lowa lady light gtx hiking shoes
nepal,  we12hike,  we12test

Getest: de Lowa Lady Light GTX hiking schoen

Als outdoor junkie ben ik er inmiddels achter dat je niet kunt leven met één paar wandelschoenen. Of twee paar. Zelfs drie paar is niet genoeg. Elke wandelactiviteit heeft zijn eigen schoen nodig en toen ik van Lowa de vraag kreeg of ik een nieuw model, genaamd de Lowa Lady Light GTX, wilde testen, zei ik uiteraard geen nee. Deze schoenen zijn, de naam zegt het al, enorm licht en uitermate geschikt voor en trektocht naar Mount Everest Base Camp, om zo maar eens wat te noemen…
 
Het dilemma met wandelschoenen is, dat ze vaak enorm groot en lomp zijn. En vooral heel zwaar. Dit heeft als gevolg dat ik vaak genoodzaakt ben om ze in het vliegtuig aan te trekken en als ik iets oer-Hollands vind, is het wel je wandelschoenen aantrekken in het vliegtuig. Als de Lowa Light GTX’s worden afgeleverd, ben ik direct enthousiast over het design en het gewicht. Ze kunnen makkelijk mee in de spreekwoordelijke koffer (ik reis nooit met een koffer) zodat ik ze niet aan hoef in het vliegtuig. Ik heb even getwijfeld of ik niet op mijn lage wandelschoenen zou gaan, maar het kneuzen van mijn enkel afgelopen zomer en het daarmee gepaarde herstel, deden mij besluiten dat een paar hoge wandelschoenen noodzakelijk zou zijn in Nepal. In Nederland loop ik ze in tijdens mijn lunchwandelingen in het stadspark, ik neem ze mee over de Moselsteig en stap ermee over de Veluwe. Mijn Lowa’s zijn klaar voor Nepal!
 
De Everest Base Camp Trek is niet zwaar maar wel vermoeiend. Niet alleen vanwege de lengte (onze variant was 15 dagen) maar ook vanwege de hoogte. In- en uitademen wordt op ruim 4.000 meter hoogte een sport an sich en op zo’n moment, wil je dan ook niet dat je ook nog eens last hebt van pijnlijke voeten. Alhoewel ik in het begin een beetje huiverig was voor het lopen van blaren, kan ik je heel trots melden dat ik, ondanks dat ik vijftien dagen achter elkaar gelopen heb, geen enkele blaar heb gelopen. 1-0 voor Lowa!
 
Dan kom je in de guesthouses aan en trek je, naar Nepalees gebruik, je schoenen uit, die plaats maken voor een paar Crocs of andere sandalen. In de meeste gevallen trek je bij het uitdoen van je schoenen je neus op van de stank, vooral als je al vijf dagen met hetzelfde paar sokken loopt. Om de schoenen goed te testen, moest ik dus met mijn neus de pata’s induiken om eraan te ruiken. Niet mijn favoriete bezigheid, maar echt erg was het ook niet, want eigenlijk roken ze, zelfs na 15 dagen stappen, nog een beetje naar nieuw. Terwijl mijn sokken roken naar, nouja, iets met kaas enzo… 2-0 voor Lowa!
 
lowa lady light gtx
 
Het belangrijkste van Lowa Lady Light GTX was natuurlijk hoe ze zouden performen op bergachtig terrein. Wandelen door het stadspark is leuk, maar daar heb je geen bergschoenen voor nodig. Deze trek zou een heuse beproeving worden. Mijn ervaring met Lowa’s is (want ja, het was immers niet mijn eerste paar) dat ze relatief glad zijn, de zolen althans. Misschien is het gewoon toeval, maar met mijn Meindls glij ik een stuk minder uit dan met de Lowa’s waarmee ik bijvoorbeeld heel Nieuw-Zeeland door ben gelopen en regelmatig op mijn snufferd ging. In Nepal beklommen we de 5.368 meter hoge Cho-La Pass, volgens Lonely Planet ook wel een van de meest heftige bergpassen van Nepal genoemd, stapten we zonder stijgijzers op gletsjers en liepen over bevroren watervallen. Slechts één keer ging ik onderuit, dat was toen de zolen volgelopen waren met modder. Geen grip meer en hupsakee, daar ging ik. Gelukkig was het een zachte landing. Ook op de laatste dag, gleed ik maar liefst vier keer uit, maar dat kan ik Lowa niet kwalijk nemen, dat had waarschijnlijk gewoon met de vermoeidheid te maken. 3-0 voor Lowa!
 

Lowa Lady Light GTX
Daar sta je dan, aan het einde van de wereld…
 

Conclusie over de Lowa Lady Light GTX hiking schoen

Een pareltje! Zoals gezegd was ik aan het begin huiverig omdat ik op relatief nieuwe schoenen een 15-daagse trektocht door de Himalaya ging lopen. Maar goed, af en toe moet je een risico lopen en dat heeft goed uitgepakt. Inmiddels staat mijn volgende reis voor de deur, ik ga een maand wandelen en fietsen op Tasmanië (volg ons via #we12tassie). Daar waar ik eerst van plan was de Overland Track op mijn Meindls te doen, ben ik inmiddels van gedachten veranderd. De Lowa’s mogen mee naar Down Under, waar ze aan een nieuw avontuur gaan beginnen! Ze hebben me inmiddels, zoals je op de coverfoto kunt zien, al op de top van de Everest doen staan. Nouja, bijna dan!
 

Enthousiast geworden?

Dat is mooi! Bestel de Lowa Lady Light GTX wandelschoenen dan nu bij Bever. Bever biedt je 365 dagen bedenktijd, gratis verzending vanaf € 30 én gratis retourneren in één van de 44 winkels. Daarnaast ontvangen wij als We12travel een kleine commissie mocht je via onze site iets kopen, zonder extra kosten voor jou. Dit helpt ons om We12travel in de lucht te houden en nog meer mooie verhalen te kunnen schrijven. Alvast bedankt!
 
Meer lezen? Check dan ook deze blogs:
Getest: de Meindl GTX surround schoenen
Nepal en Everest Base Camp Trek: een hoofd vol emoties
Confessions van een wandelende travel blogger, over poepen in de bush enzo…
 
Dank je voor het delen!

23 Comments

 • Jenny - ikreis.net

  Oer-Hollands om te vliegen met wandelschoenen? Oeps. Ik doe het vaak. Zeker als ik én wil wandelen én wil duiken dan zit de backpack te vol voor een extra paar schoenen. Ik doe liever m’n schoenen aan in het vliegtuig dan m’n vinnen 😉

 • ivonne

  Mijn eerste bergschoenen waren van Meindl en daar zwoor ik bij, die heb ik letterlijk stukgelopen. Mijn tweede paar was één groot drama. In de winkel zaten ze heerlijk maar in gebruik was het 3 keer niks (zweetvoeten, blaren). Toen ik op de Monte Baldo tijdens de afdaling drie keer uitgleed op gruis was het genoeg en heb ik ze de vakantie erop achter gelaten in Australië…..Ik durf nu niet meer zo goed te kopen, het is best een investering. Ik heb enorm lastige voeten met mijn maat 42 1/2 en hele brede tenen maar verder enorm smalle voet. Lastig gevalletje dus. Tot welke maat hebben ze deze lady’s en hebben ze ze ook in smallere en bredere maten?
  Ik zou ze graag eerst wel uit willen proberen voor ik ze weer koop, niet weer zo’n miskoop toch wel een paar wandelingen mee verpest vanwege blaren of pijn. Dat is toch vaak iets wat niet kan in de winkels, lopen is gekocht en van lopen in de winkel wordt ik dus niet wijzer helaas.
  (Ik heb ze trouwens ook altijd aan in het vliegtuig, vaak een kwestie van gewicht in de bagage dus een lichte variant is heel welkom!)

  • anto

   Mijn advies is, om je schoenen minstens een week te dragen binnenshuis, voordat je ermee naar buiten gaat. Het is inderdaad een flinke investering en ik ben na een paar dagen weleens terug gegaan om een andere maat te kopen. Omdat het kaartje er nog aan zat en ik ze dus alleen binnen aan had gehad, kon ik ze gewoon ruilen. Je krijgt dan in ieder geval wel een idee hoe het is om ze de hele dag aan te hebben en wat ze doen op het moment dat het bijvoorbeeld warmer wordt. Ik heb even voor je gekeken en deze schoen hebben ze tot maat 42 dus dat zou dan te klein zijn voor jou. Ik zou denk ik gewoon naar een herenmodel kijken, misschien niet zo fraai qua uiterlijk, maar dan zijn ze wel ruim genoeg in ieder geval. Martijn zweert al jaren bij zijn Hanwags, die hebben ze in verschillende breedte ook! Succes!

 • Jeroen | Lowa Benelux

  Hoi Ivonne,
  Als je eens een keer de Lady Light GTX® wilt testen ben je van harte welkom in het Lowa Testcenter in Gulpen. Het testcenter bevindt zich in het prachtige Limburgse Heuvelland, en is het begin- én eindpunt van vele mooie wandelroutes. Je kunt de schoen gratis en voor niets lenen en uitproberen tijdens een van de wandelingen. Na je wandeling is er ook nog gelegenheid voor een drankje of een hapje.
  De Lowa Lady Light GTX® is niet beschikbaar in smalle en brede leest. Een ander Lowa model speciaal voor de vrouwelijke voet, uit hetzelfde segment (Trekking), is de Mauria GTX® Ws. Deze schoen is ook in het Testcenter te testen (alleen in de standaard uitvoering), maar is ook verkrijgbaar met een brede en smalle leest.

  Tot in het mooie Limburg!
  Groeten,
  Jeroen | Lowa Benelux

  • anto

   Bedankt voor de tip Jeroen! Jammer dat jullie helemaal in het zuiden zitten, maar de volgende keer als ik weer eens ga wandelen in Limburg, kom ik zeker even hallo zeggen!

 • Carolien | Dream the World

  Ik had eerst Meindl’s en daar zwoor ik bij. Toen ze op waren en ik nieuwe moest kopen koos ik dan ook direct weer Meindls om te passen. Maar…deze zaten helemaal niet lekker. Paar soorten geprobeerd maar nee. Toen Lowa’s en doe zaten heerlijk! Je voelt meteen welke goed zitten, ik wel althans. Ik ben superblij met mijn Lowa’s. Er zijn maar paar nadelen, 1 ze zijn lomp en zwaar en dus ‘schaam’ ik me met ze in het vliegtuig, maar ja te zwaar voor in mijn backpack en 2 in de tropen zijn ze zo warm. Dus een lichte variant zou een optie zijn volgende keer 😉

  • anto

   Ja dat voel je idd meteen! Ik heb ooit de avond voor een trek in Oostenrijk, acuut nieuwe wandelschoenen gekocht, omdat het profiel onder mijn andere versleten was. Ik ben toen juist van Lowa naar Meindl gegaan. Ik heb nu 3 paar Lowa’s en 2 paar Meindls in de kast staan, voor elke activiteit eentje. Ik draag ze eigenlijk nooit in het vliegtuig, zo lomp inderdaad, alhoewel de Lady Light meevalt. De enige keer dat ik ze in het vliegtuig droeg, is toen we gingen wandelen in Nieuw-Zeeland en de bagage koste wat het kost niet mocht kwijtraken… zul je altijd zien!

 • Stéphanie | Expeditie Aardbol

  Ik heb geen wandelschoenen, maar vind het wel interessant om over te lezen, want ik heb ze jaren verkocht toen ik nog bij Perry Sport werkte. Maar heb daar achteraf nooit te horen gekregen hoe ze nou daadwerkelijk zitten, dus leuk om jouw ervaring te lezen. Misschien toch maar eens aan wagen, want ik heb gemerkt dat all stars niet altijd ideaal zijn op reis ;).

  • anto

   Ohh grappig dat je bij Perry hebt gewerkt! Martijn zweert bij zijn wandelschoenen, ik doe ze aan als ik ook daadwerkelijk ga wandelen, de rest van de tijd loop ik op All Stars!

 • Daphne

  Ik wandel me al jaren suf op gympies en hardloopschoenen en leende vaak de wandelschoenen van mijn tante als het uitkwam. Inmiddels woont zij aan de andere kant van het land en ben ik het zat om op hardloopschoenen die alles behalve waterdicht zijn te wandelen. Dat heb ik wel geleerd van mijn hike naar de bron van de Rijn in Zwitserland. Alle tips rondom goede wandelschoenen zijn dus welkom.

  • anto

   Wat voor wandelschoenen zoek je precies? Je hebt vaak ook nog lage modellen die ook nog een beetje hip zijn (bijvoorbeeld de Meindl GTX die ik heb getest, zie link hierboven). Het liefst loop ik zelf op lage wandelschoenen maar met een rugzak is dat niet altijd handig. Tip: als je van plan bent ze te kopen, draag ze dan eerst een week binnen (thuis, kantoor etc) voor je het kaartje eraf haalt. Ik heb zelf weleens schoenen geruild omdat ze toch te klein bleken, aan het einde van de dag!

  • anto

   Deze schoenen kosten ongeveer 180-200 euro zag ik net. Lijkt veel geld (is het ook) maar op zich gaan ze minstens 10 jaar mee. Mijn eerste paar Lowa’s heb ik ongeveer 8 jaar intensief gebruikt, dus ook veel over asfalt. Als je ze minder intensief gebruikt, gaan ze in ieder geval 10 jaar mee, dus dan is 20 euro per jaar al een stuk minder 😉

 • Denise - Follow my footprints

  Ik heb járenlang met relatief goedkope LaFuma wandelschoenen gedaan. Meer dan 10 jaar volgens mij zelfs, maar dat zou ik moeten terugzoeken. Ze zaten héérlijk! Vorig jaar heb ik ze met pijn in mijn hart achtergelaten na de wandelingen langs de Costa Brava. Ze waren gewoon echt vergaan. Ik moet nu hoognodig nieuwe! Het liefst lichtgewicht (ik maak niet zulke megahikes zoals jij), niet te hard en niet te duur. Dus als iemand tips heeft.

  • anto

   Ik zou voor een A/B schoen gaan en dan een lage. Heb je mijn review over de Meindls gelezen die ik getest heb? Lichtgewicht, waterdicht en niet al te lomp, ik heb er heel Tasmanië op gelopen, behalve bij onze rugzaktocht, toen heb ik mijn hoge schoenen aan gedaan.

 • Aniek

  Ik vind het heerlijk om te gaan hiken! Ik schrijf er dan ook geregeld over. Eigenlijk trek ik altijd mijn hardloopschoenen aan. Want als ik er pijn- en blaarvrij een marathon mee kan lopen, moet een ‘stukje’hiken ook wel gaan, toch? Alleen loop je door een plas water dan zijn je hele voeten nat, je glijdt snel uit en de wind waait er zo doorheen. Koud! En je bent toch wat langer onderweg dan bij een hele of halve marathon. Ik denk dat ik binnenkort dus toch maar eens ga investeren in echte schoenen 🙂

 • Aniek - travelwriter.nl

  Ik heb uiteindelijk lage lowa wandelschoenen gekocht. Om eerlijk te zijn lopen ze echt nog niet zo comfortabel als mijn wandelschoenen. De komende weken dus nog maar even flink inlopen, zodat ze klaar zijn voor onze hike in Italië. 🙂

  • anto

   Ohh welke zijn het geworden? Wij krijgen als het goed is binnenkort lage Lowa’s opgestuurd om te testen. Sommigen zeggen dat je schoenen direct goed moeten zitten maar daar geloof ik niet zo in. Als je een keer samen wilt ‘inlopen’ hoor ik het wel!

 • Aniek - travelwriter.nl

  Ik heb gekozen voor de Lowa Innox EVO GTX. Dan heb ik direct waterdichte schoenen als ik naar een iets minder zonnige bestemming ga. 🙂 Nu nog zoeken naar hippe sandalen en een goede broek. De zoektocht naar mooie outdoorkleding gaat nog steeds door! Als jij een mooie route kent, hoor ik het graag! Leuk 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *