Luznice Valley Hiking Trail
tsjechië,  we12hike

Lužnice Valley Hiking Trail – de mooiste hike van Tsjechië

Dat je mooi kunt wandelen in Tsjechië wist ik al. Twee jaar geleden belandde ik als per toeval namelijk in Boheems Zwitserland en WOW. Toen mijn wandelmaatje Bregje van Wandelvrouw vroeg of ik met haar mee wilde om de Lužnice Valley Hiking Trail uit te proberen, twijfelde ik dan ook geen seconde. Deze trail werd onlangs namelijk uitverkozen tot de mooiste wandeling in Tsjechië en zo’n kans wilde ik niet laten schiten. Begin oktober pakten we onze rugzakken in en gingen we op avontuur. Bij deze een uitgebreid verslag inclusief alles wat je moet weten over de bijzondere Lužnice Valley Hiking Trail in Tsjechië.
 

Lužnice Valley Hiking Trail
Samen aan de wandel!
Lužnice Valley Hiking Trail
Lužnice Valley Hiking Trail in de herfst
 

Over de Lužnice Valley Hiking Trail

De Lužnice Valley Hiking Trail werd in 2020 uitgeroepen tot een ‘Leading Quality Trail – Best of Europe’ wandelpad. Dit betekent dat deze trektocht voldoet aan een streng kwaliteitskeurmerk en op een bijzondere lijst staat van bijzondere wandelpaden in Europa. Enkele deed ik al deels, waaronder de Lee Trail en Müllertal Trail in Luxemburg en de Kullaleden in Zweden. Andere trails blijven nog ter ontdekking voor mij over. Het ‘gevolg’ van deze status is dat de verwachting hoog ligt. Of die werd waargemaakt? Dat lees je verderop!
 
De Lužnice Valley Hiking Trail is 55 kilometer lang en bestaat al sinds de 19e eeuw als onderdeel van een langer pad in de regio. Je kunt de route in 4 dagen lopen, maar uiteraard ook sneller wandelen of langer de tijd nemen. De etappes die wij liepen zijn als volgt:
 
Dag 1. Planá – Tåbor (13 km)
Dag 2. Tábor – Bečice (12 km)
Dag 3. Bečice – Bechyně (15 km)
Dag 4. Bechyně – Týn nad Vltavou (15 km)
 
De bovenstaande afstanden zijn globaal, wij kwamen vaak net wat langer uit omdat je ook nog naar je accommodatie moet lopen. Maar aangezien het pad relatief eenvoudig is, moet dat voor de ervaren wandelaar geen problemen opleveren.
 
Ik ga hieronder eerst verder met een dag-tot-dag verslag van de Lužnice Valley wandeling. Daarna geef ik je al mijn tips voor vervoer van/naar de trail, overnachtingen, eten en een paklijst.
 

Lužnice Valley Hiking Trail
Even een pauze langs de rivier
Watermolens Luznice
Een van de vele stroomversnellingen
 

Lužnice Valley Hiking Trail dag 1

Omdat we voor deze reis vier dagen tot onze beschikking hebben, vliegen we met KLM in de ochtend van Schiphol naar Praag, waar we een goed uur later landen. We reizen slechts met handbagage en kunnen dus, nadat onze QR code is gecheckt, zo doorlopen naar de aankomsthal. Hier staat een taxi op ons te wachten, die ons in ca. anderhalf uur naar Planá brengt, het beginpunt van de wandelroute. De chauffeur kan geen Engels dus we worden bij het treinstation van Planá gedropt zonder verdere informatie.
 
Gelukkig staat de Lužnice Valley Hiking Trail fantastisch goed gemarkeerd én vinden we al bij het station een informatiepaneel met de route en markeringen. Meer over de markeringen staat in de aanvullende informatie. Omdat het inmiddels halverwege de dag is, gaan we eerst een hapje eten bij Restaurant Maxim in Planá, waar ik met handen en voetenwerk (okee en Google Translate) uitleg dat ik graag vegetarisch wil eten. Ze hebben geen vegetarisch gerecht, maar kunnen friet en gebakken camembert maken. Prima!
 

Lužnice Valley Hiking Trail start
Het begin van de Lužnice Valley Hiking Trail in Planá
 

Wandeling van Planá naar Tábor

Na een stevige lunch is het tijd om te gaan wandelen. De Lužnice rivier stroomt dwars door het dorp en de trail pikken we dan ook al snel op. Het is een ietwat grauwe dag en Planá is niet het meest fotogenieke dorp, maar ik ga er vanuit dat de trail niet voor niets een kwaliteitskeurmerk heeft gekregen.
 
Het pad volgt de rivier en is breed en vlak. In Sezimovo Ústí begint het zonnetje te schijnen en steken we de rivier over. Nu gaat de fun écht beginnen. Na het oversteken van de rivier verlaten we die en klimmen we via een matig steil pad omhoog, de Lužnice vallei uit. Hier in het bos zijn de herfstkleuren al in volle gang en met het zonnetje dat op onze huid prikt, voelt het echt heerlijk om op pad te zijn. Omdat we nu hoog staan, hebben we prachtige vergezichten over de wijde omgeving van de Toulava regio en Tábor onder ons.
 
De belangrijkste bezienswaardigheid op etappe 1 is Rozhledna Hýlačka, een uitkijktoren net buiten Tábor. We besluiten hem te beklimmen en genieten van een prachtig uitzicht. Let op: voor het beklimmen van de toren heb je kleingeld nodig!
 
Nadat we zijn afgedaald, besluiten we via een korte route naar Tábor te lopen. De trail slingert nog wat door het bos, maar omdat we al aan de late kant zijn en we Tábor nog graag met daglicht willen bereiken, nemen we een short-cut. Niet veel later komen we in het stadje aan. We overnachten in Penzion Hradebni middenin het stadje en gaan ‘s avonds heerlijk uit eten bij restaurant Škochův Dům waar typisch Tsjechische gerechten geserveerd worden. Hierna gaan we terug naar ons appartement en ploffen we neer op de bank. Het is een lange maar mooie dag geweest!
 

Luznice rivier
Eerste herfstblikken op de trail en de rivier
Uitkijktoren Tabór
Uitzicht op Tabór
Aankomst Tabor
Aankomst Tábor
 

Lužnice Valley Hiking Trail dag 2

Vandaag starten we onze dag met een ontmoeting met Jan van het Toeristenbureau van Toulava, de regio waarin wij wandelen. De zon schijnt en we beginnen de dag met een kop koffie bij Kafe Knihy Jednota, een boekencafé. Booknerd die ik ben word ik hier heel blij van, om koffie te drinken tussen de boeken. Op het terras vertelt Jan ons over de totstandkoming van de Lužnice Valley Hiking Trail en wat er allemaal bij komt kijken. Ook vertelt hij ons dat dag 1 eigenlijk een ‘aanloopdag’ is. Om het kwaliteitslabel te ontvangen, moet de trail echter een minimaal aantal kilometers hebben en daarom start de trail in Planá en niet in Tábor. Maar … het mooiste moet dus nog komen!
 
Na de koffie maken we een stadswandeling. Jan neemt ons mee naar het centrale plein waar elke woensdagochtend markt is en toont oude gebouwen en bijzonder fraaie uitzichtspunten. Het is jammer dat we nog een hele wandeldag voor de boeg hebben, want het Tábor is een zeer fotogenieke stad, die uitnodigt om verder verkend te worden. Zo kun je er het kasteel bezoeken, maar bijvoorbeeld ook het chocolademuseum of de oude kerktoren beklimmen. Tábor is nog erg onbekend bij toeristen en dus een absolute aanrader om te bezoeken wanneer je op vakantie in Zuid-Bohemen gaat!
 

Jednota boekencafe tabor
Jednota boekencafe
Luznice Valley hike
Luznice Valley vanaf de brug bij Tábor
Stadsmuur van Tabór
Stadsmuur van Tábor
 

Wandeling van Tábor naar Bečice

Het loopt al tegen het middaguur wanneer we via de brug de binnenstad verlaten en afdalen naar de rivier. Hier aangekomen spotten we de Eleonora bron, waar we onze waterflessen vullen. Het zonnetje schijnt en het belooft een bijzondere dag te worden. Het begin van het pad is eenvoudig, breed en vlak. Al kletsend en foto’s makend hebben we er stevig de pas in. Aan de overkant van de rivier staan prachtige vakantiewoningen en met regelmaat komen we watermolens tegen.
 
Jan ‘waarschuwde’ ons al dat we weinig andere wandelaars tegen zouden komen op dit deel van de Lužnice Valley Hiking Trail, maar ook dat er op veel plekken vandaag geen mobiel bereik is. En dat blijkt te kloppen, omdat we diep de vallei in gaan, ontvouwt zich een oase van rust en stilte. Heel bijzonder!
 
Het hoogtepunt van de dag is de houten vlonder net voor Příběnice. Deze ‘vlonderbrug’ hangt als het ware boven het water en is vastgemaakt aan een rotspartij. Je loopt dus boven het water. Er volgt een mooie grot en even verderop bereiken we de kasteelruïnes van Příběnice, waar maar weinig van over is. Hier is een restaurant en hotel, maar omdat we buiten het seizoen lopen, is deze gesloten.
 
Inmiddels is het pad ook wat technischer geworden. Niks om je zorgen over te maken, maar af en toe stijgen en dalen we flink. Handen- en voetenwerk is soms nodig bij rotsachtige stukken, leuk ter afwisseling van de vlakke stukken. De rivier zorgt ervoor dat er soms verschuivingen van het landschap zijn en af en toe moeten we wat sprongen maken. Dat maakt het juist lekker avontuurlijk!
 
We komen aan bij ons trekkershutje bij Kamp Stavorek. Het pension wordt momenteel verbouwd dus slapen we in een rustiek hutje met twee bedden, een kleine veranda en een koelkast. Alhoewel het eenvoudig en wat oud is, is het absoluut schoon. De eigenaar van de camping spreekt twee woorden Engels, maar we communiceren vooral met de zoon van de baas, een vriendelijke jongen die zijn uiterste best doet het ons naar de zin te maken. Het bier vloeit rijkelijk en ik maak vrienden met de huiskat. We eten ‘s avonds op een van de picknickbanken en vallen opnieuw moe maar voldaan in slaap.
 

Op de Luznice Valley hiking trail
Op de Luznice Valley hiking trail
Luznice Valley trail Tsjechië
Met de kat op schoot
Kamp Stavorek
Kamp Stavorek
 

Lužnice Valley Hiking Trail dag 3

We worden wakker en het regent. De voorspellingen zagen er inderdaad al naar uit dat het zou gaan regenen, maar toch hoop je dat het niet zo is. We besluiten na het ontbijt er toch maar voor te gaan. Regenkleding aan, bagage waterdicht verpakken en gáán. Gelukkig valt het mee met de zwaarte van de regen en aangezien we het grootste deel van vandaag door het bos lopen, merken we weinig van de regen.
 
Wat we wel merken is dat het pad glibberig is vanwege de vele regenval van afgelopen nacht. Stijgen en dalen gaat met wat voorzichtigheid en over omgevallen bomen klauteren duurt net iets langer. We lopen vandaag zo’n 15 kilometer maar omdat we al op tijd kunnen vertrekken, hebben we alle tijd en maakt het niet uit dat we er iets langer over doen.
 

Met Bregje bij Stavorek
Regenpak aan en gaan!
Stadlecky most
Stadlecky most
 

Wandeling van Bečice naar Bechyně

Vandaag volgen we nagenoeg de hele dag de rivier. Inmiddels wordt de kloof op sommige stukken nauwer en ontvouwen zich overal rotspartijen. Vandaag wordt ook wel de dag tussen de twee bruggen genoemd. De Stádlecký most is de eerste brug die we tegenkomen en is de laatste overgebleven hangbrug gebouwd in empirestijl in Tsjechië. Helaas is de brug onder constructie, maar gelukkig kunnen we hem wel gewoon oversteken. Vanaf hier wandelen we over een smal pad langs het water. Soms steken we een drassig gebied door en lopen we over landbouwgrond.
 
In Dobronice u Bechyně klimmen we flink omhoog en komen we bij het Hute uitzichtspunt. De rivier ligt diep onder ons en het geeft een beeld van hoe de omgeving eruit ziet. De afdaling is minder steil maar nog steeds drassig. In het dorp vinden we een overdekte picknicktafel waar we even droog kunnen zitten en wat kunnen eten.
 
De rest van de middag is het regenachtig, maar dat maakt de trail niet minder mooi. Het geeft juist een mystieke sfeer want we komen niemand tegen. Ook de vakantieparken en huizen staan leeg en het voelt soms echt even alsof we alleen op de wereld zijn. Net voor Bechyně zien we de prachtige regenboogbrug die de stad met de overkant van de rivier verbindt. Hier klimmen we opnieuw fors omhoog en wandelen we door de stad naar ons overnachtingsadres: Hotel Panska. Omdat we vandaag pas weer voor het eerst écht goed mobiel bereik hebben, brengen we de rest van de dag door met het maken van onze Instagram stories. We zijn ten slotte aan het werk. Benieuwd? Mijn stories staan hier!
 

Rainbow Bridge Bechyne
Rainbow Bridge Bechyne
Routeborden op de Luznice Trail
Routeborden op de Luznice Trail
Onderweg op de Luznice trail
Onderweg …
De Luznice Valley
Uitzicht over de vallei
Hute uitzichtspunt
Hute uitzichtspunt
 

Lužnice Valley Hiking Trail dag 4

De laatste dag van onze wandeling over de Lužnice Valley wandeling. We staan vroeg op, want we hopen rond het middaguur op onze eindbestemming aan te komen, waar we halverwege de middag teruggebracht worden naar de luchthaven van Praag. We ontbijten in het hotel, pakken een broodje en wat fruit in voor onderweg en gaan op pad. Het regent opnieuw maar het mag de pret absoluut niet drukken.
 

Vertrek Bechyne
De herfst wordt met de dag kleurrijker
 

Wandeling van Bechyně naar Týn nad Vltavou

De laatste etappe van de Lužnice Valley Hiking Trail is 15 kilometer lang. Via de stad verlaten we Týn nad Vltavou en al snel staan we opnieuw aan de oevers van de rivier. Vandaag komen we opnieuw prachtige rotspartijen tegen, zowel aan ‘onze’ wandelkant als aan de overkant van de rivier. En … opnieuw een vlonderpad boven het water. Zo leuk! Net als je denkt bijna in Týn nad Vltavou te zijn maakt de rivier nog een bocht. Hier stijgt het pad flink en loop je hoog boven de rivier, door een donker bos. Hier beneden ons komt de Lužnice rivier ten einde, hij gaat hier over in de Moldau (Vlata op z’n Tsjechisch). Uiteindelijk kom je bij een uitzichtspunt op Týn nad Vltavou en daal je weer af. Týn nad Vltavou ziet er niet heel aantrekkelijk uit van een afstand, maar we hebben überhaupt geen tijd om hier lang rond te kijken.
 
We dwalen wat door het stadje op zoek naar een warme hap. Die vinden we bij de Pizzeria aan het centrale plein, een klein restaurantje met uitstekende pizza’s en salades. Na een laatste biertje wandelen we naar het afgesproken trefpunt met de chauffeur die ons terugbrengt naar de luchthaven van Praag voor de vlucht naar huis. Enkele uren later landen we en die avond lig ik om 22.00u alweer thuis in bed. Het was een bijzonder avontuur!
 

Vlonders Luznice trail
De vlonders
uitzicht op de Luznice Valley
Opnieuw mooie uitzichten
Viewpoint Luznice Valley Trail
Viewpoint Luznice Valley Trail
Tyn nad Vltavou
Tyn nad Vltavou
 

Praktische tips: markeringen en GPS

Het is handig om te weten dat de Lužnice Valley Trail niet ‘los’ gemarkeerd is. Wij vonden dit wat vreemd, maar in Tsjechië werkt het net iets anders dan we hier ‘gewend’ zijn, legde Jan ons uit. Er is in Tsjechië één manier waarop alle wandelpaden zijn gemarkeerd. Dit is met een gekleurde markering in een wit vlak. Deze kleur kan rood, geel, blauw of groen zijn. Alle paden in het hele land, zijn op deze manier gemarkeerd, vaak op een boom of met een bordje. Een streep betekent dat je op een doorgaande route zit. Een driehoekje duidt een lokale rondwandeling aan. De Lužnice Valley trail staat alleen op de bordjes met een apart geel teken aangegeven, maar niet in combinatie met de landelijke markeringen.
 
Maar geen zorgen! Je kunt namelijk echt niet verkeerd lopen. Je volgt namelijk altijd een kleur en welke je moet volgen, staat aangegeven met gele informatiepanelen en stickers. Op welke plek waar een kleurverandering is en je dus overstapt op een andere kleurmarkering, staat een sticker. Als je van tevoren de PDF download en die bij de hand houdt is het heel eenvoudig. Hierin staat niet alleen alles wat je wilt weten over de wandeltocht, maar ook welke kleur te volgen (die met het gele teken).
 
Een ‘losse’ GPX bestaat momenteel niet, want in Tsjechië maken ze namelijk gebruik van de app Mapy.cz. Deze handige app kun je offline gebruiken en alle kaarten staan erin. Maar nogmaals: je kunt niet verkeerd lopen want de markering is super duidelijk.
 

uitleg markering Luznice trail
Volg de kleur
Luznice Valley Trail markering
Luznice Valley Trail markering
 

Eten, drinken, slapen

Ook handig om te weten is waar je kunt eten, drinken en slapen. De beste wandeltijd is vanaf mei tot en met september. Vanaf oktober gaan alle campings dicht en zo ook de meeste restaurants onderweg. Daarom namen wij voor elke dag zelf een lunchpakket mee omdat je onderweg niks tegenkomt. Ik had vanuit Nederland al wat snacks meegenomen voor onderweg. Je drinkwater bijvullen kan alleen in je accommodatie en bij de genoemde Eleonora bron net buiten Tabór. Inkopen voor je lunch doe je in de supermarkt. Let op: de meeste supermarkten sluiten al om 18.00u!
 
Qua overnachten geldt dat ik hierboven onze opties heb genoemd. Wil je kamperen, dan kun je beter niet later dan september gaan omdat de campings vanaf 1 oktober dicht gaan. Wildkamperen is niet toegestaan in Tsjechië. Op de website van Toulava Toerisme vind je aanvullende informatie over overnachtingen, bagagevervoer, transport etcetera.
 

Luznice vlonders
Luznice vlonders
 

Vervoer van/naar de trail

Wij vlogen zoals gezegd met KLM naar Praag. Vanuit hier hadden wij een taxi, maar er gaan ook treinen naar Planá. Daarnaast kun je sinds kort ook weer met de nachttrein naar Praag vanuit Nederland. Met de auto doe je er ongeveer 10 uur over vanuit Utrecht. Meer informatie over het openbaar vervoer in Tsjechië staat hier.
 

Is de Lužnice Valley Hiking Trail veilig als vrouw alleen?

Alhoewel ik de Lužnice Valley Hiking Trail samen met Bregje liep, zou ik hem zonder twijfel ook alleen gedaan hebben. Het pad is bijna overal relatief eenvoudig, afgezien van enkele steile paadjes die soms glibberig kunnen zijn vanwege de regenval. De trail staat goed gemarkeerd en alhoewel de meeste Tsjechen geen Engels spreken, zijn ze wel uiterst behulpzaam en kan Google Translate je vaak ook een heel eind brengen. Absoluut doen dus!
 

En tenslotte: wat moet mee?

Ik vloog alleen met handbagage en had mijn Kyte 36 rugzak mee. Ik had twee sets kleding (een voor overdag en een voor ‘s avonds), evenals schoon ondergoed, toiletspullen, mijn e-reader en wat snacks bij me. Veel meer dan dat heb je voor die vier dagen ook niet nodig. Mijn uitgebreide paklijst voor je wandelvakantie vind je hier.
 

Hiking on the Luznice Valley Trail
Solo op Luznice Valley Trail is een prima optie!
 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk heb ik je hiermee warm gemaakt voor de Lužnice Valley Hiking Trail in Tsjechië. Ik heb van deze wandeltocht genoten en kan me nu goed indenken waarom het de mooiste wandeling van Tsjechië is. Je combineert urenlang wandelen met mooie vergezichten en historische stadjes, waardoor het niet alleen in natuurlijk opzicht maar zeker ook cultureel gezien een afwisselende trail is die je absoluut op je bucketlist moet zetten.
 
Ik maakte deze reis in samenwerking met Visit Czech Republic, Zuid-Bohemen en Toulava. Alle gegeven meningen zijn slechts die van mijzelf.
 

4 Comments

  • Rudo Snabilie

    Genoten van je verhaal. Leuk om te lezen dat deze trail er is. Ik kom heel veel in het Reuzengebergte en organiseer daar wandelweken. Mocht je interesse hebben, leuk om contact te hebben over Tsjechie als wandelland. Met vriendelijke groet Rudo Snabilie uit Houten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *