Mega Zipline in de Harz
duitsland,  micro-avontuur

Mega Zipline in de Harz: de ultieme must-do voor avonturiers

Ik sta op het plateau en kijk de diepte in. 1-2-3 go! De twee personen voor mij zoeven als een soort van superman aan een kabel naar beneden, ver weg naar de andere kant van het stuwmeer. Mijn knieën staan te knikken van jewelste en ik voel dat ik naar de wc moet. Een standaard dingetje als ik ergens nerveus voor ben. Waarom heb ik ook alweer geroepen dat ik de Mega Zipline in de Harz wilde doen?
 

Een trip naar het Harzgebergte

Het is een zonnige dag eind september als ik naar de Duitse Harz rijd. Ik was hier vier jaar geleden al eens voor de Deutsche Blogger Wandertag en maakte toen kennis met de Harzer Hexenstieg. Ik raakte onder de indruk van dit gebied en toen het Duits Verkeersbureau vroeg of ik nog eens naar de Harz wilde reizen, zegde ik dan ook direct ja. Niet in de minste plaats omdat hier sinds een tijdje de langste hangbrug ter wereld in zijn soort te vinden is en nadat ik over de super toffe Geierlay hangbrug in de Hunsrück schreef (tot voor kort de langste hangbrug van Duitsland) wist ik dat ik hier zeker naartoe wilde.
 

De Mega Zipline in de Harz

Maar … naast (of beter gezegend: boven) de hangbrug bevindt zich nog iets veel toffers, namelijk de Mega Zipline over de Rappbodetalsperre. Deze zipline heeft een lengte van ruim een kilometer en brengt je in iets minder dan een minuut het stuwmeer over. Als ik aan kom bij het Harzdrenaline Center meld ik me aan de balie. Mijn vlucht (ik noem het maar even zo) staat geboekt voor 16.30 uur en ik moet me een half uur van tevoren melden. Nerd die ik ben, ben ik uiteraard veel te vroeg maar ik kan al wel vast een kijkje nemen. Vanaf de parkeerplaats is het vijf minuten lopen naar de bergrand vanaf waar je uitzicht op de brug hebt en waar dus de toren staat waar je vanaf zoeft.
 
Net als ik aan kom lopen, vertrekt er iemand gillend naar beneden. Mijn maag keert zich om. OMG – dit ga ik dus zometeen ook doen. Ik haal diep adem en spreek mezelf wat moed in. De vorige keer dat ik een mega zipline deed, was vanaf de Euromast en dat was, achteraf gezien, ook heel tof. Dus dat zou dit dan ook vast moeten worden, toch?
 

Mega Zipline in de Harz
The Point of no return
 

De hoogte in

Niet veel later loop ik terug naar de auto waar ik mijn rugzak met spullen achterlaat. Je kunt onderweg wat kleine spulletjes meenemen in een zakje in je harnas, maar geen hele tas. Ik stop een haarelastiek en mijn iPhone in mijn zak en neem ook de autosleutel mee. Om stipt 16.15 kan ik met mijn ticket door de poortjes en word ik welkom geheten door een breed grijnzende jongen die me vraagt het formulier in te vullen en ondertekenen. Ondertussen stuur ik even een appje naar huis met ‘het is zo ver, love you in case I die’ en nadat ik het formulier heb ingeleverd, word ik gewogen, krijg ik een helm en bril aangemeten en mag ik naar boven lopen. Over van die roosters, die je al even doen voorbereiden op de enorme hoogte.
 
Eenmaal boven zijn de medewerkers de personen voor mij nog aan het insnoeren. Ik probeer opgewekt in mijn selfie-cam te kijken maar schijt bijna in mijn broek van de angst. Wat is het hóóg! Mijn spullen die ik mee wilde nemen gaan in een pocket in het harnas. Tijdens de vlucht mag ik geen spullen vasthouden en kan ik dus ook geen foto’s maken. Op mijn helm zit wel een camera voor de video die van de vlucht gemaakt gaat worden.
 

Mega Zipline in de Harz
uitzicht vanaf het plateau de diepte in
 

Here we goooo!

Ik mag naar voren komen en word ingesnoerd. Je ligt in een soort van harnas, waardoor je head first naar beneden gaat. De handen hou je als een soort van ‘superman’ achter je. Het lastigste moment is eigenlijk alleen maar de controle loslaten. Oftewel, je voeten van de grond halen, voorover buigen en je gewicht laten dragen door het harnas.
 
De dame roept ‘we start in 3-2-1 – bye bye!’ En daar ga ik. De adrenaline schiet door mijn lichaam tijdens de eerste meters. Ik voel de koude wind in mijn gezicht en … heb het gevoel dat ik vlieg! Wat is dit gaaf!
 
Het mooie van deze Mega Zipline in de Harz is dat ie bijna een minuut duurt, waardoor je ruim de mogelijkheid krijgt te genieten. Bij spectaculaire dingen die kort duren (zoals bungy jumpen) is het vaak zo dat je helemaal vergeet te genieten, nu maakt mijn angst plaats voor een heerlijk vrij gevoel en kom ik, als een kind zo blij bij het einde van de zipline aan.
 
Hier word ik losgemaakt en sta ik nog even na te trillen op mijn benen. Wat was dit bizar gaaf om te doen zeg. Volgende keer weer?
 

Terug naar de auto

Indien je dit wenst kun je zelf terug lopen naar de auto (ca. 25 minuten), maar er is ook een shuttle service beschikbaar die gaat zodra er genoeg mensen zijn. Ik besluit op de shuttle te wachten. Eenmaal terug bij de auto ben ik nog steeds intens aan het nagenieten. Wat heb ik toch een toffe job!
 
Benieuwd? Ik kon helaas geen foto’s maken tijdens mijn vlucht, maar de headcam op mijn helm legde alles vast. Veel kijkplezier:
 

 

Conclusie en disclaimer

Meer informatie, tarieven en voorwaarden vind je op de website van het HarzDrenalin Center. Ik maakte deze reis op uitnodiging van het Duits Verkeersbureau. Alle gegeven meningen zijn slechts alleen die van mijzelf.
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *