Naturum Laponia
Geen categorie,  zweden

Laponia in Zweden: de laatste grote wildernis van Europa

Laponia. Het klinkt wellicht wat dromerig, maar dit is het allerminst. Laponia in Zweden is namelijk een van de laatste grootste wildernissen van Europa. Ik bezocht Laponia de afgelopen vijf jaar drie keer en stond steeds weer versteld over de immense weidsheid die mij hier gepresenteerd werd. Laponia is een gebied van extremen. In de winter zijn de poolnachten lang en danst het noorderlicht aan de hemel. In de zomer wordt het er tijdens de midzomernachten nauwelijks donker en kruipen beren uit hun holen. In dit blogartikel vertel ik je meer over Laponia, wat je er kunt doen, hoe het zijn UNESCO status kreeg en wat je van je bezoek mag verwachten. Veel leesplezier!
 

MSR Hubba Hubba NX 2 in de regen
Tussen de rendieren op de Kungsleden
 

Over Laponia

Laponia is een UNESCO World Heritage Site in het noorden van Zweden. In eerste instantie werd de UNESCO status aangevraagd voor de watervallen van Stora Sjöfallet Nationaal Park en de natuurlijke omgeving, maar deze werd tot twee keer toe afgewezen. Pas bij de derde aanvraag werd de status van UNESCO World Heritage Site toegekend aan Laponia, nadat het cultureel erfgoed van de Sámi werd toegevoegd aan de aanvraag. Volgens UNESCO is Laponia een van de best bewaarde nomadische gebieden in Noord-Europa. Tot Laponia behoren de nationale parken Stora Sjöfallet, Muddus, Sarek en Padjelanta, maar ook de natuurreservaten Sjaunja en Stubba. In totaal bestaat Laponia uit 9.400 vierkante kilometer, waarvan 95% beschermd natuurgebied is.
 

Wandelen in de natuur van Laponia
Wandelen in de natuur van Laponia
 

Je bezoek aan Laponia

Je bezoek aan Laponia begin je het beste bij Naturum Laponia in Stora Sjöfallet Nationaal Park. Dit nationale park is de meest toegankelijke van de vier genoemde parken en heeft als enige een weg er naartoe. De andere drie nationale parken hebben geen wegen en kunnen slechts te voet, per vliegtuig / helikopter of per boot bezocht worden. In Porjus, het dorp dat het dichtst bij Stora Sjöfallet ligt, is een klein Laponia bezoekerscentrum. Deze was helaas gesloten toen ik er langs reed dus ik kan niet uit eigen ervaring vertellen of deze de moeite is. Ook in de andere nabijgelegen plaatsen, Gällivare en Jokkmokk, kun je terecht voor meer informatie over Laponia.
 

Sarek Nationaal Park
De toppen van Sarek Nationaal Park
 

Rit naar Laponia

Naturum Laponia is een modern en bijzonder fraai bezoekerscentrum aan de Ritsemvägen, de enige weg die het nationale park doorkruist. Vanaf de doorgaande weg, de E45, is het ongeveer 90 kilometer rijden naar Naturum Laponia. De weg is in relatief slechte staat, er zitten veel kuilen en hobbels in. Alhoewel er staat aangegeven dat je er 90 km/u kan rijden, lukt dit vaak niet omdat je regelmatig moet uitwijken voor gaten. Bovendien moet je bedacht zijn op rendieren die hier zomaar kunnen oversteken of op de weg staan. Je bevindt je namelijk in het leefgebied van de Sámi, het inheemse volk dat in het noorden van Scandinavië woont.
 

mooiste routes in Zweden
De Ritsemvägen bij Stora Sjöfallet
 

Naturum Laponia

Eenmaal bij Naturum Laponia is er een ruime parkeerplaats. Vanaf hier is het nog ongeveer 300 meter lopen tot aan het bezoekerscentrum, prachtig gelegen aan het water en met zicht op de watervallen Stora Sjöfallet, waar het nationale park haar naam van kreeg. In Naturum is een uitgebreide expositie met meer informatie over Laponia, het leefgebied van de Sámi. Ook kun je hier je tocht plannen met behulp van (wandel)kaarten en worden er films getoond. Het café heeft heerlijke wafels en andere lekkernijen. Vanaf Naturum kun je een korte wandeling naar het water maken over een boardwalk. In het bos is ook een korte wandelroute uitgezet, beiden zijn toegankelijk voor minder validen. Voor minder validen zijn er trouwens twee parkeerplaatsen bij Naturum zelf zodat je niet hoeft te lopen als je dat niet kunt.
 
Kinderen kunnen zich vermaken in de speelruimte van Naturum en buiten staan een schommel en een traditionele Sámi hut die je kunt bezoeken.
 

Naturum Laponia
Naturum Laponia
Sami cultuur bij Naturum Laponia
Sami cultuur bij Naturum Laponia
 

De natuur van Laponia in

Wil je zelf de natuur van Laponia in trekken? Maak dan een wandeling in Stora Sjöfallet Nationaal Park of maak een boottocht over het meer, bijvoorbeeld vanuit Saltoluokta. In het artikel over het nationale park dat binnenkort verschijnt, vertel ik je meer over de wandelmogelijkheden. Ook Muddus Nationaal Park heeft diverse wandelpaden, maar het landschap is veel vlakker en minder indrukwekkend. In Padjelanta Nationaal Park kun je de Padjelantaleden lopen. Sarek Nationaal Park is niet bereikbaar over paden en ultiem wild.
 

Sarek National Park
Sarek National Park
 

De Sámi in Laponia

Laponia is het leefgebied van de Sámi en hun rendieren. Het gehucht Ritsem, aan het einde van de weg, is een Sámi gemeenschap, maar dit zie je niet terug in het landschap. Wil je meer leren over de Sámi, dan kan ik je een bezoek aan het Ájtte Museum in Jokkmokk van harte aanraden. In Laponia leiden de Sámi hun rendieren net zoals vroeger weer de bergen in en dus is de kans groot dat je onderweg, op de route er naartoe of tijdens je wandeling, rendieren treft. Zowel in Sarek als in Padjelanta Nationaal Park leven enkele Sámi gemeenschappen.
 

Meer informatie over de Sámi
Meer informatie over de Sámi
 

Op reis naar Zweeds-Lapland

Met een georganiseerde rondreis naar Zweden? Dat is een prima idee! Zo hoef je je geen zorgen te maken over de beschikbaarheid en kun je op je gemak van plek naar plek rijden. Ik kan je de volgende reisorganisaties van harte aanbevelen:
 
Nordic.nl – dé Scandinavië specialist
Voigt Travel
ANWB Reizen
Bekijk hier de rondreis Beleef Zweeds Lapland van Nordic.nl
Bekijk hier de Fly & Drive Reizen naar Lapland van Voigt Travel
 
Liever zelf je rondreis samenstellen? Dat kan natuurlijk ook! Je overtocht boek je snel en eenvoudig bij Stena Line, een aanrader. Tip: boek zo vroeg mogelijk voor het beste tarief! Je overnachtingen boek je het beste via Booking.com – of zoek een vakantiehuis via Interhome! De volgende reisgidsen en wegenkaarten kunnen handig zijn bij het plannen van je reis:
 
Wegenkaart Freytag & Berndt (mijn favoriet, gebruik ik al jaren!)
De groene reisgids van Michelin
Lannoos autoboek Scandinavië
Capitool Reisgids Zweden
 

Met de eigen auto naar Zweden
Mijn favoriete wegenkaart!
 

De mooiste routes in Zweden

Op zoek naar mooie routes, kampeerplekken en andere handige tips? Koop dan het ANWB Camperboek, een prachtig boek van bijna 300 pagina’s. Hier staan maar liefst 16 mooie routes in Zweden in, talloze bezienswaardigheden, tips en een wegenkaart. Ook de moeite waard indien je met de auto gaat! Hij is te bestellen bij de ANWB webshop of Bol.com en ik heb er al heel veel uur in zitten bladeren voor mijn volgende reis!
 


 

Ritsemvägen
Op de Ritsemvägen die ik ontdekte dankzij dit boek!
 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk vond je dit artikel met tips voor je bezoek aan Laponia in Zweden nuttig. Heb je nog vragen en/of toevoegingen? Laat ze dan gerust achter in de comments! Bezoek voor meer Zweden tips ook zeker onze Zweden startpagina met nog meer tips, leuke routes en andere bijzondere plekken in Zweden.
 
In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvangen wij mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *