mooiste routes in zweden
we12inspire,  zweden

Mooiste routes Zweden: de mooiste wegen van Zweden!

De mooiste routes in Zweden? Dat zijn er nogal wat! Alhoewel ik me kan voorstellen dat je denkt dat er in Zweden alleen maar bossen en meren zijn, is er niets minder waar. Sterker nog: je vindt er ruige kustlijnen, hoge bergen, gletsjers en meer. In dit uitgebreide artikel deel ik de mooiste wegen in Zweden: allemaal door mijzelf bezocht en dus niet zomaar elders van internet gehaald. Veel lees- en roadtrip plezier!

Mooiste routes Zweden
Rendieren op de weg!

De Vildmarksvägen

Voor mij behoort de Vildmarksvägen samen met de route hieronder tot mijn persoonlijke mooiste wegen in Zweden. Alhoewel er natuurlijk over smaak te twisten valt, denk ik dat er weinig mensen zijn die niet van de bijzondere Vildmarksvägen (Wilderness Road) genieten. De weg begint en eindigt in Strömsund in Jämtland en voert je over de hooggelegen Stekenjokk naar Zweeds-Lapland. De route is 500 kilometer lang en jaarlijks geopend tussen 6 juni en 15 oktober. Meer lezen? Dat kan in mijn uitgebreide Vildmarksvägen blog.

Vildmarksvägen mooiste wegen Zweden
Kamperen op de Vildmarksvägen

Flatruet

De Flatruet is de hoogste weg in Zweden en ligt op 947 meter boven zeeniveau. Je vindt de weg tussen de dorpen Funäsdalen en Ljungdalen in de provincie Jämtland. Een groot deel van de route is onverhard, maar in principe kun je er zonder problemen rijden met je camper of de auto. Ik reed de route vanuit het zuiden (eerder die dag vertrokken vanuit Grövelsjön) en genoot intens van het steeds leger wordende landschap. Op de top is een parkeerplaats waar veel campers staan, maar ik had geen zin in drukte en kampeerde een aantal kilometer voorbij het hoogste punt, met slechts één andere camper in zicht.

Flatruet een van de mooiste wegen in zweden
Het begin van Flatruet
Uitzicht op de bergen van Vålådalen vanaf Flatruet
Uitzicht op de bergen van Vålådalen vanaf Flatruet

Ritsemvägen

De Ritsemvägen in Zweeds-Lapland is prachtig en met recht een van de mooiste routes in Zweden om te rijden! Ik reed hem meerdere keren en ben steeds weer verbaasd over de bizarre bergen die hier vanuit het dal oprijzen. Het eerste deel van de route vanaf de E45 is relatief vlak, maar na een uur of wat zie je in de verte de bergen van Sarek Nationaal Park en Stora Sjöfallet al liggen. Dit zijn enkele van de meest onherbergzame natuurgebieden van Zweden en slechts te voet bereikbaar. De verharde weg eindigt bij Naturum Laponia, vanaf hier wordt de weg slechter en smaller. Ik ben uiteindelijk nog doorgereden naar Vakkotavare, waar de Kungsleden trail in aan de weg komt. Wandelaars nemen vanaf hier de bus en boot naar Saltoluokta om hun wandelroute te vervolgen. De weg eindigt bij het gehucht Ritsem.

mooiste routes in Zweden
De Ritsemvägen bij Stora Sjöfallet

De E14 naar Noorwegen

De E14 tussen Östersund en de Noorse grens is een goed begaanbare route die talloze mooie zijwegen kent. Links van je liggen de bergen van het prachtige Vålådalen Naturreservaart, rechts van je die van het skigebied van Åre, hét wintersportgebied van Zweden. Kies er zeker voor om de zijwegen te bezoeken, ook die naar Storulvån op de grens met Noorwegen is enorm de moeite waard!

E14 naar Noorwegen
De E14 naar Noorwegen

De Oresundsbrug

Een beetje melancholisch word ik er altijd wel van als ik via de Oresundsbrug Zweden binnen rijdt want wat is het keer op keer weer fijn om Zweden gewoon met de eigen auto binnen te rijden. De brug is 16 kilometer lang en verbindt Kopenhagen met Malmö. Bij Kopenhagen rij je eerst een deel onder de grond, maar niet veel later kom je op de fantastische brug uit met prachtige uitzichten over het water. Kippenvel hoor, keer op keer! En een traan bij het naar huis gaan.

The Bridge
De brug tussen Kopenhagen en Malmö

Nog meer mooie routes in Zweden?

Op zoek naar nog meer mooie routes in Zweden? Bestel dan het ANWB Camperboek (ook handig voor wanneer je met de auto gaat!) boordevol inspiratie, 16 bijzondere routes en mooie foto’s. Hij is te bestellen bij de ANWB webwinkel of op Bol.com.
 

Verder lezen over Zweden

Hopelijk vond je dit artikel nuttig! Wil je verder lezen over mijn avonturen in Zweden? Bezoek dan mijn Zweden startpagina boordevol weetjes en tips. Ik emigreerde in de zomer van 2023 naar Zweden en alle blogs berusten dan ook uitsluitend op persoonlijke ervaringen.

De volgende blogs vind je ook vast leuk:

Paklijst Zweden: dit moet mee op vakantie.
Eerste keer Zweden? Hier vind je al mijn tips!
De mooiste plekken in Zweden vind je in dit handige overzicht.

Zweden voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik. 

Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweden. In het e-book Zweden voor beginners vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).

Ook deel ik veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden.

Bekijk het e-book hier

Conclusie en disclaimer mooiste routes in Zweden

Hopelijk vond je dit artikel met de mooiste wegen in Zweden nuttig. Mocht je nog vragen hebben, stel ze dan gerust hieronder in de comments. In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen, dan ontvangen wij mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *