Munduk waterfall trek
indonesie,  we12hike

Munduk waterfall trek: hike langs de mooiste watervallen van Munduk

Inmiddels ben ik voor de vijfde keer op Bali en vanochtend deed ik de Munduk waterfall trek. Eerlijk is eerlijk, ik was best een beetje sceptisch. Want de meeste foto’s die je ziet, zijn van instagrammeisjes die in een onmogelijke jurk onder een waterval staan te showen. Not quite my thing zeg maar, met mijn veels te bleke huid en Nike hardloopshorts. Een hiker ben ik echter wel en dus besloot ik toch maar aan de Munduk waterfall trek te beginnen. En wat bleek? Ik vond het hartstikke leuk, in dit artikel vertel ik je er alles over!

Over de Munduk waterfall trek

Munduk, gelegen in het tropische noorden van Bali, heeft talloze mooie watervallen. Alhoewel je de Munduk waterfall trek ook zelfstandig kan doen, heb ik ervoor gekozen om met een lokale gids te gaan. Deze werd geregeld door mijn hotel. De Munduk waterfall trek zoals ik hem deed, begon en eindigde in mijn accommodatie, de Munduk Villa Dua Bintang. Deze ligt op vijf kilometer buiten Munduk, maar aan de kant van de watervallen.

Ik bezocht tijdens mijn hike drie van de Munduk watervallen:

  • Red Coral / Munduk waterval
  • Labuhan Kebo waterval
  • Melanting waterval

Er schijnt nog een vierde waterval te zijn, de Golden waterfall, maar deze heb ik niet bezocht omdat ik in een temperatuur van bijna dertig graden door de jungle trekken wel pittig genoeg vond. Bovendien geldt voor mij en watervallen wel een beetje: once you’ve seen one, you’ve seen them all. Ik vond drie watervallen dus prima.

Uitzicht over Munduk omgeving
Uitzicht over Munduk en omgeving

Routebeschrijving van de Munduk waterfall trek

Omdat ik een gids bij me had, hoefde ik niet zelf de route te zoeken. Maar … de route staat ook op maps.me – een handige wandelapp. Je kunt eenvoudig beginnen bij de Munduk waterval (Red Coral), hier staat net na het punt waar je betaalt een eenvoudige trekkking map van de Munduk waterfall hike en er staan pijlen naar de volgende watervallen, je kunt bijna niet mis lopen. Onderweg kom je ook genoeg andere wandelaars tegen, vaak met een gids, dus je kunt altijd de weg vragen mocht je er niet uit komen. Hieronder beschrijf ik kort de drie watervallen en wat ik ervan vond.

Eenvoudige kaart van de watervallen bij Munduk
Eenvoudige kaart van de watervallen bij Munduk

De Red Coral waterval

De Red Coral waterval is de Munduk waterval die het beste bereikbaar is. Vanaf de Melanting Cottages is het ongeveer 10 minuten lopen over een meestal betonnens/stenen pad door de jungle. De waterval is lang en nagenoeg loodrecht naar beneden en je kunt, bij laagwater, via stapstenen de stroom oversteken voor een paar foto’s van de linkerkant.

De entreekosten voor de Red Coral / Munduk waterval zijn RHP 200.000 per persoon en RHP 100.000 voor kinderen.

De Red Coral waterfall
De Red Coral waterfall

Labuhan Kebo waterval

Vanaf hier kun je een pad volgen naar de Golden waterfall, maar deze heb ik overgeslagen, ook omdat ik hoorde dat het pad saai is en de waterval niet super. Ook loop je heen en terug over dezelfde route. Ik ben verder gegaan naar de Labuhan Kebo waterval. Dit is een waterval in de vorm van een sluier.

Onderweg kom je een aantal warungs tegen waar je eventueel een snack of drankje kunt kopen. Na betaling van de entreekosten ga je ver naar beneden over een steile trap. Eenmaal beneden aangekomen merk je dat er veel meer water in deze waterval zit, want er vandaan stroomt een diepe, brede stroom, die je oversteekt via bamboebruggen.

Bij deze waterval kun je zwemmen, het is echt heerlijk om even af te koelen. Ook in de stroom tussen de twee watervallen in kun je zwemmen.

De entreekosten voor de Labuhan Kebo waterval zijn RHP 200.000 per persoon en RHP 100.000 voor kinderen.

Welkom bij de Labuhan Kebo waterval
Welkom bij de Labuhan Kebo waterval
Zwemmen in de waterval
Zwemmen in de waterval

Melanting waterval

De mooiste maar ook moeilijkst bereikbare waterval bij Munduk is de Melanting waterval. Om hier te komen moet je namelijk 400 traptreden afdalen. En het zijn niet de traptreden die wij gewend zijn in Nederland, maar ze zijn oneven, hoog en glibberig. Neem je tijd dus want je moet straks ook weer omhoog. Overigens ben ik via een binnendoor route terug gelopen naar Munduk, over een junglepad, dat niet gemarkeerd stond, maar als je het vraagt kan vast iemand je de weg wijzen.

Dit Melanting waterval is ongeveer zestig meter hoog en de hoogste van de Munduk watervallen. Er zijn verschillende uitkijkpunten waar je foto’s kunt maken en het is slim om hier ook even een snack te nemen voordat je weer terug aan de klim van 400 trappen gaat beginnen!

De entreekosten voor de Melanting waterval zijn RHP 200.000 per persoon en RHP 100.000 voor kinderen.

De Melanting waterval op de Munduk waterfall trek
De Melanting waterval

Munduk waterfall trek met gids of niet?

De meeste mensen die ik zag waren met een gids. Ik ben hier ook voor, simpelweg omdat je op deze manier de lokale economie ondersteunt. Mijn gids vertelde me bovendien meer over de omgeving, de fruitbomen, hakte macademia’s voor me open en was ook goed gezelschap. Je kunt de trek echter ook zonder problemen zelf doen, gebruik dan echter geen google maps maar maps.me als navigatie.

Ik betaalde mijn gids IDR 75.000 per uur en we waren drie uur onderweg, met een fooi erbij heb ik hem IDR 250.000 betaald, zo’n 15 euro dus.

In totaal was ik dus IDR 310.000 kwijt voor deze hike, omgerekend ongeveer 18 euro. Ik was alleen en betaalde de fixed fee voor mijn gids dus in mijn eentje, als je met zijn tweeën bent is het per saldo dus goedkoper.

Bewegwijzering op de Munduk waterfall trek
Bewegwijzering op de trek

Tips voor je bezoek aan de Munduk watervallen

Ik deel ook nog wat tips voor je over je bezoek aan de watervallen van Munduk en de trekking die je hier kunt maken.

Allereerst: ga zo vroeg mogelijk in de ochtend. Ik vertrok om 09.00u en was net na 12.00u terug in mijn hotel. Ik wilde eigenlijk pas om 10.00u vertrekken, maar omdat ik in het begin van het regenseizoen reisde (eind november) werd geadviseerd vanwege de regen eerder te gaan.

Over de regen gesproken: draag stevige schoenen. Ik zou deze trek echt niet op mijn slippers gedaan hebben. Het pad is steil en vaak glibberig. In het regenseizoen worden de watervallen soms afgesloten indien het hoog water is en ook is het onverstandig om te gaan hiken met hevige regenval vanwege aardverschuivingen.

Tenslotte raad ik je aan voldoende drinkwater mee te nemen (minstens een liter) evenals zwemkleding (onder je wandelkleding dragen!), een sneldrogende handdoek, een snack, zonnebrand en muggenolie.

Een van de winkeltjes op de Munduk waterfall trek
Een van de winkeltjes onderweg

Waar te overnachten in Munduk

Munduk heeft geen grote resorts of hotels. De meeste accommodaties zijn kleinschalig en liggen vaak net wat verder van het dorpje af. Ik verbleef zelf in Villa Dua Bintang, deze kreeg een 9,3 op Booking en ligt een stukje buiten het dorp, middenin de jungle. Er zijn maar een handjevol kamers en ik had vanaf mijn balkon een prachtig uitzicht over de jungle.

Dé reden voor mij om te kiezen voor deze accommodatie was de prachtige infinity pool met uitzicht over de jungle. Ik betaalde als alleenreizende € 45 per nacht. Bij de villa is een warung met lekker eten en bij de receptie regelen ze allerlei excursies voor je. De accommodatie wordt gerund door een familie en ik heb zelden zo veel gastvrijheid ervaren. Een aanrader dus!

Bekijk hier de tarieven en beschikbaarheid van Villa Dua Bintang.

Villa Dua Bintang in Munduk
Mijmerend in het zwembad op Bali

Ook naar Munduk?

Wil je ook naar Munduk en de Munduk waterfalls? Dan kan dit op meerdere manieren. Je kunt bijvoorbeeld een dagexcursie boeken of kiezen voor een langer verblijf in het noorden van Bali. Binnenkort verschijnen er meerdere artikelen over wat te doen in het noorden van Bali, dus stay tuned!

Regel je reis naar Bali

Ook enthousiast geworden en wil je graag naar Bali? Boek je reis dan direct via de volgende links:

Liever een volledig georganiseerde reis naar Bali? Ik kan je de volgende organisaties tippen:

Verder lezen over Bali? Bezoek dan mijn Bali startpagina boordevol tips, bijzondere plekken en heel veel reisinspiratie voor jouw reis naar Bali en de omringende eilanden.

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via zo’n link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie, waarmee wij deze site doorgaand up to date kunnen houden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *