mueller hut hike new zealand
nieuw-zeeland,  we12hike

Mueller Hut hike Nieuw-Zeeland: alles wat je wilt weten

In 2011 bezocht ik Mount Cook National Park in Nieuw-Zeeland voor het eerst en ik was meteen overdonderd door dit prachtige stukje Nieuw-Zeeland. Nadat ik er zo’n 24 uur had doorgebracht wist ik al meteen dat ik hier ooit terug wilde komen. Op de Kea Point Track had ik een bordje gezien met de afslag naar ‘Mueller Hut’ en bij thuiskomst zocht ik die hut op. Wow, de beelden logen er niet om. Direct zette ik Mueller Hut op mijn ‘wil ik volgende keer zien’ lijst en in 2018 maakte ik dan ook daadwerkelijk deze bijzondere hike. Bij deze mijn verslag!
 
Mt Cook hikes
 


 

Hike naar Mueller Hut: de voorbereidingen

Voor ik aan mijn reis door Nieuw-Zeeland van 3 maanden begon, maakte ik een lijst met alle wandeltochten die ik graag wilde doen. De twee die bovenaan de lijkt prijkten, waren Angelus Hut en Mueller Hut. Tijdens het doen van wat research voorafgaand aan de hike naar Mueller Hut kwam ik er al snel achter dat je je overnachting van tevoren moet boeken omdat deze track steeds populairder wordt. Daarnaast is het geen eenvoudige wandeling. Vriendin Marieke kwam me opzoeken tijdens de drie maanden die ik in Nieuw-Zeeland was en we hadden niet altijd goed weer. Onze wandeltocht over de Copland Track werd gesloten door slecht weer en het kwam met bakken uit de hemel tijdens onze trektocht op de Routeburn Track. We hoopten daarom op goed weer voor onze trektocht naar Mueller Hut.
 

Aankomst in in Mount Cook National Park

Na onze trektocht op de Routeburn Track, reden we naar Twizel en Mount Cook National Park. Na Mount Cook was de planning dat ik Marieke zou afzetten op de luchthaven van Christchurch en dat ik vanaf daar weer langzaam richting het Noordereiland zou gaan. Vanwege haar vlucht hadden we dus weinig speling en de reservering voor de overnachting al enkele maanden daarvoor gemaakt. In het hoogseizoen (november t/m maart) zit de hut altijd vol dus vooraf boeken is een must.
 
Na aankomst in het park en het opzetten van onze tent bij Glentanner Holiday Park, één van mijn favoriete kampeerplekken bij Mount Cook, checkten we de weersvoorspellingen voor Mount Cook. De dag na aankomst zou goed zijn, maar de daaropvolgende dagen gewoon ronduit slecht. En de Mueller Hut hike is geen wandeling die je met slecht weer kunt doen helaas.
 
We gingen langs bij het Department of Conservation Center om te vragen of we onze overnachting een dag naar voren konden zetten, maar dat lukte helaas niet. De enige opties waren dus om de hike als één dag te lopen op de dag dat het mooie weer voorspeld was of gokken dat de weersvoorspellingen zouden verbeteren. Uiteindelijk besloten we om voor de daghike te gaan en er een lange en zware tocht van te maken.
 
Road to Mount Cook Hooker Valley Track
 

De Mueller Hut hike in Mount Cook National Park

En dus pakten we een lunchpakket in, namen we enkele waterflessen mee en gingen we op pad. Alhoewel het min of meer zonnig was, maakten we ons tocht een beetje zorgen over het wolkendek boven ons hoofd. Naar boven gaan in de wolken kan maar is niet verstandig op deze track aangezien je op sommige plekken geen markeringen hebt en dus makkelijk gedesoriënteerd kunt raken.
 
We besloten dus om eerst naar Sealy Tarns te lopen wat min of meer op de helft ligt en vanaf daar te kijken of we verder wilden en konden naar Mueller Hut. De tocht omhoog naar Sealy Tarns is niet technisch maar wel zwaar vanwege alle trappen. Héél veel trappen! Eigenlijk is het vanaf de afslag vanaf de Kea Point Track bijna alleen maar loodrecht omhoog. Tot aan Sealy Tarns zijn er traptreden aangelegd (de bijnaam voor dit deel van de hike heet dan ook ‘Stairway to Heaven’) en is alles wat je nodig hebt een flinke portie doorzettingsvermogen.
 
Sealy Tarns Mount Cook
 

Een korte pauze bij Sealy Tarns

De Sealy Tarns zijn een groepje kleine alpiene meertjes die een prachtige weerkaatsing hebben van de omringende bergen, mits het goed weer is. Wanneer je eenmaal bij Sealy Tarns bent heb je ongeveer 600 meter geklommen in twee uur. Vanaf hier heb je fabelachtige uitzichten over Mount Cook National Park en Hooker Valley. Er staat een enorme picknicktafel om even te pauzeren voor je verder gaat met je wandeling naar Mueller Hut. Vanaf hier wordt de hike ook pas echt zwaar dus mocht je het tot aan Sealy Tarns al zwaar vinden, dan doe je er verstandig aan om hier om te keren en niet verder te gaan.
 
Op dat moment zaten we nog net onder de wolken en we vroegen andere hikers of het de moeite waard zou zijn om verder te wandelen. Die gaven aan dat het zonder problemen kon omdat Mueller Hut in de zon en dus boven de wolken lag. En dus besloten we verder te gaan, op naar Mueller Hut.
 
Mueller Hut hike near Sealy Tarns

Mueller Hut hike near Sealy Tarns
 

De scramble naar Mueller Hut

Het volgende deel van de wandeling bestaat grotendeels uit grasland. De trail is hier duidelijk zichtbaar maar op sommige plekken erg steil en niet altijd even goed begaanbaar. De wolken hadden een beetje damp op het pad achter gelaten wat er voor zorgde dat de trail her en der ook flink glad was. Hierna volgde het meest lastige deel van de track, een enorm rotsveld met niet altijd een duidelijk pad. Je kunt hier het beste aan de linkerkant van het veld blijven en de wandelaars voor je volgen. Je loopt hier nagenoeg verticaal omhoog en moet wellicht af en toe je handen gebruiken, maar als je eenmaal boven bent, heb je een grandioos uitzicht!
 
Ongeveer een uur na Sealy Tarns kom je bij het viewpoint aan dat je op de coverfoto van dit artikel ziet. Vanaf hier kun je de gletsjers in de tegenover liggende vallei zien, echt prachtig! Breng hier zeker even wat tijd door voor het maken van foto’s!
 

mueller hut hike new zealand

Mueller Hut Track New Zealand
 

Door naar Mueller Hut

Vanaf hier is het nog ongeveer 30/45 minuten naar Mueller Hut, veelal over grote maar minder steile rotspartijen. Op sommige plekken is er wederom niet echt een duidelijke trail, maar de oranje markeringen helpen je de juiste kant op. Pas enkele minuten voor je er bent, komt Mueller Hut in zicht. Dit laatste stukje duurde voor mijn gevoel echt heel erg lang, vooral omdat we al lang onderweg waren en er gewoon graag wilden zijn …
 
Toen de hut eenmaal in zicht kwam wilde ik bijna huilen, ik had het eindelijk gehaald na zoveel jaar! Mueller Hut is omgeven door alpien terrein en gletsjers in de verte. Het wolkendek was geheel verdwenen en het bleek een prachtige dag te worden. Het bleek zelfs relatief druk te zijn bij de hut vanwege het goede weer!
 
Arrival at Mueller Hut New Zealand
 

Bij Mueller Hut

We hielden een korte lunchpauze bij de hut, gebruikten de toiletten (zonder twijfel de mooist gelegen toiletten ter wereld), maakten wat foto’s en besloten toen weer terug te lopen. Voor we weer aan de afdaling begonnen namen we nog even een kijkje in de hut en waren we stiekem toch wel een beetje verdrietig dat we niet konden blijven.
 
Anto at Mueller Hut New Zealand

Mueller Hut hike

Mueller Hut toilets New Zealand
 

De wandeling terug naar de auto

Onderschat de weg terug ook zeker niet, soms stond ik echt met knikkende knieën aan de afgrond. Voor mij geldt dat omhoog altijd makkelijker is dan omlaag en ik was blij dat ik mijn wandelstokken bij me had. De totale klim naar Mueller Hut is 1.050 meter en die daal je dus op dezelfde dag weer af. Naar beneden kost aardig wat kracht in de bovenbenen en pijn in de knieën maar de uitzichten op Mount Cook in de verte maakten het helemaal goed.
 
Mount Cook view from Mueller Hut Track
 

Prakstische tips voor de Mueller Hut hike in 1 dag

Mueller Hut ligt in alpien terrein en het is geen eenvoudige wandeling naar boven. Indien je geen ervaren wandelaar bent, kun je beter een van de andere Mount Cook hikes kiezen. De wandeling naar Sealy Tarns geeft je een idee van de zwaarte van deze tocht, dit is namelijk peanuts in vergelijking met de rest van de tocht.
 
Je klimt 1.050 meter in ongeveer 3/4 uur en loopt bijna non-stop omhoog. Neem flink wat water mee en draag stevige bergschoenen met een goed profiel, evenals snacks, lunch, regenkleding, een ehbo set en zonnebrand. Op deze hoogte kan de zon echt enorm bijten als je je niet goed insmeert, zelfs wanneer het bewolkt is.
 
Indien je deze wandeling in 1 dag wilt doen, check dan voorag eerst de trail condities bij het Department of Conservation Center in Mount Cook Village. De wandeling begint bij de White Horse Hill Campground in de Hooker Valley. Wanneer je vroeg wilt starten is hier overnachten zeker een optie.
 
On the way to Sealy Tarns
 

Mueller Hut boekingen

Indien je in Mueller Hut wilt overnachten moet je dit vooraf reserveren op de Department of Conservation website. Je hebt hiervoor een creditcard nodig en nadat je de boeking hebt afgerond ontvang je een bevestiging. De trek naar Mueller Hut wordt de laatste jaren steeds populairder en last minute boeken wordt steeds moeilijker. Wij boekten enkele maanden voor onze reis.
 
Er zijn geen voorzieningen in de hut en je moet dus alles zelf meenemen. Kleding, een slaapzak, eten en kookspulllen. Neem ook een hoofdlampje mee en schoenen of slippers voor in de hut aangezien je wandelschoenen buiten moeten blijven.
 
Mueller Hut toilet
 

IIs het druk op de Mueller Hut hike?

Ja, wij vonden het relatief druk. Maar wij wandelden op de enige goede dag in de week en ik vermoed dat het juist daarom ook druk was. Toch is het nog steeds de moeite waard om te gaan, dit is echt één van mijn favoriete wandeltochten in Nieuw-Zeeland wat mij betreft, samen met de Hooker Valley Track en de Tongariro Alpine Crossing.
 

Waar te overnachten voor en na je Mueller Hut hike

Zoals genoemd kun je overnachten op de White Horse Hill Campsite maar deze is simpel en heeft geen faciliteiten. Wanneer je wilt overnachten waar ze wifi, douches en elektriciteit hebben is Glentanner een goede optie. Ik heb op beide plekken overnacht en vanaf Glentanner heb je op sommige plekken echt prachtig uitzicht over Mount Cook, vooral tijdens de zonsopkomst. Boek je plek wel vantevoren want ze zitten meestal vol in het hoogseizoen!
 
Sealy Tarns Mt Cook hikes
 

Regel je reis naar Nieuw-Zeeland!

– Een ticket naar Auckland of Christchurch boek je eenvoudig zelf via Skyscanner
– Accommodaties vastleggen is absoluut een must wanneer je in het hoogseizoen (december t/m maart) reist. Check de beste deals en opties gelijk op Booking.com

– Je huurauto regel je het beste via Sunny Cars, omdat zij het eigen risico direct voor je afkopen.

– Onmisbaar tijdens je reis door Nieuw-Zeeland is Lonely Planet New Zealand en indien je wilt wandelen Lonely Planet Tramping in New Zealand.
 

Conclusie en disclaimer

Ik hoop dat je deze trekking guide handig vond en dat al je vragen beantwoord zijn. Mocht je nog op- en/of aanmerkingen hebben, laat het me dan gerust weten!
 
In dit artikel staan affiliate links. Indien je via één van deze links een bestelling doet, ontvang ik mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 
Lees ook: mijn tips voor je eerste reis naar Nieuw-Zeeland!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *