Lapplandsleden
we12hike,  zweden

Lapplandsleden: alles wat je wilt weten!

Lapplandsleden is een nieuwe 190 kilometer lange hiking trail in het noorden van Zweden. Er is nog maar nauwelijks over geschreven sinds hij enkele jaren geleden geopend werd en dus besloot ik maar eens een artikel over deze bijzondere wandelroute te schrijven. De Lapplandsleden laat namelijk precies zien waarom Zweeds-Lapland zo’n geweldige bestemming is om te gaan hiken.

Lees bovendien helemaal tot aan het einde door, want komende zomer kun je met mij mee op avontuur op Lapplandsleden tijdens een wandelreis Zweeds-Lapland (inclusief korting voor lezers van We12travel!).

Dit artikel gaat over de Lapplandsleden zomer trail. Voor informatie over de winter trail kun je terecht op Naturkartan.

Coverfoto: Andreas Karlsson

Over Lapplandsleden

De Lapplandsleden is een 190 kilometer langeafstandsroute van Hemavan in het noorden naar Borgafjäll in het zuiden van de provincie Västerbotten län. De trail werd officieel geopend in november 2021 en de zomervariant werd voor het eerst gebruikt in de zomer van 2022. De naam Lapplandsleden staat voor de toegangspoort tot Lappland, het noordelijkste deel van Zweden en Finland. De in Zweden zeer populaire Gröna Bandet maakt ook onderdeel uit van de Lapplandsleden.

Lapplandsleden hike
De prachtige vergezichten op Lapplandsleden

Hiken op de Lapplandsleden

Sinds de opening is de Lapplandsleden nog maar weinig belopen, vooral wanneer je het vergelijkt met de beroemde Kungsleden. Toen ik de verschillende secties liep, kwam ik soms dagenlang niemand tegen. Soms zag ik een of twee andere wandelaars, maar nooit meer dan een handjevol per dag.

De trail is niet heel technisch maar je hebt wel gedegen wandelervaring nodig om deze route te kunnen doen. Alhoewel de route in het terrein volledig gemarkeerd is, is het pad nog niet overal goed zichtbaar. De makers hebben er namelijk voor gekozen om de trail zo min mogelijk door machines aan te laten leggen. In het bos zijn er paden, op de fjäll en bij de moerassen moet je soms je eigen pad kiezen van markering naar markering.

Ook zijn er op sommige plekken riverdoorsteken nodig. Afhankelijk van het seizoen kan het water variëren in hoogte van net boven de enkel tot boven de knieën. Voor of tijdens de springvloed kun je Lapplandsleden niet lopen, dit is wanneer de sneeuw smelt en de rivieren buiten hun oevers treden.

Op deze hike moet je je eigen tent meenemen aangezien er onderweg niet voldoende cabins zijn om te overnachten. Er zitten ook enkele stukken asfalt in het pad, vanwege de simpele reden dat niet alle landeigenaren in de omgeving toestemming wilden verlenen voor het aanleggen van deze route.

One of the markers along the way of Lapplandsleden
Een van de markeringen onderweg

De Lapplandsleden secties

De 190 kilometer wordt grofweg onderverdeeld in de onderstaande secties maar aangezien je onderweg toch moet kamperen, kun je ook gewoon je eigen secties maken. De onderstaande secties zijn van weg naar weg om het wandelen van een losse sectie eenvoudiger te maken:

  • Hemavan – Atostugan ca. 40 km
  • Atostugan – Granssjö ca. 49 km
  • Granssjö – Klimpfjäll – ca. 60 km
  • Klimpfjäll – Borgafjäll ca. 40 km
Lapplandsleden in Borgafjäll
Lapplandsleden in Borgafjäll

Hemavan naar Atostugan

Op deze sectie verlaat je het bergdorp Hemavan en beklim je Jofjället. Vanaf hier ontvouwen zich de eerste mooie panoramas voor en achter je. De trail komt langs ontelbare kleine meertjes waar je kunt vissen en onderweg zijn verschillende schuilhutten voor een pauze en een fika.

Bevoorrading: in Boxfjäll

De Lapplandsleden net na Hemavan

Atostugan naar Granssjö

De sectie van Atostugan naar Granssjö is waarschijnlijk de zwaarste sectie van de trail. Je steekt verschillende bergkammen over en komt zelfs op het hoogste punt van Lapplandsleden: de Arefjället op 1.178 meter hoogte. Dit is het hoogste punt op een langeafstandspad in heel Zweden!

Op deze sectie steek je ook drie grote rivieren door. De eerste (komend uit het noorden) is de grootste en afhankelijk van het seizoen, ligt hier soms een tijdelijke brug. De beste plekken om te waden zijn gemarkeerd bij de eerste en tweede rivier, bij de derde rivier maak je zelf je keuze voor de beste plek om over te steken.

Ongeveer halverwege deze sectie kom je langs Arevattnetstugan, een knussen cabin met vier bedden. Deavna rastskydd is een prima plek voor een fika maar overnachten mag hier alleen in geval van nood. Eenmaal bij de parkeerplaats in Vapstälven (met een vuurplaats en composttoilet) loop je vanaf hier tot Gränssjö ongeveer 8 kilometer over de verharde weg. Op de camping in Gränssjö kun je mogelijk bevoorraden.

Bevoorrading: Granssjö

Lapplandsleden
Bij Arevattnet

Granssjö naar Klimpfjäll

Vanaf Granssjö gaat het pad verder naar Klimpfjäll. Hier wandel je door wijd terrein en kom je langs de dramatische Durrenskalet, net voor de afdaling naar het gehucht Klimpfjäll. De originele route gaat niet naar het dorp zelf dus hiervoor moet je even omlopen. Deze sectie maakt ook deel uit van de Norgefararleden.

Onderweg kun je overnachten in Åtnikstugan en Tjåkkelestugan. Durrenstugan mag alleen gebruikt worden in geval van nood.

Bevoorrading: Klimpfjäll

Durrenskalet
Durrenskalet

Klimpfjäll naar Borgafjäll

De laatste sectie neemt je mee over de bergen van Klimpfjäll naar Borgafjäll. Heel bijzonder op deze sectie is de Slipsikstugan, met prachtige vergezichten dat er vanuit de verte net uit ziet als een suikerhuisje. Na de cabin kom je langs honderden felblauwe meertjes. Het is een mooie sectie, voordat je uiteindelijk uitkomt bij het zuiden van de Vasterbottensfjäll in het skidorp Borgafjäll.

View down onto Borgafjäll
Uitzicht op Borgafjäll

Hoe kom je van/naar Lapplandsleden

Lapplandsleden is goed toegankelijk per openbaar vervoer. Je kunt met PopulAir 6 dagen per week (niet op zaterdag) van Stockholm Arlanda naar Hemavan vliegen, of vanuit Umeå met de bus naar Hemavan reizen. Borgafjäll heeft een dagelijkse busverbinding naar Dorotea (mijn woonplaats). Vanuit Dorotea kun je met een voordelige taxi naar Vilhelmina South Lappland Airport voor een vlucht naar Stockholm Arlanda. Ook kun je vanuit Dorotea met de bus naar Umeå of naar Östersund.

Reindeer on Lapplandsleden
Een rendier op Lapplandsleden / Foto: Andreas Karlsson

Eten, drinken en meer

Neem voldoende eten en drinken mee aangezien de bevoorradingsopties beperkt zijn. In Boxfjäll is een kleine winkel die lokale producten verkoopt, zoals gedroogd vlees. In Klimfjäll is een kleine winkel met basisbenodigdheden. In Borgafjäll is een kleine ICA Lanthandel en in Hemavan is een grote ICA supermarkt en een outdoorwinkel waar je nagenoeg alles kunt vinden dat je nodig hebt.

Onderweg kom je voldoende drinkwater tegen. Je kunt het water veilig drinken zonder te filteren, pas alleen wel op bij meertjes met stilstaand water of plekken waar je sporen van rendieren ziet. Ik drink mijn water altijd zo uit de riviertjes en heb nooit problemen ondervonden.

Zweden voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik. 

Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweden. In het e-book Zweden voor beginners vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).

Ook deel ik veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden.

Bekijk het e-book hier

Waar te overnachten op Lapplandsleden

Zoals gezegd moet je je eigen tent meenemen op Lapplandsleden. Er zijn een paar hutten op de route, maar die zijn eenvoudig en wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Informatie over de betaling is te vinden in de hut, het kost ongeveer 200 SEK per persoon/nacht en je wordt gevraagd om de plek schoon en opgeruimd achter te laten en het brandhout dat je hebt gebruikt, bij te vullen.

De schuilhutten mogen niet worden gebruikt voor overnachtingen. In Gränssjö en Klimpfjäll zijn kleine campings die ook hutten te huur hebben. In Hemavan vind je genoeg accommodaties (dit is mijn favoriet) en in Borgafjäll is er ook een camping. Hemavan heeft geen camping.

Freedom camping on Lapplandsleden
Wildkamperen op Lapplandsleden

Wat is de beste periode voor Lapplandsleden?

Idealiter loop je de Lapplandsleden tussen half juli en half september. Houd er rekening mee dat de hogere delen voor half juli nog veel sneeuw kunnen hebben en dat de rivieren onbegaanbaar kunnen zijn vanwege het smelten van de sneeuw. Ook verstoor je in deze periode het rendierkalveren en wordt het door de lokale bevolking gewaardeerd als je het gebied niet doorkruist. Sommige lagere gedeelten zijn mogelijk eerder in het seizoen al toegankelijk.

Hoewel er misschien pas in oktober of zelfs later sneeuw valt, is het niet ongewoon dat er al sneeuw valt half september. Daarom is de beste tijd om Lapplandsleden te wandelen tussen half juli en half september.

Lapplandsleden in september
Lapplandsleden in september

Lapplandsleden of Kungsleden?

Hoewel de Kungsleden en Lapplandsleden elkaar ontmoeten in Hemavan, zijn het twee compleet verschillende trails. Kungsleden is een veel belopen pad en je komt om de paar minuten andere wandelaars tegen. De hutten langs de route hebben shops met basisbenodigdheden en meestal is er een huttenwacht aanwezig. De Kungsleden is goed gemarkeerd en het pad is gemakkelijk te volgen.

Lapplandsleden is een compleet ander verhaal. Er zijn niet veel mensen die de route doen (bij de laatste telling was de beste schatting ongeveer 100 per seizoen) en er zijn geen voorzieningen langs de route. Zoals gezegd heb je eerdere trektocht ervaring nodig om veilig op Lapplandsleden te hiken én kennis van wandelen in de Zweedse wildernis. Het weer kan extreem snel veranderen, de wind kan enorm zijn, de regen kan hard zijn en er kan het hele jaar door sneeuw vallen. De Lapplandsleden heeft verschillende grote rivierdoorsteken die onbegaanbaar kunnen worden na hevige regenval. Neem altijd voor minimaal één dag noodvoedsel mee en neem ook een noodbaken mee, zoals een Garmin inReach, want onderweg is er vrijwel geen mobiel bereik.

Waarom Lapplandsleden?

Wat mij betreft heeft de Lapplandsleden alles waar Lapland zo beroemd om is: de bergen, de eindeloze vergezichten en de prachtige lagen in het landschap. Je hebt steeds weer eindeloze uitzichten de wildernis in en grote kans dat je veel rendieren treft onderweg. Je wandeltempo is waarschijnlijk laag (ik deed meestal ca. 2.5 km per uur) maar het is de moeite zo ontzettend waard. Onderweg kom je maar weinig andere wandelaars tegen, oftewel het is een trail zoals een wildernis trail hoort te zijn!

Antonette on Lapplandsleden
Op Lapplandsleden

Lapplandsleden wandelkaart

Neem altijd een wandelkaart mee als je de fjälls van Zweden in trekt. In Hemavan kun je de fjällkartan van deze regio kopen bij het Naturum Vindelfjällen of bij de outdoorwinkel Sportsringen in het kleine winkelcentrum. Of koop hem online bij Calazo.

Begeleide wandeltochten op Lapplandsleden

Op dit moment zijn er geen begeleide wandelreizen die de hele Lapplandsleden afleggen. Wel kun je met mij en/of mijn vriend Andreas mee op pad. Hij is één van de bedenkers en makers van de Lapplandsleden en in samenwerking met Vita Walking begeleiden wij komende zomer twee reizen. Ook kun je met mijn bedrijf Experience Hemavan mee op een begeleide wandeltocht op Lapplandsleden in de buurt van Atoklimpen.

Actie: alle lezers van We12travel ontvangen € 50 korting op de Zweeds-Lapland wandelreis van Vita Walking. Voer de code Anto50 in bij het boeken van je reis en de korting wordt automatisch verrekend.

Lapplandsleden hike
Lapplandsleden wandeling
Begeleide daghike op de Lapplandsleden
  • Wandel mee met Andreas (maker van de trail)

  • Dagexcursie vanuit Hemavan

  • Incl. lunch en fika

Lapplandsleden rendier
Zweeds-Lapland wandelreis
7-daagse wandelreis van Vita Walking
  • Daghike op de Drottningleden

  • Tweedaagse trektocht op Kungsleden

  • Twee dagen hiken op Lapplandsleden met Andreas

Conclusie

Ik hoop dat je dit artikel over Lapplandsleden nuttig vond. Als je vragen hebt, neem dan gerust contact met me op. Mijn partner Andreas is een van de bedenkers en bouwers van de route en beantwoordt graag al je vragen over deze geweldige wandeling!

Wil je meer lezen over trektochten in het noorden van Zweden? Lees dan de volgende artikelen:

Of bezoek mijn Zweden startpagina met meer dan 50 artikelen over Zweden.

Hej hej!


Mijn naam is Antonette! Na meer dan 12 reizen door Zweden besloot ik in de zomer van 2023 naar Zweeds-Lapland emigreren. De afgelopen jaren reisde ik met mijn oude Volvo door Zweden op zoek naar de meest bijzondere plekjes voor mijn reisboeken.

Wist je dat je mij jouw reis door Zweden kunt laten plannen? Je ontvangt een prachtig op maat gemaakt reisvoorstel inclusief een dag-tot-dagprogramma, handige routetips en meer.


JA DAT WIL IK!

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via zo’n link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie. Alvast bedankt!

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *