Lava Caves and Volcanoes tour
ijsland,  we12inspire

Lava Caves & Volcanoes Tour met Basecamp Iceland

Review: een actieve excursie Lava Caves & Volcanoes met Basecamp Iceland

Het Reykjanes Peninsula: iedereen is er geweest maar niemand kent het echt. De internationale luchthaven Keflavík bevindt zich hier en iedereen die dus per vliegtuig op IJsland aan komt, maakt kennis met het Reykjanes Peninsula. Toch springen de meeste toeristen zo snel ze kunnen aan boord van een bus om naar Reykjavík of de Blue Lagoon te gaan. Sommigen huren een auto en vertrekken vanaf hier voor hun avontuur.
 
Ik was ook zo iemand, die inmiddels dus al meer dan 20 keer op het Reykjanes Peninsula is geweest, zonder er écht met aandacht naar te kijken. Toen ik dan ook uitgenodigd werd om mee te gaan op een Lava Caves & Volcanoes excursie met Basecamp Iceland twijfelde ik geen moment en zegde ik onze deelname toe.
 

Always take the weather with you …

We hebben onze tour op onze laatste volledige dag op IJsland. De dag ervoor zijn we terug gekomen van de ijsbergenmeren aan de IJslandse Zuidkust en op het nippertje een zware storm voor gebleven. Deze raast inmiddels ook over het gebied waar wij verblijven en in de ochtend blijkt de weg tussen Hveragerði en Reykjavík gesloten. Gelukkig hoeven we pas rond het middaguur in de stad te zijn voor onze tour, dus in de ochtend slapen we uit, badderen we nog wat in de hotpot van ons hotel en pakken we de spullen in.
 
De Lava Caves & Volcanoes excursie begint in het Volcano House in hartje Reykjavík. Je krijgt hiervoor een open voucher, maar ik raad je zeker aan de film te bezoeken voordat je op deze tour mee gaat. Op deze manier krijg je namelijk een goed beeld van de woeste krachten van Moeder Aarde die hier op IJsland los zijn gegaan, onder andere middels de vulkaanuitbarstingen op Vestmannaeyjar en natuurlijk de meer recente van Eyjafjallajökull. Omdat het mijn tiende keer op IJsland was, wist ik er vanaf, maar voor mijn reisgenoot was het zijn eerste keer en hij was diep onder de indruk van al het natuurgeweld waar IJsland de afgelopen decennia aan blootgesteld is.
 
Vanuit het Volcano House worden we opgehaald met een minivan. Samen met een groepje Amerikanen gaan we op pad op het Reykjanes Schiereiland. Eric vertelt dat de ochtendtour geannuleerd is vanwege het slechte weer, maar dat hij geen reden ziet om de middag tour niet door te laten gaan. Dat het met bakken uit de hemel komt is slechts een understatement, maar zoals de IJslanders zelf zeggen: ‘there’s no such thing as bad weather, just bad clothing’.
 
Eric is een Amerikaan die al sinds jaar en dag op IJsland woont en het toerisme de laatste jaren heeft zien veranderen. Hij werkt inmiddels enkele jaren voor Basecamp Iceland en doet de excursie die we maken dagelijks. Je zou verwachten dat hij het saai vindt worden, maar niks is minder waar. Hij vertelt vol enthousiasme over the UNESCO Geo-park dat we gaan bezoeken.
 
Volcano House Iceland
 

 


 

Het Reykjanes Unesco Global Geopark

De onder water liggende bergketen Mid-Atlantische Rug die het Euraziatische continent scheidt van het Noord-Amerikaanse continent komt aan land bij het Reykjanes schiereiland. Deze breuklijn komt boven de grond bij het beroemde Þingvellir, net ten noordoosten van Reykjavík. Op het schiereiland vind je verschillende vormen van vulkanische activiteit en tijdens deze tour worden er vier locaties bezocht.
 
De eerste stop van de middag maken we bij het Kleifarvatn meer, het grootste meer van het Reykjanes Schiereiland. Volgens de IJslanders zit er een monster in dit meer, maar deze is (uiteraard) nog nooit door iemand waargenomen. In het jaar 2000 vond er in dit gebied een aardbeving plaats die er voor zorgde dat er een ondergrondse rivier ontstond, waardoor het waterpeil van het meer zakte. De bekende IJslandse schrijver Arnaldur Indriðason vernoemde zijn boek Koudegolf (‘Kleifarvatn’) naar deze gebeurtenis.
 
De stop bij het meer is ontzettend winderig. Eén van de eerste dingen die ik leerde tijdens mijn IJsland reizen is om altijd je portier goed vast te houden bij het uit de auto stappen, want je zou niet de eerste zijn waarbij de portier door rukwinden uit de auto wordt geblazen. Vandaag is zo’n dag waarop dat zomaar zou kunnen gebeuren. Gelukkig herinner ik me de waarschuwing en alhoewel het nog steeds met bakken uit de hemel komt, nemen we toch even een kijkje bij de waterkant. Vanwege de kou ligt er een enorme lading ijs aan de rand van het meer: een heel bijzonder aanzicht.
 
Kleifarvatn Reykjanes Geopark
 

Seltún en Krýsuvík

De volgende stop maken we bij het geothermische veld van Seltún bij Krýsuvík. Dit gebied bevat bruine bergen, warme stromen, pruttelende potjes en meer bijzondere natuurfenomenen. We maken hier een korte wandeling over een boardwalk langs de geothermische activiteit en krijgen ruim de tijd om foto’s te maken. Ik was hier enkele jaren geleden ook, maar ik kan eigenlijk nooit genoeg krijgen van de rookpluimen, de gekleurde bergen en hete bronnen. De stank van rotte eieren die erbij komt kijken, neem ik voor lief.
 
Tegenover Seltún, aan de andere kant van de weg, ligt het groene meer Grænavatn. Dit meer is 44 meter diep en een explosiekrater. Ook leuk om hier te bezoeken is het kerkje van Krýsuvík, maar omdat wij enorm slecht weer hadden, besloten we om dit over te slaan.
 
Seltún and Krysuvík Reykjanes

 

Seltún and Krysuvík Reykjanes
 

De lava grot in!

Dan is het tijd voor het hoogtepunt van de excursie: de lavagrot. We moeten nog ongeveer 45 minuten rijden om bij de ingang van de grot te komen, die diep verscholen ligt in de lavavelden. Er wordt verondersteld dat het Geopark is gevuld met ondergrondse lavagrotten, maar niemand weet precies hoeveel en waar. De grot die wij gaan bezoeken, Leiðarendi, bestaat uit twee verschillende ‘tubes’ zoals ze het noemen: eentje die ongeveer 2000 jaar is ontstaan en eentje die 1000 jaar geleden is ontstaan. Beiden ontstonden tijdens een vulkaanuitbarsting waarbij de lava deze grotten heeft gevormd. Leiðarendi is één van de best toegankelijke lavagrotten op IJsland en mag uitsluitend onder begeleiding van een gids bezocht worden.
 
Vanaf de parkeerplaats lopen we in zo’n vijf minuten naar de ingang van de grot. Deze is bedekt met een lading sneeuw en dus is het even glibberen voordat we daadwerkelijk in de grot staan. Vanaf hier is het al direct donker. Onze helmen gaan op en de hoofdlampen aan. We worden erop geattendeerd dat er flink was ijsvorming is op de bodem van de grot en dat we voorzichtig moeten lopen. En … altijd goed opletten want anders stoot je je hoofd.
 

Lava Caves & Volcanoes excursie
 
De ingang van de grot is nog ruim, maar al snel komen we bij smallere stukken waar we soms door smalle doorgangen moeten kruipen. De grond is koud en net en al snel zijn we zelf ook koud en nat want het water sijpelt vanaf het plafond naar beneden. Onderweg legt Eric vanalles uit over het ontstaan van de grot, de diverse vormen die er te zien zijn en de ijsvorming.
 
Dan vraagt hij of we zin hebben in een avontuurlijk deel, waarbij we in een soort van ‘plank-positie’ (die van de sportschool!) door een nauwe ruimte moeten kruipen. Dat willen we wel en zo kruipen we één voor één naar de het volgende deel van de grot. Hier worden we gevraagd om allemaal op een richel te gaan zitten en één voor één doet hij onze hoofdlampjes uit. Het is oorverdovend stil en je ziet letterlijk geen hand meer voor ogen. Het enige dat je hoort is het ademen van de anderen en af en toe wat waterdruppels. Voor de rest is het angstaanjagend stil.
 
We blijven een minuut zo zitten en dan gaan de lichten weer aan. Hij vraagt of we enig idee hebben waar de uitgang zich bevindt. Mijn reismaatje geeft aan dat hij een lichte stroom lucht voelde en dat het die kant op moet zijn. We lopen nog een klein stukje en komen dan …. aan de andere kant van de grot weer uit. Het blijkt een ronde grot te zijn en zonder dat we het zelf in de gaten hadden, hebben we een rondje gelopen.
 
We klimmen de grot weer uit en rennen door de nog immer stromende regen terug naar de bus, waar we op warme chocolademelk getrakteerd worden voor we weer terug rijden naar Reykjavík, een bijzondere ervaring rijker!
 
In the Lava Cave

In the Lava Cave

In the Lava Cave

In the Lava Cave

 

Praktische informatie over de Lava Caves & Volcanoes excursie

De Lava Caves & Volcanoes excursie is voor iedereen die goed ter been is zonder problemen te maken. De afstand die je in de grot aflegt is afhankelijk van de samenstelling van de groep. Wij legden de volledige ronde af, maar wanneer er mensen in de groep minder goed ter been zijn, kan het zijn dat je een kortere ronde maakt. Qua kleding dien je warme, waterdichte kleding te dragen, schoenen met een goed profiel en warme handschoenen, bij voorkeur waterdicht. In de grot is het gemiddeld twee graden Celsius, ook in de zomer! Check ook dit artikel ook warm te blijven op IJsland in de winter! Een hoofdlamp en helm zijn verplicht en krijg je te leen. De tour vertrekt dagelijks, er is een ochtend- en een middagtour. Naar wens is een pick-up en drop off bij je hotel in Reykjavík mogelijk.
 
De genoemde lavagrotten zijn niet zelfstandig te bezoeken en dit wordt ook ten strengste afgeraden. Tijdens onze excursie kwamen we een groep Aziatische mannen tegen die zelfstandig de grot in waren gegaan, onze gids heeft ze onherroepelijk weer eruit gestuurd. Je zou de eerste niet zijn die hier verdwaalt. 

Conclusie en disclaimer

Deze tour is een geweldige aanvulling op je bezoek aan IJsland, mede omdat het Geopark vaak wordt overgeslagen, terwijl het een geweldige inleiding is op de activiteit van moeder natuur.

 Meer leren over vulkanen en lava kan trouwens ook bij de Lava Show IJsland
 
Wij maakten deze excursie op uitnodiging van Basecamp Iceland. Alle gegeven meningen zijn uiteraard slechts die van onszelf.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *