overnachten op een kampeervlot
micro-avontuur,  nederland

Micro avontuur in Nederland: tips voor de leukste activiteiten

Welkom bij deze blog met allemaal toffe tips voor micro avontuur in Nederland. Nu het er naar uit ziet dat we misschien helemaal niet naar het buitenland kunnen deze zomer, bedacht ik me dat het leuk zou zijn om allemaal toffe micro avonturen voor jullie op een rijtje te zetten. Zelf ben ik namelijk al jaren steeds weer op zoek naar avontuurlijke dingen in eigen land om te doen heb ik denk ik een mooie verzameling herinneringen en ervaringen.
 
Ook heb ik de hulp ingeroepen van diverse medebloggers en outdoorfans voor nog meer tips. Je vindt in dit artikel een fijne mix van adrenaline avonturen, rustige avonturen, avonturen die maar kort duren en ook enkele micro avonturen met overnachting(en). Allemaal in ons eigen mooie Nederland. Ik begin dit artikel met mijn eigen tips, daarna volgen de tips van mijn medebloggers. Veel lees- en inspiratieplezier!
 
Dit artikel verscheen voor het eerst in 2020 en werd in 2022 voorzien van een update
 

Ga bergwandelen in eigen land

Alhoewel wij natuurlijk geen échte bergen hebben, zijn er zeker wel wandelingen mogelijk in Nederland waarbij je de kuiten flink kunt laten branden en je hartslag omhoog kunt krijgen. De mooiste bergwandelingen in Nederland vind je op de Veluwe, in Limburg en in Salland, maar ook de Utrechtse Heuvelrug en de Liemers zijn mooie plekken om te trainen voor je meerdaagse hike.
 
Zin gekregen om te bergwandelen? Bestel dan de wandelgids ‘mooiste bergwandelingen in Nederland’.
 

Wandelen op de N70 route bij Nijmegen
Wandelen op de N70 route bij Nijmegen

 

Boek een overnachting op een Kampeervlot

Echt even helemaal weg uit de beschaving voor een periode van zo’n 24 uur? Boek dan een overnachting op een kampeervlot. Dit vlot vind je ergens in een waterpartij, waar je met de kano naartoe vaart. Alles wat je nodig hebt voor de nacht neem je mee en/of is al aanwezig op het vlot, het enige dat jij hoeft te doen is peddelen, aanmeren en genieten. Meer over onze ervaringen lees je in dit artikel.
 
– Opm: de Wissen is momenteel gesloten, deze twee kampeervlotten zijn op dit moment wel geopend –
 

overnachten op een kampeervlot
Overnachten op een Kampeervlot

 

Bungy jumpen vanaf de pier

Altijd al eens willen bungy jumpen maar nog nooit eerder gedurfd? Dit wordt jouw zomer! Vanaf de welbekende pier van Scheveningen kun je een jump maken, alleen of samen. Ik maakte een aantal jaren geleden een tandem sprong, super spannend maar tegelijkertijd ook supervet. Kijk hier voor tarieven, openingstijden en aanvullende informatie.
 

Wild kijken op de Hoge Veluwe

Het Nationale Park de Hoge Veluwe ligt in mijn ‘achtertuin’ en ik kom er dan ook graag om wild te kijken. Vooral ‘s avonds is een prima periode om op zoek te gaan naar groot wild zoals zwijnen en edelherten. Inmiddels ken ik de beste plekken van het park om wild te zien op mijn duimpje, maar kan ik ook nog steeds intent verrast worden als ik zomaar tijdens een wandeling overdag oog in oog kom te staan met een edelhert.
 
Tip: ga van de gebaande paden en zoek de rustige plekken op. Ik hoor vaak van mensen dat ze weinig wild gezien hebben omdat ze een rondje gefietst hebben, maar deze fietspaden voeren juist niet door gebieden waar normaal gesproken veel wild zit. Daarnaast laat wild zich vaak niet overdag zien en al helemaal niet als er veel lawaai en/of mensen zijn. Beter is dus om het park op een rustige dag en ‘s avonds te bezoeken!
 

 

Huur een sloep

Huur een sloep en vaar de stilte van de natuur in! Afgelopen september was ik een weekend in Waterland van Friesland en hier kregen we een sloep mee om de omgeving te verkennen. Voor het huren van deze sloep hadden we geen speciale vaarbewijzen nodig, mijn reisgenoot had al wel de nodige ervaring wat het mogelijk maakte om zonder problemen door de smalle waterwegen van IJlst door te navigeren.
 
Tip: huur de sloep ook voor ‘s avonds (of spreek af of dit kan/mag) want de zonsondergang vanaf het water beleven is een hele bijzondere ervaring. Meer lees je in dit uitgebreide artikel over ons micro avontuur in Friesland.
 

Sloep huren Heeg
Een sloep huren in Waterland van Friesland

 

Mountainbiken op de Sallandse Berg

Heb je altijd al eens willen proberen hoe het is om een lekker heuvelachtig parcours te mountainbiken? Dan is de route over de Hellendoornse Berg echt een aanrader voor je! Ik deed hier de 18 kilometer paarse route, dit is de meest technische van de twee mountainbikeroutes in dit gebied. Alhoewel ik maar 1x per jaar op de MTB stap, vond ik hem toch goed te doen dus als beginner kun je deze absoluut maken. Ga dan wel buiten het weekend om (want afstappen doe je waarschijnlijk onderweg) zodat je de andere fietsers niet tot last bent. Overnachten kun je in Sportherberg De Wilgenweard in Nijverdal, ik huurde hier tevens ook mijn mountainbike.
 

hiken en biken op de hellendoornse berg in salland
Mountainbiken op de Hellendoornse Berg

 

Verdwalen in het bos

Verdwalen in Nederland, kan dat nog? Ja hoor, ik deed het vorig weekend in de omgeving van Garderen. Hier liggen diepe bossen af en toe afgewisseld met landgoederen en zandverstuivingen. Ik besloot zonder kaart en GPS op pad te gaan en 10 kilometer te lopen zonder routes te volgen. Het gevolg: na twee uur links-rechts-links-rechts was zelf mijn richtingsgevoel, dat normaal gesproken redelijk goed is, behoorlijk in de war. Benieuwd hoe ik dat deed? Lees dan hier mijn blog voor Avontuurlijke Vrouwen.
 

Verdwalen op de Veluwe
Verdwalen op de Veluwe

 

Op micro avontuur in Nederland met de hond

Een tip van Nathalie van Woef Welkom. ‘Ook met je hond kun je op micro avontuur in Nederland. Ik tip hondenbos Het Leesten en de daar aanwezige natte neuzenroute, gelegen in Ugchelen op de Ugchelse Berg op de Veluwe. Het hondenbos Het Leesten is 10 ha groot en het is een prachtig, gevarieerd bos met verschillende wandelpaden en bomen en planten. Terwijl jij lekker aan de wandel bent en geniet van de mooie omgeving kan je hond klauteren over boomstammen, rennen door de modder en ravotten met andere honden.
 
Grootste troef: het is omheind, dus je hond kan het gebied niet verlaten. Naast dit hondenbos is er ook een gemarkeerde natte neuzen route die erg leuk is om te wandelen met je hond. Deze route kun je starten vanaf de parkeerplaats en is 3,1 km lang (hij loopt deels door het hondenbos). Goed te volgen via de groene paaltjes met een witte hond erop. Goed om te weten: de hond mag los op deze natte neuzenroute, maar je moet je hond wel bij je in de buurt houden, zodat je andere wandelaars (zonder hond) niet tot last bent.
 

micro avontuur in nederland met de hons
Op pad met de hond in Het Leesten

 

Slapen in de hangmat

Ilonne van Bas Buitensport gaat graag kamperen met haar hangmat. ‘Heerlijk dat we deze zomer kunnen kamperen in eigen land! Wil je jouw gewone kampeertrip graag wat avontuurlijker maken? Kies dan voor een nachtje in een hangmat! Slapen in een hangmat is mijn persoonlijke favoriet als het aankomt op natuurbeleving. Het voordeel van slapen in een hangmat ten opzichte van een tent is het contact met de natuur. Door het ontbrekende stukje tentdoek sta je nóg meer in contact met de elementen. De wind waait langs je gezicht en je bent je nog meer bewust van al het leven dat zich ‘s nachts in de natuur afspeelt. Zorg ervoor dat je boomvriendelijke straps meeneemt om je hangmat op te hangen. Deze straps zijn net iets breder dan een standaard touw en hierdoor raakt de bast van de boom niet beschadigd. Twee tips voor comfort:
 
1. Als je regen verwacht is het handig om een tarp mee te nemen zodat je tenminste droog blijft.
2. Een dikke slaapzak is niet voldoende, zorg voor extra isolatie in je hangmat om een koude nacht te voorkomen. Leg een isolerend slaapmatje in je hangmat of hang onder je hangmat een zogenoemde ‘underquilt’ (een soort deken die je aan de onderkant van je hangmat bevestigd). Veel plezier!’
 

slapen in je hangmat
Slapen in je hangmat

 

Sunrise PULLKA

Een tip van Shanna van Rayu. ‘Je moet er iets voor over hebben, zeker als je geen ochtendmens bent, maar het is het zonder meer waard: Sunrise PULLKA! Nadat je in het donker, ergens halverwege de nacht, het zand uit je ogen hebt gewreven, vul je een sleetje met zand en ga je op pad.
 
PULLKA is het wandelen met een slee vol belasting; zoals je dat kent van een poolexpeditie door sneeuwgebieden, alleen nu loop je op strandzand en door de duinen en is je sleetje gevuld met zand en eventueel je persoonlijke spullen. Het is de perfecte fysieke voorbereiding voor je komende trektocht: je loopt met wandelstokken en een belasting die je zelf kiest en makkelijk tussendoor kan aanpassen. Dat alleen al is mede door de natuurbeleving fantastisch, maar nu kun je in de maanden mei, juni en juli iedere vrijdagochtend om 5:30 uur meedoen met Sunrise PULLKA om de zon op te zien komen in al zijn fabuleuze kleuren.
 
De start in het donker, de koele nachtlucht tegen je gezicht, het ritmische stappen, door de lading die je mee torst blijf je herinnerd worden dat haast onnodig is en dan de lichte spanning voor wat komen gaat; welk kleurenpalet je over enkele ogenblikken mag aanschouwen. Wat een magische start van de dag!’
 

Sunrise PULLKA
Sunrise PULLKA

 

Kajakken in Dokkum

Milou van Explorista tipt kajakken in Dokkum in Friesland. ‘Friesland is de provincie van het water, dus ik kan je natuurlijk alleen maar een wateractiviteit aanraden als je er bent! Mijn tip is kajakken in Dokkum. Ik deed het een paar jaar geleden en het was heerlijk! Dokkum is vrij klein, dus verwacht geen hele middag onderweg te zijn, maar het is een unieke manier om de stad te ontdekken. Er was niemand in de grachten behalve wij, en we peddelden zonder enige route door het compacte centrum. Op de bonnefooi sloegen we links en rechts kanalen in, wat soms inhield dat we plat over onze kajak gebogen onder bruggetjes heen moesten. Er is trouwens ook een officiële kajakroute, dus ik zou je aanraden om die aan te houden, zodat je niets mist! Een leuke sportieve manier om een uurtje door te brengen, en leuk om de stad vanuit een ander perspectief te zien.’
 

Kajakken in Dokkum
Het prachtige Dokkum in Friesland

 

Ga suppen!

Stephanie van Expeditie Aardbol gaat deze zomer met haar SUP op micro avontuur in Nederland. ‘Net zoals met kanovaren kun je op veel plekken in Nederland suppen. Op plassen, kanalen, riviertjes, grachten en op zee: het mag in principe overal, tenzij anders staat aangegeven.
 
Wat het precies is? Suppen is een combinatie van surfen en kanoën. SUP staat dan ook voor Stand-Up Paddling en komt oorspronkelijk uit Hawaii. Het was voor surfinstructeurs namelijk de ideale manier om hun leerlingen in de gaten te houden, maar inmiddels is het ook hier vrij populair. Niet voor niets, want in Nederland vind je de ideale omstandigheden om te peddelen en heb je volop keus uit mooie plekken om te suppen. Het is ontspannen, maar je bent tegelijkertijd ook actief. En dat maakt het wat mij betreft zo’n leuke bezigheid. Terwijl je geruisloos door een natuurgebied peddelt, wordt je hele lichaam aan het werk gezet. Het is bovendien een verrassende manier om een bepaalde omgeving te verkennen, want je komt vaak op plekken terecht die onbereikbaar zijn voor wandelaars en fietsers. Zo kun je bijvoorbeeld een fantastisch tocht maken over de Kromme Rijn in Utrecht, maar ook de Friese Meren en vele plassen in Noord- en Zuid-Holland zijn een goede plek om te suppen.’
 

Stephanie op haar SUP
Stephanie op haar SUP

 

Slapen onder de sterren in Groningen

Blogger Janna tipt slapen onder de sterren. ‘Ik kan niet slapen. Niet omdat ik niet lekker lig, nee, de sterrenhemel is zó indrukwekkend, dat het gewoon jammer is om mijn ogen dicht te doen. Ik lig op een veldbed midden in een weiland achter de dijk in Groningen. Er is niets tussen mij en sterrenhemel. Wat een heerlijk gevoel!
 
BuitenGewoonSlapen is een initiatief van Ingrid Koetzier. Zij regelt het praktische, jij hebt een microavontuur. Je kan meedoen aan een georganiseerde overnachting of een aanvraag voor een groep doen. Je ontmoet Ingrid vlak voor het donker wordt op de afgesproken plek en krijgt een veldbed, bivakzak, deken en een hoofdlamp. En dan kan het avontuur beginnen! Vol goede moet stapte ik die avond door het weiland, zocht een fijn plekje uit, zette mijn veldbed in elkaar en kroop in de slaap- en bivakzak. Klaar om naar de sterren te kijken. Wauw! In dit deel van Groningen is nauwelijks lichtvervuiling en zie je ongelooflijk veel sterren. Vlak voordat ik mijn ogen dan echt dicht wilde doen, zag ik een vallende ster! Geluk borrelde in mijn buik omhoog. Wie wil, wordt ’s ochtends met een kop koffie en een ontbijtje op de dijk verrast. Lekker wakker worden met uitzicht op de Waddenzee en nog even nagenieten van je micro avontuur in Nederland.’
 
Ook leuk om te lezen: de mooiste wandelroutes in Groningen
 

micro avontuur in groningen
Slapen onder de sterren in Groningen

 

Stap op een surfboard

Diana van Stripe Away houdt van surfen! ‘Surfen is een fantastische watersport die je ook in Nederland kunt uitvoeren. Bij surfen denk je al snel aan een tropisch eiland zoals Hawaii, maar gelukkig is golfsurfen in Nederland ook enorm populair. Zo kun je gaan surfen in Scheveningen maar ook Rockanje in Zeeland is een goede uitvalsbasis om een stel goede golven te pakken.
 
Kun je nog niet surfen, dan raad ik je zeker aan om je eerste surfles te nemen. Je leert dan alle ins en outs tijdens de surfles om een goede basis te vormen. Surfen is niet gemakkelijk maar men zegt altijd “de beste surfer is nooit de degene die als eerst gaat staan, de beste surfer is degene die het meeste plezier heeft en niet snel opgeeft”. Daarom is het ook aan te raden om eerst een losse surfles te nemen en bevalt dit om dan op surfcamp te gaan zodat je alles nog beter onder de knie krijgt. Surfen is daarom juist een perfecte bezigheid om je een aantal weken goed te vermaken en één te zijn met de natuur.’
 

surfen in nederland
Surfen in nederland

 

Zwemmen met bisons en Schotse hooglanders

Chris van DeStift.nl heeft als tip zwemmen met bisons: ‘Soms vergeet je dat het avontuur op een steenworp afstand van je is, bijvoorbeeld in het centrum van Nijmegen. Daar hoef je niet ver te lopen of te fietsen om iets unieks te ervaren. Een paar honderd meter buiten de binnenstad ligt namelijk het nieuwe stadseiland Veur-Lent en de bijbehorende Spiegelwaal. Hier kun je heerlijk wandelen of relaxen in de onaangetaste natuur tussen grote grazers, met name Schotse Hooglanders en bisons. Regelmatig zal je deze vriendelijke reuzen dan ook vrij rond zien lopen – lekker grazend in het gras of genietend van verkoeling in het water.
 
Het is een apart gezicht zo dichtbij het centrum. Je zal geregeld locals tegenkomen die lekker gaan zonnen, wandelen en zelfs gaan zwemmen op slechts enkele meters afstand van deze reuzen. Er zijn daarnaast vanaf de Spiegelwaal verschillende wandel- en fietsroutes beschikbaar. Of je nu de bruggenloop doet of met de fiets diep de Ooijpolder ingaat, er is voor ieder wat wils. De groene omgeving van Nijmegen zal je qua natuur in ieder geval niet teleurstellen. Nijmegen en haar omgeving staat niet alleen bekend om de historie, maar ook om het vele groen in de heuvels van Berg en Dal.’
 

zwemmen met bisons
Zwemmen met bisons in Nijmegen

 

Kamperen op Fort Pampus

Jacomijn ging kamperen op Fort Pampus: ‘Op micro avontuur is Nederland is helemaal niet zo moeilijk. Ook niet als wereldreizigster! Toen ik hoorde dat je op het eiland Pampus voor de kust bij Muiden kon overnachten was mijn interesse al snel aangewakkerd en ging ik informeren. Het kon op kleine schaal en toen het uiteindelijk zover was sliep ik met 1 ander stel op het forteiland Pampus. De historie van dit eiland is echt super interessant. Het is een strategisch geplaatst eiland dat rond 1890 is gebouwd. Omdat hierna al snel vliegtuigen de lucht ingingen bij de oorlogsvoering is het eiland nooit gebruikt waarvoor het bedoeld is. Maar nu is het toch echt wel een uniek plekje om je nacht door te brengen en weg te dromen nabij een heus oorlogsfort in het IJmeer.
 
De flora en fauna is toch ook interessant op dit kleine eiland. Er groeit en bloeit ondertussen meer dan je denkt! En kijk ook eens op en tussen de stenen langs de rand van dit eiland. Ik vond het heerlijk om de lange zomer avond op dit eiland rond te struinen en het gevoel te hebben dat je alleen op het eiland bent!’
 

Fort Pampus
Overnachten op Fort Pampus / Foto: http://www.jeroenfotografie.nl/

 

Leuk voor jong en oud: bezoek een klimbos

Tikva van Gezin Op Reis gaat graag met haar dochter op micro avontuur in een klimbos. ‘Klimmen tussen de boomtoppen. Slingeren, hangen en een reuzestap maken. Na de eerste stap is er geen weg meer terug, je moet wel doorgaan. Je angst overwinnen en er gewoon vol voor gaan. Wie weet vlieg je vervolgens wel als een vogel door de lucht aan een zipline.
 
Op steeds meer plekken in ons eigen land zijn er klimbossen te vinden. Ideaal voor een een avontuurlijke dagje uit maar dan gewoon dichtbij. In een klimbos hijs je jezelf in een tuigje. Na uitleg van de instructeur en een oefenroute kan je zelfstandig aan de slag. Dankzij de zekering kan je op een veilig manier een parcours tussen de boomtoppen afleggen. Leuk voor volwassenen en voor kinderen. Er zijn klimbossen waar kinderen vanaf 4 jaar al terecht kunnen en ze laag bij de grond beginnen. Maar meestal moet je minimaal 120cm of 140cm zijn. De grotere klimbossen in Nederland hebben meer dan tien routes. Van makkelijk routes voor de beginners op een meter of 2 hoogte tot routes op meer dan 15 meter hoger voor de echte experts. Welke route je ook kiest na afloop van een paar uur klimmen ben je niet alle moe en bezweet maar bovenal helemaal blij dankzij een flinke dosis endorfine.’
 

Klimbos op micro avontuur in nederland
Ga op micro avontuur in een klimbos

 

Kanoën in de Biesbosch

Mede outdoorblogger Carolien gaat graag kanoën in de Biesbosch. ‘Het geluid van de peddels in het water, het fluiten van de vogels en de wind die door het riet ruist. Dat zijn de enige geluiden die je hoort als je op een rustige dag gaat kanoën in de Biesbosch. Ga dan vooral de smalle en ondiepe watergangen in, daar kunnen grotere boten niet komen. Wel zo fijn. Je ziet zeker watervogels als de aalscholver en de fuut. En met een beetje geluk zie je ook een waterslang of de bever. Voor dat laatste ga je wel het liefst ’s avonds in de kano. Ook leuk: boek een meerdaagse kanotocht, met een overnachting op een paalcamping. Of kies voor natuurkampeerterrein de Knotwilg, daar kan je ook een kano huren of je eigen kano of kajak te water laten.’
 

Kanoën in de Biesbosch
Kanoën in de Biesbosch

 

Ga duiken in Zeeland!

Jenny tipt duiken in Zeeland. ‘Duiken in Zeeland is altijd een groot avontuur. Je verwacht het misschien niet, maar in de Oosterschelde en de Grevelingen is veel te zien onderwater.
 
Heb je leren duiken in de tropen? Met een PADI-duikbrevet mag je in principe zelfstandig duiken in Zeeland. Al is dat niet verstandig – de omstandigheden in Nederland zijn anders dan in bijvoorbeeld Indonesië. Allereerst is het water in Nederland een stuk kouder. In de zomer kan de temperatuur oplopen tot ongeveer 20 graden, in de winter gaat de temperatuur richting vriespunt. Het zicht in Nederland is zelden meer dan 5 meter (soms is het minder dan een halve meter!). Veel duikscholen in Zeeland bieden begeleide duiken aan voor mensen met duikervaring. Voor een paar tientjes kun je wennen aan ‘de Nederlandse wateren’. Bij een duikschool kun je een duikuitrusting huren – je hoeft niet gelijk alles zelf aan te schaffen. Heb je nog nooit gedoken? Dan kun je kiezen voor een introductieduik (al is deze meestal in het zwembad).
 
Duiken betekent vrijheid. Je parkeert je auto aan de dijk en je loopt zo het water in. Onderwater hoor je enkel luchtbellen als je ademt. Je zult sierlijke anemonen zien, velden met oesters, krabben en kreeften. Durf jij het avontuur aan te gaan?’
 

Duiken in Zeeland
Duiken in Zeeland

 

Doe de Mergellandroute

Worldwife Judith geeft tips voor een roadtrip in eigen land. ‘Wist je dat je ook in Nederland toffe roadtrips kunt maken? In Zuid-Limburg bijvoorbeeld. Daar kun je de Mergellandroute rijden. De Mergellandroute is een van de weinige routes in Nederland die bewegwijzerd is met zeshoekige bordjes. Deze route is 110 kilometer lang en het officiële startpunt is in Maastricht maar je kunt op elke gewilde plek aanhaken.
 
Je rijdt door lieflijke dorpjes, langs middeleeuwse kastelen, door fruitboomgaarden en je komt onderweg zelfs wilde Konikspaarden tegen. Neem je picknickmand mee en spreid je kleedje uit langs het water in Borgharen of op een mooi plekje in de Eijsder Beemden. Maak onderweg zeker ook een stop bij een van de panoramaterrassen om te genieten van het uitzicht en een lekker stuk Limburgse vlaai. Ook vanuit de negen meter hoge uitkijktoren in Mesch heb je prachtig zicht op de omgeving. Ook een stop waard is het Drielandenpunt in Vaals. Op deze plek komen Nederland, België en Duitsland samen én hier vind je het hoogste punt van Nederland.’
 

De Mergellandroute in Zuid-Limburg
De Mergellandroute in Zuid-Limburg

 

Overnachten in een brugwachtershuisje

Op micro avontuur in Amsterdam? Is onze hoofdstad geschikt voor een dergelijke trip? Jazeker! Eva van Omni Traveler trok naar 020 voor een nachtje weg in eigen land.
 
In Amsterdam zijn vrijwel alle brugwachtershuisjes in onbruik geraakt, Sweets Hotel bied je nu de kans om in een van deze kleine gebouwtjes de nacht door te brengen. Vanzelfsprekend kun je ervoor kiezen om in het gedruis van de stad te overnachten, maar ik koos voor een accommodatie net buiten het centrum.
 
Mijn overnachting vindt plaats in Buiksloot. Ooit een zelfstandige plaats, inmiddels verzwolgen door de expansiedrift van Amsterdam. Via mijn telefoon ontvang ik een code om op deze wijze de deur tot mijn tijdelijk onderkomen te openen. Het huisje ligt direct aan het Noordhollandsch kanaal, ideaal om te suppen. Ook de plaatselijke roeivereniging maakt graag gebruik van deze wateren.
 
Bij aankomst op het Centraal Station pak ik een ov-fiets, want de omgeving leent zich goed voor prachtige fietstochten. Over goed aangelegde fietspaden trap ik een route van 27 kilometer, die me langs polderlandschappen, molens, sluizen en kanalen voert. Wat een fijn avontuur, en in tegenstelling tot de Kalverstraat is er in dit deel van de stad geen toerist te bekennen.
 

Slapen in een burgwachtershuisje in Amsterdam
Slapen in een burgwachtershuisje in Amsterdam

 

Huur een retro Volkswagenbusje

Maaike is fan van op pad gaan met een Volkswagenbusje. ‘Roadtrippen in een retro Volkswagenbusje staat bij velen op de bucketlist, maar wist je dat je dit ook gewoon in Nederland kunt doen? Huur in Hoogblokland (Zuid-Holland) een kleurrijk Volkswagenbusje en tour langs de mooiste plekjes van ons land.
 
Mijn tip? Rijd vanuit Hoogblokland via het Zederikkanaal langs de Linge, een prachtig stukje Nederland. En vervolg je route langs het water richting de Hoge Veluwe, waar je aan het einde van de dag het busje op de camping parkeert en het nationaal park de Hoge Veluwe ontdekt. Of rijd richting de kust van Zuid- en Noord-Holland voor een echt vakantiegevoel aan het strand.
 
Kamperen en roadtrippen in een oldtimer is een fantastische ervaring. Mensen lachen constant naar je, het busje wordt vaak op de foto gezet en zonder stuurbekrachtiging is het één groot avontuur. Daarnaast heeft een Volkswagenbusje alles wat je nodig hebt: van een kooksetje tot een tafel, bankje en een kleine koelkast. Ideaal voor de zomer! De kleurrijke busjes bieden slaapplek voor vier personen, maar het is ook een romantisch uitje voor stelletjes. Of je het nu voor een dagje of weekendje huurt: het is een fantastische ervaring! Hier lees je alles wat je moet weten over het huren van een Volkswagenbusje in Nederland.’
 

op pad met een Volkswagenbusje
op pad met een Volkswagenbusje

 

Overnachten in een Cabiner

Het ultieme micro avontuur in Nederland is misschien wel overnachten in een Cabiner. Mede-outdoorblogger Aniek vertelt: ‘Als je overnacht in een Cabiner in Drenthe staat je een waar micro adventure te wachten. Het natuurhuisje staat midden in de natuur, dus je kan er alleen na een wandeling door het bos komen. Het huisje zelf is ecologisch en zelfvoorzienend, ontworpen om zo weinig mogelijk impact op de natuur achter te laten. Een zonnepaneel zorgt ervoor dat je ‘s avonds een lamp aan kan doen; maar verder moet je zelf aan de slag! Dus hout hakken om de houtkachel te laten branden en zelf water oppompen met de waterpomp. Je kan je even terugtrekken in de natuur, een wandeling maken, zelf je eigen hout hakken en vervolgens je eten op een houtkachel klaarmaken. Even helemaal weg van alles.’
 

Wandeling-of-trektocht-door-Drenthe
Cabiner tocht in Drenth

 

Op zoek naar wilde paarden

Henriëtte is fan van paarden. ‘Ik hou van paarden! Alles wat er te beleven valt rondom paarden, grote kans dat ik erbij ben of er geweest ben. In Nederland kan je wilde paarden (Konikpaarden) spotten in diverse natuurgebieden. Van oorsprong komen deze prachtige paarden uit Polen en Wit-Rusland, eigenlijk is het ras uitgestorven maar in het Poolse Proznan is een fokprogramma dat het oerpaard met goede genen kan ‘terugfokken’. Konikpaarden zijn niet alleen mooi om te zien in het landschap, ze hebben ook een functie. Deze dieren hebben zo’n eetlust dat ze ervoor zorgen dat er een gevarieerd landschap blijft bestaan en open vlaktes niet in een bos veranderen.
 
Ik heb de Konikpaarden gezien in het Lauwersmeergebied dat zowel in Groningen en Friesland ligt als in het Horsterwold in Flevoland. Laatstgenoemde is niet allen een bezoek waard vanwege de 140 wilde Konikpaarden die er leven, het is ook een van de meest bijzondere bossen van West-Europa, het is namelijk het grootste aaneengesloten loofbos. Lees alle wandel- en doe tips op Henriëtte haar site en ontdek waar je de wilde paarden in Horsterwold kan zien en ga van de gebaande paden af, wat hier dus mag!’
 

wilde paarden in Nederland
wilde paarden in Nederland

 

Overnacht in een boomhut met bubbelbad

Ook een tip van Henriëtte! Hou jij van avontuur, ben je graag in de natuur en vind je het leuk om bijzondere dingen te doen? Dan moet je eens gaan overnachten in een boomhut met wellness faciliteiten. In Duitsland, Frankrijk en Slovenië is het populair maar het kan ook op twee plekken in Nederland en wel in Drenthe.
 
Op een vakantiepark nabij Hoogeveen, in het Drentse dorp Echten kan je slapen in een boomhut met Jacuzzi. De Jacuzzi hangt niet hoog tussen de bomen maar staat op de veranda. Je kan met 6 personen in de boomhut overnachten en met zijn vijven bubbelen op het terras met uitzicht over de weilanden. Ben je meer een fan van een houten hottub? Reis dan naar het dorpje Ruinen in Drenthe. Hier kan je genieten van de fijne boslucht en écht badderen tussen de boomtoppen want de hottub staat op het hooggelegen terras van de boomhut. Na het badderen kan je voldaan in slaap vallen in de luxe boxspring. Je kan er romantisch met zijn twee van genieten of met je gezin want er is plaats voor 4 personen.
 

Boomhut met bubbelbad
Boomhut met bubbelbad / foto: westerbergen-boomhutdrenthe

 

Leer kitesurfen

Mirre van MirreOpReis leerde kitesurfen. ‘Het waait stevig vandaag en dat is goed voor het kitesurfen. Zodra ik me in mijn wetsuit heb gehesen, laadt Stan mijn armen vol met spullen en volg ik hem over de dijk naar het kitesurfstrandje. We blazen de kite op en gaan het water in. Het water is warm en dat zal deels komen doordat ik een wetsuit aan heb, maar ook omdat het zomer is geweest en omdat het water redelijk laag staat. Je kun een paar honderd meter het IJsselmeer in lopen en dan staat het water nog maar tot je middel! Stan maakt de kite vast aan de trapeze rondom mijn middel. Die trapeze heb ik hard nodig, want zo’n grote kite vangt veel wind en soms moet je er met je hele lichaam aan hangen om tegenwicht te bieden.
 
Ik lig op mijn rug in het water met een board aan mijn voeten en een kite die aan mijn middel trekt. Ik beweeg de kite naar 1 uur en terug naar 10 uur. Ik voel hoe de wind aan kracht wint. Ik maak me klein en Stan geeft me een laatste zetje. Ik sta op op mijn board en ineens word ik door mijn vlieger meters vooruit getrokken. Vrijheid. Een overweldigend gevoel van vrijheid en trots en kracht overmant me. Ik ben aan het kitesurfen… Wat een magisch gevoel!
 

Kitesurfen in Medemblik
Kitesurfen in Medemblik

 

Overnachten in een Tiny House op de Veluwe

De Veluwe is bij uitstek geschikt om een paar nachten in een Tiny House door te brengen. Een Tiny House is een (modern) klein huisje van alle gemakken voorzien. Zo is er gewoon een keuken en toilet, de douche al dan niet in hetzelfde gebouw of op korte loopafstand. Er zijn normale bedden, een zithoek en/of eethoek en vaak een fijne veranda om op te relaxen.
 
Zelf ben ik geen enorme fan van overnachten op een immens groot park en kies ik vaak voor een tiny house die op een wat kleinere locatie staat. Mijn favorieten tot nu toe zijn de Tiny House van B&B De Kleine Pol in Otterlo (leuk in combinatie met wild spotten) en deze Tiny House in Stroe.
 
Meer tips voor de Veluwe vind je op mijn Veluwe startpagina
 

B&B De KLeine Pol in Otterlo
Op het erf van B&B De Kleine Pol
Luxe Tiny House in Stroe
Luxe Tiny House in Stroe

 

Kajakken bij volle maan in de Biesbosch / NLDelta

Echt iets unieks doen? Boek dan een kajakexcursie door De Biesbosch waarbij je op pad gaat tijdens volle maan. Ik maakte deze tocht onlangs met een gids en had niet verwacht dat het zo’n diepe indruk op me zou maken om de maan te zien weerkaatsen op het wateroppervlak. Naderhand overnachten doe je in een gezellig en duurzaam Wikkelhouse van Stayokay in Dordrecht.
 
Lees hier meer over mijn micro avontuur in de Biesbosch en NLDelta Nationaal Park. De data voor deze excursie staan op de website van Biesboschcentrum Dordrecht.
 

Kajakken met volle maan in de Biesbosch en NLDelta
Kajakken met volle maan

 

Ga droogvallen en wadlopen op de Waddenzee

Een hele bijzondere excursie die ik afgelopen zomer maakte, was die van het droogvallen en wadlopen op de Waddenzee. Ik ging per zeilschip de Waddenzee op vanuit Harlingen dat vastliep op een zandbank. Toen het water laag genoeg stond om van boord te gaan, maakte ik een bijzondere excursie op het wad. Het is heel bijzonder om eens op de bodem van de zee te lopen. Mijn uitgebreide verslag lees je hier!
 

Wadlopen op de bodem van de zee
Wadlopen op de bodem van de zee

 

Bezoek de Marker Wadden

Ken jij de Marker Wadden al? Dit nieuwe stukje Nederland vind je in de provincie Flevoland en is het grootste door de mens gemaakte natuurgebied ter wereld. Je bezoekt de Marker Wadden per schip vanuit Lelystad of Hoorn. Ik maakte een dagexcursie met zeilschip de Abel Tasman, maar je kunt er ook overnachten in de prachtige huisjes van Landal. In 2021 opent er een natuurcamping. Mijn uitgebreide verslag lees je hier.
 

Uitkijktoren Marker Wadden
Uitkijktoren Steltloper op de Marker Wadden

 

Ga walvissen kijken in de Oosterschelde

Eén van de meest memorabele momenten van afgelopen zomer was toch wel het spotten van bruinvissen, een kleine walvissoort in de Oosterschelde. Gewoon vanaf het land, dus zonder daarvoor met een excursie mee te hoeven. Ik was aangenaam verrast dat het me lukte om ze te vinden en ging na een dag op pad te zijn geweest in het nationale park Oosterschelde met een dikke glimlach op mijn gezicht weer naar huis. Zelf zien? Hier lees je er meer over!
 

Studio Bruinvis bij Zierikzee bruinvissen in Zeeland
Studio Bruinvis bij Zierikzee

 

En tenslotte … loop een deel van een LAW

Een LAW? Dat is een lange afstands wandelroute. Er zijn er talloze in Nederland, waarvan het Pieterpad waarschijnlijk de bekendste is. Ik ben afgelopen april begonnen met het lopen van het Veluwe Zwerfpad, een 375 kilometer lange wandelroute over de Veluwe. Inmiddels heb ik 5 van de 20 etappes gelopen en hier vlogs van gemaakt. Je kunt ervoor kiezen om alleen een deel te doen of eventueel de hele route te lopen. Onderweg kun je kamperen (check de richtlijnen per camping), in een hotel slapen of kiezen voor een huisje. Een voorbeeld voor een mooie trektocht van 5 dagen is:
 
Dag 1. Arnhem – Wolfheze
Dag 2. Wolfheze – Planken Wambuis
Dag 3. Planken Wambuis – Lunteren
Dag 4. Lunteren – Otterlo
Dag 5. Otterlo – Arnhem
 
Meer weten over dit grote micro avontuur? Check dan hier al mijn verslagen en volg me voor de rest van het pad. Hieronder vind je tevens de eerste vlog die ik maakte:
 

 

Conclusie en disclaimer

Dit waren ze, de tips voor micro avonturen in eigen land. Hopelijk hebben we je voorzien van een flinke dosis inspiratie voor micro avontuur in Nederland en geïnspireerd misschien in de toekomst zelfs wel vaker op avontuur te gaan in eigen land. Zoals je ziet hoef je zeker niet altijd ver te rijden of op het vliegtuig te stappen om mooie en bijzondere ervaringen op te doen.
 
In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvangen wij mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *