Mount Rainier National Park
Amerika,  we12inspire

Mount Rainier National Park in Washington

Mount Rainier National Park was voor mij zo’n beetje de kers op de taart tijdens mijn bezoek aan de Amerikaanse Pacific Northwest. Ik had prachtig weer, maakte mooie wandelingen en had een fijne kampeerplek. Het is zo’n plek waar je als natuurliefhebber met gemak een week kunt doorbrengen zonder je te vervelen. Nadat ik Olympic National Park achter me had gelaten, reisde ik door naar Mount Rainier. Achteraf gezien had ik daar langer moeten blijven, maarja dat wist ik toen nog niet. Of zoals John Muir zegt:
 

Mount Rainier John Muir quote
John Muir quote bij Paradise
 

Een korte impressie

Voor je verder leest deel ik graag even een korte video impressie met je, die je snel een indruk van de schoonheid van het nationale park geeft:
 

 

Waar ligt Mount Rainier National Park

Mount Rainier National Park ligt op ongeveer twee uur rijden ten zuidoosten van de stad Seattle, in het noorden van de staat Washington. Je bereikt het nationale park vanuit Seattle door highway 5 en 7 zuidwaarts te nemen. Het park bestaat uit meerdere toegangswegen en ingangen, waarover ik verderop in dit artikel meer vertel. Ik kwam zelf vanuit Port Angeles in Olympic National Park en reed via Tacoma naar Mount Rainier National Park, een rit van een halve dag.
 

Rainier viewpoint
Rainier viewpoint op weg naar Mount Rainier NP
 

Even wat facts & figures

Met 4.392 meter is Mount Rainier de hoogste berg van de Cascade Range en de vijfde hoogste van de Amerikaanse ‘lower 48’ oftewel de staten buiten Alaska en Hawaii. Alleen Mount Whitney in Californë en enkele toppen in Colorado zijn hoger. Daarnaast staat Mount Rainier als derde op de lijst van ultra prominente bergen in de Verenigde Staten. Alleen in Alaska zijn de bergen prominenter. Mount Rainier is een actieve vulkaan die zo’n 1.000 jaar geleden voor het laatst is uitgebarsten en wordt bedekt door 25 gletsjers.
 

mount rainier national park
Mount Rainier is de hoogste berg van Cascade Range
 

Handig om te weten voor je bezoek

Zoals je wellicht in een van mijn andere Amerika artikelen heb gelezen over de Pacific Northwest rondreis die ik maakte, had ik mijn reis vooraf niet zo goed gepland. Ik wilde in vrijheid reizen, maar dat is in het midden van het hoogseizoen niet altijd even makkelijk. Het is natuurlijk even afwachten hoe het na de pandemie zal zijn, maar mijn ervaring is dat het in de zomer nagenoeg onmogelijk is om op de bonnefooi door de nationale parken te reizen. Veel campsites zitten al ruim van tevoren volgeboekt en de ‘first come, first serve’ campgrounds al vroeg in de ochtend.
 
Omdat ik dus vanuit Port Angeles kwam, ben ik daar al rond zonsopkomst vertrokken omdat ik graag een plekje wilden op Cougar Rock Campground. Uiteindelijk kwam ik daar zonder reservering aan en had ik een van de laatste plekjes. Het was echter niet echt relaxt omdat ik er op de bonnefooi heen reed en dus geen idee had of ikd daar terecht kon. Omdat ik alleen reisde, leverde dat wat stress op. Oftewel, reis je in het hoogseizoen (juni en augustus) dan is het slim om je camping of overnachtingsadres van tevoren te boeken.
 
Daarnaast is het handig om te weten dat Mount Rainier erg hoog ligt en dat je zelf ook de hoogte in gaat als je gaat wandelen. Hierdoor is het slim om rekening te houden met het volgende:
 
1. mogelijke hoogteziekte
2. er ligt nog tot heel ver in de zomer sneeuw op de wandelpaden.
 
Over de hikes in Mount Rainier National Park vertel ik je verderop meer. Wil je dus hier naartoe om te wandelen, dan ga je het best zo laat mogelijk in het seizoen.
 
Veel voorzieningen en in rondom het park zijn ook pas vanaf 1 juli geopend. Voor die tijd heb je hier dus ook niet zo veel te zoeken. De meeste faciliteiten sluiten eind september alweer, het seizoen is dus relatief kort.
 

Mount Rainier National Park Pacific Northwest
Op ruim 2.000 meter hoogte
 

De ingangen van Mount Rainier National Park

Omdat deze bergreus een enorm oppervlak in beslag neemt, kun je niet ‘even’ van de ene naar de andere kant van het nationale park rijden. Er zijn diverse toegangspunten tot Mount Rainier National Park:
 
– de Nisqually Entrance in het zuidwesten, deze neem je als je vanuit Seattle komt. Dit is de belangrijkste ingang. Vanuit hier kun je naar Paradise rijden voor mooie wandelroutes. En uiteindelijk via de Stevens Canyon Road door naar de Stevens Canyon Entrance en de Mather Memorial Parkway.
– De Stevens Canyon Entrance in het zuidoosten. Deze gebruik je als je vanuit het zuiden komt. Hier is het Ohanapecosh Visitor Center.
– White River Entrance, de toegangspoort tot Sunrise, het hoogst per auto bereikbare punt van het nationale park. Deze ingang ligt in het noordoosten van het park.
 
Dan is er nog de Carbon River Entrance in het noordwesten van het park, maar deze wordt minder gebruikt. Heb je slechts één dag te besteden, dan raad ik je aan om naar Paradise te gaan.
 

Mount Rainier Nisqually entrance
Mount Rainier Nisqually entrance
 

Paradise

Paradise is het toeristische hart van Mount Rainier National Park. Zoals gezegd is dit ook dé plek om te gaan wandelen en te bezoeken als je maar beperkt de tijd hebt. De eerder genoemde Cougar Rock campsite ligt aan de weg hier naartoe. Deze campsite is overigens al geopend vanaf eind mei. De beroemde Skyline Trail begint vanuit hier en ook is hier het prachtige Henry M. Jackson Memorial Visitor Center. Een absolute aanrader!
 
Overigens kan het lastig zijn om hier een parkeerplek te vinden. Om alles in goede banen te leiden, is er een one-way route en een parkeersysteem in werking. Houd er rekening mee dat je mogelijk langs de weg moet parkeren en nog een stuk omhoog moet lopen tot aan het bezoekerscentrum. Je kunt het beste zo vroeg mogelijk in de ochtend gaan om de drukte hier te ontlopen.
 
Ook ligt hier de Paradise Inn, een mooie lodge waar je kunt overnachten. Boek deze echter ruim van tevoren want overnachtingen hier zijn heel gewild!
 

Drukte in Mount Rainier National Park
Drukte bij Paradise in Mount Rainier
Mount Rainier Paradise information
Informatie bij Paradise
 

De Skyline Trail

De Skyline Trail is een van de mooiste wandelingen die ik maakte tijdens mijn bezoek aan de Pacific Northwest. Ik wist wel dat Mount Rainier groot is, maar toen ik voor mijn gevoel aan de voet van deze vulkaan stond, voelde ik me toch wel heel erg klein. De volledige trail is 5.5 mijl lang en je kunt hem maar een beperkt aantal maanden per jaar lopen. Ik was er eind juli en er lag nog dermate veel sneeuw dat de hele ronde lopen ten zeerste werd afgeraden. Uiteindelijk ben ik tot op een punt gegaan waar de sneeuw te diep werd en ik niet verder wilde omdat hier mensen op hun billen naar beneden gleden door de sneeuw.
 
Vanaf het bezoekerscentrum is het flink klimmen tot aan Panorama Point, dat op ruim 2.000 meter hoogte ligt. Je kunt hier dus al last krijgen van kortademigheid en hoogteziekte. De trail is goed aangegeven en je kunt niet verkeerd lopen. Onderweg schieten bergmarmotten weg en heb je niet alleen voor je, maar ook achter je ontzettend mooie vergezichten, mits het een heldere dag is. Ik had geluk want in de ochtend zat Mt Rainier nog in de wolken, maar in de middag trok het open.
 
Vanaf Panorama Point heb je prachtige uitzichten op de Nisqually Glacier en de top van Mount Rainier. In de zomer staan de bloemen volop in bloei en heb je prachtige vergezichten over het wijdse landschap. Ik ben vanaf hier teruggekeerd naar het bezoekerscentrum omdat er teveel sneeuw lag. Wil je deze trail doen? Informeer dan bij het bezoekerscentrum naar wat er wel en niet mogelijk is en probeer zo laat mogelijk in het seizoen te gaan om sneeuwvrij te kunnen wandelen.
 

Skyline Trail Mount Rainier
Begin van de Skyline Trail
Mount Rainier viewpoint
Mount Rainier viewpoint op de trail
aan de voet van Mount Rainier
Aan de voet van Mount Rainier
 

Sunrise

Aan de noordkant van Mount Rainier ligt Sunrise, de andere toeristische toegangspoort. Dit is het hoogste met de auto toegankelijke deel van Mount Rainier National Park, je rijdt tot 1.950 meter hoogte. Ook vanuit hier heb je prachtige panorama’s en kun je mooie wandelingen maken, waaronder Silver Forest Trail. Bij Sunrise kun je overigens niet overnachten, de lodge hier is een ‘day lodge’ en alleen overdag geopend.
 

Mount Rainier in the clouds
Mount Rainier in the clouds
 

Reflection Lakes

Een andere mooie plek om te bezoeken zijn de Reflection Lakes ten zuiden van Paradise. Zoals de naam doet vermoeden heb je hier een reflectie op Mount Rainier, alleen had ik heel veel wind en dus geen reflectie. Je hebt hier echter wel een prachtig uitzicht op Mount Rainier en je kunt er een korte wandeling maken. Ook verderop bij Bench Lake heb je nog een aantal mooie uitzichtspunten, voordat je weer afdaalt richting Stevens Canyon om je reis te vervolgen.
 

Reflection Lakes Mount Rainier NP
Reflection Lakes
 

Trail maps en andere hiking tips voor Mount Rainier

Een eenvoudige national park map is te verkrijgen bij de bezoekerscentra. Ga je een van de aanbevolen wandelingen doen, dan heb je hier voldoende aan, daar ze prima gemarkeerd zijn. Ook zijn er diverse informatiefolders over het gebied verkrijgbaar. Wil je Mount Rainier beklimmen, vergeet dat niet dat dit een flinke expeditie is die alleen met een gids gedaan kan worden voor getrainde bergwandelaars die ervaring op sneeuw en ijs hebben.
 

Paradise hiking trails Mount Rainier
Paradise hiking trails
 

Mount Rainier lodging, campings, benzine en boodschappen

Het aanbod aan overnachtingsplekken in het park is beperkt. Zoals gezegd is Cougar Campground een prima plek om te overnachten wanneer je kampeert. Wil je niet de hoofdprijs betalen voor de Paradise Inn of de National Park Inn in Longmire, boek dan een overnachtingsplek buiten het park. Bekijk hier alle opties en prijzen.
 
Benzine is niet verkrijgbaar in Mount Rainier National Park. Zorg er dus voor dat je de auto zo vol mogelijk tankt bij je laatste stop. Vanwege de bergachtige wegen had ik meer benzineverbruik dan gepland dus ik had lichte stress tijdens mijn bezoek. Ik verliet het park via Stevens Canyon en kon verderop aan Highway 12 pas tanken. Boodschappen etc. neem je ook het beste mee vanuit bijvoorbeeld Seattle of Tacoma. In het park zijn wel enkele restaurants bij de bezoekerscentra maar die hebben over het algemeen een beperkt en zeer Amerikaans (dus ongezond) menu.
 

Cougar Rock campground Mount Rainier
Cougar Rock campground
 

En verder …

Ik vond Mount Rainier National Park echt een van de mooiste plekken in Amerika die ik heb bezocht. De berg is zo enorm dominant dat ik er soms kippenvel van kreeg. Achteraf gezien had ik mijn bezoek langer willen hebben, vooral omdat mijn volgende plek, North Cascades National Park, in een sluier van rook gehuld was vanwege de bosbranden die in Canada waren uitgebroken. Ben je net als ik fan van mooie natuur en wandelen, dan is een bezoek aan Mount Rainier National Park absoluut de moeite waard.
 
Meer informatie over Mount Rainier National Park vind je op de website van NPS – de Amerikaanse National Park Service.
 

Skyline Trail view
Uitzicht op Mount Adams vanaf de Skyline Trail
 

Boek je Amerika reis

Wil jij ook naar Mount Rainier National Park? Ik stelde een mooie rondreis van twee weken door de Amerikaanse Pacific Northwest samen, de route beschrijving vind je hier. Ter aanvulling nog enkele tips waar je voordelig je reis kunt boeken:
 
– Ik vloog met Icelandair via Reykjavík naar Seattle. KLM vliegt rechtstreeks naar Seattle. De voordeligste tarieven vind je op Skyscanner.
– Mijn auto huurde ik bij Sunny Cars. Ik huur altijd via hen omdat ze het eigen risico voor je afkopen zodat je met een gerust hart op reis kunt en ter plekke geen gedoe hebt over verzekeringen. Daarnaast zijn zij een Nederlands bedrijf en ze werken uitsluitend met gerenommeerde verhuurmaatschappijen. Tijdens deze reis kreeg ik een huurauto van Alamo. Bekijk de tarieven hier.
– Accommodaties boek je snel en voordelig via Booking.com
– Reis je liever met een camper? Vergelijk dan hier de verhuurtarieven. Boek je campgrounds van tevoren aangezien deze nagenoeg altijd vooraf al volgeboekt zijn en het aantal ‘first come, first serve’ plekken heel beperkt is.
– Liever een volledig verzorgde reis? Dan kan ik je de volgende reisorganisaties van harte aanbevelen:
 
TUI
SNP Natuurreizen
 
Wat verder nog handig is om van tevoren te bestellen zijn je Amerika reisgids (ik koop meestal de Lonely Planet) en een wegenkaart. De Rand McNally is een topper en maakt het vanuit huis voorbereiden van je reis al een stuk leuker!
 
Ben je net als ik van plan om een solo reis in Amerika te maken? Lees dan hier al mijn tips!
 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk vond je dit artikel nuttig en heb ik al je vragen over Mount Rainier National Park beantwoord. Mocht je echter toch nog andere dingen willen weten, laat hieronder dan gerust een comment achter.
 
In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvangen wij mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *