wandelingen in Landmannalaugar op IJsland
ijsland,  we12inspire

Landmannalaugar op IJsland: alles wat je wilt weten!

Landmannalaugar is één van de meest bijzondere plekken die je op IJsland kunt bezoeken. De kenmerkende oranje en bruin gekleurde ryolietbergen in combinatie met gestold lava en snelstromende rivieren zijn een waar paradijs voor zowel de wandelaar als de fotograaf. Daarnaast is Landmannalaugar het startpunt van de beroemde Laugavegur Trail. Ik bezocht dit bijzondere gebied tijdens mijn IJsland reizen drie keer en vertel je in dit artikel alles wat je erover wilt (én moet) weten voordat je er naartoe reist. Veel leesplezier in dit uitgebreide artikel over Landmannalaugar op IJsland.
 

Blahnukur Landmannalaugar
Blahnukur in Landmannalaugar
 

Over Landmannalaugar: ligging en bereikbaarheid

Landmannalaugar ligt in het zuiden van IJsland, op ongeveer 180 kilometer ten oosten van de hoofdstad Reykjavík en in het Fjallabak Natuurreservaat. De IJslanders zelf noemen dit gebied ook wel het binnenland of de hooglanden, ondanks het feit dat het ‘slechts’ op ongeveer 600 meter boven zeeniveau ligt. Landmannalaugar is slechts in de zomermaanden geopend, meestal vanaf eind juni tot begin september. Dit hangt overigens wel een beetje af van het seizoen en de sneeuwval, informeer altijd ter plekke wat de huidige status is. Buiten de zomermaanden is Landmannalaugar niet bereikbaar en heb je er niks te zoeken.
 
Landmannalaugar is relatief lastig bereikbaar. De wegen er naartoe zijn er onverhard, in slechte staat en je moet enkele rivieren doorsteken. Huurauto’s zijn hiervoor doorgaans niet verzekerd dus het meest handige om met de bus vanuit Reykjavík te gaan, meer daarover later in dit artikel. Wil je toch met de eigen auto (nogmaals: geen aanrader) dan leidt F208 je naar Landmannalaugar. De meeste bezoekers die met de auto gaan, kiezen ervoor de auto te parkeren voor de laatste rivierdoorsteek, die meestal niet te doen is met de auto.
 
Meer tips over het huren van een auto op IJsland vind je hier
 
Landmannalaugar ligt op een (relatief) vlak deel tussen de bergen. Achter de camping begint het ‘Laugahraun’, een enorm lavaveld in de meest bijzondere vormen. Hier loopt een wandelpad doorheen dat je uiteindelijk naar de beroemde ryolietbergen leidt.
 

Landmannalaugar Iceland
Landmannalaugar: het uitzicht over het berggebied
 

Met de bus naar Landmannalaugar

De beste manier om naar Landmannalaugar te gaan is per bus. Op dit moment zijn er twee maatschappijen die busvervoer naar en vanuit Landmannalaugar aanbieden: Rejkjavík Excursions en Trex. Het schema wordt elke zomer opnieuw bekend gemaakt, maar meestal is er één vertrek per dag. De meeste bussen naar Landmannalaugar stoppen onderweg ook in andere plekken als Hella. De kosten van een enkele reis zijn ongeveer € 75 per persoon en de rit kost ongeveer 4-5 uur. Ik heb de bus nog nooit van tevoren geboekt, maar informeer altijd ter plekke of dat op jouw gewenste dag noodzakelijk is, mede omdat Landmannalaugar steeds populairder wordt onder reizigers.
 
Ervaringstip: de bus is een 4WD bus maar moet net zoals de auto’s een aantal rivieren door. Daarom is het slim om je bagage waterdicht te verpakken en/of de regenhoes om je bagage te doen. Je zou niet de eerste zijn van wie de bagage nat wordt in het ruim vanwege de hoge rivieren waar de bus doorheen moet.
 

De shop in Landmannalaugar
De shop in Landmannalaugar
 

Wat te doen in Landmannalaugar

Landmannalaugar is een natuurbestemming en behalve een berghut zijn er geen voorzieningen. Sommige seizoenen staat er een oude schoolbus waar je wat eten en warme dranken kunt kopen, maar dit is niet elk jaar het geval. Wil je naar Landmannalaugar, neem dan alles wat je daar nodig denkt te hebben vast mee. Zoals eten, drinken, gastankjes en kampeerspullen.
 
Er zijn in principe drie dingen die je kunt doen in Landmannalaugar:
 
– Wandelen
– Naar de hot springs
– Paardrijden
 
Over wandelen vertel ik verderop in dit artikel meer omdat de opties echt bijna eindeloos zijn. De hot springs zijn gratis toegankelijk en zijn niet veel groter dan een gemiddelde woonkamer. Je kunt er met zo’n 30 mensen tegelijkertijd in en het water is op de meeste plekken heerlijk warm. Er zijn geen voorzieningen, dus ook geen kleedruimtes of iets dergelijks. Ik zorg er meestal voor dat ik mijn zwemkleding al aan trek in mijn tent en daarover doe ik een warme jas en broek aan. Neem ook zeker een handdoek en slippers mee.
 
Paardrijden heb ik in Landmannalaugar zelf nog nooit gedaan, maar ik heb me laten vertellen dat het alleen voor avonturiers is omdat je bijvoorbeeld flink stijgt en daalt en ook rivieren doorsteek. Informeer ter plekke dus naar de mogelijkheden.
 

Paardrijden in Landmannalaugar
De paarden in Landmannalaugar
 

Hiking in Landmannalaugar

Ik noem wandelen in Landmannalaugar bewust hiking want de paden zijn hier niet voor watjes. Je zou niet de eerste zijn die in Landmannalaugar verdwaalt want het landschap is ruig en verlaten. Eenmaal van de camping vandaan, that is. Mijn allereerste tip voor wie gaat wandelen in Landmannalaugar is om een GPS mee te nemen. Toen ik enkele jaren geleden solo ging hiken in Landmannalaugar verdwaalde ik namelijk net een stukje buiten de camping. Daarnaast is het er vaak mistig waardoor je soms de volgende marker in het landschap niet ziet. Een GPS is dus absoluut noodzakelijk omdat het pad (vooral over ijsvelden) lang niet altijd duidelijk is. Ohja, rondom de camping heb je 4G internet, maar daarbuiten valt het bereik al snel weg. Vertrouw dus niet op je mobiele telefoon.
 
Er zijn echt talloze wandelingen in Landmannalaugar, van kort tot lang en meerdaags. De meest populaire wandeling is die naar de top van Brennisteinsalda, de rode berg. Deze is zo’n 7 kilometer lang en je doet er 2-3 uur over, maar waarschijnlijk nog langer omdat het ontzettend fotogeniek is. Een andere mooie wandeling is die naar Blahnukur, de blauwe berg, deze is zwaarder en steiler dan Brennisteinsalda. Een leuke halve dagwandeling brengt je naar Ljótipollur, een kratermeer ten noorden van Landmannalaugar.
 
Daarnaast begint in Landmannalaugar de beroemde Laugavegur of Landmannalaugar Trail. Deze 3 tot 4 daagse wandeltocht naar Thórsmörk en eventueel verder naar Skogar is dé klassieker onder de meerdaagse hikes op IJsland en moet je absoluut een maal in je leven gedaan hebben (ik deed hem twee keer en zou hem met liefde nogmaals doen). Lees hier mijn uitgebreide blog over de Laugavegur Trail.
 
Wil je niet met zware bepakking lopen maar wel even proeven aan de Laugavegur Trail, doe dan een lange dagwandeling naar Hrafntinnusker. Over deze wandeltocht loop je enkele reis zo’n 4 uur dus je kunt op één dag heen en weer, mits je een geoefende wandelaar bent. Je gaat hoogstwaarschijnlijk sneeuwvelden tegenkomen (zelfs in het hart van de zomer) dus neem ook wandelstokken mee die je helpen tegen het uitglijden. Daarnaast zijn er nog dagwandelingen naar onder meer Haalda en Skallí. Een wandelkaart van het gebied koop je bij de FI hut. Meer informatie over de mooiste wandelingen in Landmannalaugar staat hier.
 

Wandelen in Landmannalaugar
Wandelen in Landmannalaugar
Wandelen in Landmannalaugar 2
Wandelen in Landmannalaugar
 

Landmannalaugar camping en berghut

De enige manier om te overnachten in Landmannalaugar is op de camping of in de berghut van FI. Aangezien ik niet zo’n enorme fan ben van hutten, heb ik altijd gekampeerd. De kosten voor de camping zijn ongeveer 15 euro per persoon/nacht en voor de hut 60 euro per persoon/nacht. Indien je kampeert krijg je ook gratis toegang tot het toiletgebouw en de overdekte kookplaats. Een warme douche kost een paar euro. In de hut zijn beperkte voorzieningen: alles wat je nodig hebt neem je zelf mee, alhoewel je er soms eten kunt kopen. Maar aangezien dat erg prijzig is, adviseer ik je gewoon alles mee te nemen.
 

Landmannalaugar camping en hut
Landmannalaugar camping en hut van bovenaf
 

Het weer in Landmannalaugar

En dan ten slotte het weer in Landmannalaugar. Eerlijk is eerlijk, het is er altijd koud. De wind is verschrikkelijk en de kans is groot dat je geen zon ziet. Je bent dus vast voorbereid. Een warme jas, sjaal of buff, handschoenen en een muts zijn dus absoluut onmisbaar. Een t-shirt daarentegen heb je minder aan. Over het algemeen is de temperatuur in Landmannalaugar ongeveer 10 graden. Daarnaast is de wind snoeihard en de regen, zoals je wellicht eerder hebt gehoord over IJsland, vaak horizontaal. Regenkleding is dus ook absoluut noodzakelijk. Check verder hier mijn paklijst voor IJsland én mijn paklijst voor wandelvakanties en stel hier zelf je ideale combinatie mee samen!
 

Het weer in Landmannalaugar
Het waait altijd!
 

En verder …

Neem ook afvalzakken mee aangezien je dit niet kunt achterlaten in Landmannalaugar. Daarnaast is het handig om te weten dat het een bijzonder fraai maar afgelegen gebied is. Er mogen dan elke dag wel toeristen komen, maar zodra de dagjesmensen ‘s avonds weer vertrokken zijn, is het er heerlijk stil.
 

Brennisteindsalda Landmannalaugar
Brennisteindsalda
 

Boek je reis naar IJsland hier of regel het zelf

Zelf boeken of via een organisatie? Dat laat ik volledig aan jou over. Meestal boek ik zelf alles los aangezien dat vaak goedkoper is. Kost dit je teveel tijd en geef je het boeken van je reis liever uit handen? Kijk dan eens op de website van SNP Natuurreizen of TUI voor volledige pakketreizen.
 
Wil je het zelf helemaal boeken? Dan raad ik je in ieder geval aan om alles (ruim) van tevoren vast te leggen aangezien zoals gezegd veel accommodaties al tijdig volgeboekt zijn. In dit artikel lees je mijn overnachtingstips voor Reykjavík. De reserveringen maak ik altijd bij Booking.com – zij hebben meestal de voordeligste tarieven en een ruim aanbod. Tip: kies voor de optie waarbij je tot kort voor vertrek gratis kunt annuleren. Een huurauto regel je bij Sunny Cars en je ticket boek je het voordeligst bij Skyscanner.
 
Wil je een dagexcursie maken naar Landmannalaugar, dan vind je de beste opties hieronder:
 

 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk vond je dit artikel nuttig en heeft het al je vragen beantwoord. Mochten er nog onduidelijkheden zijn, neem dan gerust even contact met me op of laat hieronder een comment achter. In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvangen wij mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie. Meer lezen over IJsland? Dat kan op de IJsland startpagina!
 

One Comment

  • Peter Geene

    Hallo Antonette, je raad af om met de auto te komen naar LMLaugar maar dat deden wij met veel plezier toch wel : komend vanuit noord over de (verharde) weg nr 32, dan de onverharde zuidwaarts via LML terug naar de ring nr1. Heerlijke tocht en in Juni makkelijk over de ong. 20 rivieren heen. De 1e rivier in LML was ook makkelijk over te steken. heerlijk gewandeld, mooie Orchideetjes (4 soorten!) en wat vogels. en ja, als je de luichtvervuiling meerekent, dan liever helemaal alleen lopend, maar wij kozen met z’n 4en voor de huurauto: met genoegen en tevredenheid. Wou ik toch ff melden.

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *