routeburn track
Hiking Inspiration,  we12hike

De mooiste meerdaagse trektochten ter wereld (2023 editie)

Welkom bij dit uitgebreide artikel met de mooiste meerdaagse trektochten ter wereld! De titel van dit artikel is natuurlijk een beetje misleidend want ik ben niet overal geweest en heb dus niet genoeg ervaring om écht alle mooiste wandelroutes ter wereld te delen. Gelukkig heb ik wel enorm veel gewandeld op héél veel plekken ter wereld en kan ik je dus wel een uitgebreid overzicht geven van mooie meerdaagse wandeltrektochten. De meeste liep ik volledig, van sommige meerdaagse wandelingen liep ik een deel. Dit heb ik dan specifiek erbij geschreven. Indien dit niet vermeld wordt, liep ik de complete trail. Ik wens je veel inspiratie- en leesplezier toe bij het lezen van dit blog!
 
Opm: Dit artikel verscheen voor het eerst in 2014 en werd volledig geupdate en herschreven in maart 2023
 
Lees ook: paklijst voor je wandelvakantie – wat moet er mee in de rugzak?
 
annapurna base camp trek annapurna sanctuary trek nepal
 

Trektochten Europa: de mooiste meerdaagse wandeltochten in Europa

De meeste trektochten liep ik in Nederland en in Europa. Toen ik in 2004 begon met hiken, had ik nooit bedacht dat er zo ongelofelijk veel gave hikes in Europa zouden zijn. Alhoewel ik in Nederland talloze tochten heb gedaan, heb ik ze niet allemaal genoemd, maar slechts twee van mijn favorieten. De lijst zou anders eindeloos worden … Bij deze dan ook mijn mooiste trektochten in Europa!
 

Pieterpad, Nederland

De mooiste lange afstandswandeling van Nederland is toch wel de wandelklassieker Het Pieterpad. Ik heb er maar liefst 5 jaar over gedaan want ik liep hem in delen, maar ik vond het lopen van het Pieterpad echt een toffe kennismaking met mijn eigen land. Mocht je denken dat je Nederland kent, dan raad ik je aan deze tocht (of een deel ervan) eens te lopen: je komt vast en zeker plekken tegen waar je nog nooit van gehoord hebt. Mijn favoriete delen waren Noord-Limburg, de Sallandse Heuvelrug en Drenthe. Ik liep het grootste deel met de tent op de rug, echter is het lopen van het Pieterpad ook zeer goed mogelijk van hotel naar hotel, of bed & breakfast naar bed & breakfast bijvoorbeeld. Dit regel je simpel zelf via Booking.com.
 
Duur: ca. 26 dagen (afhankelijk van het aantal km per dag)
Lengte: 492 km
Zwaarte: eenvoudig
Vertrek: je kunt overal beginnen met lopen
Bevoorrading: in bijna elk dorp dat je tegen komt
 
Pieterpad Nederland
 

Het Krijtlandpad

Mijn andere favoriete trektocht in Nederland is het Krijtlandpad in Zuid-Limburg. Deze 90 kilometer lange trektocht liep ik in twee weekenden en ik vond het een heerlijke tocht om te oefenen voor het serieuzere werk in alpien terrein. De glooiende landschappen, mergellandplateau en de gezellige Limburgse dorpen maakten het echt een perfecte trektocht in eigen land.
 
Duur: ca. 5 dagen
Lengte: 99 km
Zwaarte: eenvoudig
Vertrek: Maastricht of Vaals
Bevoorrading: in Maastricht, Vaals, Eupen en Gulpen
 
Meer lezen:
Het Krijtlandpad wandelen: tips voor etappes, overnachten en meer!
De mooiste wandelingen in Zuid-Limburg vanuit Vaals en omgeving
 

De Dutch Mountain Trail

Onlangs liep ik de Dutch Mountain Trail – een vier- of vijfdaagse trektocht over de Seven Summits van Nederland. Alhoewel ik niet zeker wist of ik het leuk zou vinden gezien het feit we natuurlijk geen échte bergen hebben in Nederland, heb ik echt ultiem genoten van deze tocht. Niet alleen omdat ie voor Nederlandse begrippen behoorlijk pittig is, maar ook vanwege de prachtige landschappen, smalle paadjes en soms toch wel toffe beklimmingen.
 
Duur: ca. 4-5 dagen
Lengte: 110 km
Zwaarte: middelzwaar
Vertrek: Eygelshoven
Bevoorrading: je moet van de trail af, maar is mogelijk in Vaals en Gulpen
 
Meer lezen, check dan mijn uitgebreide Dutch Mountain Trail blog
 

Dutch Mountain Trail ENCI uitzicht
Op de Dutch Mountain Trail
 

Lee Trail, Luxemburg

De Lee Trail in Luxemburg is een toffe 3 daagse wandeltocht die de kuiten flink laat branden en zeker niet geschikt is voor watjes. Ik liep hem onlangs met volle bepakking en dat was aardig zwaar kan ik je zeggen. De route loopt van Ettelbrück naar Kautenbach en een trein verbindt het begin met het einde. Onderweg kun je kamperen of slapen in hotels en de hoogteverschillen per dag variëren tussen de 500 en 800 meter. Eén van de mooiste uitzichten heb je vanaf de Gringlee (473 m.) diep het dal in, aan het einde van dag 1 net voor de afdaling. Alhoewel de trail niet heel technisch is, zitten er her en der steile stukken in die de nodige inspanning en aandacht vergen.
 
Duur: 3 dagen
Lengte: 53 km
Zwaarte: middel
Vertrek: Ettelbrück of Kautenbach
Bevoorrading: alleen in Ettelbrück
 
lee trail luxemburg
 

Müllerthal Trail, Luxemburg

Een bekendere meerdaagse wandeltrektocht in Luxemburg is de Mullerthal Trail. Deze trail is wat mij betreft één van de mooiste trails in Europa en biedt de nodige uitdaging voor zowel de beginnende als meer gevorderde wandelaars. Hij bestaat uit 6 etappes in 3 lussen die allen tussen de 15 en 25 kilometer zijn. Het Mullerthal wordt ook wel het Zwitserland van Luxemburg genoemd (of Klein Zwitserland) en bestaat uit bizarre rotsformaties, klaterende beken en diepe wouden.
 
Tip: bestel je wandelgidsje vooraf hier
 
Duur: 6 dagen
Lengte: 112 km
Zwaarte: middel
Vertrek: Vanuit Echternach, Mullerthal of Larochette
Bevoorrading: in Echternach of Larochette
 
Meer lezen:
Ronde 1 van de Mullerthal Trail in Luxemburg
Wandelen op de Mullerthal Trail (wandelwoensdag)
 
wandelen op de mullerthal trail hike luxemburg
 

Berliner Höhenweg, Oostenrijk

WOW! Dat was het eerste gevoel bij dag 1 van de Berliner Höhenweg. Ik steeg gestaag naar de eerste overnachtingsplek en bevond me na zo’n 4 uur lopen al tussen toppen van de Zillertaler Alpen. Vanaf hier is het puur genieten, je loop van hut naar hut over oude schapenpaadjes. De afgronden zijn diep en plaats voor hoogtevrees is er niet. Maar wat is het mooi! Gletsjers, rotsige pieken en fijne almen waar je kunt uitrusten: een alpentocht zoals een alpentocht hoort te zijn en wat mij betreft de mooiste trektocht in Oostenrijk!
 
Duur: tussen de 2-7 dagen
Lengte: 70 km
Zwaarte: pittig
Vertrek: vanuit Finkenberg (nabij Mayrhofen)
Bevoorrading: maaltijden zijn in de berghutten te koop of kun je bijboeken bij de overnachting
 
Lees ook: onze wandeltips voor Oostenrijk
 
De Berliner Höhenweg begint in Mayrhofen, regel je vakantie bijvoorbeeld via AlpenReizen
 
Berliner Hohenweg
 

Alpe Adria Trail – Oostenrijk, Slovenië en Italië

Volgens National Geographic is de Alpe Adria Trail één van de mooiste lange afstandswandelingen van Europa. Deze 750 kilometer lange trektocht is een pareltje onder de trekkings in Europa en nog relatief onbekend, waardoor je niet veel wandelaars tegen komt. De trail begint aan de voet van de Grossglockner (Alpe) en eindigt aan de Adriatische Zee (Adria) en voert je door Karinthië in Oostenrijk, Italië en Slovenië. Ik liep drie secties in Oostenrijk en één sectie in Slovenië. Handig om te weten dat je van hotel naar hotel kunt lopen, er zijn slechts enkele berghutten onderweg.
 
Tip: boek je reis vooraf bij AlpenReizen – ze maken graag een offerte op maat voor je!
 
Duur: 43 dagen
Lengte: 750 km
Zwaarte: middel
Vertrek: Kaiser-Franz-Josefs-Höhe, Karinthië
 
Meer lezen? Check dan deze pagina met al mijn Alpe Adria Trail blogs en alles over wandelen in Slovenië.
 
wandelen op de alpe adria trail
 

De Rothaarsteig, Duitsland

Door naar de Oosterburen, waar het stikt van de meerdaagse trektochten. Ik liep er talloze (meestal een deel ervan want ze zijn vaak honderden kilometers) en één van mijn favorieten is toch wel de Rothaarsteig. Deze ligt op slechts enkele uren rijden van Nederland in het Rothaargebirge, waar het Sauerland onderdeel van uit maakt. Ik heb in het verleden ongeveer tweederde van de trail gelopen, de rest hoop ik in de toekomst alsnog te doen. De trail combineert drukke plekken als Willingen maar ook rustige dorpjes die nagenoeg uitgestorven zijn.
 
Tip: SNP Reizen biedt een 4-daagse wandelreis op de Rothaarsteig aan
 
Duur: ca. 12 dagen
Lengte: 155 km
Zwaarte: middel
Vertrek: Brilon
Bevoorrading: in de grotere plaatsen onderweg mogelijk
 

 

Albsteig Schwarzwald, Duitsland

In mei 2019 liep ik tweederde van de Albsteig Schwarzwald in het Zwarte Woud. Wat een bijzondere hike is dit zeg! Deze middelzware wandeltocht leidt je door de heuvels van het zuid Duitse landschap langs watervallen, over smalle bergpaadjes en kristalheldere meren. In het voorjaar maak je nog kans op sneeuw bij Feldberg, dé wintersportplaats van Zuid-Duitsland.
 
Duur: 7 dagen
Lengte: 83 km
Zwaarte: middel
Vertrek: Albbruck
Bevoorrading: onderweg in o.a. Görwihl en St. Blasien
 
Meer lezen:
Wandelen over de Albsteig Schwarzwald in Duitsland
De mooiste meerdaagse wandeltochten in Duitsland
 
wandelen in het zwarte woud
 

Laugavegur, IJsland

Tijd om naar de wat noordelijker bestemmingen te gaan, mijn favoriete plekken ter wereld. Op slechts 3 uur vliegen vanuit Nederland vind je een ongekende wildernis in het gebied dat ook wel “land van vuur en ijs” wordt genoemd. Ik heb het dan natuurlijk over IJsland, ongetwijfeld bekend vanwege de recente vulkaanuitbarstingen. In het zuidelijke binnenland van IJsland bevindt zich de Laugavegur: een prachtige 3- tot 4-daagse wandeltrektocht. De trekking begint bij de ryolietbergen van Landmannalaugar en voert je over hoge toppen en diepe dalen naar het groene Thórsmörk, met uitzicht op de beroemde Eyjafjallajökull vulkaan. Onderweg kom je onder meer hete bronnen, gletsjers en woest kolkende rivieren tegen. Ik denk dat, ondanks dat ik deze tocht al zo’n 10 jaar geleden liep, dit nog steeds de mooiste trektocht in Europa is die ik ooit liep.
 
Tip: SNP Reizen verzorgt de complete reis graag voor je!
 
Duur: 3-4 dagen
Lengte: 55 km
Zwaarte: medium, bij slecht weer pittig
Vertrek: vanaf Landmannalaugar, bereikbaar per bus vanuit Reykjavik
Bevoorrading: alleen in Landmannalaugar of Thórsmörk
 
Meer lezen:
Laugavegur trektocht report
Solo hiken in Landmannalaugar
 
hiking in landmannalaugar wandelen in ijsland
 

Kungsleden, Zweden

Inmiddels liep ik nagenoeg de volledige Kungsleden in het noorden van Zweden. Het bovenste deel is het best bereikbaar en daarom ook het drukste. In de zomer van 2021 liep ik het traject Abisko – Saltoluokta. In de jaren ervoor liep ik vanuit het zuiden twee verschillende secties: Hemavan – Ammarnäs (tip: laat je droppen per helicopter!) en Kvikjokk – Saltoluokta. Op deze laatste etappe moet je ook een aantal meren oversteken, dit kan eventueel per roeiboot. Het leuke aan de Kungsleden is dat je overal mag kamperen, dit zorgt voor overnachten op bijzonder fraaie locaties.
 
Duur: ca. 30 dagen
Lengte: 425 km
Zwaarte: middel tot middelzwaar
Vertrek: Abisko (noord) of Hemavan (zuid), eventueel halverwege in Kvikkjokk of Saltoluokta
 
Lees meer in ons uitgebreide reisverslag van het traject Ammarnäs – Hemavan en het verslag van Kvikkjokk – Saltoluokta.
Of bekijk hier mijn artikel met mooiste trektochten in Zweden.
 
Check ook mijn filmpje van het traject Ammarnäs – Hemavan:
 

 

Aurlandsdalen, Noorwegen

In Noorwegen barst het van de trektochten. Deze zomer lopen we er eentje (ik laat je dus later weten hoe ie was) zonder naam uit het boekje van Jolanda Linschooten, maar een trektocht in Noorwegen die ik eerder al deels liep, was de Aurlandsdalen. Deze tweedaagse trektocht voert je door de Grand Canyon van Noorwegen en is eens iets anders dan de fjordwandelingen die meestal genoemd worden wanneer je het over wandelen in Noorwegen hebt. Omdat ik vroeg in het seizoen reisde, liep ik alleen dag twee van deze trail, van Østerbø naar Vassbygdi
 
Duur: 2 dagen
Lengte: 40 km
Zwaarte: middel
Vertrek: Geiteryggen
Bevoorrading: geen
 
aurlandsdalen noorwegen
 

Glen Affric, Schotland

Een onbekende en niet al te zware tweedaagse trektocht die je in Schotland kunt maken, is dit naar Glen Affric Youth Hostel. Deze herberg ligt op minimaal vier uur lopen van de bewoonde wereld en is een prima uitvalsbasis voor een tocht door één van de mooiste glens van Schotland. Deze tweedaagse wandeling maakt deel uit van The Affric Kintail Way en de Great Glen Way. Boek je overnachting sowieso van tevoren, het hostel is steevast volgeboekt. Er zijn verschillende aanlooproutes, ik parkeerde in Morvich en liep vanaf hier op- en neer naar het hostel.
 
Duur: 2 dagen
Lengte: 30 km
Zwaarte: middel
Vertrek: Morvich
Bevoorrading: beperkt in het hostel
 
glen affric
 

Lužnice Valley Hiking Trail in Tsjechië

Onlangs deed ik de Lužnice Valley Hiking Trail in Zuid-Bohemen, Tsjechië. Deze wandeling van 55 kilometer wordt ook wel de mooiste wandeling van Tsjechië genoemd en voert je door de Lužnice vallei langs de oevers van de Lužnice rivier. Onderweg kom je langs oude kastelen, bijzondere rotsformaties en historische dorpen en steden. Ik liep hem in oktober, een prachtige periode vanwege de herfstkleuren. Echter waren alle campings wel gesloten en dus waren we aangewezen op hotels. Onze bagage droegen we zelf mee. Je loopt de route in vier dagen, maar het kan ook in meer of minder tijd.
 
Duur: 4 dagen
Lengte: 55 km
Zwaarte: eenvoudig
Vertrek: Plana
Bevoorrading: alleen in de steden, niet onderweg.
 
Lees hier mijn uitgebreide verslag van de Lužnice Valley Hiking Trail
 
Lužnice Valley Hiking Trail
 

Mooiste trektochten in Azië

Eerlijk is eerlijk, ik ben geen enorme Azië fan. Althans, het staat niet op mijn nummer 1 lijstje van must-sees. Behalve Nepal, want Nepal is echt een geweldige plek voor het maken van een trektocht. Ik reisde de afgelopen jaren zes keer naar Azië en maakte vijf keer een trektocht, waarvan ik er drie deel in dit artikel. Hier komen ze:
 

Mount Rinjani, Indonesië

Mount Rinjani is een actieve vulkaan op Lombok die je onder begeleiding van een gids kunt beklimmen. Vanwege de aardbeving in 2018 is de trek momenteel deels gesloten, maar onlangs is de summit tour weer open gegaan en de route naar de top weer mogelijk. Ik liep zelf een driedaagse variant: van Sembalun naar de craterrand, via de top naar Senaru Rim en van de Rim terug naar Senaru. Deze trektocht is met recht één van de zwaarste die ik ooit liep (vooral dag twee) en hij is zeker niet voor watjes.
 
Duur: 2 of 3 dagen
Lengte: afhankelijk van de mogelijkheden ivm openstelling
Zwaarte: zwaar
Vertrek: Sembalun
Bevoorrading: gidsen dragen je eten mee (zelfstandig trekken is verboden!)
 
Ik krijg regelmatig vragen over met welke organisatie ik ben gegaan: ik heb geboekt bij Rinjani Trekking Club, één van de meest betrouwbare organisaties.
 
Meer lezen:
Bekimming van Mount Rinjani: van hel naar hemel en weer terug
 
beklimming van mount rinjani mount rinjani beklimmen rinjani trektocht
 

Mount Everest Base Camp, Nepal

De tocht der trektochten in Nepal, namelijk de Mount Everest Base Camp Trek, maar dan wel via Gokyo. Deze variant is een flink stuk zwaarder dan de gewone trek en kost je zo’n 3-4 dagen langer. Plan die dagen zeker want de tocht is geweldig. Niet alleen slaap je aan de flanken van de Cho Oyu maar ook ziek je de felgroene Gokyo Lakes en kun je, bij goed weer, de Gokyo Ri beklimmen. De Cho La Pass die je over moet is geen kattenpis en raad ik je aan om alleen met gids te doen, maar als ik het kan, kunnen jullie het ook!
 
Tip: je reis vanuit Nederland al regelen voorkomt ter plekke veel gedoe en is wel zo eenvoudig. SNP Natuurreizen boekt trektochten naar Everest Base Camp en kan de reis geheel naar jouw wensen aanpassen!
 
Duur: 15 dagen
Lengte: 220 km
Zwaarte: zwaar, met name vanwege de hoogte
Vertrek: vanaf Lukla, hier vlieg je naartoe vanuit Kathmandu
Bevoorrading: in teahouses onderweg is alles wat je nodig hebt verkrijgbaar
 
Meer lezen:
Wat niemand je vertelt over de trektocht naar Mount Everest Base Camp
Zo overleef je het gevaarlijkste vliegveld ter wereld: Lukla
Nepal en Everest Base Camp Trek: een hoofd vol emoties
 
mount everest base camp
 

Annapurna Base Camp, Nepal

De andere ‘Base Camp’ trektocht in Nepal is Annapurna Base Camp trek, oftewel Annapurna Sanctuary. Deze trektocht is aanzienlijk korter dan EBC en een goede meerdaagse wandeling in de Himalaya voor beginners. Je loopt via de bekende Poon Hill in ongeveer een week naar Annapurna Base Camp, waar ik overnacht heb. Op dit moment (juli 2019) is het niet mogelijk om in ABC te overnachten omdat het dorp is weggevaagd in een lawine in het voorjaar van 2019, maar overnacht je in Macchapuchre Base Camp op enkele uren lopen van ABC vandaan.
 
Duur: 7-10 dagen
Lente: ca. 110 km (afhankelijk van de uiteindelijke route)
Zwaarte: middel
Vertrek: vanuit Pokhara
Bevoorrading: in teahouses onderweg is alles wat je nodig hebt verkrijgbaar
 
Meer lezen:
Hikers Dilemma: Annapurna Base Camp Trek of Everest Base Camp Trek
Over de mentale killer die Annapurna Base Camp Trek heet
Alles wat je wilt weten over Annapurna Base Camp
 
annapurna base camp trek 3
 

De mooiste meerdaagse trektochten in Zuid-Amerika

Zuid-Amerika is groot. Héél groot! Ik liep er diverse meerdaagse trektochten en deel in deze sectie van de mooiste meerdaagse trektochten ter wereld drie verschillende tochten in drie landen met jullie!
 

Inca Trail, Peru

Mijn eerste meerdaagse trektocht buiten Europa was meteen een bijzondere: de Inca Trail in Peru. Niet alleen vanwege de bijzondere Inca geschiedenis maar ook vanwege de grote hoogte: op dag 2 stijg je tot 4.200 meter, een behoorlijk pittige ervaring, vooral als je niet goed in je vel zit. Op dag 4 heb je, met goed weer, een bijzonder magisch moment, de zonskopkomst op Machu Picchu: dit is waar de trektocht eindigt. Je kunt deze tocht niet zelf lopen en kan alleen met begeleiding gaan. Boek ver vooruit want het aantal permits per dag is beperkt.
 
Duur: 4 dagen
Lengte: 43 km
Zwaarte: middelzwaar tot zwaar, ook vanwege de hoogte
Vertrek: vanuit Ollyantaytambo of Cusco
Bevoorrading: bij de meeste arrangementen zijn maaltijden inbegrepen, snacks zelf meenemen
 
inca trail peru
 

W-trek Torres del Paine, Chili

Toen ik een tijdje geleden het verslag van de W-trek eindelijk online zette, realiseerde ik me weer even hoe fantastische deze trek was. In vijf dagen wandel je door het ruige Patagonië van gletsjers naar bizarre rotsformaties en meren vol met ijsbergen. Een absolute aanrader! Maar … het is een druk belopen tocht! Reserveringen zijn een must en zonder reservering kun je de tocht niet lopen. Hoogtepunt van deze trekking was de Grey gletsjer en het zien van de Torres del Paine, de granieten torens van Paine die hoog boven het Paine massief uittorenen.
 
Duur: 4-5 dagen
Lengte: 70 km
Zwaarte: medium
Vertrek: vanuit Torres del Paine NP
Bevoorrading: maaltijden te koop in de hutten of zelf meenemen als je kampeert
 
Meer lezen?
Dag tot dag beschrijving van de W-trek in Torres del Paine
Onze reistips voor Torres del Paine National Park
 
wandelingen in patagoniê
 

Cerro Tronador, Argentinië

Dit is niet echt een meerdaagse tocht maar omdat de eindbestemming onvoorstelbaar mooi is, wilde ik hem toch graag delen. Het is namelijk de trek naar Refugio Otto Meiling in het gebied rondom de Cerro Tronador, gelegen in Argentijns Patagonië. Het is geen zware tocht en je loopt heen en terug dezelfde route, maar oh wat is ie fraai zeg. Vooral als je eenmaal boven de boomgrens bent en je dus omgeven wordt door rivieren van ijs. Wanneer dan ‘s avonds de laatste zonnestralen van de dag de gletsjers verlichten, weet je zeker dat je een goede keuze hebt gemaakt door deze tocht te lopen …
 
Duur: 2 dagen
Lengte: 28 km
Zwaarte: medium
Vertrek: per bus vanuit Bariloche of per eigen auto vanaf Pampa Linda
Bevoorrading: eten doe je in de berghut
 
Meer lezen?
Trektocht naar Refugio Otto Meiling in Argentijns Patagonië
De mooiste wandelingen in Patagonië
 
wandelingen in patagoniê
 

De mooiste meerdaagse trektochten in Australië en Nieuw-Zeeland

Ik eindig dit overzicht met Australië en mijn allerfavorietste land ter wereld: Nieuw-Zeeland. Deze laatste is echt ultiem wanneer je van wandelen houdt en ik heb daarom vier verschillende trektochten voor je geselecteerd. Plus eentje op Tasmanië, ook een wandelbestemming den top!
 

The Overland Track, Tasmanië

Daar is ie dan, de Overland Track op Tasmanië. Deze trek is door de inmiddels welbekende Cheryl Strayed geroemd tot een van de mooiste ter wereld en guess what, ik had bijna elke dag slecht weer en regen. Niks aan te doen, maar dat beïnvloedt wel je mening erover. Het neemt niet weg dat ik een geweldige tocht heb gelopen en dat ik het voor geen goud hadden willen missen. Mocht je ooit op Tasmanië zijn, overweeg deze tocht dan zeker! Je loopt door bergen, diepe valleien, tussen de slangen en misschien zelfs wombats. Een unieke ervaring!
 
Duur: 6 dagen
Lengte: 65 km
Zwaarte: medium
Vertrek: vanuit Cradle Mountain National Park
Bevoorrading: je draagt al je eten zelf mee
 
Meer lezen?
De mooiste wandelingen in Tasmanië
 
best hikes tasmania
 

The Routeburn Track, Nieuw-Zeeland

De mooiste meerdaagse trektocht van Nieuw-Zeeland is zonder twijfel de Routeburn Track. Ik deed hem twee keer, voor het eerst in 2011 en recentelijk in 2018. Je loopt in drie dagen van het bergachtige Mount Aspiring National Park naar het natte en groene Fiordland National Park. Het is een zeer gewilde route die normaliter al bijna een jaar van tevoren volgeboekt zit, dus op tijd reserveren is een must. Dit doe je op de website van Department of Conservation.
 
Tip: bestel de Lonely Planet hiking in New Zealand voorafgaand voor nog meer wandeltips!
 
Duur: 3 dagen
Lengte: 32 km
Zwaarte: medium
Vertrek: vanuit Queenstown of The Divide
Bevoorrading: geen, je neemt alles zelf mee
 
Meer lezen:
De Routeburn Track van dag tot dag
De Routeburn Track in de regen
 
op de routeburn tack
 

The Kepler Track, Nieuw-Zeeland

Van de negen Great Walks die er in Nieuw-Zeeland zijn, liep ik er vijf. Het is moeilijk om te kiezen welke de mooiste is, maar vond ik zowel de Kepler Track als de Routeburn Track prachtig. Ondanks dat je je slechts op een dag lopen van de rest van de wereld bevindt, heb je het gevoel dat er geen einde aan het uitzicht komt en dat je echt ver van alles weg bent. Ook voor de Kepler Track geldt dat je hem ruim van tevoren moet boeken!
 
Duur: 4 dagen
Lengte: 60 km
Zwaarte: dag 1-2 medium, dag 3-4 eenvoudig
Vertrek: vanuit Te Anau
Bevoorrading: alleen in Te Anau
Meer lezen?
De mooiste wandelingen in Nieuw-Zeeland
 

Angelus Hut hike, Nieuw-Zeeland

Voor wie aan de drukte van de Great Walks wil ontsnappen en een relatief onbekende maar zware trekking wil lopen, kan ik de tocht naar Angelus Hut aanbevelen. Deze twee- of driedaagse wandeltocht door Nelson Lakes National Park is een heus avontuur dat je over rotsvelden voert, langs diepe afgronden en felblauwe meren. Ook voor de Angelus Hut geldt dat ie van tevoren geboekt moet worden, maar geen jaar van tevoren zoals de eerder genoemde treks.
 
Duur: 2 of 3 dagen
Lengte: 26 km (2 dagen) of iets langer wanneer je via Bushline Hut loopt
Zwaarte: zwaar
Vertrek: vanuit St. Arnaud
Bevoorrading: alleen in St. Arnaud (zeer beperkt) of anders vanuit Nelson
 
Meer lezen:
Angelus hut hike: de mooiste berghut van Nieuw-Zeeland
 
angelus hut nieuw-zeeland
 

Milford Track, Nieuw-Zeeland

In januari 2023 was het dan eindelijk zover, ik liep de beroemde Milford Track in Nieuw-Zeeland. Deze trektocht zit steevast een jaar van tevoren al volgeboekt, maar ik had mazzel en wist last minute een geannuleerde plek te bemachtigen. De Milford Track wordt al jaren geroemd tot de mooiste meerdaagse trektocht ter wereld. Of dit ook daadwerkelijk zo is vind ik lastig inschatten, maar hij staat zeker in mijn top vijf met mooiste wandelroutes in Nieuw-Zeeland.
 
Duur: 4 dagen
Lengte: 66 kilometer
Vertrek: vanuit Te Anau Downs
Bevoorrading: je neemt alles zelf mee
 

mooiste meerdaagse trektochten milford track
Op de Milford Track
 

Greenstone Caples Track, Nieuw-Zeeland

En last but not least: nog een onbekende hike in Nieuw-Zeeland, namelijk de Greenstone & Caples Track. Deze rustige trail ligt één vallei ten zuiden van de Routeburn Track en is dus een prima alternatief indien deze volgeboekt zit. De hutten zijn niet te reserveren (‘first come, first serve’) en toen ik hem liep bleek dat ook niet nodig omdat de trail dus relatief weinig belopen wordt. Je kunt hem eventueel ook verbinden met de Routeburn Track of andere wandelpaden!
 
Duur: 4 dagen
Lengte: 59 km
Zwaarte: middel
Vertrek: Greenstone Road End
Bevoorrading: beperkt in Glenorchy, anders in Queenstown
 
Meer lezen:
Trektocht over de Greenstone Caples Track in Nieuw-Zeeland
 
Greenstone Caples Track Caples Valley
 

In vorm komen voor een meerdaagse trektocht

Voor het lopen van een meerdaagse trektocht is het belangrijk dat je goed in vorm bent. Benieuwd hoe je dat doet? Check dan dit uitgebreide artikel waar ik je al mijn tips en tricks geef om in vorm te komen, of je nu in Nederland of verder weg op pad gaat.
 
Medeblogger Wanda heeft op haar website De Wandeltrainer een online programma gemaakt voor iedereen die wil trainen om fit te worden met wandelen. Met haar online programma’s werk je toe naar een afstand van jouw keuze, uiteraard op verantwoorde wijze. Doe je mee? Je kunt kiezen uit de volgende programma’s:
 
– online training 1 uur wandelen in 8 weken
– online training 10 kilometer wandelen in 10 weken
– online training 20 kilometer wandelen in 12 weken
 
Bekijk hier alle voordelen en meld je direct aan!
 

Je meerdaagse trektocht zelf boeken of laten regelen

Daar waar ik vroeger alles zelf regelde, ben ik tegenwoordig meer van het dingen vastleggen via een reisorganisatie. Alhoewel zelf boeken vaak voordeliger is, ben je er meer tijd mee kwijt. Daarnaast is het in deze onzekere tijden ook verstandiger om via een gerenommeerde organisatie te boeken omdat zij vaak aanzienlijk gunstigere annuleringsvoorwaarden hebben en je soms tot kort voor vertrek kan annuleren. Kortom: doen dus! Ik heb het zelf ondervonden toen mijn Spitsbergen reis geannuleerd werd door de pandemie en ik geen geld van de vluchten terug kreeg. Had ik die paar tientjes extra maar betaald denk ik achteraf. Maar goed. Waar te boeken? Er zijn echt talloze opties. Ik heb zelf goede ervaringen met de volgende organisaties:
 
AlpenReizen voor je trektochten in de Alpen (o.a. Oostenrijk en Slovenië)
SNP Natuurreizen voor trektochten overal ter wereld
 
Beide organisaties zijn aangesloten bij de ANVR en de SGR, niet geheel onbelangrijk!
 

Meer inspiratie nodig?

Meer lezen? Check dan ook mijn artikel met tips voor voedsel tijdens meerdaagse trektochten en mijn tips voor veilig alleen wandelen als vrouw. Ook heb ik een leuk artikel geschreven met boeken voor avontuurlijke vrouwen.
 
Vanuit je luie stoel vast genieten? Bestel dan deze prachtige reisgids van Lannoo, het grote World Trekking boek. Eén van mijn persoonlijke favorieten in m’n boekenkast!
 
.
 
Ben je benieuwd welke lichtgewicht trekkerstent voor 2 personen onze favoriet is? Dat vind je hier!
 

Conclusie en disclaimer

Dit waren ze, mijn 25 mooiste meerdaagse trektochten ter wereld. Zoals je ziet is deze lijst zeker nog niet compleet, maar hopelijk heb ik je wel voorzien van een flinke dosis inspiratie voor de komende jaren. Ik hoop dat je van dit artikel genoten hebt. Mocht je nog vragen hebben, laat ze dan gerust achter in de comments.
 
Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat, indien je via een link iets koopt of boekt, ik mogelijk een kleine commissie ontvang zonder extra kosten voor jou!
 
 

33 Comments

 • DeniseM

  Zelf heb ik ooit een 2-daagse trekking in de Andes gedaan. Oké, ik geef toe, dat is niet zo lang, maar was wel heel mooi. Niet in Ecuador, maar in Venezuela, vanaf Los Nevados.
  Over de Toubkal (Marokko) hoor ik ook goeie verhalen.
  En in het verleden heb ik voor klanten ontelbaar veel trekkings in Thailand geboekt.

  Grappig trouwens, in Pieterburen was ik ook laatst. Ik vond die borden leuk die aangaven hoeveel kilometer het naar het Sint Pietersplein, Sint-Petersburg, Pietarsaari, etc. was.

 • Eva

  Fijn artikel en prachtige foto’s! Ik kan weer een paar tochten op mijn lijstje zetten. Vooral die in Tasmanie en Nieuw Zeeland lijken me echt geweldig 🙂 Thanks voor het overzicht!

 • Tonko64

  Helemaal met jullie eens dat Laugavegur de mooiste trektocht is maar je moet de Fimmvorduhals dan aansluitend erbij lopen, de Kepler is ook mooi maar ik zet hem niet op plek twee….. Er is een nieuwe wandelroute in IJsland de Hringbrautin. Die zetten wij op 2. beelden van deze tocht op onze youtube site. (ook van de Laugavegur die we voor de 2e keer hebben gelopen). Kepler op 3? Nee de Lycian way Turkije is dichter bij huis en ook mooier. Je kunt de tocht prima opdelen, je hoeft die 580 km echt niet ineens te wandelen. Wij deden de mooieste stukken, hadden mooie overnachtingen en spectaculaire wandelingen door afwisselende natuur.
  Kepler op 4??? (de laatste 2 dagen door het bos zijn minder leuk! Heaphy kent meer variatie maar is erg nat )Ok maar dan op 5 nipt gevolgd door de C2C in Engeland.

  • anto

   U vraagt, wij draaien. Over 8 weken landen we in Nepal en gaan we de Everst Base Camp trek lopen – ongetwijfeld wordt dat onze nieuwe verslaving … trektochten maken in Nepal. Naar Peru willen we ook graag nog eens terug, want de Inca Trail was leuk maar ik zie zo veel moois op internet voorbij komen!

 • Rowan - sillysis.nl

  Wat een ontzettend mooie foto’s zeg! En wat een indrukwekkende wandelingen hebben jullie gemaakt! Ik vind hiken heerlijk, maar doe het toch sneller in het buitenland en niet in Nederland. Als ik het Pieterpad zie, vind ik dat daar snel verandering in moet komen. Lijkt mij leuk om tenminste een stukje hiervan gewandeld te hebben!

  • anto

   Thanks Rowan! Pieterpad is heel leuk en makkelijk te doen voor een dagje ofzo, vooral omdat je overal met het OV kan komen. Vooral Limburg en Overijssel vond ik erg mooi!

 • karlien

  Onwijs gaaf. Tien jaar geleden had ik dit niets gevonden, nu kan ik niet wachten tot de kids oud genoeg zijn zodat we eenvoudige wandelingen met ze kunnen maken. Ik vond Abel Tasman in NZ ook waanzinnig, daar liep toen ook een gezin met kids van rond de 10.

 • ivonne

  Stuk voor stuk gave tochten zeg. Wij willen een volgende reis zeker een langere tocht lopen waarbij de focus echt op de tocht ligt, dus het bloed kriebelt al goed zo!

 • Kat

  Op je website terecht gekomen omdat we de trektocht in Ijsland zouden willen doen begin September.
  Zelf ook al de Inca Trail gestapt en inderdaad de moeite.

  tip: wil je een vulkaan beklimmen, kan je altijd de Rinjani beklimmen op Lombok. Pittig, maar zeer mooie en diverse natuur (wel soms spijtig van het vele afval van de locals onderweg)

 • Diana

  Een de ene kant denk ik: zoveel kilometer wandelen, nooit van mijn leven maar aan de andere kant (heb het vaker gedaan) een onwijs vette ervaring.

  Zitten mooie routes tussen, zou ook niet echt kunnen kiezen welke ik zou willen lopen.

  • anto

   Je kunt er de hele dag over doen meestal 🙂 de afstanden zijn zo rond de 15 kilometer zodat je het lekker rustig aan kunt doen. Plus vaak niet zo moeilijk én je komt op hele mooie plekken!

  • anto

   Ja NZ is echt prachtig en voor mij de ultieme bestemming om te gaan wandelen. Alles is er super goed geregeld ook! Echt een keer doen dus, ondanks dat het heul veul uurtjes vliegen is 😉

 • Janse

  Bedankt voor het maken van het overzicht. Voor mij is het Annapurna circuit nog steeds de mooiste wandeltocht; 200+ km in ongeveer 21 dagen, wandelend door de prachtige Nepalese bergnatuur. Ik liep hem in 2000 dus er zal ongetwijfeld veel zijn veranderd, maar was een prachtige tocht was dat.

 • Toos

  Heerlijk om deze blog te lezen en een aantal tochten weer opnieuw te beleven zoals de Laugavegur…wij maakten ook andere prachtige tochten zoals de Tour du Mont Blanc en Alta Via Dolomiti 1, de Via Francigena van Lucca naar Rome, de Rota Vicentina in Portugal en de Eifelsteig in Duitsland. In april gaan we naar Nepal en in juli de Britse Coast to Coast lopen…

 • Edo Meerholz

  Dag Antoinette,

  Prachtige reisblogs schrijf je. Wij wandelen al jaren in de Franse Alpen, rondom het Lac de Serre-Poncon. Prachtig! Een vraag van een heel andere orde: zou ik gebruik mogen maken van een foto op je blog? De foto bovenaan met de wandelstokken en bergschoenen. Ik wil die graag gebruiken als metafoor in een interview over leiderschap (leider zijn is niet als een geheel verzorgde voetreis van A naar B, maar meer een trektocht: je hebt het doel voor ogen, maar je komt onderweg van alles tegen). Ik hoor het graag!

  Dank en groet, Edo Meerholz

  Assen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *