Autorijden in Zweden tussen de rendieren
we12inspire,  zweden

Met de auto naar Zweden: dit moet je weten voor je vertrekt!

Met de auto naar Zweden? Vooral doen! Het is veel handiger dan vliegen en daarnaast ook nog eens stukken goedkoper én duurzamer dan reizen per vliegtuig. Ik ging de afgelopen drie jaar maar liefst vijf keer met de auto naar Zweden en zou eigenlijk niet anders meer willen. Je kunt zo veel meenemen als je wilt, hebt de ultieme vrijheid om te overnachten en kamperen waar je je op dat moment bevindt. Daarnaast is het ook nog eens veel goedkoper dan reizen per vliegtuig en met een huurauto. In dit artikel geef ik je met veel plezier al mijn tips voor je rondreis in Zweden met de eigen auto. Veel leesplezier!
 
Lees ook: voor het eerst naar Scandinavië op vakantie? Dit land moet je kiezen!
 

Rudolph de Volvo
Bouw je Volvo 40 om tot een slaapauto en je kunt wildkamperen!
 

Met de auto naar Zweden: de voorbereiding

Op zich hoef je niet heel veel voor te bereiden wanneer je een autorondreis in Zweden gaat maken met je eigen bolide. Toch zijn er van tevoren een aantal dingen die je even moet regelen voor je van Nederland naar Zweden gaat met de auto. Zo hadden wij op de terugweg van onze winterreis én tijdens onze zomerse roadtrip van 2018 beide keren een lekke band. In 2018 konden we de lek laten dichten bij een garage, maar de in de winter was onze lekke band ontstaan op een zaterdag. En toen bleken alle garages dicht te zitten. Neem dus sowieso een reserveband mee, omdat rijden over onverharde wegen bijna niet te vermijden is, waardoor de kans op een lekke band toeneemt. Iets om je zorgen over te maken? Nee, zeker niet, wel iets om even bij stil te gaan.
 
Je hebt voor Zweden geen vignet of iets dergelijks nodig. Mocht je een kostenbegroting maken, dan is het interessant om na te gaan of je de overtocht naar Zweden met de auto wilt maken of dat je liever via de brug tussen Kopenhagen en Malmö wilt gaan.
 

een lekke band tijdens onze rondreis met de auto in zweden
Een lekke band tijdens onze rondreis per auto in Zweden
 

Met de auto naar Zweden zonder overtocht

Met de auto naar Zweden zonder overtocht is eenvoudiger dan je denkt. Wij hebben de optie met een boot en zonder een boot uitgezocht, maar kiezen er meestal voor om de oversteek via de bruggen te maken. Je komt twee grote bruggen tegen: de brug tussen Nyborg en Halsskov over de Grote Belt (de Storebæltsbrug) en de Öresundbrug (ook wel bekend als ’the Bridge’) van Kopenhagen naar Malmö.
 
Beide bruggen kun je ter plekke met een creditcard betalen. Wanneer je online reserveert valt het soms goedkoper uit. Ben je van plan om vaker een reis naar Zweden met de auto te maken en de bruggen te nemen? Koop dan de Bropas voor de Öresundbrug, je hebt hem er bij de tweede reis naar Zweden al uit. Tarieven en info vind je hier. Een bropas biedt daarnaast de mogelijkheid om contactloos door te rijden vanwege de nummerherkenning. Ideaal dus want je hoeft hierdoor bijna nooit te wachten.
 
Ben je onderweg naar Zweden met de eigen auto en op zoek naar een fijn en niet te duur overnachtingshotel onderweg? Wij slapen altijd in Best Western Plus Hus 75 in Ängelholm (4*), dit is net zo’n anderhalf uur ten noorden van Malmö en een prima plek voor een overnachting. Vooral het ontbijt en de spa zijn heerlijk. De bedden trouwens ook. Zoek je een hotel aan de snelweg, dan kan ik je Hotel Erikslund aanraden, ook in Ängelholm. Het is een wat groot hotel maar de ligging is perfect voor wanneer je op doorreis bent.
 

The Bridge met de auto naar zweden
De brug tussen Kopenhagen en Malmö
 

Met de boot naar Zweden

Er zijn talloze opties en combinaties mogelijk om in Zweden te komen. Een veelgebruikte route is de boot van Puttgarden naar Rødby in combinatie met een eventuele tweede overtocht Helsingør – Helsingborg of de Öresundbrug naar Malmö. Deze gaan elk half uur en duurt ongeveer 30 minuten. De boot is echter wel een prijzige optie, wij hebben de kosten eens uitgerekend en komen met rijden eigenlijk altijd voordeliger uit dan dat we met de boot gaan. Dit hangt natuurlijk ook af van met hoeveel personen je de eventuele overtocht en benzinekosten moet delen. Daarnaast moet je voor deze korte overtochten soms wachten, vandaar dat wij via de bruggen reizen.
 

Met Stena Line van Kiel naar Göteborg

Afgelopen zomer (2021) bezochten wij Zweden opnieuw en besloten we om Denemarken te mijden en met de boot vanuit Duitsland te gaan. Na uitgebreid onderzoek kozen we voor de optie Kiel – Göteborg, omdat we uiteindelijk naar het noorden wilden rijden en op die manier al een flink stuk van het zuiden over zouden slaan. De boot vertrekt ’s avonds om 18.45 vanuit Kiel en komt de volgende ochtend aan om 09.15u in Göteborg. Ideaal voor als je die dag nog een flink stuk wilt reizen en uitgerust in Zweden wilt aankomen. Tip: boek je overtocht tijdig voor het voordeligste tarief. De tarieven en het vaarschema vind je hier.
 
Lees ook: review van de overtocht met Stena Line van Kiel naar Göteborg
 

Stena Line Kiel Goteborg
Aankomst in Göteborg met de boot
 

Tolwegen in Zweden

Tolwegen zijn er nauwelijks in Zweden, alleen rondom Göteborg en Stockholm wordt een zogenaamde ‘congestion tax’ geheven. Je betaalt deze achteraf, de eigenaar van het voertuig krijgt de rekening ca. een maand na dato thuisgestuurd. Het gaat normaliter om niet meer dan een tientje (ca. 105 SEK). Je hoeft dus geen creditcard bij de hand te houden hiervoor en merkt er verder niks van.
 

Autorijden in Zweden

Autorijden in Zweden is niet moeilijk en eigenlijk best relaxed. Behalve rondom de grote steden zijn er nauwelijks vierbaanswegen en bevind je je meestal op een tweebaansweg. Houd er daarnaast rekening mee dat er nog talloze onverharde wegen zijn. Campings en andere faciliteiten die wat meer afgelegen liggen, zijn vaak alleen bereikbaar over een onverharde weg. Wanneer je gewoon rustig rijdt en potholes zo goed als mogelijk vermijdt, levert het geen problemen op.
 
Zweden zijn hele nette rijders, maar houden ook wel van stevig doorrijden, vooral op het platteland. Wanneer je ingehaald wordt is het een ongeschreven regel dat je zo ver mogelijk naar rechts uitwijkt (zonder dat je zelf in gevaar komt uiteraard) zodat je zonder problemen ingehaald kan worden. Denk vooral niet ‘hij blijft maar lekker achter me zitten’ want dat is echt totaal niet de bedoeling in Zweden en wordt niet gewaardeerd.
 
Rijd je met een camper door Zweden, stop dan regelmatig om achteropkomende voertuigen te laten passeren, vooral in bergachtige gebieden. Er zijn regelmatig kleine parkeerplaatsen langs de weg en je doet iedereen een plezier als je hier even stopt om sneller verkeer te laten passeren.
 
In tegenstelling tot in Nederland rijd je bijna nooit sneller dan 100 kilometer per uur. Op de meeste doorgaande wegen geldt een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur, maar ervaring leert dat je dat gemiddelde ook niet echt makkelijk haalt. Plan je reis dus ruim en niet zoals je deze in Nederland zou plannen.
 
Daarnaast merk je dat de wegen in Zweden opgehoogd zijn, de berm ligt altijd een stukje lager. Dit heeft met overstekend wild te maken, op deze manier heb je ze sneller in het zicht. Overstekend wild is niet iets om je druk over te maken, maar wel om rekening mee te houden. Elanden kunnen ineens zomaar oversteken (vooral rond de schemering) en wanneer je richting Lapland rijdt, kan het zomaar zijn dat er kuddes met rendieren langs de weg staan. En dan moet je soms even wachten tot er ruimte is om door te rijden. Ga ze vooral niet opjagen, maar laat ze lekker grazen. Het is immers vakantie!
 
Lees ook: wildkamperen in Zweden en het Allemansrecht
 

Autorijden in Zweden
Autorijden in Zweden: zomaar een eland langs de weg!
Met de auto naar Zweden in de winter
100 km/u red je niet en al helemaal niet in de winter
 

Een auto huren in Zweden

Liever niet naar Zweden met de auto, maar gewoon een auto huren? Dat is natuurlijk ook een optie! Ik boek mijn huurauto’s altijd bij Sunny Cars omdat zij het eigen risico afkopen waardoor je zonder problemen en zorgen op reis kunt gaan. Ook loont het om de tarieven te checken bij Rentalcars.com – alhoewel zij ook met minder bekende verhuurders werken die soms hoge eigen risico’s kennen. Schade aan glas, banden en bodem zijn meestal niet meeverzekerd en juist de plekken waar je makkelijk schade oploopt vanwege de onverharde wegen, dus lees de kleine lettertjes goed door voor je een auto huurt en/of een contract ondertekend!
 

Onverharde weg in Zweden
Veel wegen zijn onverhard: check of je daarvoor verzekerd bent!
 

Tanken in Zweden

Je vindt onderweg talloze benzinepompen, meestal rondom de dorpen en steden. Wanneer je verder noordwaarts gaat richting Zweeds Lapland, zul je merken dat de benzinepompen schaarser worden. Het is dan slim om regelmatig bij te tanken en niet steeds tot het uiterste te wachten. Je vindt allerhande ketens, de Preem heeft meestal de voordeligste benzine. De benzineprijs in Zweden ligt momenteel (aug. 2021) rond de 16.2 SEK per liter, oftewel ongeveer 1.60 euro, waarmee tanken in Zweden goedkoper is dan in Nederland.
 
Daarnaast vind je bij de bemande pompen vaak een kleine shop en toiletten, waarvoor je in tegenstelling tot Nederland en Duitsland meestal niet hoeft te betalen. Voor ons betekent een stop bij een benzinepomp ook vaak een stop voor een hotdog met Johnny’s: een kenmerkende zoete mosterdsaus die typisch is voor Zweden. Of een koffie met een kanelbullar wanneer het nog vroeg op de dag is.
 

Een pauze langs een meer in Zweden
Pauze houden langs een meer in Zweden
 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk vond je dit artikel over je vakantie naar Zweden met de auto nuttig. Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust hieronder. We hebben heel Zweden (van Malmö to Kiruna) met de auto doorkruist en kunnen de meeste van je vragen dus ook zonder problemen beantwoorden.
 
Meer lezen? Lees dan ook ons artikel met de mooiste plekken in Zweden of bezoek onze Zweden pagina.
 
In dit blog vind je affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een reservering maken of een aankoop doen, dan ontvang ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie.
 

2 Comments

  • Nelleke barten

    Duidelijke info. Nog wel een vraagje. Wij gaan onze honda crv ook weer ombouwen maar hebben dan ook een tent achter de auto. Mag je daar ook mee wildkamperen denk je? De auto mag niet van de verharde weg af begreep ik.
    We hopen volgend jaar onze zoon af te zetten om de kungsleden te lopen en wij gaan daar in de buurt rondtrekken. Nog tips in de omgeving van abisko?
    Groetjes nelleke

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *