de laugavegur
ijsland,  we12hike

Laugavegur Trail: de must-do hike op IJsland

Als je onze lijst met mooiste trektochten ter wereld hebt gelezen, weet je dat de Laugavegur Traul in IJsland op één staat. Deze druk belopen maar briljante trektocht op IJsland liep ik een keer volledig en enkele keren deels ervan. Daarnaast brachten we veel tijd door in zowel Landmannalaugar als Thórsmörk, het begin- en eindpunt van de trek en twee wandelparadijsjes op zich. Wie naar dit gebied toe gaat, wordt zeker niet teleurgesteld! The Iceland Trail, zoals de bijnaam van de Laugavegur luidt, is tot nu toe nog steeds een van de mooiste meerdaagse hikes die ik deed in mijn leven. Ik begin dit uitgebreide artikel met wat achtergrondinformatie, gevolgd door ons dag-tot-dagverslag. Hierna volgen nog wat algemene Laugavegur Trail tips en IJsland tips. Veel leesplezier!
 

De Laugavegur Trail: een introductie

Goed, de Laugavegur Trail dus. Deze tocht is vernoemd naar de drukste straat in Reykjavík, een soort van Kalverstraat. Dit is niet voor niks, want het is druk op de Laugavegur trek, hij is maar een heel korte periode toegankelijk en dat is het moment dat wandelaars vanuit de hele wereld naar IJsland komen om deze route te lopen. Zoals je vorige week kon lezen in ons verslag van de W trek in Torres del Paine National Park, vonden wij de drukte daar een duidelijk minpunt. Op de Laugavegur konden we dit makkelijker achter ons laten en van ons afzetten. Daarover later meer!
 
Het is overigens niet helemaal waar dat de tocht slechts is vernoemd naar de drukste straat van IJsland, want het woord Laugavegur betekent zoiets als ‘hetebronnenweg’. En dat is het maar net, je loopt namelijk regelmatig tussen de pruttelende potjes door.
 
Je wandelt de Laugavegur Trail in drie of vier dagen en hij voert je door enkele van de meest imposante landschappen van IJsland. Van pruttelpotjes tot riolietbergen en van gletsjers tot groene valleien, wandelen op de Laugavegur Trail is elke dag weer een feestje!
 

Dag 1: Landmannalaugar – Hrafntinnusker (12 km)

Omdat we al meerdere keren in Landmannalaugar waren geweest om te wandelen, besloten we hier na aankomst met de bus uit Reykjavík niet te overnachten maar direct aan de tocht te beginnen. Mocht je echter voor het eerst op IJsland zijn, neem dan zeker even de tijd om hier een dag of wat rond te kijken. Je kunt hier geweldig wandelen en fotograferen. ‘s Avonds spring je in de hete stroom en de volgende dag kun je zomaar verdwalen in een immens lavaveld!
 
De route naar Hrafntinnusker is niet al te lang, een fitte wandelaar doet er zo’n 3-4 uur over. Trek er echter zeker meer tijd voor uit want de route is ontzettend mooi waardoor de camera regelmatig tevoorschijn komt. Het eerste deel van de wandeling voert je door Laugahraun, een eeuwenoud lavaveld. Na ongeveer een uurtje stappen ontvouwt zich het eerste panorama van de trektocht waar je, met een beetje geluk, het wollegras volop in bloei ziet staan.
 
laugahraun-de-laugavegur-ijsland
de laugavegur trail op ijsland
 
Vanaf hier begin je aan de klim van de rood gekleurde Brennisteinsalda, oftewel de zwavelgolf. Dit gebied is enorm geothermisch, pluimen rook stijgen zomaar vanuit de grond op en de geur van rotte eieren overheerst. Nadat je de Brennisteinsalda hebt beklommen, laat je de meeste dagwandelaars achter je en dan pas wordt het echt interessant. Je beklimt vele bergen en de uitzichten zijn werkelijk spectaculair, vooral wanneer je volledig omgeven wordt door rook en zwavel. Je waant je in een compleet andere wereld, eentje waarvan je nooit had bedacht dat ie echt zou bestaan…
 
laugavegur op ijsland
 
Vergeet niet dat er vaak nog tot ver in het seizoen sneeuw op de trek ligt. Wij deden de Laugavegur medio augustus en alhoewel je zou denken dat de meeste sneeuw verdwenen was, is niets minder waar. Regelmatig moesten we nog een flink stuk door de sneeuw heen ploegen. Op dit deel van de track was de sneeuw grotendeels zwart, een gevolg van de uitbarsting van de Eyjafjallajökull het jaar ervoor. Dit deel van de wandeling kan ook gevaarlijk zijn, met name wanneer het slecht weer of mistig is. Je zou niet de eerste zijn die hier verdwaalt of erger nog, overlijdt.
 
de laugavegur anto in de sneeuw op de laugavegur in ijsland
Uiteindelijk begin je aan de laatste klim van de dag en na ongeveer vier uur lopen, kom je aan bij Hrafntinnusker, waar de meeste trekkers de eerste nacht doorbrengen. Deze plek is ongelofelijk mooi! Je wordt omringd door bergen en vooral in de ochtend, wanneer de mist nog niet volledig opgetrokken is, is het een hele mystieke plek. Het is er overigens ook heel koud, je bent hier op 1.070 meter, oftewel 500 meter hoger dan in Landmannalaugar!
 
hrafntinnuskerhrafntinnusker op de laugavegur
 

Dag 2. Hrafntinnusker – Emstrur (28 km)

Op deze dag plakten wij twee stukken aan elkaar, namelijk die van Hrafntinnsuker naar Alfavatn (zwanenmeer) en Alfavatn naar Emstrur. De trail naar Alfavatn voert je over het Hrafntinnusker plateau waar je de nacht hebt doorgebracht. Je loopt omhoog en dan weer omlaag, steeds weer door kleine valleien en over bergtoppen heen. Er lag nog veel sneeuw dus je moet hier echt heel voorzichtig zijn. In de kleine valleien ligt namelijk vaak nog sneeuw, maar onder de sneeuw is een deel vaak weggesmolten, waardoor je als het waren op een brug van sneeuw loopt, die op elk moment kan instorten.
 
de laugavegur ijsland

de laugavegur ijsland

de laugavegur ijsland
Na ongeveer twee uur bereik je het einde van het plateau en begin je aan de steile afdaling naar Alfavatn. Je doet er slim aan om deze voorzichtig te lopen en vooral je tijd te nemen, omdat je veel over losse stenen loopt. Eenmaal in de vallei aangekomen, volgt de eerste rivier doorsteek. Spannend, maar deze is nog vrij simpel…
 
Alfavatn is een prima plek om te overnachten of om, in ons geval, te picknicken. Vanaf hier steek je nog twee rivieren door, tot je bij de Hvangill Hut aan komt. Hier kom je opnieuw bij een lavaveld aan en dit is tevens het begin van de zwarte woestijn, genaamd Mosar. Vanaf hier is het een paar uur doorstappen door het donkere, desolate landschap. Zelfs IJsland wordt op een gegeven moment een beetje saai, vooral als het dan ook nog begint te regenen!
 
laugavegur ijsland mosar zwarte woestijn
 
Langzaam maar zeker klim je omhoog en elke keer denk je dat je er bijna bent, maar dat blijkt steeds ook weer niet zo te zijn. Het is een geestdodend spelletje tot je uiteindelijk dan daadwerkelijk Emstrur bereikt, wederom een bijzonder fraaie plek om de nacht door te brengen.
 

Dag 3. Emstrur – Thórsmörk (15 kilometer)

Vandaag is het tijd om het zwarte zand achter je te laten en verder te gaan naar Thórsmörk. De dag begint met een steile afdaling waarbij je af en toe houvast kunt zoeken bij een touw. De steekt een woest kolkende rivier over en ondertussen ontvouwt zich een schitterend panorama op de Krossárjökull (Krossár gletsjer) in je blikveld.
 
glacier-view laugavegur trail

emstrur op de laugavegur in ijsland
 
De volgende paar uur loop je over kleine bergen en heb je steeds weer een driehonderdzestig graden panorama. In de vallei die je uiteindelijk tegenkomt, ligt de Throngá rivier, de moeilijkste om door te steken. Er is geen beste plek om de rivier door te steken dus volg degene voor je en gebruik je gezonde verstand hier. In ons geval kwam het water tot boven de knieën maar we hebben ook van mensen gehoord dat ze tot hun middel in het ijskoude water stonden…
 
thronga river crossing
Nadat je de Thrónga doorgestoken bent, kom je langzaam maar zeker in Thórsmörk aan, een prachtige en groene vallei. Nog anderhalf uur verder kun je jezelf feliciteren: je hebt de Laugavegur helemaal gelopen! Onze favoriete plek om te kamperen is Langidalur, een stukje verder de vallei in. Er zijn nauwelijks faciliteiten maar de omgeving is prachtig. De meeste mensen verblijven in de buurt van het hostel in Husadalur, een stuk drukker en dus niet echt een aanrader als je het ons vraagt.
 
kamperen in thorsmork thorsmork kamperen ijsland de laugavegur
Mocht je nog tijd over hebben, loop dan door tot aan Skogar of kies voor een paar dagwandelingen vanuit Thórsmörk. Het is een heerlijke plek om een aantal dagen te blijven maar de meeste wandelingen hier zijn niet voor watjes!
 
Wat maakt de Laugavegur nou de mooiste trektocht van IJsland en misschien wel van de hele wereld? Wat ons betreft de diversiteit. Je wandelt van rhyolietbergen naar lavavelden en van de sneeuw naar een zwarte woestijn, om vervolgens op een van de meest groene plekken van IJsland uit te komen. Je bent omgeven door gletsjers, ruige bergketens en begeeft je midden in de IJslandse wildernis. Je mag dan wel niet de enige zijn, maar de moeite waard is het absoluut!
 

Tips voor je wandeling over de Laugagur Trail

Tenslotte geven we je nog wat tips over hoe je deze trektocht het beste kunt maken met zo min mogelijk mensen om je heen. Tenzij je in het laagseizoen gaat, kom je die namelijk gewoon tegen. Je hoeft elkaar echter niet voor de voeten te lopen…
 
– De meeste wandelaars overnachten in Landmannalaugar voor ze aan de trek beginnen en starten dus vroeg op de dag. Wij begonnen in de middag, pas rond een uur op twee, waardoor de meeste wandelaars al weg waren. We kwamen die dag nauwelijks iemand tegen.
 
– Begin de andere dagen super vroeg! Iedereen op de camping is al heel vroeg wakker (het wordt immers toch nauwelijks donker) maar als je zorgt dat je voor de drukte wakker wordt, heb je grote kans om voor de stroom uit te lopen. Mocht je in een groepje terechtkomen, laat ze dan vooral passeren en neem een pauze. IJsland is ontzettend fotogeniek en er valt altijd wel iets moois te zien.
 
– Neem de tijd want je hebt geen haast, tenzij je natuurlijk mee doet aan de marathon die hier elk jaar gehouden wordt. Onderweg zijn ontzettend veel mooie plekken en als je er voorbij rent, mis je wellicht de meest bijzondere panorama’s. Je hebt er trouwens niks aan om rond lunchtijd al op de camping te zijn, dus je kunt net zo goed de hele dag voor je wandeling uit trekken.
 
– Loop van zuid naar noord, oftewel van Thórsmörk naar Landmannalaugar. De meeste wandelaars doen het andersom en dus kom je ze slechts tegen en loop je niet met ze mee.
 

Overige tips voor het lopen van de Laugavegur Trail

– Je moet al je eten zelf meenemen want je kunt niks kopen. Alleen in Thórsmörk is er eten verkrijgbaar, maar dat is enorm duur en dus niet de moeite waard. Het beste kun je je eten kopen in Reykjavík of beter nog: neem het mee vanuit Nederland.

– Neem de bus van Reykjavik Excursions, wij reisden al vaak met hen en het bevalt elk jaar weer prima.

– Neem stevige schoenen of sandalen mee om de rivieren door te steken. Ik had Crocs maar die waren niet fijn (ik ben ze verloren) maar bijvoorbeeld Teva’s of oude sportschoenen zijn prima. Sommige wandelaars steken de rivier op blote voeten door, iets wat we niet aanraden omdat je vaak niet weet wat er op de bodem van de rivier ligt.

– Registreer je bij de hutten zodat men je altijd kan vinden mocht dit nodig zijn. Dit is voor je eigen veiligheid.
 
We hopen je met de foto’s ervan overtuigd te hebben dat je, ondanks dat de Laugavegur de drukst belopen wandeling van IJsland is, je hem zeker eens moet gaan lopen. Je gaat het ongetwijfeld geweldig vinden!
 
Wil je dit avontuur volledig georganiseerd boeken? Dat kan via SNP Natuurreizen. Check hier de mogelijkheden!
 
afstand laugavegur
 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk vond je dit artikel over de Laugavegur Trail nuttig. In dit artikel staan affiliate links. Indien je via een dergelijke link een aankoop doet, ontvangen wij mogelijk een bescheiden commissie. Mocht je nog vragen hebben, laat ze dan gerust achter in de comments! Meer weten over IJsland? Bezoek dan de IJsland startpagina. Verder lezen over mijn solo avonturen in Landmannalaugar kan hier. Benieuwd naar wat er mee gaat in de rugzak tijdens een wandelvakantie? Check dan hier mijn paklijst voor je wandelvakantie.
 

16 Comments

  • Stéphanie

    Wow wat een magisch mooi landschap! Soms lijkt het net alsof het nep is, geweldig! Dit is een uitdagende tocht die ik zeker eens zou willen lopen en je verslag maakt mij sowieso nog enthousiaster om IJsland te ontdekken! Dit najaar zit ik er sterk aan te denken om een rondreis te plannen door IJsland. Het wordt waarschijnlijk of een tweede keer Canada of een eerste keer IJsland, afhankelijk van het aantal dagen die ik te besteden heb.

    • anto

      Ja he, het is echt een bizar landschap! De meeste wandelingen zijn maar tot begin september begaanbaar, dus als je veel later gaat, kun je beter niet voor IJsland kiezen om te wandelen!

      • Stéphanie

        Ok, dat is fijn om te weten! Ik weet nog niet welke periode ik precies vrij kan krijgen dus het is nog een beetje afvankelijk daarvan maar dan hou ik daar in ieder geval rekening mee. Ik zou sowieso eens een rondreis willen maken, dat is volgens mij ook niet vervelend 😉

          • Stéphanie

            Oh lucky you, een geweldige periode om naar IJsland te reizen! Ik krijg helaas pas begin oktober voor twee weken vrij dus wandelen op IJsland gaat het dan niet worden 🙁 Maar mocht ik ooit gaan dan zijn je tips van harte welkom! Misschien wordt het nu toch Canada of een andere natuur bestemming.

  • Frank

    Hi! Mijn vriendin en ik gaan halverwege juli voor 4 weken naar IJsland. Wij geen onder andere deze wandeltocht lopen en we kijken daar heel erg naar uit. Wij beginnen met de wandeltocht en hebben er 7 dagen voor uitgetrokken. Daarna hebben wij 18 dagen een 4×4 auto. Zijn er nog leuke tips om naartoe te gaan? Ik heb ook al wat andere blogs gelezen over IJsland (erg leuk en behulpzaam), met fijne tips over b.v. een alternatief voor Blue Lagoon etc

    • anto

      Het ligt eraan wat je zoekt. Als je een 4×4 hebt zou ik ervoor kiezen om het binnenland in te gaan, bijvoorbeeld over de Kjölur rijden. Daarnaast lekker het standaard rondje doen. Ik ken alleen de zuidkust en Snaefellsness, nog nooit in het noorden geweest helaas omdat ik vaak maar een week of minder lang ga. Veel plezier met het plannen van jullie reis!

  • Simon

    Hi,

    Mijn vriendin en ik gaan half juni richting Ijsland. Is het dan al te doen om deze hiking te maken? Of is dit volgens jullie onhaalbaar omwille van weer/sneeuw?

  • Simon

    Hi,

    Mijn vriendin en ik gaan halverwege Juni naar Ijsland en zijn misschien van plan om deze hike te gaan doen. Is dit volgens jullie haalbaar? Of zijn de weersomstandigheden dan echt nog niet goed?

    • anto

      Waarschijnlijk is het dan nog aan de vroege kant! De vorige keer dat ik er was, was begin juli en toen lag er nog heel veel sneeuw. Ik zou er niet vanuit gaan dat ie al open is wanneer jullie er zijn. Informeer anders even bij de IJslandse bergsportvereniging wat zij denken en hoe de sneeuw was dit seizoen? Succes!

  • Carla Gabriëls

    Wat fijn je verslag over de Trail met alle tips en wat mee te nemen. Dank met name voor de voeding tips. Ik vertrek met dochter a.s. woensdag om de tocht te gaan lopen…

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *