Autorijden in Zweden tussen de rendieren
we12inspire,  zweden

Met de auto naar Zweden: dit moet je weten voor je vertrekt!

Met de auto naar Zweden? Vooral doen! Het is veel handiger dan vliegen en daarnaast ook nog eens stukken goedkoper én duurzamer dan reizen per vliegtuig. Ik ging de afgelopen vijf jaar maar liefst zeven keer met de auto naar Zweden en zou eigenlijk niet anders meer willen. Je kunt zo veel meenemen als je wilt, hebt de ultieme vrijheid om te overnachten en kamperen waar je je op dat moment bevindt. In dit artikel geef ik je met veel plezier al mijn tips voor je rondreis in Zweden met de eigen auto. Inclusief tips voor hoe je dit doet zonder overtochten én mijn ervaring met rijden in Zweden in de winter. Veel leesplezier!
 
Dit artikel verscheen voor het eerst in 2018 en werd in januari 2024 volledig geupdate. Sinds afgelopen zomer woon ik in Zweeds-Lapland en kan ik jullie dus nog beter voorzien van informatie over autorijden in Zweden.
 
Lees ook: voor het eerst naar Scandinavië op vakantie? Dit land moet je kiezen!

Zweden voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik. 

Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweden. In het e-book Zweden voor beginners vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).

Ook deel ik veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden.

Bekijk het e-book hier. 

Rudolph de Volvo
Bouw je Volvo 40 om tot een slaapauto en je kunt wildkamperen!

Met de auto naar Zweden: de voorbereiding

Op zich hoef je niet heel veel voor te bereiden wanneer je een autorondreis in Zweden gaat maken met je eigen auto. Toch zijn er van tevoren een aantal dingen die je even moet regelen voor je van Nederland naar Zweden gaat met de auto.

Zo had ik op de terugweg van mijn winterreis én tijdens mijn zomerse roadtrip van 2018 beide keren een lekke band. In 2018 kon ik de lek laten dichten bij een garage, maar de in de winter was de lekke band ontstaan op een zaterdag. En toen bleken alle garages dicht te zitten. Neem dus sowieso een reserveband mee, omdat rijden over onverharde wegen bijna niet te vermijden is, waardoor de kans op een lekke band toeneemt. Iets om je zorgen over te maken? Nee, zeker niet, wel iets om even bij stil te gaan.
 
Je hebt voor Zweden geen vignet of iets dergelijks nodig. Voor Duitsland soms wel, mits je via de grote steden rijdt. Mocht je een kostenbegroting maken, dan is het interessant om na te gaan of je de overtocht naar Zweden met de auto wilt maken of dat je liever via de brug tussen Kopenhagen en Malmö wilt gaan.

een lekke band tijdens onze rondreis met de auto in zweden
Een lekke band tijdens onze rondreis per auto in Zweden

Met de auto naar Zweden zonder overtocht

Met de auto naar Zweden zonder overtocht is eenvoudiger dan je denkt. Ik heb de optie met een boot en zonder een boot uitgezocht en beide opties diverse keren uitgeprobeerd. Wanneer je naar Zweden met de auto gaat, kom je twee grote bruggen tegen: de brug tussen Nyborg en Halsskov over de Grote Belt (de Storebæltsbrug) en de Öresundbrug (ook wel bekend als ‘the Bridge’) van Kopenhagen naar Malmö.
 
Wanneer je met de auto naar Zweden via Denemarken reist kun je beide bruggen kun je ter plekke met een creditcard betalen. Wanneer je online reserveert valt het soms goedkoper uit.

Ben je van plan om vaker een reis naar Zweden met de auto te maken en de bruggen te nemen? Koop dan de Bropas voor de Öresundbrug, je hebt hem er bij de tweede reis naar Zweden al uit. Tarieven en info vind je hier. Een Bropas biedt daarnaast de mogelijkheid om contactloos door te rijden vanwege de nummerherkenning. Ideaal dus want je hoeft hierdoor bijna nooit te wachten.
 
Ben je onderweg naar Zweden met de eigen auto en op zoek naar een fijn en niet te duur overnachtingshotel onderweg? Ik slaap regelmatig in Best Western Plus Hus 75 in Ängelholm (4*), dit is net zo’n anderhalf uur ten noorden van Malmö en een prima plek voor een eerste overnachting in Zweden. Vooral het ontbijt en de spa (sinds afgelopen jaar tegen betaling) zijn heerlijk. De bedden trouwens ook.

Zoek je een hotel aan de snelweg, dan kan ik je Hotel Erikslund aanraden, ook in Ängelholm. Het is een wat groot hotel maar de ligging is perfect voor wanneer je op doorreis bent.

Liever al in Denemarken overnachten? Dan kan ik je Hotel Kolding tippen, een prima hotel op ongeveer zes uur rijden van Nederland.

The Bridge met de auto naar zweden
De brug tussen Kopenhagen en Malmö

Met de boot naar Zweden vanuit Nederland

Het is niet mogelijk om direct met de boot naar Zweden vanuit Nederland te reizen. Er zijn wel talloze opties en combinaties mogelijk om in Zweden te komen via Duitsland en Denemarken.

Een veelgebruikte route is de boot van Puttgarden naar Rødby van Scandlines in combinatie met een eventuele tweede overtocht Helsingør – Helsingborg of de Öresundbrug naar Malmö. Deze gaan elk half uur en duurt ongeveer 30 minuten. De boot is echter wel een prijzige optie, ik heb de kosten eens uitgerekend en kom met rijden eigenlijk altijd voordeliger uit dan dat ik met de boot ga. Dit hangt natuurlijk ook af van met hoeveel personen je de eventuele overtocht en benzinekosten moet delen.

Daarnaast moet je voor deze korte overtochten soms wachten en daar moet je maar net zin in hebben aan het begin van je vakantie. Dit kun je voorkomen door van tevoren te boeken. Boek hier je overtocht van Puttgarden naar Rødby
 

Met Stena Line van Kiel naar Göteborg

Na enkele jaren met de auto naar Zweden te zijn gereden via de bruggen, ga ik de laatste jaren het liefst per boot van Stena Line. Het is een relaxte manier om te reizen. Na uitgebreid onderzoek koos ik voor de optie Kiel – Göteborg, omdat ik uiteindelijk naar het noorden wil rijden en op die manier al een flink stuk van het zuiden over kan slaan.

De boot vertrekt ‘s avonds om 18.45 vanuit Kiel en komt de volgende ochtend aan om 09.15u in Göteborg. Ideaal voor als je die dag nog een flink stuk wilt reizen en uitgerust in Zweden wilt aankomen. Tip: boek je overtocht tijdig voor het voordeligste tarief. De tarieven en het vaarschema vind je hier.
 
Lees ook: review van de overtocht met Stena Line van Kiel naar Göteborg
 



Aankomst in Göteborg met de Stena Line
Aankomst in Göteborg met de Stena Germanica

Met de Stena Line van Rostock naar Trelleborg

Tijdens een andere reis ben ik met de ferry van Rostock naar Trelleborg gegaan met Stena Line. Een prima optie en een zeer snelle manier om in Zweden te komen. Ik nam de middagboot vanuit Rostock en kwam halverwege de avond aan in Trelleborg. Mijn uitgebreide review van de overtocht Rostock – Trelleborg lees je hier.
 
Weet je niet zeker welke route je moet kiezen? Lees dan hier meer over de routes van Stena Line naar Zweden.
 

overtocht stena line rostock - trelleborg
De boot loopt binnen in Rostock

De goedkoopste route naar Zweden

Regelmatig krijg ik ook de vraag “wat is de goedkoopste route naar Zweden” en die is niet zomaar te beantwoorden. Dit hangt namelijk af van veel factoren, waaronder hoe het benzineverbruik van je auto is, met hoeveel personen je reist en of je in 1 of 2 dagen wilt reizen. En natuurlijk hoe uitgerust je in Zweden wilt aankomen, maar dat is een factor die niet echt in geld uit te drukken is.

Met de eigen auto naar zweden anwb
Waarschuwing voor rendieren op de weg

Tolwegen in Zweden

Tolwegen zijn er nauwelijks in Zweden, alleen rondom Göteborg en Stockholm wordt een zogenaamde ‘congestion tax’ geheven. Je betaalt deze achteraf, de eigenaar van het voertuig krijgt de rekening ca. een maand na datum thuisgestuurd. Het gaat normaliter om niet meer dan een tientje (ca. 105 SEK). Je hoeft dus geen creditcard bij de hand te houden hiervoor en merkt er onderweg verder niks van.

Met de Volvo op Stekenjokk (zomer 2023)
Met de Volvo op Stekenjokk in Lapland

Autorijden in Zweden

Autorijden in Zweden is niet moeilijk en eigenlijk best relaxed. Behalve rondom de grote steden zijn er nauwelijks vierbaanswegen en bevind je je meestal op een tweebaansweg. Houd er daarnaast rekening mee dat er nog talloze onverharde wegen zijn. Campings en andere faciliteiten die wat meer afgelegen liggen, zijn vaak alleen bereikbaar over een onverharde weg. Wanneer je gewoon rustig rijdt en potholes zo goed als mogelijk vermijdt, levert het geen problemen op.
 
Zweden zijn hele nette rijders, maar houden ook wel van stevig doorrijden, vooral op het platteland. Wanneer je ingehaald wordt is het een ongeschreven regel dat je zo ver mogelijk naar rechts uitwijkt (zonder dat je zelf in gevaar komt uiteraard) zodat je zonder problemen ingehaald kan worden. Denk vooral niet ‘hij blijft maar lekker achter me zitten’ want dat is echt totaal niet de bedoeling in Zweden en wordt niet gewaardeerd.
 
Rijd je met een camper door Zweden, stop dan regelmatig om achteropkomende voertuigen te laten passeren, vooral in bergachtige gebieden. Er zijn regelmatig kleine parkeerplaatsen langs de weg en je doet iedereen een plezier als je hier even stopt om sneller verkeer te laten passeren.
 
In tegenstelling tot in Nederland rijd je bijna nooit harder dan 100 kilometer per uur. Op de meeste doorgaande wegen geldt een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur, maar ervaring leert dat je dat gemiddelde ook niet echt makkelijk haalt. Plan je reis dus ruim en niet zoals je deze in Nederland zou plannen.
 
Daarnaast merk je dat de wegen in Zweden opgehoogd zijn, de berm ligt altijd een stukje lager. Dit heeft met overstekend wild te maken, op deze manier heb je ze sneller in het zicht. Overstekend wild is niet iets om je druk over te maken, maar wel om rekening mee te houden.

Elanden kunnen ineens zomaar oversteken (vooral rond de schemering) en wanneer je richting Lapland in de zomer rijdt, kan het zomaar zijn dat er kuddes met rendieren langs de weg staan. En dan moet je soms even wachten tot er ruimte is om door te rijden. Ga ze vooral niet opjagen, maar laat ze lekker grazen. Het is immers vakantie!
 
Lees ook: wildkamperen in Zweden en het Allemansrecht

Autorijden in Zweden
Autorijden in Zweden: zomaar een eland langs de weg!
Mooiste routes wanneer je met de auto naar Zweden gaat.
Rendieren op de weg!

Een auto huren in Zweden

Liever niet naar Zweden met de auto, maar gewoon een auto huren? Dat is natuurlijk ook een optie! Ik boek mijn huurauto’s altijd bij Sunny Cars omdat zij het eigen risico afkopen waardoor je zonder problemen en zorgen op reis kunt gaan. Ook loont het om de tarieven te checken bij Booking.com – alhoewel zij ook met minder bekende verhuurders werken die soms hoge eigen risico’s kennen. Schade aan glas, banden en bodem zijn meestal niet meeverzekerd en juist de plekken waar je makkelijk schade oploopt vanwege de onverharde wegen, dus lees de kleine lettertjes goed door voor je een auto huurt en/of een contract ondertekent!

Onverharde weg in Zweden met de auto naar zweden
Veel wegen zijn onverhard: check of je daarvoor verzekerd bent!

Tanken in Zweden

Je vindt onderweg talloze benzinepompen, meestal rondom de dorpen en steden. Wanneer je verder noordwaarts gaat richting Zweeds Lapland, zul je merken dat de benzinepompen schaarser worden. Het is dan slim om regelmatig bij te tanken en niet steeds tot het uiterste te wachten.

Je vindt verschillende ketens, de Preem heeft meestal de voordeligste benzine. De benzineprijs in Zweden ligt momenteel (januari 2024) rond de 18 SEK per liter, oftewel ongeveer 1.75 euro, waarmee tanken in Zweden goedkoper is dan in Nederland. Diesel is duurder dan in Nederland.
 
Daarnaast vind je bij de bemande pompen vaak een kleine shop en toiletten, waarvoor je in tegenstelling tot Nederland en Duitsland meestal niet hoeft te betalen. Oplaadpunten voor elektrische auto’s komen er ook steeds meer, maar op dit moment vooral in het midden en zuiden van Zweden.

De Vildmarksvägen wildernisweg in Zweden tijdens mijn reis met de auto naar zweden
Over de hoogste weg van Zweden

Verder met de auto naar Scandinavië

Verder kun je natuurlijk ook via Zweden naar Noorwegen en/of Finland wanneer je met de eigen auto reist en niet met een overtocht wilt gaan. Er zijn diverse grensovergangen tussen Noorwegen en Zweden en wie verder naar Finland wilt, doet dat het beste in het hoge noorden. Tip: ik vond Pajala Camping Route 99 erg leuk op weg naar Finland!

In de zomer van 2023 reed ik met mijn eigen auto helemaal tot aan de Noordkaap, via Zweden en Finland. Een aanrader, mijn uitgebreide verslag van deze reis vind je hier.

Camping Noordkaap
Ons huisje op een half uurtje rijden van de Noordkaap

Autopech in Zweden

Iets waar je liever niet over na wilt denken, maar wat ik wel wil aanhalen is autopech in Zweden. Afgelopen zomer was het twee keer raak bij mij helaas. Eén keer bij het eiland Sommarøy in Noorwegen en de tweede keer in Åre. Beide keren vanwege hetzelfde probleem overigens. De eerste keer in Sommarøy wist ik het probleem zelf te verhelpen, de tweede keer moest ik helaas weggesleept worden.

Als je met de eigen auto naar Zweden gaat adviseer ik je dan ook om een ANWB lidmaatschap af te sluiten. Zij hebben mij telefonisch geholpen en pechhulp verzorgd. Houd er wel rekening mee dat alle garages in Zweden vrijdagmiddag al vroeg sluiten en dat je dan soms alleen weggesleept kan worden en tot maandag moet wachten voordat je auto gerepareerd kan worden (zeg ik ook uit eigen ervaring).

Autopech tijdens de reis met de auto naar Zweden
Pech onderweg in Zweden

Met de auto naar Zweden in de winter

Het afgelopen seizoen heb ik veel vragen gekregen over met de auto naar Zweden in de winter. Eerlijk is eerlijk: ik zou dit niet zomaar doen. Alhoewel je in het zuiden prima met eigen auto kunt reizen, zou ik je naar het gebied waar veel sneeuw valt zeker niet zomaar met een Nederlandse auto doen. Zweden wisselen elk jaar hun zomerbanden om naar spijkerbanden en die zijn een stuk veiliger en beter geschikt om mee over sneeuw en ijs te rijden dan onze normale winterbanden.

Rijden in Zweden in de winter vergt concentratie, vooral wanneer er sneeuw en ijs ligt en de dagen kort zijn. Helemaal naar Zweeds-Lapland rijden zou ik al helemaal niet doen omdat het gewoon ontzettend ver en lang is. Wil je toch met de auto verder naar het noorden, hou dan rekening met het volgende:

– Er wordt sneeuw geruimd op de grote wegen, maar er blijft altijd sneeuw en ijs achter.
– Ga niet op pad tijdens een sneeuwstorm.
– De maximumsnelheid haal je meestal niet, hou hier rekening mee bij je planning.
– Een motorverwarming is handig op koude dagen.

Ik kan je niet zeggen wel of niet doen. De afgelopen week was het rond het vriespunt en heb je dus geen motorverwarming nodig. De eerste week van januari was het -35º en toen had zelfs de auto van mijn buren moeite om te starten. Kortom: ga alleen goed voorbereid op pad en zorg als je van de grote wegen af gaat dat je sneeuwkettingen meeneemt.

Met de auto naar Zweden in de winter
100 km/u red je niet en al helemaal niet in de winter

Rondreis Zweden met de eigen auto

Met de eigen auto naar Zweden voor een rondreis? Dat is een prima idee! Zo hoef je je geen zorgen te maken over de beschikbaarheid en kun je op je gemak van plek naar plek rijden. Ik kan je de volgende reisorganisaties van harte aanbevelen:
 
Nordic.nl – dé Scandinavië specialist
Voigt Travel
ANWB Reizen
De Jong Intra Vakanties
 
Liever zelf je rondreis samenstellen? Dat kan natuurlijk ook! Je overtocht boek je snel en eenvoudig bij Stena Line, een aanrader. Tip: boek zo vroeg mogelijk voor het beste tarief! Je overnachtingen boek je het beste via Booking.com – of zoek een vakantiehuis via Interhome! De volgende reisgidsen en wegenkaarten kunnen handig zijn bij het plannen van je reis:
 
Wegenkaart Freytag & Berndt (mijn favoriet, gebruik ik al jaren!)
De groene reisgids van Michelin
Lannoos autoboek Scandinavië

 

Reishandboek Zweden

Verder lezen over Zweden? In mei 2023 verscheen bij Uitgeverij Elmar mijn Reishandboek Zweden, een praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden.

Deze reisgids werd met veel plezier geschreven aan de hand van meer dan 15 reizen naar Zweden die ik de afgelopen 10 jaar maakte. Het is een complete gids met veel achtergrondinformatie, kaarten en plattegronden in kleur.

Bestel bij Bol.com / Bestel bij de lokale boekhandel

De mooiste routes in Zweden

Op zoek naar mooie routes, kampeerplekken en andere handige tips? Koop dan het ANWB Camperboek, een prachtig boek van bijna 300 pagina’s. Hier staan maar liefst 16 mooie routes in Zweden in, talloze bezienswaardigheden, tips en een wegenkaart. Ook de moeite waard indien je met de auto gaat! Hij is te bestellen bij de ANWB webshop of Bol.com en ik heb er al heel veel uur in zitten bladeren voor mijn volgende reis!

Hej hej!


Mijn naam is Antonette! Na meer dan 12 reizen door Zweden besloot ik in de zomer van 2023 naar Zweeds-Lapland emigreren. De afgelopen jaren reisde ik met mijn oude Volvo door Zweden op zoek naar de meest bijzondere plekjes voor mijn reisboeken.

Wist je dat je mij jouw reis door Zweden kunt laten plannen? Je ontvangt een prachtig op maat gemaakt reisvoorstel inclusief een dag-tot-dagprogramma, handige routetips en meer.


JA DAT WIL IK!

Verder lezen over Zweden

Hopelijk vond je dit artikel nuttig! Wil je verder lezen over mijn avonturen in Zweden? Bezoek dan mijn Zweden startpagina boordevol weetjes en tips. Ik emigreerde in de zomer van 2023 naar Zweden en alle blogs berusten dan ook uitsluitend op persoonlijke ervaringen.

De volgende blogs vind je ook vast leuk:

Paklijst Zweden: dit moet mee op vakantie.
Eerste keer Zweden? Hier vind je al mijn tips!
De mooiste plekken in Zweden vind je in dit handige overzicht.

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via zo’n link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie. Alvast bedankt!

24 Comments

  • Nelleke barten

    Duidelijke info. Nog wel een vraagje. Wij gaan onze honda crv ook weer ombouwen maar hebben dan ook een tent achter de auto. Mag je daar ook mee wildkamperen denk je? De auto mag niet van de verharde weg af begreep ik.
    We hopen volgend jaar onze zoon af te zetten om de kungsleden te lopen en wij gaan daar in de buurt rondtrekken. Nog tips in de omgeving van abisko?
    Groetjes nelleke

  • John de Haas

    Goedendag
    Wij zijn van plan om eind januari met de auto richting Kiruna te gaan.
    Is dat wel de doen midden in de winter of is dat vragen om moeilijkheden
    We willen in principe alles over land rijden omdat wij ook onze hond (Duitse Herder) mee willen nemen.
    Hoe lang zouden wij er dan over doen ?
    We hebben redelijk veel ervaring met reizen met de auto maar nog nooit die kant op.
    Dus als jullie nog goede tips en nuttig opmerkingen hebben horen wij dat graag.
    Alvast bedankt

    Gr, John de Haas

    • anto

      Hi John, ik denk eerlijk gezegd niet echt dat het te doen is met een gewone auto. Het is in de zomer al een flink eind wanneer de wegen goed begaanbaar zijn en minstens vier dagen rijden vanuit Nederland. In de winter doe je er een stuk langer over. Daarnaast kunnen veel gewone auto’s de kou vaak niet aan. Denk aan het bevriezen van onderdelen, de banden etc. De keer dat wij met onze Volvo in de winter naar Zweden gingen had deze zeer degelijke auto al moeite met het ijs en de sneeuw en dan waren we nog nieteens halverwege Zweden. Ik zou je dus niet aanraden om in de winter zo noordelijk te gaan. Hopelijk heb je hier wat aan!

  • Ludo Haagen

    Hey,
    Plan volgende maand een trip door Zweden met de 4×4.
    Zijn er zaken om rekening mee te houden in de winter?
    Alvast bedankt
    mvg
    Ludo

      • George

        Met genoegen door jullie site gestoeld
        Ge 1 juni op trip naar zweden Finland noorwegen met de auto heb 3 mnd nog tips over wat ik echt mee moet nemen en hebben de campi ga ook wasmachines en drogers

        • anto

          Hi! Dat is leuk om te horen. In Scandinavië hebben ze genoeg winkels dus je kunt alles kopen wat je nodig hebt. Misschien is een muskietennetje handig? Op de meeste campings hebben ze wasmachines en drogers. Je kunt eventueel een bakje waspoeder meenemen uit Nederland zodat je daar geen enorm pak hoeft te kopen. Veel reisplezier!

  • W Van der zeeuw

    Wij gaan in juni naar Zweden en zouden graag overnachten nu geef je aan dat jullie goede adressen hebben hiervoor.
    Maar mag er ook een hondje overnachten daar?

    Mvg Wilma

    • anto

      Hoi Wilma, je vraag is erg breed. Heb je een voorkeur voor locatie, camper, hotel … ? Groet, Antonette (hond is per accommodatie verschillend trouwens, daar heb ik helaas geen informatie over)

  • Garmen

    Wij hebben een elektrische auto (reeel rijbereik 440km).
    Hoe is de dekking van laadpalen in het zuiden en midden?
    Ken je ervaringsverhalen van mense met een EV, die je hebt gesproken?

    • anto

      Hi, nee ik ken helaas geen ervaringsverhalen. In het zuiden en midden van Zweden zijn met regelmaat benzinestations, maar heb nooit echt gelet op laadpalen eerlijk gezegd. Zie ook weinig elektrische auto’s in Zweden eerlijk gezegd, terwijl het in Noorwegen barst van de Tesla’s. Misschien even de site van de ANWB check voor meer info?

      • Dirk

        Wij wonen in Zweden. In elk dorp van enige omvang en bij benzinestations ín deze dorpen zijn laadpalen.
        In ons dorp (Valdemarsvik, Östergötland) zijn er zeker 20.
        Tot aan Stockholm zal het zeker geen problemen opleveren, al moet je dan wel even zo’n plaatsje in. Electrisch rijden is hier erg in opkomst.
        Succes.

  • Strubbe Hannelore

    Hallo,

    ik ben toevallig op je blog beland!
    Wij zouden volgende zomer naar Zweden willen vanuit België. Dit is met een peuter van tegen dan 3j en een baby van rond 4 maand :).
    Heb al de route opgezocht van België naar Malmö, maar vroeg me af of er nabij Malmö al een goede overnachtingsplaats is ? We willen zeker ook camperen met de tent, maar misschien eerst enkele goede overnachtingen (stuga’s/ airbnb’s). Tips zijn altijd welkom 🙂

    Danku!

  • Strubbe Hannelore

    Hallo,

    ik ben toevallig op je blog beland!
    Wij zouden volgende zomer naar Zweden willen vanuit België. Dit is met een peuter van tegen dan 3j en een baby van rond 4 maand :).
    Heb al de route opgezocht van België naar Malmö, maar vroeg me af of er nabij Malmö al een goede overnachtingsplaats is ? We willen zeker ook camperen met de tent, maar misschien eerst enkele goede overnachtingen (stuga’s/ airbnb’s). Tips zijn altijd welkom 🙂

    Danku!
    Hannelore

  • Ronald de Jong

    Ik heb een vraag,
    Wij gaan op 28 augustus 2023 voor 3 weken naar Zweden met de caravan.
    Het boek van de ANWB camperboek voor Zweden is die ook voor de caravan te gebruiken ?

    Dank u

    Ronald

  • Rene

    Jeetje, bijna 20 Euro voor een liter benzine! 😉 Tikvautje natuurlijk.
    Ik heb vorig jaar een rondje Malmö – Jönköpping – Grästorp – Malmö gedaan in 6 dagen (als toetje op 5 dagen Denemarken), voor het eerst in mijn leven solo en ik ben al 53, maar afgezien van enige eenzaamheid was het een prachtige en leerzame reis: vooraf geboekte overnachtingen in BnB’s waarbij ik me had vergist in de rijtijd (gem. 350 km p/d) en hierdoor nauwelijks nog tijd had iets onderweg uitgebreid te bekijken (zonde!). Bovendien was ik verre van flexibel om een andere weg te nemen of om ergens een extra dag te blijven zoals bij Trollhättan (zonde!). Volgend jaar wordt het 2 weken Zuid Noorwegen en 1 week terug door Zweden, langs de Westkust of toch 2 dagen Stockholm meepakken. Ik reserveer niets meer vooraf (behalve de boot naar Larvik), overnacht in hostels (sporadisch slapen in de auto tbv nachtfotografie, tent = no go), max. 200 km/d zodat ik genoeg vrije tijd overhoud voor wat dan ook. De (Zuid) Zweden zelf zijn wel heel behulpzaam als ik iets zoek of niet weet hoe iets werkt / moet, en volgens mij ook best nieuwsgierig in positieve zin, maar mij benaderen lijkt dan net iets te gedurfd of bemoeierig?

    • anto

      Mijn ervaring is dat de Zweden uitermate vriendelijk zijn wanneer je ze om hulp vraagt, maar zelden uit zichzelf een praatje beginnen. Verwacht dus inderdaad niet dat ze je zomaar aanspreken, want waarom zouden ze? Ik kan een heer verhaal vertellen over hoe dit werkt, maar dit kun je het beste zelf ondervinden natuurlijk. Het ‘vautje’ is aangepast inmiddels!

  • Harry

    Hallo,

    Wij denken ervover om eind Januari naar het noorden van Zweden te rijden met de auto. Een Volvo V70 cross country AWD diesel.
    4 weel drive dus. De sneeuwval en ijs op de weg kan ik me iets bij voorstellen.
    Is het te doen qua koude ivm koude start in de ochtend en de accu en zo?
    Hoe doen de Zweden dat in het hoge Noorden?

    Mvg, Harry

    • anto

      Beste Harry,

      Ik kan helaas niet voorspellen wat het weer zal doen eind januari. De Zweden hebben een motorverwarmer in hun auto, die helpt wanneer je wilt opstarten in de winter. En daarnaast banden met spijkers. Op dit moment is het extreem koud in Zweden en zijn er veel problemen en hebben veel auto’s problemen met opstarten, ook die met motorverwarmer. Volgende week wordt het weer warmer en zal het weinig problemen geven, maar kan bevroren sneeuw juist voor meer problemen veroorzaken.

      Succes met je planning! Antonette

  • Ilse

    Hey,
    Wat een interessante site!
    Ik ga in september naar Zweden, regio Dalarna (of noordelijker als ik er geraak) met 2 personen en 2 honden.
    Ik ben ooit al in Zweden geweest en toen namen we met de camper de overzet van Duitsland naar Denemarken en dan naar Zweden.
    Ik wou deze overzetten nu ook boeken maar dat gaat (nog) niet?
    Zou dit nog te vroeg zijn? Of zou ik misschien beter via de bruggen rijden?
    De lange overzet van Hirthals naar bergen kost voor mijn auto met 2 personen en 2 honden die in de auto zouden blijven meer dan 1000 euro…dat vind ik wel héél veel om uitgeslapen aan te komen…Of doe ik iets fout?

    Dank u!

  • Ed Jansen

    Wij hebben een busje(lichte vracht) binnen volledig omgebouwd om te kunnen leven(keuken, toilet, verwarming, slaapplaats, ..). Van buitenuit is aan niets te merken dat dit eigenlijk een camper is. Eind maart vertrekken we vanuit België via Nederland, Duitsland, Denemarken naar Zweden en Noorwegen. Het is de bedoeling om onderweg telkens in de auto te overnachten. Wij begrijpen intussen dat wildkamperen geen probleem is wanneer je uiteraard alles netjes achterlaat. Maar kan je bv. ook gewoon overnachten op eender welke officiële parkeerplaats? Wij zouden eigenlijk maar 1 of 2 keer per week op een officiële camperplaats/camping willen staan enkel om zonnepanelen bij te laden, vuil water te lozen en proper water te nemen. Dank voor je. reactie. Ed

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *