Langlaufen op de Gnadenalm in Obertauern
Langlaufen voor watjes? Zeker niet! Een maand of twee geleden ben ik begonnen met langlaufen in mijn woonplaats in Zweden en al tijdens de eerste ronde ging ik meermaals onderuit, had ik geen idee hoe de techniek was en kwam ik er bovenal achter dat het een flinke workout is. Langlaufen is een full body workout en een heerlijke manier om je door een winters landschap te verplaatsen.
Tijdens mijn recente wintersportreis naar Obertauern kreeg ik een les langlaufen op de Gnadenalm, een van de grootste nordic ski centra in het Salzburgerland in Oostenrijk. In dit artikel vertel ik je er alles over!
Table of Contents | Inhoudsopgave
Wat is langlaufen precies?
Voor ik je meer ga vertellen over mijn ervaring met langlaufen op de Gnadenalm, vertel ik je eerst iets meer over langlaufen als sport. Allereerst is het volgens wikipedia “een manier van voortbewegen op latten over de sneeuw. Het wordt in de winter als sport beoefend en is ook een Olympische sport. Het is ‘lopen en glijden op latten’ in vlak of glooiend terrein. Behalve twee ski’s, heeft men ook twee stokken nodig.”
Langlaufski’s zijn een stuk smaller en langer dan gewone ski’s. Daarnaast klik je alleen de voorkant van je schoen vast in de binding zodat je als het ware los komt met je hiel tijdens het glijden. Er zijn twee technieken binnen het langlaufen: de klassieke waarbij je door sporen (loipes) glijdt en de skate techniek waarbij je als het waren schaatst buiten de loipe.
Ook een leuke bijkomstigheid: omdat je met langlaufen geen gebruik hoeft te maken van skiliften is het ook nog eens duurzaam en milieuvriendelijk. Bovendien is het een fikse workout, wanneer je klimt moet je soms behoorlijk hard werken. Goed voor de conditie dus!
Langlauf les: is het nodig?
Ik heb inmiddels een aantal keer gelanglaufd bij mij in het dorp, maar ik merk dat ik het een stuk lastiger vind dan ik dacht. Op zich is het vlakke lopen op de ski’s niet zo moeilijk, maar bijvoorbeeld afdalen in een bocht vind ik lastig, ik ben al meermaals uit de bocht gevlogen en gevallen (een zachte landing gelukkig). Daarnaast merk ik dat ik soms nog teveel kracht uit mijn armen haal, dus ik ben blij als we als voorstel krijgen dat we langlaufles kunnen krijgen.
Is het nodig om les te nemen als je wilt langlaufen? Uiteraard niet, maar het heeft voor mij wel veel verduidelijkt hoe je het beste gebruik maakt van je materiaal en hoe ik veilig de heuvels af kom. Daarnaast is langlaufen veel makkelijker wanneer je de juiste techniek beheerst.
Les in langlaufen op de Gnadenalm in Obertauern
Bregje en ik melden ons bij de Sportshop op de Gnadenalm in Obertauern. Hier krijgen we langlaufski’s aangemeten en ontmoeten we gids Kathi. Zij langlauft al jaren en heeft zelfs mee gedaan aan de prestigieuze Vasaloppet in Zweden, een van de grootste langlaufwedstrijden ter wereld. Ze vertelt ons dat ze vroeger ook skiles heeft gegeven, maar dat ze langlaufles geven veel leuker vindt omdat het hier veel op techniek aankomt.
Oefenen zonder stokken
Het eerste half uur oefenen we techniek op de oefenweide. We krijgen uitleg over hoe te bewegen, dat het belangrijk is om altijd je knieën te buigen en hoe je uit het spoor kunt stappen als je teveel vaart maakt. We oefenen de techniek van het glijden eerst een paar keer zonder stokken en dat is wiebelig en lastiger dan je denkt. Ik merk al snel dat rechts mijn dominante been is en dat we, wanneer we oefenen alleen met rechts afzetten en alleen met links afzetten, het voor mij een stuk lastiger is om alles met links te doen. Na een goed half uur oefenen gaan we de loipe op.
Langlaufen op de Gnadenalm
De Gnadenalm heeft drie verschillende loipes, een blauwe die de toepasselijke naam Nordic Dream heeft en 4 kilometer lang is, een rode van 6 km en een zwarte van 8 km. Net als bij het skiën is blauw de eenvoudigste route en dus perfect voor beginners.
In het begin is het even wennen aan de techniek want het is niet alleen voetenwerk, maar ook krijgen we tips hoe we onze stokken zo efficiënt mogelijk kunnen gebruiken. Omringd door bergtoppen van meer dan 2.000 meter hoog glijden we, af en toe met een uitglijder, door het prachtige landschap van de Gnadenalm.
Alhoewel vier kilometer niet heel lang klinkt, merk ik na zo’n driekwart van de route afgelegd te hebben dat ik toch moe begin te worden. Thuis doe ik meestal een traject van drie kilometer, dus het kan wel kloppen omdat ik allereerst een half uur geoefend heb en daarnaast nog een kilometer verder ski.
De track is min of meer vals plat, ongemerkt maak je toch wel wat hoogte. Ook krijgen we bij een afdaling uitleg over hoe veilig af te dalen als het te steil is hoe je kunt stoppen. Steil is een relatief begrip want het komt bij lange na niet in de buurt van het normale skiën, maar het is best lastig om in het spoor te blijven als je een bocht maakt terwijl je naar beneden suist.
Er blijft nog een hoop te leren, maar Kathi vertelt ook dat de techniek vooral aankomt op veel oefenen. Ze adviseert ons om eerst verder te oefenen op techniek en soepeler bewegen en dat het slim is om dan over een tijdje nog eens een les te nemen om onze techniek te verbeteren. Helaas zijn we daarvoor niet lang genoeg in Obertauern, maar het is goed om te weten dat ook in dit geval “oefening baart kunst” van toepassing is.
Wat kun je nog meer doen op de Gnadenalm in Obertauern?
Op de Gnadenalm kun je je zonder problemen een dag vermaken. Behalve dat je er kunt langlaufen, zijn er ook nog verschillende andere activiteiten die je hier kunt doen:
- Maak een winterwandeling, de geprepareerde route is 5 kilometer.
- Ga sneeuwschoewandelen met een gids, eventueel inclusief uitleg over techniek.
- Ga rodelen of sleetje rijden.
- Ook leuk: een tocht per arrenslee door de sneeuw. Hoe winters wil je het hebben?
- Lunchen kun je uitstekend bij het restaurant op de Gnadenalm.
Meer informatie, prijzen en routes vind je op de website van de Gnadenalm.
Je reis naar Obertauern
Er zijn verschillende mogelijkheden om Obertauern te bereiken. De afstand Utrecht – Obertauern is 1.000 kilometer. Houd er rekening mee dat je flink stijgt het laatste deel van de route tot 1.700 meter en dat het handig is om sneeuwkettingen mee te nemen.
Andere opties zijn om naar Salzburg te vliegen met Transavia en dan een transfer per taxi te nemen. Ook kun je met de trein naar Salzburg via NS International. Vanaf Salzburg is het nog ongeveer 1.5 uur per taxi naar Obertauern.
In Obertauern heb ik overnacht in het prachtige Hotel Römerhof, een 4* superior accommodatie, direct aan de skipiste. Ik verbleef er op basis van halfpension en genoot van heerlijke maaltijden en de uitgebreide spa aan het einde van de dag. Bekijk hier de tarieven en beschikbaarheid van Hotel Römerhof.
Conclusie en disclaimer
Hopelijk vond je dit artikel over mijn ervaring met leren langlaufen op de Gnadenalm in Obertauern leuk om te lezen. Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben, laat ze dan gerust achter in de comments. Ik maakte deze reis op uitnodiging van Obertauern. Alle gegeven meningen zijn uiteraard slechts die van mijzelf.
Verder lezen over winter in Oostenrijk? Dan zijn deze artikelen ook interessant voor je:
- Winterwandelen in Oostenrijk: 5 mooie gebieden
- Sneeuwschoenwandelen in het Muhrtal
- Winterpret aan de Achensee in Oostenrijk
- Of bezoek mijn Oostenrijk startpagina met alle Oostenrijk blogs en artikelen
In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via zo’n link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie. Alvast bedankt!