oostenrijk,  zweden

Mijn avontuurlijke leven van januari: sneeuw, storm, reizen en skiën

Het is vandaag 1 februari en dat betekent dat ik de eerste maand van het jaar ‘overleefd’ hebt. Dat klinkt wellicht wat negatief, maar voor mij is januari altijd een maand waarvan ik denk “mwah, die sla ik liever over.” Vooral nu ik in Zweeds-Lapland woon heb ik natuurlijk te maken met kou en veel donkere dagen. De oplossing? Er even tussenuit gaan!

In deze terugblik op de maand januari deel ik niet alleen mijn reizen (ik was slechts 15 dagen thuis) maar vertel je ook meer over mijn leermomenten, melt downs, mijn favoriete winter legging die ik deze maand veel gebruikte en welke blogs ik allemaal schreef.

Veel leesplezier!

Oud & Nieuw bracht ik samen met mijn vriend door in mijn huis in Dorotea hier in Lapland. Aangezien het een week vol storm was, bleek dat de lokale bussen niet reden hier in Västerbotten (mijn provincie) en dat hij vier dagen langer dan gepland hier moest blijven. Het werd uiteindelijk heel gezellig en aangezien ik geen vaste werkuren heb, konden we er dagelijks in mijn lunchpauze (die ik vaak met een uurtje verlengde) erop uit trekken. Zo ontdekte ik nieuwe winterse paden, beklommen we de lokale skiberg voor een prachtig uitzicht over een besneeuwd Lapland en maakten we verschillende rondwandelingen in het dorp.

1 Januari begon meteen goed met het Noorderlicht, dat we spotten vanaf het moeras tegenover mijn huis. Helaas was het zo koud (rond de -30º) dat de batterij van mijn mobiele telefoon het meestal maar een paar foto’s volhield en dan uitviel.

Uitzicht over een besneeuwd Lapland
Uitzicht over een besneeuwd Lapland
Samen op pad
Samen op pad

Waar was Anto in januari?

In januari bracht ik iets meer dan de helft van de dagen door op reis. Wat meer dan gepland, maar dat kwam door verschillende omstandigheden.

Begin januari vloog ik naar Nederland. Omdat vliegen met de kerstdagen niet te betalen is, besloot ik mijn familie en vrienden op te zoeken na de feestdagen. Ik boekte mijn tickets in oktober en betaalde € 78,- voor mijn binnenlandse vlucht van Vilhelmina naar Stockholm en € 56 voor de enkele reis Stockholm – Amsterdam met KLM. Het was even spannend of ik de aansluiting zou halen, maar het lukte! En dus was ik, van deur tot deur, precies 12 uur onderweg.

In Nederland bezocht ik familie en vrienden en ging ik naar de Vakantiebeurs. Hier had ik een aantal mooie gesprekken met bestemmingen die ik graag wil bezoeken in 2024 en kletste ik vooral veel bij met oud-bekenden uit de reissector en medebloggers.

Aansluitend reisde ik naar Oostenrijk voor een paar dagen in het prachtige Obertauern. Hier kreeg ik een cursus langlaufen, maakte ik prachtige winterwandelingen en verbleef ik in een prachtig hotel met een fijne spa en heerlijk eten.

Helaas bleek ik, door storm en wind, te zitten met geannuleerde vluchten naar huis. Ik zou vanuit Salzburg via Frankfurt naar Stockholm vliegen en de volgende ochtend door naar Hemavan in het noorden. Helaas was mijn vlucht naar Frankfurt geannuleerd vanwege de enorme storm en kon ik pas een dag later naar Stockholm vliegen, wat erin zou resulteren dat ik mijn vlucht naar het noorden zou missen.

Al met al heeft het me een halve middag en avond gekost om alles omgeboekt te krijgen. Uiteindelijk reisde ik per trein van Salzburg naar Wenen en vloog ik van Wenen rechtstreeks naar Stockholm. Ik heb deze tickets zelf betaald en hoop maar dat Lufthansa mijn aanvraag voor vergoeding van de geannuleerde vlucht snel behandelt.

Langlaufen op de Gnadenalm
Met collega Bregje aan het langlaufen

Een weekend stilte in Abelvattnet

Ik vloog terug naar Hemavan, waar mijn vriend woont. Hier besloten we ons even terug te trekken voor een paar dagen in een cabin in de middle of nowhere. Toen we hier aan kwamen was het -34º en dat betekende werk aan de winkel: hout hakken en zorgen dat het warm werd (en bleef). Ook moesten we de cabin uitgraven uit de sneeuw, evenals het houthok en de outhouse (droogtoilet). Wát een belevenis.

Er is geen mobiel bereik bij Abelvattnet en dat was heerlijk. We hebben, toen het eenmaal warm was binnen, lekker gekookt, veel geslapen en hebben elke dag meerdere uren buiten doorgebracht met tourskiën, ijsvissen en vuurtjes maken. De eerste avond hadden we een klein beetje Noorderlicht, maar al snel trok de bewolking over het meer en zat het potdicht. Het echte leven is niet zoals op Instagram, maar dat weten jullie vast wel …

Noorderlicht Abelvattnet
Noorderlicht bij Abelvattnet
Onze cabin
Onze cabin
Mijn eerste ijsvis
Mijn eerste ijsvis

The journey continues!

Na dat weekend dacht ik “ik ga eindelijk naar huis!” maar niets bleek minder waar. Er waren namelijk verschillende waarschuwingen voor storm en geannuleerde bussen. Mijn vriend moest voor een conferentie naar Umeå en zou mij halverwege de rit op de bus naar Dorotea zetten. Alleen was het weer zo slecht dat ik twijfelde of ik erop moest gokken dat ik wel naar huis zou komen die avond …

En dus besloot ik mee te gaan naar Umeå en daar een nacht te blijven. De volgende dag kon hij mij, met de auto, thuis afzetten. Een mijl op zeven, maar aan de andere kant ook gezellig om samen te reizen en ik kan immers vanuit overal werken.

Op dinsdagavond laat kwam ik ein-de-lijk thuis en hier wachtte een nieuw pak sneeuw op me. In mijn twee weken afwezigheid, was er opnieuw een dik pak sneeuw gevallen. Ik was ondertussen zó moe van al het reizen dat ik een kleine inzinking had, ook vanwege wat administratieve zaken die niet bleken te kloppen en ik bij de post zag zitten.

Toen ik de volgende dag wilde gaan langlaufen brak de binding van mijn een van mijn langlaufski’s af. Ik kocht ze tweedehands en dan kan het dus zo zijn dat je iets koopt wat snel kapot gaat. Ik baalde zo omdat ik na mijn langlaufles enorm veel zin had om weer op pad te gaan en al het geleerde in de praktijk te brengen.

Helaas moet ik dus nog even wachten en dat is zo jammer want de trails liggen er prachtig bij hier in Dorotea. Geduld is een schone zaak denk ik dan maar …

Weer aan het werk

Tussendoor moest er natuurlijk ook ‘gewoon’ gewerkt worden. Dat was soms wel even een uitdaging, vooral omdat ik veel onderweg ben geweest. Ik sta er (schijnbaar haha) om bekend dat ik met strakke planningen werk en dat klopt ook wel, ik maak per maand een overzicht wat er allemaal aan mijn websites moet gebeuren en dat deel ik dan weer op in weektaken.

Inmiddels run ik drie websites en heb ik daarnaast nog een podcast. Genoeg te doen dus. Af en toe klus ik nog wat bij op freelance basis en dan zijn er natuurlijk nog technische zaken die opgelost moeten worden op de meest onverwachte momenten.

Ik maakte veel content en ben lekker veel aan het schrijven geweest. Op we12travel verschenen in januari de volgende blogartikelen:

ijsvissen in zweden
IJsvissen!

Nieuwe outdoor kleding

Ik heb een kast vol functionele outdoorkleding en ben er de afgelopen maanden wel achter gekomen wat écht goede winterkleding is voor Zweden. Daarover later meer, want ik ben nog druk informatie aan het verzamelen.

Van Royal Robbins kreeg ik in december een aantal fijne items toegestuurd om de winter goed door te komen.

Allereerst mijn favoriete item: de winterlegging. Ik was al een tijdje op zoek naar een warme legging voor de winter. Alhoewel ik in Zweden tot nu toe meestal dikkere broeken draag vanwege de extreme koud, bleek de Backcountry Pro Winter Legging echt een aanwinst voor mijn kleding kast. De legging is gemaakt van zachte stof en heeft een dikke voering aan de binnenkant. Zó fijn! Ik heb hem in Oostenrijk nonstop aan gehad en in Zweden draag ik hem wanneer het niet kouder is dan -10º.

Ook kreeg ik een OysterYarn trui. De OysterYarn collectie is gemaakt van een blend van merino wol en gerecycled polyester flessen en oesterschelpen uit de zee. Ik draag de trui inmiddels bijna dagelijks wanneer ik thuis ben en heb er veel plezier van.

De Ponderosa beanie maakt het af, deze heerlijke warme muts heeft me al dagenlang warm gehouden tijdens mijn vele outdoor avonturen, zowel in Nederland, Oostenrijk en in Zweden.

Al deze items kreeg ik van Royal Robbins om te testen. Alle gegeven meningen zijn uiteraard slechts die van mijzelf.

Met de winterlegging en de beanie in Oostenrijk
Met de winterlegging en de beanie in Oostenrijk

En dan het minder leuke nieuws …

Het is niet allemaal fun and games helaas. We12travel heeft het afgelopen najaar een flinke klap gehad in Google, die verschillende updates heeft gedaan in het algoritme. Dit is de volgorde waarop jij de artikelen ziet in Google als je een zoekterm ingeeft. Ik wil niet teveel in detail treden, maar ik ben hierdoor een aantal bezoekers kwijt geraakt, omdat Google mijn site minder hoog weergeeft. En dat terwijl ik juist de afgelopen maanden zo hard gewerkt heb.

Dit heeft uiteraard ook gevolgen voor mijn inkomsten die flink gekelderd zijn. Risico van het vak natuurlijk, maar ik lever op dit moment elke maand een beetje van mijn spaargeld in om alle rekeningen te kunnen betalen en dat voelt niet fijn en zorgt voor stress.

Gelukkig weet ik dat ik niet de enige ben en dat een groot deel van de bloggers die ik ken hiermee te maken hebben. Ik ben druk bezig om te herstellen en dat kost tijd. Ik ben uiteraard al een tijdje op zoek naar manieren om mijn salaris weer op een acceptabel niveau te krijgen en ben ervan overtuigd dat dit gaat lukken, maar …. jij kunt mij ook een handje helpen!

Als het maar ijs- en ijskoud is
Als het maar ijs- en ijskoud is

Boek je reis of bestel online!

Een groot deel van mijn inkomsten bestaat uit commissie die ik krijg wanneer een bezoeker op We12travel (of een van mijn andere sites) een aankoop doet en/of een reservering maakt. Hier merk jij als bezoeker niks van! Ik werk onder meer samen met de volgende reisorganisaties:

Ook kun je vakantiehuisjes en accommodaties boeken:

En de volgende webwinkels:

En verder nog huurauto’s, bus- en treintickets, ferries, internationale treintickets … alles kan! Ik help je graag met een advies over mijn favoriete partners.

Of je kunt natuurlijk mijn boek kopen:

Reishandboek Zweden

Verder lezen over Zweden? In mei 2023 verscheen bij Uitgeverij Elmar mijn Reishandboek Zweden, een praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden.

Deze reisgids werd met veel plezier geschreven aan de hand van meer dan 15 reizen naar Zweden die ik de afgelopen 10 jaar maakte. Het is een complete gids met veel achtergrondinformatie, kaarten en plattegronden in kleur.

Bestel bij Bol.com / Bestel bij de lokale boekhandel

Op naar februari!

Genoeg commerciële praat voor nu! Het moet immers wel leuk blijven voor jou om te lezen. Inmiddels is het dus 1 februari en morgen stap ik weer op de bus naar het noorden voor een paar dagen. Ik heb geen buitenlandse reizen gepland staan de komende maand en dat is heerlijk! Want … eerlijk gezegd bevalt het me prima om in de winter in Zweden te zijn.

Nu ik heb leren langlaufen en ijsvissen merk ik dat een ander soort avontuur op me wacht. Namelijk het nog verder vertragen. Even pas op de plaats maken, lekker nestelen op de bank in mijn huis in Lapland, veel schrijven en buiten zijn doet me goed. De mooie reizen komen dit voorjaar wel weer.

Liefs uit Zweden, Antonette

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via zo’n link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie, waarmee wij deze site doorgaand up to date kunnen houden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *