mountainbiken in de pfalz
duitsland,  we12bike

Mountainbiken in de Pfalz naar de Keltische Ringmuur

Het is voorjaar en de lange weekenden met Hemelvaart en Pinksteren komen er weer aan! Deze weekenden breng ik altijd graag in het buitenland door, bij voorkeur in Duitsland. Afgelopen zomer verkende ik de Hunsrück en een deel van de Pfalz en bezocht daar enkele leuke bezienswaardigheden. Eerder schreef ik over mijn wandeltocht naar de Geierlay Hangbrug en vandaag vertel ik je over een mountainbiketocht die ik hier maakte.
 

Mountainbiken in de Pfalz

Wanneer ik op een reis ben speciaal voor dit blog, probeer ik me altijd zo goed mogelijk voor te bereiden. Toch laat ik ook af en toe wat dingen aan het toeval over. Zo ben je af en toe nog eens verrast en tijdens mijn trip naar de Pfalz was ik zelfs aangenaam verrast. Ik bezocht namelijk de imposante Keltische Ringmuur (waar ik tot dan toe nog niet eerder van gehoord had) en ging mountainbiken in de Pfalz.
 
Het is een zonnige zondagochtend en ik heb afgesproken met mijn mountainbike gids Thomas bij een parkeerplaats bij de Bostalsee. Iets later dan gepland komt hij aan en vraagt me met de auto naar zijn huis te rijden, waar hij een e-mountainbike voor mij klaar heeft staan. Even twijfel ik, maar als hij aangeeft dat we zo’n 30 km gaan mountainbiken met flinke steile stukken, klinkt het wel als een strak plan, ook omdat mijn benen nog wat vermoeid zijn van de wandelingen die ik de dag ervoor maakte.
 
Niet veel later verlaten we het dorp Bosen, meteen de heuvels in. Hij op de gewone mountainbike, ik op de e-mountainbike. Onderweg vertelt hij me het een en ander over de omgeving en over zijn samenwerking met MTB Xpert. Deze organisatie is gespecialiseerd in begeleide mountainbike tochten in het middelgebergte van Duitsland, waaronder in de Pfalz, het Saarland en de Moesel. Hij kent de omgeving als geen ander en is, ondanks zijn fulltime baan, wekelijks op de MTB te vinden.
 
mountainbiken in de pfalz
Stiekem vind ik het wel prettig dat ik een elektronische mountainbike heb. Alhoewel ik MTB-en erg leuk vind, heb ik teveel hobbies om het vaak te doen. Drie keer per jaar is veel. Ik zit gelukkig dagelijks op de fiets naar mijn werk en minstens één keer per week op de spinningfiets, maar flink bergop mountainbiken in de Pfalz is toch andere koek dan de John Frost brug over of de Posbank op.
 
Al pratend fietsen we door heuvels van Bosen naar Otzenhausen. Thomas vertelt me dat we een Keltische Ringmuur gaan bezoeken maar ik kan me er eerlijk gezegd weinig bij voorstellen. Geschiedenis was niet mijn favoriete vak op school en eigenlijk weet ik maar weinig over deze periode uit de Europese historie. Toch weet hij me nieuwsgierig te maken en niet veel later beginnen we aan een forse klim over een breed bospad. Uiteindelijk verlaten we dit pad en trappen we via een smal wandelpad naar boven (opmerking: je kunt hier beter afstappen tenzij je een erg goede MTB-er bent). We trotseren een aantal rotspartijen en passeren wandelaars. Niet veel later staan we dan daadwerkelijk oog in oog met wat ook wel de Hunnenring of Keltische Ringmuur van Otzenhausen wordt genoemd. WOW!
 
mountainbiken in de pfalz

mountainbiken in de pfalz

mountainbiken in de pfalz
Ik ben direct onder de indruk. Wat een boel stenen! De eerste vraag die bij me op komt is HOE DAN? Hoe hebben ze Kelten in hemelsnaam zo enorm veel keien en stenen op een plek als deze verzameld en er vervolgens zo’n stevige muur van meters hoog en breed van gemaakt? We stallen de MTB’s en maken een korte wandeling over de muur en naar diverse informatiepanelen die uitleg geven over de aanleg van de Hunnenring en waar deze voor diende.
 
Na een korte pause fietsen we naar een volgende stop op onze route en bij de Keltische Ringmuur, namelijk het uitzichtpunt over de Nonnweiler Sperre, onder ons in het dal. Wat een plaatje! Vanaf hier beginnen we langzaam maar zeker aan de afdaling. Niet veel later bereiken we dan ook daadwerkelijk de Nonnweiler Sperre. Het is hier aangenaam rustig in vergelijking met de drukke Bostalsee en we ploffen neer op het terras voor een Kaffee (of Bier) mit Kuchen. Ik ben tenslotte in Duitsland …
 
mountainbiken in de pfalz

mountainbiken in de pfalz

mountainbiken in de pfalz
Hier legt Thomas mij nog uit dat de regels voor het mountainbiken in deze regio wat vaag zijn. Echte vaste MTB routes zoals we deze in Nederland kennen, zijn er niet. Koop dus vooral een kaart van de omgeving en plan je eigen route. Toch mag je niet overal mountainbiken, maar ook hier voor geldt dat het een vage omschrijving is. Zodra de weg een pad wordt, mag het officieel niet meer. Op de weg terug naar Bosen nemen we wat ‘twijfelachtige paden’ maar het verhoogt de funfactor van deze rit zeker. Het is er rustig en dus zijn we niemand tot last. En zo lang je niemand tot last bent, is het volgens hem absoluut geen probleem om af en toe eens een stukje ‘Pfad’ te nemen.
 
Niet veel later komen we weer in Bosen aan en staan er toch een dikke 40 kilometer op de teller. Okee, voor een doorgewinterde mountainbiker geen uitdaging maar voor mij (die inmiddels sinds afgelopen zomer niet meer ge-MTB’d heeft) toch best een fijne tocht. Laat ik het zo zeggen: de E-Bike was een uitkomst!

Over de Keltische Ringmuur van Otzenhausen

De Hunnenring bevindt zich op de Dollberg vlak bij het dorp Otzenhausen in het Saarland. De verdedigingsmuur stamt uit de periode 450 voor Chr. tot drie eeuwen erna. De lengte is 2.210 meter en de hoogte is ongeveer 10 meter, ooit was dit zelfs 20 meter. Opgravingen hebben aangetoond dat er onder andere ook een tempel, een poort en een grafheuvel onderdeel waren van het complex. Je kunt de Hunnenring gratis bezoeken en indien je geïnteresseerd bent er meer over te leren, is het Keltenpark Otzenhausen de moeite waard. Elke zaterdag wordt er een rondleiding gegeven, meer info vind je op de website van Toerisme Saarland.
 
keltische ringwall
 

Overnachten in de buurt van de ringmuur

De Hunnenring ligt op korte afstand van Vakantiepark Bostalsee. Ik vond het hier echter vrij druk en overnachtte in Hotel Hunsrücker Fass op ongeveer 30 minuten rijden van dit gebied. Het hotel vormde de perfecte uitvalsbasis voor diverse uitstapjes in de omgeving, waaronder een bezoek aan het Nationalpark Hunsrück Hochwald en de eerder genoemde Geierlay Hangbrug.
 
Meer tips over wat je kunt doen in Rheinland-Pfalz en Saarland? Check de officiële website of de Nature Finder van het Duits Verkeersbureau!
 
[Ik maakte deze reis op uitnodiging van het Duits Verkeersburo voor de #EnjoyGermanNature campagne. Alle meningen zijn uiteraard alleen die van mijzelf.]  
Meer lezen over Duitsland en haar prachtige natuur? De volgende blogs vind je ook vast leuk:
Outdoor avontuur bij de oosterburen: op avontuur op de Calmont Klettersteig
Verrassend Duitsland: Internationaal Natuurpark Veenland
Wandelen in de Harz: de berg Brocken beklimmen
 
Volg ons voor een dagelijkse dosis outdoor & adventure inspiratie op Instagram en Facebook!
 
Dank je voor het delen!
 

8 Comments

 • Denise

  Bij mij was geschiedenis ook absoluut niet mijn favoriete vak op het VWO en ik heb er dan ook geen eindexamen in gedaan, maar nu vind ik dat wel eens jammer. Van sommige dingen weet ik echt te weinig. Dus als ik nu ergens naartoe ga lees ik vaak juist wél over de geschiedenis.
  Mountainbiken is uiteraard ook altijd leuk om te doen. Ik deed dat laatst nog op Mallorca (hoewel dat eigenlijk geen echte mountainbike was, we hadden hele dunne bandjes, maar een racefiets was het ook niet). Daarnaast heb ik het ook op veel andere plekken gedaan, van Nederland en Frankrijk tot Cyprus en Noord-Thailand. Wel altijd maar een paar uurtjes hoor, geen hele vakantie. 😉

 • Niels

  Wat een bijzondere Keltische ringmuur. Net zoals jij had ik er nog nooit van gehoord maar daarom is het leuk om blogs te lezen 😉 Weer iets geleerd. Nooit geweten dat de Kelten dit soort verdedigingswerken aan hebben gelegd. Fiets is ook altijd leuk. Ooit een keer gemountainbiket (wat een woord) in de Ardennen en eigenlijk nooit verder opgepakt, terwijl ik het hartstikke leuk vond. Misschien allemaal net iets te vlak hier in Nederland.

 • Martin

  Wat een goede uitvinding zo’n e-mountainbike…als je te weinig sport, maar toch avontuurlijk wilt fietsen! Ziet er uit als een heel mooi gebied! Interessant die ringmuur. Hele klus geweest

 • Diana

  Hier een echte mountainbiker vooral sinds ik op avontuur ga in Zambia. Vind zelf mountainbiken fantastisch en doe het meerdere keren als het lukt per week. Bij slecht weer Spinning! Maar een e-mountainbike – serieus nog nooit van gehoord maar wel mega handig.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *