gili air sunset
indonesie,  Maandoverzicht 2017

We12travel maandoverzicht oktober 2017

En toen was het alweer 1 november. Hier is het een belangrijke hindoestaanse feestdag dus het is rustig op straat. Ik reis zometeen verder van Canggu naar Ubud waar ik de laatste dagen van dit deel van mijn wereldreis doorbreng. Komende maandag/dinsdag vlieg ik naar huis waar ik dan een dag of tien ben voor ik op het vliegtuig naar Kathmandu stap. Stiekem heb ik echt ontzettend veel zin om weer de bergen in te gaan, ook omdat ik het ticket voor die reis al in januari boekte en ik er dus 10 maanden op heb moeten wachten. 10 MAANDEN!
 
Anyway, tijd voor het maandoverzicht van oktober. De maand waarin ik naar Bali vloog, ik uit mijn comfort zone ging door alleen te backpacken in Azië, een aantal dingen van mijn bucketlist afstreepte en leerde hoe lui zijn soms ook prima kan zijn…
 

Over de blogposts op We12travel

Net als vorige maand publiceerde ik 8 nieuwe blogposts, twee per week dus, een mooi gemiddelde. Ik zat net even in mijn Google Analytics te kijken en het meest gelezen nieuwe artikel van deze maand is het maandoverzicht van september. Say what? Hmmm … geen idee waarom, maar jullie waren blijkbaar heel nieuwsgierig deze maand. Daarnaast werden de artikelen over waarom je nu naar Sidemen op Bali moet en die over wandelen op de Westerwaldsteig goed gelezen. Het best gelezen oude Nederlandse artikel van deze maand is eindelijk eens niet de Top 5 met beste trektochten ter wereld maar … het hiking verslag van de W-trekking in Torres del Paine. Het is duidelijk dat deze wandeling steeds populairder wordt en dat het dus nú de tijd is om te gaan en niet over een paar jaar, als de trails daar helemaal kapot gelopen zijn.
 

Over de reizen die ik maakte in september

Nou dat werd Indonesië dus! Ik vertrok op 5 oktober en dus was ik 27 dagen op reis deze maand. Het meeste van mijn tijd bracht ik door op Bali, maar ik verbleef ook vijf dagen op Gili Air en een week op Lombok. Alhoewel bepaalde dingen anders liepen dan gepland en/of gedacht, geniet ik tot nu toe volop van mijn reis. Tuurlijk zijn er dagen dat ik niet zo lekker in mijn hum zit en/of dat ik gewoon naar huis wil, maar die zijn op één hand te tellen. Die bracht ik dan vaak door met Netflixen en appen met vriendinnen in Nederland zodat de rotbui die ik had vaak ook weer snel over was. En als ik dan mijn kamer uit stapte het zonnetje in, was ik vaak ook al gelijk weer vrolijk. Terwijl ik dit typ zit ik aan het zwembad van The Chillhouse in Canggu en staat er een muurschildering ‘Good Vibes’ tegenover me. Als ik me af en toe even niet zo happy voel, kijk ik daar gewoon naar en komt het weer goed. Plus de massages hier zijn echt geweldig. Daar heb ik mezelf regelmatig op getrakteerd en dan kwam ik altijd weer als herboren terug op mijn kamer.
 
the chillhouse bali
 

Over de kilometers die ik wandelde

Ik liep niet zo gek veel kilometers deze maand want daar is het gewoon te warm voor hier. Op Bali beklom ik Mount Batur en liep ik wat door de rijstvelden. Op Gili Air deed ik regelmatig een rondje om het eiland en op Lombok beklom ik dus Mount Rinjani. In totaal was het 56 kilometer. Daarnaast liep ik met mijn zusje nog een rondje van 7 kilometer op 1 oktober wat een totaal maakt van 63 kilometer. In september zat ik op 830 dus nu op 893. Ik heb dus nog twee maanden om 107 kilometer te halen, dat moet wel lukken, vooral met de Annapurna Base Camp trekking in het vizier. De mooiste wandeling? Goede vraag … Rinjani viel landschappelijk gezien enorm tegen vanwege het slechte weer, maar laat ik het toch maar daar op houden. Gewoon, omdat het wel een bijzondere ervaring was. Benieuwd hoe ik van de hel naar de hemel en weer terug liep tijdens mijn beklimming van Mount Rinjani? Check dan deze blog!
 
wandelen in sidemen
 

Over hoe een staafje mijn arm me het leven zuur maakte

Notice aan mannelijke lezers … sla dit over. Of niet. Maar ik heb je gewaarschuwd. En dan even een persoonlijk stukje. Om hier een heel blog aan te wijden vond ik iets teveel (ik heb ten slotte geen lifestyle blog) maar ik wilde het wel noemen. September was voor mij niet echt een topmaand. Zoals ik al eerder schreef was ik enorm vermoeid en alhoewel het vanaf medio september beter ging met me, waren er andere dingen die steeds slechter gingen. Toen ik de vermoeidheid redelijk te boven was, begon ik namelijk ontzettende huilbuien te krijgen en een soort van stemmingswisselingen waarbij ik me heel erg slecht voelde en het liefst onder een deken wilde kruipen. Gewoon op de meest bizarre momenten, bijvoorbeeld als ik in de trein zat of uit eten was met vriendinnen. Het was echt killing voor mijn zelfvertrouwen, want ik dacht juist dat de burnout op zijn retour was. In combinatie met die buien werd mijn huid steeds slechter. Na enige tijd bedacht ik me dat dit waarschijnlijk kwam door de hormonen in mijn lichaam, want ik was medio augustus van de pil naar de Implanon (staafje in je arm) geswitcht. Dat leek me namelijk wel handig op reis, ook omdat ik de pil vaak vergeet, met name als ik in het vliegtuig zit. Vanuit Portugal maakte ik een afspraak met de huisarts om nog even naar mijn huid te laten kijken voor ik naar Bali ging. Dat weekend ben ik ook gaan lezen over andere bijwerkingen van de Implanon en ik schrok me kapot. Niet alleen huiduitslag maar ook stemmingswisselingen, vermoeidheid, depressies en neerslachtigheid kwamen voor. Op diverse fora las ik over vrouwen die zich net zo slecht voelden als ik. Het was me direct duidelijk dat dat ding zo snel mogelijk mijn arm uit moest en met heel veel pijn en moeite (okee en een huilbui) heb ik het voor elkaar gekregen dat mijn Implanon de dag voor ik naar Bali ging weer werd verwijderd. En ik voelde me acuut een heel stuk beter. Geen huilbuien en dat soort shit meer en mijn huid is gewoon weer de oude. Natuurlijk zorgen de omstandigheden hier ervoor dat ik me beter voel en alhoewel ik nooit kan aantonen dat al mijn klachten door de hormonen kwamen en niet door de burn-out, voelt het wel zo. Die Implanon nemen was dus het slechtste idee ever. En ik ben eindelijk weer de Anto die ik wil zijn. #HappyDance
 
the bali swing
 

Over bloggen en Bali

Ik heb ontzettend veel over mezelf geleerd terwijl ik op Bali ben. Niet alleen over mij als persoon, maar ook over mijn levensstijl en de toekomst. Ik kan er duizenden woorden over schrijven, maar dat bewaar ik voor een volgende keer. Het fijne is in ieder geval dat ik hier voor mezelf bevestigd heb dat het plan wat ik voor ogen heb voor de toekomst het juiste is. Dat de beslissingen die ik in Nederland maakte de juiste voor mij zijn en dat het leven als full-time digital nomad niet voor mij is. Ik vind het heerlijk om te reizen, maar ook vind ik het erg lastig om tegelijkertijd te werken. Vooral op reisdagen (en dat waren er nogal wat) had ik vaak ‘s avonds geen zin meer om de laptop open te klappen en iets te doen. Daarnaast heb ik voor het eerst het stressvolle moment ervaren dat ik een deadline had voor een opdrachtgever en dat de wifi ruk was. Pas sinds ik in Canggu ben heb ik een modus gevonden waar ik me prima in kan vinden, een combinatie van een uur of 5 werken per dag en de rest van de dag relaxen en leuke dingen doen.
 
the chill house bali
 

Over de dingen die ik niet deed

Met een hoofd vol plannen vertrok ik naar Indonesië maar inmiddels kan ik wel zeggen dat het enigszins ambitieus was om ook nog naar Java te gaan, te leren surfen en mijn PADI te halen en ook nog eens te werken. Dat zijn dus de dingen die ik niet deed. Overigens heb ik inmiddels wel mijn eerste yoga-les gedaan. Leuk maar ik ben toch iets meer van de actie. Plus ik was de rest van de dag enorm slaperig want de les was ‘s ochtends. Doe mij maar gewoon een spinningles om acht uur ‘s avonds zodat ik daarna compleet knock-out mijn bed ik kan duiken.
 

En wat verder nog …

Tja ik kan nog minstens 3.000 woorden schrijven over de afgelopen maand maar dan haken jullie ongetwijfeld snel af. Plus ik heb al minstens vijf drafts klaar staan van artikelen die ik over Bali heb geschreven. Tijd voor een laatste lijstje en dan stap ik in de taxi naar Ubud.
 
– Mooiste reismoment: De top van Mount Rinjani bereiken. En de zonsondergang op Gili Air.
– Minst mooie reismoment: Gescammed worden bij aankomst op Lombok
– Gezelligste moment: Meetings met oud-collega Kim en medeblogger Lotte hier op Bali. Plus diverse momenten met Marieke op Gili Air.
– Meest teleurstellende moment: Het slechte weer op Lombok en bij de Rinjani.
– Meest beangstigende moment: De landing op Bali van Lion Air. Mensen waren aan het gillen. Dat dus.
– Mooiste wandeling: Die door de rijstvelden bij Sidemen.
– Pijnlijkste moment: 1.800 meter afdalen in zes uur terwijl je spieren echt kapot zijn.
– Meest gênante moment: Niet in de boot kunnen klimmen tijdens het snorkelen op Gili Air waardoor mijn scheenbeen nog steeds onder de blauwe plekken zit.
– Afgestreept van de bucketlist: De Rinjani vulkaan en Mount Batur.
– Aantal kilometers gewandeld: 63.
– Aantal uur in het vliegtuig: 15 uur (min of meer).
– Aantal vluchten: 3. Amsterdam – Qatar – Denpasar en Lombok – Denpasar.
– Aantal airlines mee gevlogen: Qatar Airlines en Lion Air.
 
Dat was het wel weer voor deze maand. Inmiddels bijna 1.500 woorden en dus tijd om af te sluiten. Volgende maand komt het overzicht iets later want dan ben ik pas op 3 december thuis uit Nepal en ik heb besloten de laptop tijdens die reis thuis te laten. Vrijheid!
 
Tot de volgende keer en/of tot in Nederland!
 
Meer lezen? De volgende blogs vind je ook vast leuk:
Maandoverzicht september 2017
Bali week 1 – Ubud en omgeving
Waarom je NU naar Sidemen op Bali moet
 
 
Volg me voor een dagelijkse dosis outdoor & adventure inspiratie op Instagram en Facebook!
 
Dank je voor het delen!
 

22 Comments

 • Yvonne

  Ach jee.. over die implanon heb ik idd vaker dit soort verhalen gehoord. Gelukkig is ‘t eruit! En gelukkig heb je dus “gewoon” kunnen genieten in Indonesië.. ik ga nu wel een beetje twijfelen of onze eigen route een beetje ambitieus is, aangezien wij wel Java hebben toegevoegd.. we gaan t zien.. doen maar 2 plekken op Bali aan, dus Bali wordt voor ons ook meer “even snuffelen”.. kunnen idd ook altijd nog eens terug. 🙂 Fijne week verder, goed dat je zo’n balans hebt gevonden, klinkt prima: 5 uur werken en dan genieten!

  • anto

   Ja, good riddance wat die implanon betreft, krijg ook elders dezelfde reacties daarop. Ach de oude ik zou gewoon alles gedaan hebben en het had ook prima gekund, maar ik had nu vooral behoefte aan rust en relaxen en daarnaast regelmatig werken en mijn blog updaten. Moet het veel ‘uitleggen’ aan reizigers die ik hier ontmoet en die niet snappen dat ik met de laptop op schoot zit, maar het is prima zo. Ik heb nu drie plekken op Bali gedaan en vind het best, maar er is nog veel meer te zien. Succes met de verdere planning van je reis en de voorpret natuurlijk!

 • Milou

  Zo leuk om te lezen! En ik ken het hormonen verhaal. Ik ben in januari met de pil gestopt en die dramatische allesiskuuuuuuut dagen zijn nu bijna weg. Maf he?

  Geniet van je trekking in Nepal <3

 • Rieneke

  Hier nog u iemand die de Implanon ook een fantastische oplossing vond voor op reis. Na 3 maand ellende dat ding er weer uit laten halen en nu maar liefst twee ‘mooie’ littekens als herinnering aan dat avontuur. Ik gebruik trouwens een app die elke dag een melding geeft op een vast tijdstip voor het innemen van de pil, dat helpt wel.

 • Kelly

  Wat fijn dat je je weer wat beter voelt. Ik heb dat ook al vaker gehoord over de Implanon. Wat een fijne maand heb je achter de rug. Heerlijk! Jammer van de PADI, maar dat komt een andere keer wel. Die foto van de schommel is zo gaaf! Wil ik ook een keer doen 🙂

  • anto

   Ja inderdaad wel een beetje, maar ik ben in ieder geval wel wezen snorkelen. Bijna nog een soort van verdronken trouwens … maar ik ben er nog. Water en ik … niet zo’n fan van elkaar. Ach weer een mooi avontuur om nog eens over te schrijven!

 • Martin

  Wat goed dat je voor jezelf de bevstiging hebt dat je op het goede pad zit en dat je nog steeds achter je plannen staat! Ook goed dat dat ding uit je arm is (ja ik heb het gelezen ondanks de waarschuwing ) is niet handig als je je daardoor niet helemaal top voelt (understatement volgens mij…)

 • Diana

  Wat fijn dat je balans uiteindelijk hebt gevonden. Is toch wel heel belangrijk. Heb ontzettend genoten van je reis door Bali. Keek elke dag even op Instagram of je een nieuwe update had. Nu nepel. Ik ga weer genieten en jij denk ook! Enjoy!

  • anto

   Ahh leuk om te horen Diana! Vanuit Nepal helaas weinig updates vrees ik, althans de intentie om offline te gaan voor enige tijd is er … we zullen zien. En dank je, komt goed!

 • Marcella

  Wat fijn dat je een heerlijke tijd hebt gehad in Indonesië! Je hebt onwijs veel leuks gedaan, maar ook lekker gerelaxt. Fijn joh. Ik kijk uit naar je artikelen. Onwijs veel plezier in Nepal alvast!

 • Marcel

  Wat zo’n staafje in je arm allemaal teweeg kan brengen. Wat moet jij je rot gevoeld hebben. Gelukkig ben je er van verlost en voel je je een stuk beter. Fijn dat je je balans hebt gevonden, en straks lekker genieten in Nepal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *