micro-avontuur,  nederland

Micro avontuur in de winter: de leukste dingen om te doen

Winter is here! Terwijl ik dit schrijf zit ik in het Zweedse Dalarna waar de afgelopen nacht een dik pak sneeuw is gevallen en de meren die ons hutje omringen inmiddels bevroren zijn. Gelukkig hoef je niet helemaal naar Zweden af te reizen om toffe dingen te doen in de winter, je kunt in Nederland en (directe) omgeving ook prima terecht voor toffe winterse micro avonturen. Het enige dat je nodig hebt zijn warme kleding, een flinke portie doorzettingsvermogen en in sommige gevallen een tentje en warme slaapzak. Bij deze mijn favoriete micro avonturen in de winter!
 
micro avontuur in de winter
 

Een dag skiën in het Sauerland

Wist je dat je prima op een dag heen- en weer kunt rijden naar het Sauerland om te gaan skiën? Ik deed het meermaals en zou het zonder twijfel in de toekomst weer doen. Winterberg is een prima bestemming om heen te rijden voor een dag, vooral wanneer je op een doordeweekse dag gaat én de Duitsers niet per ongeluk een feestdag hebben is het er relatief rustig. Qua kosten kun je het zo gek maken als je zelf wilt, maar meestal kost een dag skiën in Winterberg me zo’n 75 euro, inclusief benzine (gedeeld door 4 personen), liftpas, skihuur, een hapje en een drankje. Dat laatste kun je uiteraard zo duur maken als je zelf wilt. Geen zin om te skiën? Dan is winter wandelen in het Sauerland natuurlijk ook een optie, alleen is dat minder sneeuwzeker dan de skipiste op waar ze sneeuwkanonnen hebben. Oww en vergeet niet dat voor Duitsland winterbanden verplicht zijn!
 

skiën in winterberg
Een dag skiën in het Duitse Winterberg
 
 

Maak een winterse wandeling op de Veluwe

Eén van de plekken waar je absoluut wilt zijn in de winter en dan vooral als het gesneeuwd heeft is de Veluwe. Je kunt er eindeloos wandelen en de meest fabelachtige landschappen ervaren. Kies voor een bezoek aan het nationale park De Hoge Veluwe, maar een prima alternatief is bijvoorbeeld het Deelerwoud of het gebied rondom Wolfheze en Oosterbeek. Extra bijzonder maak je je micro avontuur door een nachtje in een tent door te brengen of een tiny house te huren, bijvoorbeeld op Droompark De Zanding of in dit kleine huisje op de Veluwe.
 
Check ook zeker deze lijst met tips voor winterse wandelingen op de Veluwe.
 

micro avontuur in de winter
In Nationaal Park de Hoge Veluwe
 

Winterkamperen!

Het ultieme micro avontuur in de winter voor de die hards onder ons is natuurlijk winterkamperen in een tentje. En dus niet in een camper of caravan, maar gewoon op je matje met een slaapzak. In Nederland zijn er best wat campings gesloten in de winter helaas en dus is het verstandig om van tevoren even uit te zoeken wat de mogelijkheden zijn. Zelf verbind ik winterkamperen meestal aan het lopen van een trektocht(je) zoals het Pieterpad of het Krijtlandpad, waarvan ik diverse etappes liep in de winter. Mooie campings in de natuur vind je hier.
 

winterkamperen
Winterkamperen aan het begin van de winter
 

Bezoek het Mullertal in Luxemburg

Een leuke bestemming om in de winter te bezoeken is het Müllertal in Luxemburg: er zijn dan een stuk minder toeristen dan in de zomer en de wandelpaden zijn er veel leger. Je kunt ervoor kiezen om lekker te wandelen vanuit je hotel in bijvoorbeeld Echternach maar je kunt ook net zoals ik vorig jaar deed een minitrekking maken met de tent. Qua wandelafstand is het slim om er rekening mee te houden dat de paden in de winter koud en glad kunnen zijn, dus dat je wellicht minder afstand aflegt dan gepland. Bekijk hier de trip die ik in de winter maakte.
 

hiking the Müllerthal Trail
Op de Mullertal Trail in Luxemburg
 

Ga gewoon lekker naar buiten!

Geen geld om op reis te gaan? Geen tijd voor een avontuur van meerdere dagen? Zorg in ieder geval dat je in de winter lekker op pad gaat, dat kan ook zonder veel kosten te maken. Denk bijvoorbeeld aan een mooie wandeltocht in de natuur waarbij je een goed gevulde dagrugzak meeneemt en onderweg je koffie zet. Zorg voor een voedzame lunch, een wandelkaart en kompas en een dikke jas. De winter is te fijn om alleen maar binnen door te brengen en opwarmen kun je uiteraard zodra je thuis bent weer.
 
Lees ook mijn tips voor wat je het beste kunt dragen qua kleding tijdens het winterwandelen
 

micro avontuur in de winter
Wandelen in de winter
 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk heb ik je geïnspireerd om deze winter lekker op pad te gaan en een mooie tijd te beleven. Lees ook zeker dit artikel met mijn favoriete wandelbestemmingen in de winter en mijn tips voor je paklijst wanneer je gaat wandelen of een meerdaagse trektocht maakt.
 
In dit artikel staan affiliate links, wanneer je via een dergelijke link een aankoop doet ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Receive a FREE and INSPIRING day hike packing list!

Sign up for my weekly hiking newsletter now and receive a FREE and INSPIRING day hike packing list that can be used for all your future hikes.