we12inspire,  zweden

Liefs uit Zweden – mag ik voor altijd blijven?

Het is een stille zaterdagavond rond 19.00 uur en ik zit op de veranda van een Zweedse stuga (vakantiehuisje). Ik ben net terug van een verfrissende duik in het meer, het is hier net zo warm als in Nederland op dit moment en over een paar minuten is het avondeten klaar. Vanavond eten we pasta uit een zakje. Normaal gesproken eet ik nooit uit zakjes, maar vanavond wel. Na een dag in de buitenlucht is een heerlijke, ongezonde pasta uit een zakje precies wat ik nodig heb.

 

Na aankomst in Zweden gisteren, vroeg iemand aan me of ik ooit in Zweden was geweest. “Ja hoor, ik ben vier keer in Stockholm geweest” antwoordde ik. De persoon tegenover mij, keek me raar aan en fronste. En ik voelde me enigszins ongemakkelijk. Echter maar voor een nano-seconde, want al snel had ik door waarom ze fronste. Ik doe namelijk hetzelfde als ik buitenlanders spreek die beweren in Nederland geweest te zijn als ze slechts Amsterdam bezocht hebben. Ik kan het dan niet laten om te melden “maar Amsterdam is eigenlijk geen Nederland hoor”… Ik ben er inmiddels wel achter dat Stockholm niet het typische Zweden is. Hier in het zuiden, in de Småland regio, ben ik in het échte Zweden.

 

Ik ben hier pas 24 uur en ik ben nu al verliefd op Zweden. Ik wist dat dit zou gebeuren want ik ben een 100% fan van noordelijke bestemmingen. Zo was ik 3 weken geleden nog op IJsland en ga ik over 2 weken wéér naar IJsland, gevolgd door Alaska. Het afgelopen jaar was ik al in Noorwegen en Finland, beide bestemmingen stalen mijn hart. Ook Zweden heeft dat gedaan.

 

Ik weet niet precies wat het is, maar ik voel me thuis in Zweden. Misschien is het omdat ik stapels Zweedse boeken verslind of zijn het de herkenbare namen van dorpen en plekken, omdat ik regelmatig bij Ikea langs ga. Het kan ermee te maken hebben dat ik van Zweedse films en series hou of omdat het Zweeds eigenlijk best wel op Nederlands lijkt. Ik ben verslaafd aan “kanelbullar” (kaneelbroodjes) en eet stiekem veels te vaak Zweedse balletje met die fijne jam. Wat ook helpt, is dat iedereen hier uitstekend Engels praat. Vanochtend maakten we een fietstocht en toen we aan twee oudere heren de weg vroegen, antwoordden ze ons in perfect Engels.

 

Echter bovenaan het lijstje van waarom ik me zo thuis voel in Zweden, is de natuur. Vanwege de duizenden meren, bossen en blauwe luchten. Vanwege de stilte van de wildernis en de geluiden van het bos. Rijden in Zweden is puur genot. Op de veranda van je stuga genieten van de stilte en soms zingende vogel horen, is genieten. Zo af en toe wandelt er een buurman- of vrouw langs maar voor de rest is het stil. Geen gezoem van mobiele telefoons want wifi is hier alleen bij de receptie, op 5 minuten lopen. Hier verzamelen gasten zich om op de hoogte te blijven van het dagelijkse nieuws, voor ze zich weer onderdompelen in de oase van rust en ruimte die Småland heet.

 

Dit is de plek waar de mensen zomaar in het meer springen om af te koelen. Waar ze geen rommel achterlaten maar de natuur respecteren. Waar ze elkaar met rust laten en elkaar niet lastigvallen met geluidsoverlast. Dit is waar ze een kampvuur maken en ‘s avonds bij het maanlicht nog even het water op gaan om te kajakken. Dit alles op slechts 70 minuten vliegen. Deze mooie, bevrijdende plek die niet alleen een paradijs is voor de liefhebbers van outdoor avontuur maar ook voor iedereen die dichtbij de natuur wil komen. Op de een of andere manier wil ik niet meer naar huis … ik zou hier met liefde de rest van mijn leven blijven!

 
kayaking-sweden
 

[Opmerking: dit artikel is met een vertraging geplaatst. In eerste instantie vanwege het feit dat de wifi het beperkt deed. Als tweede vanwege het feit dat ik druk was met een ander “probleempje” ik ben namelijk gestoken door een teek en zit inmiddels aan de antibiotica om Lyme te voorkomen. Helaas word ik daar enorm moe van en slaap ik dus veel. Teken zijn zeker niet typerend voor Zweden (in Nederland zijn er meer die de ziekte van Lyme dragen) maar het is gewoon dikke pech en wellicht niet te voorkomen voor iemand die altijd buiten in de natuur is … en een goede eyeopener om, waar je ook naartoe gaat, altijd op te blijven letten als je de natuur in trekt.]

 
Meer lezen over mijn passie voor noordelijke bestemmingen? Check dan deze blogs:
Magisch IJsland: een fotoverslag
Gletsjerwandelen op de Sólheimajökull 
De beste bestemmingen in Europa voor ervaren wandelaars
 
Dank je voor het delen!
 

26 Comments

 • Wendy

  Wat klinkt dit als een fijne bestemming!! Echt helemaal tot rust komen en genieten van de prachtige natuur. Je hebt me enthousiast gemaakt.
  Balen van die teek zeg. Hoe lang duurt de antibioticakuur?

 • sabine vrijdag

  Wat n herkenbaar verhaal, behalve de tekenbeet dan….. Mijn grote liefde is Alaska maar Zweden is n goede nr 2…..Mede door de afstand….. 🙂
  Vorig jaar alaska en IJsland gedaan, dit jaar al Noorwegen, Zweden en eind dit jaar winter in alaska…

  • anto

   Jaaa Alaska is mijn grote liefde ook, Sabine, leuk! Ik vertrek over 2 weken dus houd vooral het blog en de social media in de gaten vanaf dan … wanneer ga je weer? Ga je de Iditarod meemaken? Dat heb ik eens gezien, erg gaaf! Veel plezier met al je gave trips!

 • Jolanda

  Owww zo heerlijk te lezen, dank je wel .. ik kan helaas dit jaar niet op vakantie naar Zweden. … maar een werkbezoek zit eraan te komen!

 • Jessica

  Zweden is inderdaad heerlijk (net als de jamsaus bij de Ikea, de thrillers en de detective-series haha)! Wel erg zuur dat je gebeten bent door een teek! Is het een zware kuur? Geniet in ieder geval nog zo veel mogelijk van het land en de prachtige natuur 🙂

  • anto

   Nee valt mee, 10 dagen, maar dat is wel lang als je niet in de zon mag (alhoewel het vandaag niet uitmaakt) en geen alcohol mag drinken. Ik moet snel maar weer eens een Zweedse thriller gaan lezen trouwens …

   • Jessica

    Oei, dat niet in de zon mogen komen is inderdaad wel vervelend! Ik wil deze zomer de rest van de detective-serie van Camilla Lackberg lezen. Thuis maak ik er simpelweg geen tijd voor vrij, maar tijdens een vakantie kan ik zo een boek per dag verslinden! Succes nog even met de kuur en geniet (van deze trip en de komende reisjes!)

 • Peer

  De beschreven belevenis in Zweden herken ik. Maar om direct aan de antibiotica kuur te gaan wanneer je een teek op loopt, bevreemdt mij? Was die teek besmet en dus onderzocht! Wanneer je de teek direct verwijdert, binnen 24 uur, is de kans op besmetting gering. Maak een foto van de plaats waar je hem aantreft en laat de teek testen op eventuele besmettelijkheid. Ik had inmiddels al meerdere antibiotica kuren gehad als ik bij elke aangetroffen teek er zo mee omga. Lijkt mij niet erg gezond gezien de beschreven bijverschijnselen. Ik schrijf dit uit bezorgdheid………………………………………………

  • anto

   Dank voor je bezorgdheid Peer. Gelukkig is er niet zomaar besloten om antibiotica te doen maar heb ik hier uitvoerig overleg over gepleegd met mijn huisarts. Ik heb in het verleden meerdere tekenbeten gehad en dit is mijn eerste antibiotica, geen zorgen dus 🙂

 • De Wandelgek

  Ja noordelijk bestemmingen blijven ook mijn favoriet. Hoop er volgend jaar weer naar toe te gaan. Ik was lang geleden ook in Smaland en ik ben ‘t helemaal met je eens dat dat het typische Zweden is. Astrid Lindgren is er overigens geboren en vrijwel al haar kinderboeken spelen zich daar af. Dat was voor mij ook een reden om er heen te gaan

  • anto

   Grappig he, dat sommige mensen dat gevoel hebben bij de noordelijke bestemmingen. Ik reis er honderd keer liever naartoe dan naar de warmte, maar gelukkig denkt iedereen daar anders over.

 • Eva

  Ik heb nog weinig gezien van het noorden van Europa, maar ik weet nu al dat ik het daar fantastisch zou vinden! Zo fijn, van die plekken zonder wifi waar je je echt even helemaal kunt afzonderen. (Tuurlijk, je kunt het uitzetten maar als het er is, is dat moeilijk :P)

 • ivonne

  Wat een heerlijk verhaal. Ik ben nog nooit in het noorden van Europa geweest maat wat jij omschrijft over die stilte en ruimte in Zweden spreekt me helemaal aan. Genieten! Een teek had ik al meerdere malen in Nederland, het kan altijd gebeuren zelfs als je goed oplet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *