Stena Line naar Zweden
zweden

Met de Stena Line naar Zweden: reviews en routes

Welkom bij dit uitgebreide artikel met reviews van de Stena Line naar Zweden. De afgelopen jaren ben ik elk jaar met de eigen auto naar Zweden gegaan en de laatste twee jaar nam ik niet de bruggen, maar de boot van Stena Line naar Zweden. Ik deed zowel de overtocht Kiel – Göteborg als de overtocht Rostock – Trelleborg. In dit blogartikel neem ik je mee op reis en vertel ik je waarom je het beste via welke route kunt reizen en meer over hoe ik de ferry van Stena Line naar Zweden heb ervaren. Veel leesplezier!

Routes Stena Line Duitsland – Zweden

Wil je met de boot vanuit Nederland naar Zweden? Dit kan niet rechtstreeks vanuit Nederland, maar Stena Line heeft twee routes van Duitsland naar Zweden: Kiel – Göteborg en Rostock – Trelleborg. De ferry van Kiel naar Göteborg doet er 14.5 uur over en is een nachtboot, de ferry van Rostock naar Trelleborg vaart zowel overdag als ‘s nachts en doet er 5u45min over. Ik nam de middagboot van Rostock naar Trelleborg en kwam halverwege de avond aan.

Op het dek van de MS Skåne van Stena Line
Op het dek van de MS Skåne

Waarom je de ferry van Kiel naar Göteborg moet nemen

De lange ferry van Kiel naar Göteborg kun je het beste nemen als je het geen probleem vindt om wat meer geld kwijt te zijn, want je moet immers ook aan boord overnachten en een hut is juist wat de overtocht prijzig maakt. Neem deze route vooral wanneer je niet van plan bent de zuidelijke provincies van Zweden te bezoeken (Skåne, Blekinge) maar juist naar het midden en noorden van Zweden reist. Op die manier bespaar je tijd en hoef je niet het relatief saaie stuk over de snelweg van Malmö naar Göteborg te rijden. Bovendien kom je in de ochtend aan, als je lekker doorrijdt kun je dezelfde dag al in de bergen van Dalarna zitten!
 
Lees meer in mijn blog over de Stena Line van Kiel naar Göteborg
 

Review Stena Line Kiel Göteborg
Aankomst in Göteborg

Waarom je de ferry van Rostock naar Trelleborg moet nemen

Ik nam deze ferry omdat ik vanuit Oostenrijk kwam en dit dan de snelste optie was. Er gaat ook een boot van Travemünde naar Trelleborg met TT Line, maar die doet er een stuk langer over. Dit was voor mij de snelste optie om in Zweden aan te komen. Bovendien heb je de keuze uit diverse vertrektijden. Ik koos voor de middagboot, handig om te weten is dat veel hotels in Trelleborg niet altijd de optie hebben om nog laat in te checken. Controleer dit bijvoorbeeld op Booking.com waar je voordelig je overnachting boekt. Reis je met de camper, dan zijn er op 10 minuten rijden van de haven van Trelleborg diverse gratis kampeerplekken om de nacht door te brengen. Je staat er dan wel niet alleen, maar het is voordelig en je hoeft niet ver meer te rijden.
 
Lees meer in mijn blog over de Stena Line van Rostock naar Trelleborg

Aankomst in Trelleborg
Aankomst in Trelleborg

Ferry Stena Line Duitsland Zweden boeken

Omdat ik tijdens beide reizen in de zomervakantie reisde, boekte ik beide overtochten ruim van tevoren. Ik wilde namelijk niet de boot missen, letterlijk en figuurlijk. Zweden wordt steeds populairder als zomervakantiebestemming en daarom zou ik niet tot het laatste moment wachten met boeken omdat het eigenlijk nooit goedkoper maar alleen duurder wordt.
 
Bekijk hier het vaarschema, de tarieven en beschikbaarheid voor Rostock – Trelleborg
Bekijk hier het vaarschema, de tarieven en beschikbaarheid voor Kiel – Göteborg
 


Mijn ervaringen aan boord van Stena Line Zweden

Ik heb de overtochten met Stena Line altijd als uiterst comfortabel ervaren. De boten vertrokken op tijd, de informatievoorziening was uitstekend en de service aan boord ook. De schepen zijn niet super modern, maar dat hoeft wat mij betreft ook helemaal niet. Het eten en drinken aan boord is relatief duur, dus je kunt natuurlijk ook zelf wat meenemen.

Meer tips voor je reis naar Zweden

Weet je nog niet zeker of je naar Noorwegen of Zweden wilt? Lees dan hier mijn uitgebreide vergelijking tussen deze twee noordelijke bestemmingen. Verder lezen over Zweden? Bezoek dan onze Zweden startpagina voor alle tips, blogs en video’s!
 
De volgende reisgidsen en wegenkaarten kunnen handig zijn bij het plannen van je reis:
 
Wegenkaart Freytag & Berndt (mijn favoriet, gebruik ik al jaren!)
De groene reisgids van Michelin
Lannoos autoboek Scandinavië
 

Met de eigen auto naar Zweden
Mijn favoriete wegenkaart!

Reishandboek Zweden

Verder lezen over Zweden? In mei 2023 verscheen bij Uitgeverij Elmar mijn Reishandboek Zweden, een praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden.

Deze reisgids werd met veel plezier geschreven aan de hand van meer dan 15 reizen naar Zweden die ik de afgelopen 10 jaar maakte. Het is een complete gids met veel achtergrondinformatie, kaarten en plattegronden in kleur.

Bestel bij Bol.com / Bestel bij de lokale boekhandel

Conclusie en disclaimer

Hopelijk vond je deze review nuttig, ik vind een overtocht van Stena Line naar Zweden een prima manier om naar Scandinavië te reizen. Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben, laat dan gerust een comment achter.

Zweden voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik. 

Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweden. In het e-book Zweden voor beginners vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).

Ook deel ik veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden.

Bekijk het e-book hier

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via zo’n link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie. Alvast bedankt!

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *