Lowa lage wandelschoenen voor dames
we12test

LOWA lage wandelschoenen voor dames: de AXOS GTX LO Ws getest

Het lage of hoge wandelschoenen verhaal blijft altijd een leuke discussie onder wandelaars. Zelf draag ik al jaren bij voorkeur lage wandelschoenen en sinds een jaar ben ik fan van de trailrunners. Tijdens de ruim 2.500 kilometer die ik afgelopen winter door Nieuw-Zeeland liep, droeg ik lichtgewicht trailrunschoenen, uitermate geschikt voor een thru-hike waarbij je elke dag natte voeten krijgt. Maarja, aan lopen op die natte voeten kon ik eerlijk gezegd nooit echt lekker wennen. Toen schoenenmerk Lowa mij vroeg om een paar lage goretex wandelschoenen voor dames te testen, was ik direct enthousiast. Bij deze de review van de LOWA Axos GTX LO Ws, een waterdichte lage wandelschoen voor dames.
 

LOWA lage wandelschoenen voor dames
Getest in het Zuid-Limburgse landschap
 

Waarom ik voor lage wandelschoenen kies

De voorkeur voor lage wandelschoenen is natuurlijk heel persoonlijk, maar ik merk dat ik de laatste jaren steeds beter uit kon op lage wandelschoenen, met name omdat het enorm scheelt in gewicht aan je voeten. Een groot deel van de Nederlanders loopt, naar mijn mening, nog steeds op veel te zware wandelschoenen. Bovendien heb ik afgelopen zomer zelf ervaren op de Padjelantaleden dat lopen met hoge wandelschoenen enkelblessures ook niet kan voorkomen en al helemaal niet voorkomt dat je door je enkel gaat.
 
Ik kies daarom bij voorkeur voor het lopen op lage wandelschoenen. In het verleden testte ik al eens de LOWA Lady Light GTX hikingschoen tijdens mijn trektocht naar Everest Base Camp en over die schoen was ik zeer tevreden. Voor mij voldoende redenen om opnieuw een samenwerking met LOWA aan te gaan dus.
 

Op de trail in Dalarna
Op de trail in Dalarna
 

De LOWA lage wandelschoenen voor dames – op het eerste oog

De LOWA’s worden geleverd bij een familielid terwijl ik in Nieuw-Zeeland ben. Mijn trailrunners zijn na ruim 2.000 kilometer redelijk op en ik kijk er dus naar uit om met nieuwe wandelschoenen een volgend deel van mijn leven binnen te stappen. Wat me direct opvalt is dat het design lekker modern is. De Axos GTX LO Ws wandelschoenen zien er prima uit en kunnen zo doorgaan voor een sneaker voor dagelijks gebruik.
 

LOWA lage wandelscheoen voor dames goretex
De schoenen net uit de verpakking
 

De eerste stappen op goretex schoenen

Na zes maanden op extreem lichte trailrunners gelopen te hebben, moet ik even slikken als ik deze goretex wandelschoenen aantrek. Ze zijn namelijk vanwege de goretex relatief zwaar voor wat ik de afgelopen maanden gewend ben. En aanzienlijk minder soepel. Ik trek de schoenen aan en stap het lokale bos in de Achterhoek in. Het is een nat voorjaar en ik loop over boomstammen en door plassen. Ook tijdens een lang weekend Zuid-Limburg voldoen ze prima.
 

Lowa lage goretex wandelschoenen
In het lokale bos
 

De LOWA Axos GTX LO Ws schoenen in Zweden

Als je een product goed wilt testen, kan dat niet tijdens slechts één of twee wandelingen. Idealiter gebruik ik ze in verschillende omstandigheden om een zo goed mogelijk beeld te vormen van de functionaliteit ervan. De schoenen emigreren mee naar Zweden, maar worden wat later dan verwacht afgeleverd. Hierdoor heb een deel van mijn hikes alweer op hoge wandelschoenen gemaakt, aangezien ik veel offtrail loop en je dan regelmatig door stroompjes en moerassen moet waden. Zodra ik deze lage wandelschoenen van LOWA aantrek, merk ik dat mijn voeten alweer gewend zijn aan het lopen op zwaardere wandelschoenen dan trailrunners. De ultieme test van de schoenen volgt wanneer ik de Sylen wandeling in Grövelsjön doe, een prachtige bergwandeling tussen Noorwegen en Zweden.
 
Op de website van LOWA lees is over deze schoenen het volgende:
 
“De AXOS GTX LO Ws is voorzien van een LOWA RUBBER OUTSOLE. Dit is een door LOWA ontwikkelde rubberen buitenzool met een toepas­sings­spe­cifiek loop­vlak­patroon van een geop­ti­ma­li­seerde rubber­sa­men­stelling. Het voordeel van een rubberen buitenzool ligt in de goede grip.”
 
Tijdens deze route merk ik hoe onwijs goed de grip van deze schoenen is en dat ze ook langdurig waterdicht zijn, omdat ik meerdere stroompjes door moet steken. Bovendien beklim ik zonder problemen offtrail een berg en blijven mijn voeten droog en warm. Missie geslaagd dus!
 

Lowa lage wandelschoenen voor dames getest
Op de berg tijdens de Sylen wandeling
Lowa Axos GTX LO Ws review
Uitermate geschikt om mee door de bosjes te struinen tijdens het bessen plukken
 

Over de LOWA A GTX LO schoenen

De De AXOS GTX LO Ws wandelschoenen voor dames wegen 680 gram en zijn verkrijgbaar in de donkerblauwe variant die ik heb, maar ook in een lichtere kleur. Ze zijn 100% goretex en hiermee dus wind- en waterdicht. De adviesprijs op de website van LOWA (september 2023) is € 180,-. Kijk op de website van LOWA voor meer informatie en technische details.
 
Niet gevonden wat je zocht? Bekijk dan hier mijn (andere) favoriete lage wandelschoenen voor dames.
 

Conclusie en disclaimer

Ik kreeg deze schoenen aangeboden van LOWA in ruil voor een eerlijke review. Alle gegeven meningen zijn uiteraard slechts die van mijzelf.
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *