ijsland

Magisch IJsland in foto’s

“Waarom IJsland?”

Dat was de vraag die ik van veel mensen kreeg toen ik hen vertelde dat ik weer naar Ijsland op reis ging, voor de vijfde keer inmiddels.

“Omdat ik het er geweldig vind.”

 

Dat was mijn antwoord, kort maar krachtig. Ik had geen zin om steeds opnieuw uit te leggen waarom ik terug ging naar een plek waar ik al vier keer eerder was geweest. In tegenstelling tot veel andere reizigers, ben ik niet van het landen tellen en stempels verzamelen in mijn paspoort. Ik ga liever tien keer terug naar een bestemming waar ik dol op ben dan een nieuwe plek bezoeken die me niet of nauwelijks aanspreekt. Toen mijn vriendin Sandra en ik besloten hadden dat ons plan om naar Amerika te gaan iets te ambitieus was (qua geld en qua tijd) maakten we de keuze voor IJsland. En waarom ook niet? IJsland is prachtig. Nu ik er zo over nadenk, heb ik volgens mij nog nooit iemand gesproken die IJsland niet geweldig vond…

 

Het was inmiddels dus mijn vijfde keer op IJsland en nog steeds ben ik nooit verder gekomen dan de driehoek Reykjavík, Landmannalaugar en Jökulsárlón. Mocht ik wederom de kans krijgen om te gaan, dan zal ik hem opnieuw met beide handen aangrijpen. Het IJslandse landschap heeft iets magisch, het gaat me nooit vervelen. Het is moeilijk uit te leggen en daarom ga ik het ook niet proberen. In plaats daarvan, deel ik mijn reis in foto’s. Het zijn geen geweldige foto’s (over het algemeen snelle snapshots die ik met mijn iPhone gemaakt hebt) maar hopelijk geven ze je een idee van hoe bijzonder IJsland is…

 

Donderdag 18 juni – Vertrek / Blue Lagoon / Krýsuvík

Het begin van de reis was meteen al leuk omdat we met de Hekla Aurora vlogen, een toestel van Icelandair geheel in de sfeer van het noorderlicht. Bij aankomst op de luchthaven van Keflavík haalden we de auto op en reden we richting de Blue Lagoon. Hier stonden we vervolgens een uur in de rij (ondanks dat we onze tickets vooraf al geboekt hadden!) maar uiteindelijk mochten we naar binnen. We stoomden onszelf in ongeveer twee uur lang compleet gaar, waarna er nog een roadtrip van zo’n 2 uur langs de zuidkust naar Hella gepland stond. Onderweg maaken we nog een korte stop bij de hete bronnen van Krýsuvík, heel bijzonder!

 

icelandair-collageBlue-Lagoon-collagekrysuvik1krysuvik-warning

 

Vrijdag 19 juni – de IJslandse zuidkust

De IJslandse zuidkust is een must-see voor iedereen die naar IJsland gaat. We “deden” deze dag wel de foute manier, namelijk alles op één dag, oftewel zotheid. We begonnen de dag bij de Seljalandsfoss die er bekend om is dat je er achter langs kan lopen (en zeiknat kunt worden, net zoals wij), daarna reden we door naar de Skógafoss, maakten we een gletsjerwandeling op de Sólheimajökull en bezochten we Dyrholaey, waar we precies 1 papegaaiduiker zagen. Daarna maakten we het besluit nog zo’n 3 uur door te rijden naar het beroemde ijsbergenmeer Jökulsárlón en uiteindelijk doken we om 01.00 ‘s nachts ons bed in na een roadtrip van ruim 16 uur…

 

selljalandsfoss-collageskogafosssolheimjokull-crevassejokulsarlon-collage

 

Zaterdag 20 juni – Reykjavík and de Gouden Cirkel

Nadat we hadden uitgeslapen, reden we richting Reykjavík en gingen we even shoppen bij de Cintamani outlet. We aten een “soup in bread” voor lunch op de Laugavegur (zeg maar de Kalverstraat van IJsland), maakten een wandeling door het centrum langs de belangrijkste bezienswaardigheden en aten een Lamburger voor het diner bij Íslenska Hamborgarafabrikkan. Toen was het inmiddels 18.30 uur en dus tijd om richting de Gouden Cirkel te gaan, bestaande uit IJsland’s meest beroemde bezienswaardigheden:  Geysir, Golfuss and Thingvellir (en een bonus stop bij de Kerid krater). We eindigden onze dag om 02.00 uur in de haven van Reykjavík waar we genoten van de midzomernachtzon, een heel bijzonder fenomeen.
 
Golden-Circle-collageIMG_1710

 

Zondag 21 juni – Lunch bij The Laundromat

Nadat we weer laat in bed lagen, sliepen we ook nog maar een keertje uit. Rond het middaguur gingen we lunchen met mijn IJslandse vriendin Birna bij The Laundromat, één van mijn favoriete plekken voor lunch of een drankje in Reykjavík. Ik had geen trek ik alweer een burger dus besloot voor de Latin avocado sandwich te gaan, ook een goede keuze. Na de lunch reden we terug naar de luchthaven, leverden we onze auto in en was het helaas al weer tijd om terug naar huis te gaan.

 

reykjavik-collage

 

Ik het zo ongelofelijk veel foto’s gemaakt (beter dan degene die ik geplaatst heb) dat ik zonder probleem een jaar lang mijn social media kanalen kan vullen zonder twee keer hetzelfde te plaatsen. En dan heb ik in deze post ook nog niet echt verteld over de fabelachtige uitzichten die we hadden tijdens onze avondrit langs de zuidkust en de magische momenten die de midzomernacht voor ons in petto had. Die verhalen bewaar ik voor de volgende keer … over 4 weken ben ik weer op IJsland, dus tot dan!

 

Meer lezen over IJsland? Check dan deze blogs:
– Hiking the Laugavegur
– Mountainous Monday: Mount Rjupnafell
Gletsjerwandeling op de Sólheimajökull

 

Dank je voor het delen!

 

3 Comments

 • Jessica

  Wauw ik word echt vrolijk van dit soort foto’s! 🙂 IJsland staat nog steeds hoog op het lijstje. Ik zag laatst dat Wizzair er soms best goedkope tickets naartoe heeft, dus misschien maar eens goed in de gaten houden!

 • Kees Bikker

  Toen ik in mei ook bij de Blue Lagoon was stond er een rij van 90 minuten. Allemaal mensen die via internet een kaartje hadden besteld. Geen idee waarom het zo lang moest duren voor iedereen. Wij hadden helemaal niets vooraf geregeld dus de moed zonk me al in de schoenen. Tot mijn verbazing mochten we zo doorlopen naar de kassa en kochten onze kaartjes…..

  • anto

   Nee de logistiek van de Blue Lagoon is niet echt geweldig. Ik wilde ook eigenlijk niet gaan maar het was een voorwaarde voor mijn vriendin, die nooit reist, om toch te gaan. Ik spring liever ergens in de natuur in een hot spring maarja … 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *