Sterker nog, ik vond de beschrijving beroerd en qua aantal kilometers zaten ze er flink naast. Of het ligt aan mijn Suunto GPS horloge, maar dat betwijfel ik. Vertrouw dus vooral niet op hun beschrijving maar … wél op deze blog. Met een dikke knipoog natuurlijk want het moet wel een avontuur blijven, toch?
 

Over de Campuhan Ridge Walk

De Campuhan Ridge Walk is een makkelijke wandeling die je over een verhard pad naar een bergkam boven de rijstvelden van Ubud brengt, ten westen van de stad. Aan beide kanten van de klif ligt een diepe kloof en een flinke stroom water. De kam zelf is niet langer dan anderhalve kilometer en een zeer populaire plek voor een workout. Vanaf de Campuhan Ridge heb je een prachtig uitzicht over de omringende valleien naast en onder je. Aan het einde van de wandeling kom je uit bij het dorpje Bangkian Sidem.
 
hiking the campuhan ridge walk in ubud bali

hiking the campuhan ridge walk in ubud bali
 

Zo kom je bij de Camphuhan Ridge Walk

De hike die Lonely Planet beschrijft begint in het centrum van Ubud, echter verbleef ik al richting de route. De officiële start van de Campuhan Ridge Walk is bij de ingang van de Warwick Ibah Villas. Loop hier de oprijlaan op en houd links aan, je ziet dan vanzelf een bordje ‘going to the hill.’ Volg het betonpad naar beneden, steek de rivier over en hier begint de klim naar de Campuhan ridge.
 
hiking the campuhan ridge walk in ubud bali

hiking the campuhan ridge walk in ubud bali

hiking the campuhan ridge walk in ubud bali
 

Wandelen op de Campuhan Ridge

Zoals ik al eerder zei is de Campuhan Ridge net iets langer dan een kilometer, althans het mooie gedeelte zonder winkeltjes en andere gebouwen. Wanneer je eenmaal boven bent, heb je direct een 360 graden panorama over Ubud en omgeving. Ik heb me laten vertellen dat je hier met helder weer zelfs de Gunung Agung kunt zien liggen, maar helaas mocht ik dat niet meemaken. Een dermate heldere dag in Ubud is vrij zeldzaam volgens mij. Wanneer je eenmaal op de kam staat ben je hopelijk net als ik direct aangenaam verrast door de schoonheid van het landschap. Het pad dat je volgt is verhard en niet moeilijk. Na ongeveer een kilometer kom je bij de eerste gebouwen aan, beginnende met een aantal warungs en kleine cafeetjes en uiteindelijk kom je dus in Bangkian Sidem aan. Vanuit hier kun je dezelfde weg terug lopen of de weg vervolgen door het dorp.
 
hiking the campuhan ridge walk in ubud bali

hiking the campuhan ridge walk in ubud bali
 

Na de Campuhan Ridge Walk

De trail eindigt min of meer bij Karsa Cafe, daar waar de kam ook eindigt. Vanaf hier wordt de trail gewoon de doorgaande weg en ben je ongeveer 2 kilometer van de start van de wandeling bij Warwich Ibah Villas vandaan. Als je een rondje wilt lopen en dus via Bangkiam Sidem terug wilt lopen, is je totale wandelafstand 8 kilometer. Volg indien je dit wilt de weg bij Karsa Cafe en sla bij de eerste weg die je tegenkomt linksaf. Deze weg leidt je naar de rivier, steil naar beneden en weer omhoog. Bij de Traditional Ubud Spa sla je linksaf en volg die weg, die nogal slingert, tot aan Jl. Raya Lungsakian. Sla hier aan het einde links en dan aan het einde rechts op Jl. Raya Sanggingan. Deze weg brengt je uiteindelijk weer terug naar het hart van Ubud.
 

Wanneer kun je de Campuhan Ridge Walk het best doen

Aangezien het altijd lekker warm en vochtig is in Ubud, adviseer ik je zo vroeg mogelijk op de dag te starten met de wandeling. Ik kwam om 07.00 uur op de Campuhan Ridge aan en toen was het al enorm warm en liep ik te zweten als een … tja als een wat eigenlijk? Het zweet gutste in ieder geval in straaltjes van mijn lichaam. Op de kam is nagenoeg geen schaduw dus neem een petje mee en vooral heel veel water. Zoals ik al zei is de trail super makkelijk dus meer dan een paar comfortabele schoenen of je flipflops heb je niet nodig.
 

Eten en drinken op de Campuhan Ridge

Het Karsa Cafe heeft heel slim een aantal bordjes opgehangen vanaf de start van de wandeling, wat het doet lijken alsof zij het enige cafe zijn aan de trail. Niets is echter minder waar, er zijn aardig wat warungs en cafeetjes om iets te eten en/of te drinken. Eerlijk gezegd vond ik de service bij Karsa Cafe niet echt bijzonder, dus een heuse aanrader is het niet. Het uitzicht vanaf het dakterras is, zoals je hieronder kunt zien, echter wel prachtig. Helemaal aan het begin van de Campuhan Ridge Walk vind je Warung Widi waar ze heerlijke koffie hebben, een stukje kleinschaliger en een echte aanrader!
 
hiking the campuhan ridge walk in ubud bali

hiking the campuhan ridge walk in ubud bali
 

Andere handige dingen om te weten als je de Campuhan Ridge Walk doet

Begin de wandeling dus zo vroeg mogelijk, niet alleen vanwege de warmte maar ook om de drukte te ontlopen. Ik was er dus vroeg in de ochtend en had de trail bijna voor mezelf. Enkele locals gebruikten de trail voor hun ochtend-workout maar toeristen waren er nog nauwelijks. Na ongeveer driekwart van de wandeling kom je bij een schommel aan, super leuk om te doen. Terugkijkend op mijn hike over de Campuhan Ridge, vond ik het laatste deel terug door de stad weinig interessant. Achteraf gezien had ik beter gewoon terug kunnen lopen om nog een keer van het mooie uitzicht te genieten, maar dan vanaf de andere kant.
 
Ook maakte ik een korte video van mijn bezoek aan de Campuhan Ridge Walk. Lees hieronder vooral ook nog even verder voor wat aanvullende tips die ik toe voegde naar aanleiding van mijn meest recente bezoek aan Bali in november 2018.
 

 

Update november 2018

Ik ben zojuist opnieuw terug gekomen uit Bali en heb de Campuhan Ridge Walk dit jaar wederom gelopen. Nog even mooi als vorig jaar, maar wel wat drukker. Daarnaast was de schommel die je hierboven en in het filmpje ziet helaas verwijderd. Ik bezocht de Campuhan Ridge Walk samen met Jenny van Ik Reis en haar gezin. Zij hadden een kinderwagen bij zich en we hebben ons net voor Karsa Cafe met een taxi laten afzetten. Vanaf hier zijn we terug gelopen naar Ubud en de kosten hiervoor waren 100.000 RHP. De trail is met de kinderwagen te doen, mits het een redelijk flexibele kinderwagen is …
 
hiking the campuhan ridge walk in ubud bali
 
Nog vragen? Laat dan een comment achter of stuur me een berichtje op mijn social media kanalen. Hopelijk geniet je net zo veel als ik van het wandelen over de Campuhan Ridge!
 

Hulp bij het plannen van je Bali reis

– Mijn ticket naar Indonesië boekte ik via Skyscanner.
– Alle overnachtingen legde ik vast via Booking.com, check deze links voor de beste deals van hotels in Ubud. Ik vloog met Qatar Airways en KLM.
– Bestel hier ook je reisgids voor een nog leukere voorbereiding. Dit zijn onze favorieten:
Reisgids We Like Bali
Capitool reisgids Bali & Lombok
Lonely Planet Bali
 
Op zoek naar meer bezienswaardigheden in Ubud? Check dan de website van Jenny met een compleet overzicht van tips voor Ubud.
 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk vond je dit artikel nuttig. Mocht je nog vragen hebben, laat ze dan gerust achter in de comments.

16 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *