Mount Cook hikes
nieuw-zeeland,  we12hike

De mooiste Mount Cook hikes

Welkom bij dit artikel met de mooiste Mount Cook hikes. In deze complete wandelgids vertel ik je alles over één van mijn favoriete plekken in Nieuw-Zeeland: Aoraki / Mount Cook National Park. Tijdens vijf mijn Nieuw-Zeeland reizen bezocht ik Mount Cook maar liefst zes keer. Alhoewel het aantal toeristen elk jaar toeneemt en de gletsjers helaas steeds een stukje kleiner worden, blijft het voor mij een magische plek om te bezoeken. In dit artikel deel ik al mijn wandeltips voor Mount Cook National Park met jullie, evenals de beste kampeerplekken, andere plekken om te overnachten en eigenlijk alles wat je wilt weten over dit bijzonder fraaie deel van Nieuw-Zeeland. Veel leesplezier!

Dit artikel verscheen voor het eerst in 2019 en werd geupdate in 2023 na mijn meest recente bezoek aan Mount Cook in maart 2023.

Hooker Valley Track icebergs
Uitzicht op Mt Cook bij Hooker Lake

Hooker Valley Track

Mijn favoriete wandeling in Mount Cook National Park is de Hooker Valley Track. Ik heb deze hike al drie keer gedaan en ik kan er nog steeds niet over uit hoe geweldig mooi deze wandeltocht is. Laat de drukte je zeker niet ontmoedigen want ik heb een manier gevonden om die te ontlopen. Hoe precies, dat lees je in dit artikel. De Hooker Valley hike begint bij White Horse Hill Campsite en als je vroeg wilt starten met je wandeling, is je tentje hier neerzetten een prima optie!
 
De Hooker Valley Track is een wijd gravel pad dat je door een alpien landschap voert, over diverse hangbruggen. Je eindbestemming is Hooker Lake aan de voet van Mount Cook, de hoogste berg in Nieuw-Zeeland. Te voet kun je niet dichterbij komen, tenzij je Mount Cook beklimt uiteraard. De terugweg voert je over dezelfde route terug en in totaal kost de wandeling je zo’n 3-4 uur, afhankelijk van hoeveel uur je besteedt aan het maken van foto’s.

Onderweg naar Hooker Valley
Hooker Lake Aoraki
Bij Hooker Lake
mount cook hikes
De hangbruggen op de Hooker Valley Track

Kea Point Track

Wanneer je niet zo veel tijd hebt maar toch een mooie wandeling wilt maken, is de Kea Point Track een prima optie. Deze korte wandeling is op een goed onderhouden pad en kun je vanaf White Horse Hill Campsite beginnen (1 uur retour) of vanuit Mount Cook Village (2 uur retour). Aan het einde van de trail kom je bij een houten platform, waar je uitzicht hebt over onder meer Mount Sefton, The Footstool, Hooker Valley, Mueller Glacier Lake en natuurlijk Aoraki / Mount Cook.

Kea Point Track Mt Cook walks
Uitzicht over Mount Cook vanaf de Kea Point Track
Kea Point Track Mt Cook walks
Mount Cook vanaf Kea Point

Sealy Tarns

De Sealy Tarns hike wordt ook wel de ‘Stairway to Heaven’ genoemd vanwege de vele trappen die je loopt. Je raakt zonder twijfel buiten adem op deze wandeltocht maar het resultaat is de moeite meer dan waard. Je kunt deze wandeling maken als halve dagtocht of als onderdeel van de populaire Mueller Hut hike. Wandelstokken zijn trouwens een aanrader voor deze trail, vooral als je snel last hebt van je knieën.
 
Je klimt zo’n 600 hoogtemeters en de heenreis naar boven kost je ongeveer twee uur. Net als je je begint af te vragen of het de moeite waard is, moet je zeker nog even doorlopen verder omhoog. Uiteindelijk bereik je de prachtig gelegen Sealy Tarns (een tarn is een alpien meertje) en vanuit daar heb je met goed weer uitzicht op talloze gletsjers, de Hooker Valley en Mount Cook.

Sealy Tarns Mt Cook hikes
Sealy Tarns
sealy tarns mt cook walks
De prachtige weerkaatsing

Mueller Hut Track

Wanneer iemand mij vraagt wat mijn favoriete hike in Nieuw-Zeeland is, vind ik het lastig kiezen tussen de Mueller Hut hike en de Tongariro Crossing die ook wel één van de mooiste wandelingen van Nieuw-Zeeland wordt genoemd. Mijn avontuur op weg naar Mueller Hut liep iets anders dan gepland want ik had een boeking voor een overnachting. Helaas kun je deze wandeling alleen met mooi weer maken en je raadt het vast … het weer zou omslaan. En dus besloot ik om mijn plannen om te gooien en op de laatste mooie dag voor die week de tocht naar Mueller Hut als een daghike te maken. En dat bleek een goede keuze want deze wandeling is niet te doen met slecht weer en bovenal: de moeite niet waard als je geen uitzicht hebt. Het is een pittige alpiene wandeling en voor je op pad gaat adviseer ik je langs de gaan bij het kantoor van Department of Conservation in Mount Cook Village. In de winter heb je voor deze trail bovendien een ijsbijl en stijgijzers nodig.
 
Ik maakte de Mueller Hut hike gelukkig op een zonnige dag en het is geen eenvoudige tocht. De weg omhoog voert je allereerst langs de Sealy Tarns en vanaf daar is het nog een stukje steiler omhoog, maar dan zonder de aangelegde trappen. In 2023 ben ik op deze hike helaas ten val gekomen en heb ik me ernstig geblesseerd. Heb je hoogtevrees of ben je niet tredzeker? Dan is deze wandeling ongeschikt voor jou!
 
Wil je deze hike nog steeds maken na het lezen hiervan? Zo ja: dan word je absoluut beloond voor de moeite. Een uitgebreid artikel over de Mueller Hut hike vind je hier. De overnachting moet je trouwens rum van tevoren boeken op de website van DOC.

mount cook hikes op weg naar mueller hut
Onderweg naar Mueller Hut
Mueller Hut Track New Zealand
Mueller Hut
Een kea bij Mueller Hut
Een kea bij Mueller Hut

Blue Lakes en Tasman Glacier View

De Tasman vallei wandelingen vertrekken van de parkeerplaats aan het einde van de weg de Tasman Valley in. Samen met de Hooker Valley vormt de Tasman Valley Mount Cook National Park en deze laatste ligt net iets verder van Mount Cook Village. Laat de naam Blue Lakes je niet voor de gek houden want de meertjes (die eigenlijk meer poeltjes zijn), zijn op dit moment verre van blauw. In het verleden waren ze dit wel, tegenwoordig is het meer grijs en groen.
 
Er zijn diverse kleine meertjes om te bekijken en uiteindelijk beklim je een muur van eindmorene, vanaf waar je bovenaan een prachtig uitzicht hebt over de Tasman Glacier in de verte. Tasman Glacier is de langste gletsjer van Nieuw-Zeeland en trekt zich helaas snel terug. In was hier eerder in 2011 en de gletsjer lag nu alweer een stuk verder weg. De terugweg verloopt over hetzelfde pad.

best hikes in mt cook walks
Uitzicht over Tasman Lake
best hikes in mt cook walks
De Blue Lakes

Tasman Glacier Lake

Wanneer je ijsbergen wilt zien, kun je deze hike prima maken. Het is natuurlijk niet gegarandeerd, maar je kunt relatief bij Tasman Lake en dus de ijsbergen komen wanneer moeder natuur je gunstig is gestemd. Deze trail verlaat de Tasman Glacier View hike naar rechts en voegt ongeveer een uur aan je totale wandeltijd toe. Wanneer je alle genoemde wandelingen met elkaar wilt combineren, ben je zo’n 2-3 uur aan het lopen.

Tasman Lake icebergs
Ijsbergen in Tasman Lake
best hikes in mt cook walks
Met een beetje geluk kun je ijsbergen zien!

Mount Cook Village wandelingen

Ik heb zelf nooit in Mt Cook Village overnacht, maar bracht er wel regelmatig tijd door, bijvoorbeeld om DOC te bezoeken of een hapje te eten. Vanuit het dorp kun je enkele korte trails lopen, waaronder dus de Kea Point Track die je via White Horse Hill Campsite naar Kea Point voert. Ook deed ik de 10 minuten durende Bowen Bush Walk. Je kunt ook nog de Red Tarns Track lopen, evenals de Governors Bush Track en de Glen Coe walk. Genoeg wandelmogelijkheden dus!

best hikes in mt cook walks mount cook national park
Bij Mt Cook Village

Waar te overnachten in Mount Cook National Park

Indien je wilt kamperen, is White Horse Hill Camp Ground je beste optie. Deze vind je aan het einde van de Hooker Valley Road en ik heb hier meermaals gekampeerd. Vanaf 2023 dien je je plek op deze camping online te reserveren op de website van Department of Conservation. Er zijn verharde plekken voor campers en grasplekken voor tentjes. Er zijn toiletten en een shelter met stromend water, er is geen stroom en warm water.

Indien je iets minder primitief wilt kamperen kan ik je Glentanner aanraden. Ook hier kampeerde ik meerdere keren en vanaf hier heb je, zoals je op de foto kunt zien, prachtig uitzicht op Mount Cook. Op deze camping vind je alles wat je nodig hebt zoals een keuken, douches en een winkeltje. Er zijn ook verschillende cabins en kampeerhutjes! Glentanner ligt op ongeveer een half uurtje rijden van Mount Cook Village. Boek je overnachting op Glentanner hier.

Wanneer je niet wilt kamperen is een hotel in Mount Cook Village een optie. Het mooiste hotel om te overnachten is uiteraard The Hermitage. Zoek je een hostel, dan kan ik je Haka House adviseren. Een andere goede optie is de Mount Cook Alpine Lodge. Bekijk hier alle opties voor Mount Cook Village

Beter en goedkoper is het om te overnachten in Twizel of Lake Tekapo. Dit zijn, net als Mount Cook zelf, populaire plekken en dienen vooraf geboekt te worden. De laatste keer dat ik in Twizel een kamer probeerde te boeken, was alles al weken van tevoren volgeboekt en dat was niet eens in het hoogseizoen (maart).

Kamperen bij Glentanner
Kamperen bij Glentanner

Regel je Nieuw-Zeeland reis

Ben je enthousiast geworden naar aanleiding van dit artikel? Dan kun je meteen door naar het regelen van je Nieuw-Zeeland reis:

Nieuw-Zeeland voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Nieuw-Zeeland op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.

In mijn e-book Nieuw-Zeeland voor beginners vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Nieuw-Zeeland. Ooit was ik zelf een beginner. In 2002 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik nog vier keer naar Nieuw-Zeeland en bracht ik er meer dan een jaar door.

Tussen 2001 en 2017 werkte ik bij verschillende reisorganisaties. Het voorzien van concrete, praktische tips is dus mijn vak en is gebaseerd op jarenlange ervaring.

Bekijk en bestel het e-book hier

Conclusie en disclaimer

Hopelijk vond je dit artikel met de mooiste Mount Cook hikes nuttig en heb je gevonden wat je zocht. Mocht je nog vragen en/of aanvullingen hebben, laat dan gerust een comment achter.

Wil je verder lezen over Mount Cook of Nieuw-Zeeland, bekijk dan de volgende artikelen:

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via zo’n link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie. Alvast bedankt!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *