montem wandelstokken montem trekking poles
nieuw-zeeland,  we12test

Getest: Montem wandelstokken voor trektochten

Getest in Nieuw-Zeeland: Montem wandelstokken voor trektochten

Ken je het merk Montem al? Vast niet! Ik tot voor kort ook niet. Tot ik een mail kreeg van Montem oprichter Kevin of ik hun wandelstokken voor trekkings wilde testen. Op dat moment was ik al in Nieuw-Zeeland, maar ik liep met wandelstokken die eigenlijk nog van mijn ex waren. En aangezien vriendin Marieke ook zou komen om trektochten te lopen en zij geen wandelstokken had, vroeg ik Kevin de Montem wandelstokken op te sturen naar het adres van bekenden in Nelson. Ik haalde ze daar op en ging ermee op pad op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland.
 
Montem is een jong outdoormerk gevestigd in New York City. In 2016 kwamen oprichters Kevin en Joseph tot de conclusie dat veel outdoor spullen (te) duur en van relatief slechte kwaliteit zijn in verhouding tot de prijs. Ze bedachten het concept Montem en hebben inmiddels een webshop met een uitgebreid aanbod rugzakken, wandelstokken, hangmatten en outdoor dekens. Alle producten worden in New York ontworpen en getest door outdoor fanatiekelingen uit de buurt.
 
Dat wandelstokken tijdens trekkings onmisbaar zijn weet ik zelf al jaren. Toch krijg ik vaak nog vragen van vrienden en bekenden (en soms lezers) of het écht nodig is om wandelstokken te gebruiken tijdens het hiken. Natuurlijk weet ik zelf ook wel dat het bepaald niet hip en trendy staat om met stokken te lopen, maar geloof mij: wanneer ik een puinhelling van bijna 180 graden moet afdalen, ben ik blij als ik stokken heb die me daarbij helpen. En als ik een snelstromend riviertje moet oversteken op wiebelige en gladde stenen ook.
 
De belangrijkste reden waarom ik echter met wandelstokken loop, is dat het mijn knieën beschermt tegen lange afdalingen. Vooral met een zware rugzak op vergen afdalingen behoorlijk wat van mijn lichaam. Ik gebruik mijn wandelstokken normaliter alleen op alpiene wandelingen en daar zijn ze voor mij onmisbaar tijdens het afdalen. Ze vangen namelijk de schok van het steeds weer landen op je knieën op en zorgen er daarmee voor dat ik nagenoeg pijnloos elke dag mijn bestemming weer haal.
 
montem trekking poles
Al bij het uitpakken van de Montem wandelstokken merkte ik op hoe licht ze voelden. Na een snel vergelijk met mijn oude Black Diamond wandelstokken, bleken ze toch aanzienlijk lichter te zijn. Daarnaast vond ik het design erg mooi: compleet zwart met witte letters en een handvat van kurk. Ook werden er beschermers voor de scherpe punten bijgeleverd, ideaal wanneer je ze in bijvoorbeeld je flightbag wilt vervoeren. Daarnaast zijn dergelijke beschermers tegenwoordig verplicht op veel trails om de fragiele natuur te beschermen.
 
De eerste test was op de Routeburn Track. Hier kwam het met bakken uit de hemel. Echt, ik heb zelden zo’n slecht weer gehad tijdens een meerdaagse trektocht. Binnen een paar uur lopen was alles drijfnat en doorweekt. De stroompjes die in rivieren waren veranderd moesten te voet overgestoken worden en daar kwamen de Montem wandelstokken prima bij van pas. Omdat de handvaten van kurk zijn, waren die steeds weer binnen no-time droog. Heel fijn wanneer het afkoelt in de wind.
 
De tweede test was op de trektocht naar Mueller Hut. Hier moesten ze mij helpen een dikke 1.000 meter te stijgen en weer af te dalen binnen een uur of vijf. Dat lukte. Ik vond met name bij het afdalen van de nagenoeg verticale puinhelling en de daaropvolgende duizenden traptreden ontzettend veel steun en stabiliteit.
 
montem wandelstokken montem trekking poles
Ik testte de Ultra Strong Trekking Poles en voor wiens oog wat wil: ze zijn er in diverse kleuren! Omdat ik als enige trekker bijna compleet zwarte wandelstokken had, kon ik in de hutten de mijne altijd zonder problemen weer terug vinden.
 
Kortom: ik denk dat deze wandelstokken me nog op vele trekkings gaan vergezellen! Voor een extra beetje look and feel kun je de onderstaande video nog bekijken, die ik maakte tijdens mijn trektocht naar de Mueller Hut. Enjoy!
 

 
Meer lezen? De volgende blogs vind je ook vast leuk:
The North Face Men’s Evoultion II TriClimate outdoorjas review
Week 10 in Nieuw-Zeeland: regen op de Routeburn Track
De Rangitoto vulkaan in Nieuw-Zeeland beklimmen
 
Nieuw hier en benieuwd wie ik ben? Check dan mijn bio! Volg me voor een dagelijkse dosis outdoor & adventure inspiratie op Instagram en Facebook!
 
Dank je voor het delen!
 

2 Comments

  • Britte

    Sinds ik een keer met tranen in mijn ogen omdat mijn knieën zo’n pijn deden een afdaling van een behoorlijk steile berg maakte, zweer ik bij mijn wandelstokken! Dit merk kende ik nog niet inderdaad, maar het klinkt veelbelovend! Binnenkort ga ik kijken naar nieuwe stokken, dus dan ga ik deze ook meenemen in de vergelijking!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *