Autorijden in Zweden tussen de rendieren
we12inspire,  zweden

Met de auto naar Zweden: dit moet je weten voor je vertrekt!

Met de auto naar Zweden? Vooral doen! Het is veel handiger dan vliegen en daarnaast ook nog eens stukken goedkoper én duurzamer dan reizen per vliegtuig. Ik ging de afgelopen vijf jaar maar liefst zeven keer met de auto naar Zweden en zou eigenlijk niet anders meer willen. Je kunt zo veel meenemen als je wilt, hebt de ultieme vrijheid om te overnachten en kamperen waar je je op dat moment bevindt. In dit artikel geef ik je met veel plezier al mijn tips voor je rondreis in Zweden met de eigen auto. Inclusief tips voor hoe je dit doet zonder overtochten én mijn ervaring met rijden in Zweden in de winter. Veel leesplezier!
 
Dit artikel verscheen voor het eerst in 2018 en werd in maart 2023 volledig geupdate
 
Lees ook: voor het eerst naar Scandinavië op vakantie? Dit land moet je kiezen!
 

Rudolph de Volvo
Bouw je Volvo 40 om tot een slaapauto en je kunt wildkamperen!
 

Met de auto naar Zweden: de voorbereiding

Op zich hoef je niet heel veel voor te bereiden wanneer je een autorondreis in Zweden gaat maken met je eigen auto. Toch zijn er van tevoren een aantal dingen die je even moet regelen voor je van Nederland naar Zweden gaat met de auto. Zo had ik op de terugweg van mijn winterreis én tijdens mijn zomerse roadtrip van 2018 beide keren een lekke band. In 2018 kon ik de lek laten dichten bij een garage, maar de in de winter was de lekke band ontstaan op een zaterdag. En toen bleken alle garages dicht te zitten. Neem dus sowieso een reserveband mee, omdat rijden over onverharde wegen bijna niet te vermijden is, waardoor de kans op een lekke band toeneemt. Iets om je zorgen over te maken? Nee, zeker niet, wel iets om even bij stil te gaan.
 
Je hebt voor Zweden geen vignet of iets dergelijks nodig. Mocht je een kostenbegroting maken, dan is het interessant om na te gaan of je de overtocht naar Zweden met de auto wilt maken of dat je liever via de brug tussen Kopenhagen en Malmö wilt gaan.
 

een lekke band tijdens onze rondreis met de auto in zweden
Een lekke band tijdens onze rondreis per auto in Zweden
 

Met de auto naar Zweden zonder overtocht

Met de auto naar Zweden zonder overtocht is eenvoudiger dan je denkt. Ik heb de optie met een boot en zonder een boot uitgezocht en beide opties diverse keren uitgeprobeerd. Wanneer je naar Zweden met de auto gaat, kom je twee grote bruggen tegen: de brug tussen Nyborg en Halsskov over de Grote Belt (de Storebæltsbrug) en de Öresundbrug (ook wel bekend als ‘the Bridge’) van Kopenhagen naar Malmö.
 
Wanneer je met de auto naar Zweden via Denemarken reist kun je beide bruggen kun je ter plekke met een creditcard betalen. Wanneer je online reserveert valt het soms goedkoper uit. Ben je van plan om vaker een reis naar Zweden met de auto te maken en de bruggen te nemen? Koop dan de Bropas voor de Öresundbrug, je hebt hem er bij de tweede reis naar Zweden al uit. Tarieven en info vind je hier. Een Bropas biedt daarnaast de mogelijkheid om contactloos door te rijden vanwege de nummerherkenning. Ideaal dus want je hoeft hierdoor bijna nooit te wachten.
 
Ben je onderweg naar Zweden met de eigen auto en op zoek naar een fijn en niet te duur overnachtingshotel onderweg? Ik slaap regelmatig in Best Western Plus Hus 75 in Ängelholm (4*), dit is net zo’n anderhalf uur ten noorden van Malmö en een prima plek voor een eerste overnachting in Zweden. Vooral het ontbijt en de spa (sinds afgelopen jaar tegen betaling) zijn heerlijk. De bedden trouwens ook. Zoek je een hotel aan de snelweg, dan kan ik je Hotel Erikslund aanraden, ook in Ängelholm. Het is een wat groot hotel maar de ligging is perfect voor wanneer je op doorreis bent.
 

The Bridge met de auto naar zweden
De brug tussen Kopenhagen en Malmö
 

Met de boot naar Zweden vanuit Nederland

Het is niet mogelijk om direct met de boot naar Zweden vanuit Nederland te reizen. Er zijn wel talloze opties en combinaties mogelijk om in Zweden te komen via Duitsland en Denemarken. Een veelgebruikte route is de boot van Puttgarden naar Rødby van Scandlines in combinatie met een eventuele tweede overtocht Helsingør – Helsingborg of de Öresundbrug naar Malmö. Deze gaan elk half uur en duurt ongeveer 30 minuten. De boot is echter wel een prijzige optie, ik heb de kosten eens uitgerekend en kom met rijden eigenlijk altijd voordeliger uit dan dat ik met de boot ga. Dit hangt natuurlijk ook af van met hoeveel personen je de eventuele overtocht en benzinekosten moet delen. Daarnaast moet je voor deze korte overtochten soms wachten.
 
Boek hier je overtocht van Puttgarden naar Rødby
 

Met Stena Line van Kiel naar Göteborg

Na enkele jaren met de auto naar Zweden te zijn gereden via de bruggen, ga ik de laatste jaren het liefst per boot van Stena Line. Het is een relaxte manier om te reizen. Na uitgebreid onderzoek koos ik voor de optie Kiel – Göteborg, omdat ik uiteindelijk naar het noorden wil rijden en op die manier al een flink stuk van het zuiden over kan slaan. De boot vertrekt ‘s avonds om 18.45 vanuit Kiel en komt de volgende ochtend aan om 09.15u in Göteborg. Ideaal voor als je die dag nog een flink stuk wilt reizen en uitgerust in Zweden wilt aankomen. Tip: boek je overtocht tijdig voor het voordeligste tarief. De tarieven en het vaarschema vind je hier.
 
Lees ook: review van de overtocht met Stena Line van Kiel naar Göteborg
  

Stena Line Kiel Goteborg
Aankomst in Göteborg met de boot
 

Met de Stena Line van Rostock naar Trelleborg

Tijdens mijn meest recente reis naar Zweden (zomer 2022) ben ik met de ferry van Rostock naar Trelleborg gegaan met Stena Line. Een prima optie en een zeer snelle manier om in Zweden te komen. Ik nam de middagboot vanuit Rostock en kwam halverwege de avond aan in Trelleborg. Mijn uitgebreide review van de overtocht Rostock – Trelleborg lees je hier.
 
Weet je niet zeker welke route je moet kiezen? Lees dan hier meer over de routes van Stena Line naar Zweden.
 

overtocht stena line rostock - trelleborg
De boot loopt binnen in Rostock
 

De goedkoopste route naar Zweden

Regelmatig krijg ik ook de vraag “wat is de goedkoopste route naar Zweden” en die is niet zomaar te beantwoorden. Dit hangt namelijk af van veel factoren, waaronder hoe het benzineverbruik van je auto is, met hoeveel personen je reist en of je in 1 of 2 dagen wilt reizen. En natuurlijk hoe uitgerust je in Zweden wilt aankomen, maar dat is een factor die niet echt in geld uit te drukken is.
 

Met de eigen auto naar zweden anwb
Waarschuwing voor rendieren op de weg
 

Tolwegen in Zweden

Tolwegen zijn er nauwelijks in Zweden, alleen rondom Göteborg en Stockholm wordt een zogenaamde ‘congestion tax’ geheven. Je betaalt deze achteraf, de eigenaar van het voertuig krijgt de rekening ca. een maand na dato thuisgestuurd. Het gaat normaliter om niet meer dan een tientje (ca. 105 SEK). Je hoeft dus geen creditcard bij de hand te houden hiervoor en merkt er verder niks van.
 

Autorijden in Zweden

Autorijden in Zweden is niet moeilijk en eigenlijk best relaxed. Behalve rondom de grote steden zijn er nauwelijks vierbaanswegen en bevind je je meestal op een tweebaansweg. Houd er daarnaast rekening mee dat er nog talloze onverharde wegen zijn. Campings en andere faciliteiten die wat meer afgelegen liggen, zijn vaak alleen bereikbaar over een onverharde weg. Wanneer je gewoon rustig rijdt en potholes zo goed als mogelijk vermijdt, levert het geen problemen op.
 
Zweden zijn hele nette rijders, maar houden ook wel van stevig doorrijden, vooral op het platteland. Wanneer je ingehaald wordt is het een ongeschreven regel dat je zo ver mogelijk naar rechts uitwijkt (zonder dat je zelf in gevaar komt uiteraard) zodat je zonder problemen ingehaald kan worden. Denk vooral niet ‘hij blijft maar lekker achter me zitten’ want dat is echt totaal niet de bedoeling in Zweden en wordt niet gewaardeerd.
 
Rijd je met een camper door Zweden, stop dan regelmatig om achteropkomende voertuigen te laten passeren, vooral in bergachtige gebieden. Er zijn regelmatig kleine parkeerplaatsen langs de weg en je doet iedereen een plezier als je hier even stopt om sneller verkeer te laten passeren.
 
In tegenstelling tot in Nederland rijd je bijna nooit sneller dan 100 kilometer per uur. Op de meeste doorgaande wegen geldt een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur, maar ervaring leert dat je dat gemiddelde ook niet echt makkelijk haalt. Plan je reis dus ruim en niet zoals je deze in Nederland zou plannen.
 
Daarnaast merk je dat de wegen in Zweden opgehoogd zijn, de berm ligt altijd een stukje lager. Dit heeft met overstekend wild te maken, op deze manier heb je ze sneller in het zicht. Overstekend wild is niet iets om je druk over te maken, maar wel om rekening mee te houden. Elanden kunnen ineens zomaar oversteken (vooral rond de schemering) en wanneer je richting Lapland rijdt, kan het zomaar zijn dat er kuddes met rendieren langs de weg staan. En dan moet je soms even wachten tot er ruimte is om door te rijden. Ga ze vooral niet opjagen, maar laat ze lekker grazen. Het is immers vakantie!
 
Lees ook: wildkamperen in Zweden en het Allemansrecht
 

Autorijden in Zweden
Autorijden in Zweden: zomaar een eland langs de weg!
 

Een auto huren in Zweden

Liever niet naar Zweden met de auto, maar gewoon een auto huren? Dat is natuurlijk ook een optie! Ik boek mijn huurauto’s altijd bij Sunny Cars omdat zij het eigen risico afkopen waardoor je zonder problemen en zorgen op reis kunt gaan. Ook loont het om de tarieven te checken bij Rentalcars.com – alhoewel zij ook met minder bekende verhuurders werken die soms hoge eigen risico’s kennen. Schade aan glas, banden en bodem zijn meestal niet meeverzekerd en juist de plekken waar je makkelijk schade oploopt vanwege de onverharde wegen, dus lees de kleine lettertjes goed door voor je een auto huurt en/of een contract ondertekent!
 

Onverharde weg in Zweden met de auto naar zweden
Veel wegen zijn onverhard: check of je daarvoor verzekerd bent!
 

Tanken in Zweden

Je vindt onderweg talloze benzinepompen, meestal rondom de dorpen en steden. Wanneer je verder noordwaarts gaat richting Zweeds Lapland, zul je merken dat de benzinepompen schaarser worden. Het is dan slim om regelmatig bij te tanken en niet steeds tot het uiterste te wachten. Je vindt allerhande ketens, de Preem heeft meestal de voordeligste benzine. De benzineprijs in Zweden ligt momenteel (aug. 2022) rond de 20 SEK per liter, oftewel ongeveer 1.95 euro, waarmee tanken in Zweden goedkoper is dan in Nederland.
 
Daarnaast vind je bij de bemande pompen vaak een kleine shop en toiletten, waarvoor je in tegenstelling tot Nederland en Duitsland meestal niet hoeft te betalen. Voor ons betekent een stop bij een benzinepomp ook vaak een stop voor een hotdog met Johnny’s: een kenmerkende zoete mosterdsaus die typisch is voor Zweden. Of een koffie met een kanelbullar wanneer het nog vroeg op de dag is.
 
Oplaadpunten voor elektrische auto’s komen er ook steeds meer, maar op dit moment vooral in het midden en zuiden van Zweden.
 

Verder met de auto naar Scandinavië

Verder kun je natuurlijk ook via Zweden naar Noorwegen en/of Finland wanneer je met de eigen auto reist en niet met een overtocht wilt gaan. Er zijn diverse grensovergangen tussen Noorwegen en Zweden en wie verder naar Finland wilt, doet dat het beste in het hoge noorden. Tip: ik vond Pajala Camping Route 99 erg leuk op weg naar Finland!
 

Een pauze langs een meer in Zweden met de auto naar zweden
Pauze houden langs een meer in Zweden
 

Autopech in Zweden

Iets waar je liever niet over na wilt denken, maar wat ik wel wil aanhalen is autopech in Zweden. Afgelopen zomer was het twee keer raak bij mij helaas. Eén keer bij het eiland Sommarøy in Noorwegen en de tweede keer in Åre. Beide keren vanwege hetzelfde probleem overigens. De eerste keer in Sommarøy wist ik het probleem zelf te verhelpen, de tweede keer moest ik helaas weggesleept worden. Als je met de eigen auto naar Zweden gaat adviseer ik je dan ook om een ANWB lidmaatschap af te sluiten. Zij hebben mij telefonisch geholpen en pechhulp verzorgd. Houd er wel rekening mee dat alle garages in Zweden vrijdagmiddag al vroeg sluiten en dat je dan soms alleen weggesleept kan worden en tot maandag moet wachten voordat je auto gerepareerd kan worden (zeg ik ook uit eigen ervaring).
 

Met de auto naar Zweden in de winter

Het afgelopen seizoen heb ik veel vragen gekregen over met de auto naar Zweden in de winter. Eerlijk is eerlijk: ik zou dit niet zomaar doen. Alhoewel je in het zuiden prima met eigen auto kunt reizen, zou ik je naar het gebied waar veel sneeuw valt zeker niet zomaar met een Nederlandse auto doen. Zweden wisselen elk jaar hun zomerbanden om naar spijkerbanden en die zijn een stuk veiliger en beter geschikt om mee over sneeuw en ijs te rijden dan onze normale winterbanden. Rijden in Zweden in de winter vergt concentratie, vooral wanneer er sneeuw en ijs ligt. Helemaal naar Zweeds-Lapland rijden zou ik al helemaal niet doen omdat het gewoon ontzettend ver en lang is. Ik ben destijds tot aan het zuiden van Dalarna gereden en dat was prima. Veel verder noordwaarts zou mijn Volvo moeilijk gevonden hebben, mede vanwege het sneeuw en ijs op de wegen. Niet zomaar doen dus!
 

Met de auto naar Zweden in de winter
100 km/u red je niet en al helemaal niet in de winter
 

Rondreis Zweden met de eigen auto

Met de eigen auto naar Zweden voor een rondreis? Dat is een prima idee! Zo hoef je je geen zorgen te maken over de beschikbaarheid en kun je op je gemak van plek naar plek rijden. Ik kan je de volgende reisorganisaties van harte aanbevelen:
 
Nordic.nl – dé Scandinavië specialist
Voigt Travel
ANWB Reizen
De Jong Intra Vakanties
 
Liever zelf je rondreis samenstellen? Dat kan natuurlijk ook! Je overtocht boek je snel en eenvoudig bij Stena Line, een aanrader. Tip: boek zo vroeg mogelijk voor het beste tarief! Je overnachtingen boek je het beste via Booking.com – of zoek een vakantiehuis via Interhome! De volgende reisgidsen en wegenkaarten kunnen handig zijn bij het plannen van je reis:
 
Wegenkaart Freytag & Berndt (mijn favoriet, gebruik ik al jaren!)
De groene reisgids van Michelin
Lannoos autoboek Scandinavië
 

Met de eigen auto naar Zweden
Mijn favoriete wegenkaart!
 

De mooiste routes in Zweden

Op zoek naar mooie routes, kampeerplekken en andere handige tips? Koop dan het ANWB Camperboek, een prachtig boek van bijna 300 pagina’s. Hier staan maar liefst 16 mooie routes in Zweden in, talloze bezienswaardigheden, tips en een wegenkaart. Ook de moeite waard indien je met de auto gaat! Hij is te bestellen bij de ANWB webshop of Bol.com en ik heb er al heel veel uur in zitten bladeren voor mijn volgende reis!
 


 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk vond je dit artikel over je vakantie naar Zweden met de auto nuttig. Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust hieronder. Ik heb, inmiddels ook solo, heel Zweden (van Malmö tot Kiruna) met de auto doorkruist en kan de meeste van je vragen dus ook zonder problemen volledig uit eigen ervaring beantwoorden.
 
Meer lezen? Lees dan ook ons artikel met de mooiste plekken in Zweden, onze tips en weetjes voor je eerste keer Zweden of bezoek onze Zweden pagina.
 
In dit blog vind je affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een reservering maken of een aankoop doen, dan ontvang ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie.
 

19 Comments

 • Nelleke barten

  Duidelijke info. Nog wel een vraagje. Wij gaan onze honda crv ook weer ombouwen maar hebben dan ook een tent achter de auto. Mag je daar ook mee wildkamperen denk je? De auto mag niet van de verharde weg af begreep ik.
  We hopen volgend jaar onze zoon af te zetten om de kungsleden te lopen en wij gaan daar in de buurt rondtrekken. Nog tips in de omgeving van abisko?
  Groetjes nelleke

 • John de Haas

  Goedendag
  Wij zijn van plan om eind januari met de auto richting Kiruna te gaan.
  Is dat wel de doen midden in de winter of is dat vragen om moeilijkheden
  We willen in principe alles over land rijden omdat wij ook onze hond (Duitse Herder) mee willen nemen.
  Hoe lang zouden wij er dan over doen ?
  We hebben redelijk veel ervaring met reizen met de auto maar nog nooit die kant op.
  Dus als jullie nog goede tips en nuttig opmerkingen hebben horen wij dat graag.
  Alvast bedankt

  Gr, John de Haas

  • anto

   Hi John, ik denk eerlijk gezegd niet echt dat het te doen is met een gewone auto. Het is in de zomer al een flink eind wanneer de wegen goed begaanbaar zijn en minstens vier dagen rijden vanuit Nederland. In de winter doe je er een stuk langer over. Daarnaast kunnen veel gewone auto’s de kou vaak niet aan. Denk aan het bevriezen van onderdelen, de banden etc. De keer dat wij met onze Volvo in de winter naar Zweden gingen had deze zeer degelijke auto al moeite met het ijs en de sneeuw en dan waren we nog nieteens halverwege Zweden. Ik zou je dus niet aanraden om in de winter zo noordelijk te gaan. Hopelijk heb je hier wat aan!

 • Ludo Haagen

  Hey,
  Plan volgende maand een trip door Zweden met de 4×4.
  Zijn er zaken om rekening mee te houden in de winter?
  Alvast bedankt
  mvg
  Ludo

   • George

    Met genoegen door jullie site gestoeld
    Ge 1 juni op trip naar zweden Finland noorwegen met de auto heb 3 mnd nog tips over wat ik echt mee moet nemen en hebben de campi ga ook wasmachines en drogers

    • anto

     Hi! Dat is leuk om te horen. In Scandinavië hebben ze genoeg winkels dus je kunt alles kopen wat je nodig hebt. Misschien is een muskietennetje handig? Op de meeste campings hebben ze wasmachines en drogers. Je kunt eventueel een bakje waspoeder meenemen uit Nederland zodat je daar geen enorm pak hoeft te kopen. Veel reisplezier!

 • W Van der zeeuw

  Wij gaan in juni naar Zweden en zouden graag overnachten nu geef je aan dat jullie goede adressen hebben hiervoor.
  Maar mag er ook een hondje overnachten daar?

  Mvg Wilma

  • anto

   Hoi Wilma, je vraag is erg breed. Heb je een voorkeur voor locatie, camper, hotel … ? Groet, Antonette (hond is per accommodatie verschillend trouwens, daar heb ik helaas geen informatie over)

 • Garmen

  Wij hebben een elektrische auto (reeel rijbereik 440km).
  Hoe is de dekking van laadpalen in het zuiden en midden?
  Ken je ervaringsverhalen van mense met een EV, die je hebt gesproken?

  • anto

   Hi, nee ik ken helaas geen ervaringsverhalen. In het zuiden en midden van Zweden zijn met regelmaat benzinestations, maar heb nooit echt gelet op laadpalen eerlijk gezegd. Zie ook weinig elektrische auto’s in Zweden eerlijk gezegd, terwijl het in Noorwegen barst van de Tesla’s. Misschien even de site van de ANWB check voor meer info?

   • Dirk

    Wij wonen in Zweden. In elk dorp van enige omvang en bij benzinestations ín deze dorpen zijn laadpalen.
    In ons dorp (Valdemarsvik, Östergötland) zijn er zeker 20.
    Tot aan Stockholm zal het zeker geen problemen opleveren, al moet je dan wel even zo’n plaatsje in. Electrisch rijden is hier erg in opkomst.
    Succes.

 • Strubbe Hannelore

  Hallo,

  ik ben toevallig op je blog beland!
  Wij zouden volgende zomer naar Zweden willen vanuit België. Dit is met een peuter van tegen dan 3j en een baby van rond 4 maand :).
  Heb al de route opgezocht van België naar Malmö, maar vroeg me af of er nabij Malmö al een goede overnachtingsplaats is ? We willen zeker ook camperen met de tent, maar misschien eerst enkele goede overnachtingen (stuga’s/ airbnb’s). Tips zijn altijd welkom 🙂

  Danku!

 • Strubbe Hannelore

  Hallo,

  ik ben toevallig op je blog beland!
  Wij zouden volgende zomer naar Zweden willen vanuit België. Dit is met een peuter van tegen dan 3j en een baby van rond 4 maand :).
  Heb al de route opgezocht van België naar Malmö, maar vroeg me af of er nabij Malmö al een goede overnachtingsplaats is ? We willen zeker ook camperen met de tent, maar misschien eerst enkele goede overnachtingen (stuga’s/ airbnb’s). Tips zijn altijd welkom 🙂

  Danku!
  Hannelore

 • Ronald de Jong

  Ik heb een vraag,
  Wij gaan op 28 augustus 2023 voor 3 weken naar Zweden met de caravan.
  Het boek van de ANWB camperboek voor Zweden is die ook voor de caravan te gebruiken ?

  Dank u

  Ronald

 • Rene

  Jeetje, bijna 20 Euro voor een liter benzine! 😉 Tikvautje natuurlijk.
  Ik heb vorig jaar een rondje Malmö – Jönköpping – Grästorp – Malmö gedaan in 6 dagen (als toetje op 5 dagen Denemarken), voor het eerst in mijn leven solo en ik ben al 53, maar afgezien van enige eenzaamheid was het een prachtige en leerzame reis: vooraf geboekte overnachtingen in BnB’s waarbij ik me had vergist in de rijtijd (gem. 350 km p/d) en hierdoor nauwelijks nog tijd had iets onderweg uitgebreid te bekijken (zonde!). Bovendien was ik verre van flexibel om een andere weg te nemen of om ergens een extra dag te blijven zoals bij Trollhättan (zonde!). Volgend jaar wordt het 2 weken Zuid Noorwegen en 1 week terug door Zweden, langs de Westkust of toch 2 dagen Stockholm meepakken. Ik reserveer niets meer vooraf (behalve de boot naar Larvik), overnacht in hostels (sporadisch slapen in de auto tbv nachtfotografie, tent = no go), max. 200 km/d zodat ik genoeg vrije tijd overhoud voor wat dan ook. De (Zuid) Zweden zelf zijn wel heel behulpzaam als ik iets zoek of niet weet hoe iets werkt / moet, en volgens mij ook best nieuwsgierig in positieve zin, maar mij benaderen lijkt dan net iets te gedurfd of bemoeierig?

  • anto

   Mijn ervaring is dat de Zweden uitermate vriendelijk zijn wanneer je ze om hulp vraagt, maar zelden uit zichzelf een praatje beginnen. Verwacht dus inderdaad niet dat ze je zomaar aanspreken, want waarom zouden ze? Ik kan een heer verhaal vertellen over hoe dit werkt, maar dit kun je het beste zelf ondervinden natuurlijk. Het ‘vautje’ is aangepast inmiddels!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *