Lake Daniell Lewis Pass
nieuw-zeeland,  we12hike

Lake Daniell in Nieuw-Zeeland: een toffe overnight hike bij Lewis Pass

Eén van de leukste wandelingen in Nieuw-Zeeland die voor iedereen goed te doen is, is de Lake Daniell hike. Hier kun je op eenvoudige wijze zonder al teveel gedoe kennis maken met het hiken in Nieuw-Zeeland en slapen in een backcountry hut. Ik maakte deze wandeling in 2011 voor het eerst en keerde in 2023 terug. En wat schetste mijn verbazing? Een gloednieuwe hut maar een nog evenzo mooi landschap. Samen met fellow Dutchie Mariëlle ging ik op pad en hadden we een heerlijke outdoor girl’s night out, in een van de nieuwste backcountry huts van Nieuw-Zeeland.

Lake Daniell hike
De trollenbrug halverwege de hike

De rit naar Lewis Pass

Mariëlle en ik kennen elkaar via Instagram en hebben elkaar eerder ontmoet op het Noordereiland tijdens mijn verblijf in Te Kuiti, nadat ik had besloten om te stoppen met Te Araroa. Een dikke maand later waren we allebei tegelijkertijd op het Zuidereiland en besloten we ergens waar onze wegen elkaar kruisten een hike te doen: die naar Lake Daniell. Ik rijd vanaf de westkust, waar ik net de Paparoa Track heb afgerond, naar Lewis Pass. Eenmaal voorbij Reefton wordt het landschap eenzamer en net na Springs Junction valt het mobiele bereik weg. Van de drie bergpassen die je de Southern Alps over kunt rijden, is die over Lewis Pass de laagste, maar daarom zeker niet minder mooi dan de andere routes. Ondanks dat het alweer 12 jaar geleden was dat ik hier eerder reed, ben ik opnieuw enorm onder de indruk.

Uitzicht over de bergen bij Lewis Pass
Uitzicht over de bergen bij Lewis Pass

Aankomst bij de Lake Daniell carpark

De parkeerplaats bij Lake Daniell staat vol. Het verbaast me niks, want de hut is volgeboekt voor vanavond. Ik zie tot mijn opluchting dat Mariëlle ook gearriveerd is. Aangezien er geen mobiel bereik is, was het maar gokken dat we het allebei tijdig zouden redden. We parkeren de auto’s en binden de backpacks op. We hebben voedsel voor een avond en een ontbijt, onze slaapzakken en een waterfilter meegenomen. Ohja en een blik(je) wijn voor bij het avondeten.

De Lake Daniell track

Zoals ik me herinner is de Lake Daniell Track een vrij eenvoudige hike. Het pad is breed en nergens echt steil. Soms moeten we wat modder oversteken maar ach dat mag de pret niet drukken. Onderweg hebben we af en toe een doorkijkje op de Southern Alps en de hoge bergen die Lewis Pass omringen. We zien robins en genieten van de eenvoud van het wandelpad. De “Sluice Box” aan het begin van de wandeling is mooi om te zien, hier wringt het felblauwe water zich door een krappe canyon.

De Sluice Box op weg naar Lake Daniell
De Sluice Box

Aankomst bij Lake Daniell

Het bos waar we doorheen lopen is dichtbegroeid. Er is nauwelijks direct daglicht maar na ongeveer 2.5u lopen komt er ineens weer lucht in zicht: we komen nu vast bij Lake Daniell aan. Aangezien we pas na het middaguur vertrokken zijn, verwacht ik dat we de laatsten zijn bij de hut en dit blijkt inderdaad het geval. Voor we een slaapplekje zoeken, nemen we eerst een frisse duik in Lake Daniell. Door de droogte staat het water laag en moeten we een flink stuk waden voor we daadwerkelijk kunnen zwemmen.

Lake Daniell
Lake Daniell

Kōhanga Atawhai Nelson Nicholls Hut

De oorspronkelijke hut op deze plek, de Manson-Nicholls Memorial Hut, werd in 1976 gebouwd door leden van de Christchurch Tramping Club en The Lake Daniell’s Fishing Club ter nagedachtenis aan drie jonge trampers die in 1974 in aan de overkant van het meer om het leven kwamen tijdens een aardverschuiving, veroorzaakt door slecht weer. De huidige hut, de Kōhanga Atawhai Nelson Nicholls Hut, werd gebouwd in 2020. Ik was me er niet bewust van dat er een volledige nieuwe hut zou staan na mijn laatste bezoek en ben aangenaam verrast door het comfort ervan: een prachtige open ruimte, veel plek om te koken en moderne composttoiletten.
 
Meer informatie over de hut staat hier.

Nelson Nicholls Hut Lake Daniell
Kōhanga Atawhai Nelson Nicholls Hut

Een vuurtje maken en marshmallows eten

Al snel nadat we zijn aangekomen gaat de zon langzaam maar zeker onder. We maken ons eten en voegen ons dan bij een aantal andere wandelaars bij het kampvuur. Omdat het zomervakantie is, zijn het vooral gezinnen met jonge kinderen die hier verblijven, maar er zijn ook een aantal reizigers uit Zwitserland en een paar vissers. Rondom het kampvuur ontstaan mooie gesprekken over het leven en eten we marshmallows, die een van de vrouwen uit Christchurch heeft meegenomen. De sandflies zijn ook volop aanwezig en we moeten ze nonstop van ons afslaan. Maar let’s be fair … dit hoort erbij wanneer je in de Nieuw-Zeelandse backcountry bent!
 

Lake Daniell
Marshmellows en vermoeide koppies na een onrustige nacht

Een onrustige nacht

Omdat ik geen zin heb om tussen een grote familie in de bunkroom te gaan slapen, leg ik mijn matras in het leefgedeelte neer. Nadat de laatste trampers zo rond elven naar bed zijn gegaan, is het muisstil in de hut. Af en toe hoor ik iemand snurken of wandelt er iemand langs me om in het pikkedonker naar het toilet te gaan. Maar bovenal is het stil. Na een onrustige nacht en een simpel DIY ontbijt (havermout met water en appel) pakken Mariëlle en ik de rugzakken opnieuw in en lopen we in een goede 2.5u terug naar onze auto’s. We geven elkaar een knuffel en nemen afscheid. Zien we elkaar nog eens? Geen idee, maar we hebben het heerlijk gehad!

Praktische informatie

De wandeling naar Lake Daniell begint bij de Marble Hill Campsite net buiten Springs Junction op de weg over Lewis Pass. Er is geen mobiel bereik na Springs Junction. De wandeling is 8,4 kilometer enkele reis en kan dus ook prima als een daghike gemaakt worden. Wil je overnachten in de hut, dan dien je dit van tevoren te boeken op de website van Department of Conservation. Wil je kamperen bij de hut, dan is dit ook mogelijk. Tarieven en beschikbaarheid voor de hut vind je op de website.
 
Deze eenvoudige wandeling in Nieuw-Zeeland wordt ook veel door families gemaakt. Houd er dus rekening mee dat je in de zomervakantie en de weekenden niet de enige bent in de hut.

Lake Daniell Lewis Pass
Ochtenduitzicht over Lake Daniell

Paklijst Lake Daniell wandeling

Voor het verblijf in deze hut heb je niet veel nodig. Er zijn eenvoudige toiletten en matrassen in de twee bunkrooms. Ik heb zelf het volgende in mijn rugzak (de Aura AG 50 van Osprey) meegenomen:
 
– Mijn RAB slaapzak
Een opblaasbaar kussen
– Een microvezel handdoek van Decathlon
– Om te koken: een brander, een pan, gastankje en RVS spork
– Een drinkbeker
– Een eenvoudige EHBO set
Een hoofdlampje
Een zakmes
– Een waterfilter, ik had de Sawyer Squeeze bij me
 
Verder natuurlijk je (slaap)kleding, een paar schoenen voor in de hut (ik draag Crocs), een leesboek of e-reader, oordopjes en een BiteAway. Deze laatste is absoluut onmisbaar tijdens je Nieuw-Zeeland reis om de jeuk van de sandfly bites enigszins te verzachten. Want bijten gaan ze sowieso!

Nieuw-Zeeland voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Nieuw-Zeeland op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.

In mijn e-book Nieuw-Zeeland voor beginners vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Nieuw-Zeeland. Ooit was ik zelf een beginner. In 2002 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik nog vier keer naar Nieuw-Zeeland en bracht ik er meer dan een jaar door.

Tussen 2001 en 2017 werkte ik bij verschillende reisorganisaties. Het voorzien van concrete, praktische tips is dus mijn vak en is gebaseerd op jarenlange ervaring.

Bekijk en bestel het e-book hier

Regel je Nieuw-Zeeland reis

Ben je enthousiast geworden naar aanleiding van dit artikel? Dan kun je meteen door naar het regelen van je Nieuw-Zeeland reis:

Conclusie en disclaimer

De Lake Daniell hike is een eenvoudige wandeling op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland die iedereen met een redelijke conditie zonder problemen kan maken. Het is absoluut een van mijn favoriete eenvoudige hikes naar een backcountry hut waar je weinig toeristen maar vooral veel locals treft.
 
Hopelijk vond je dit artikel over Lake Daniell in Nieuw-Zeeland nuttig. Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben, laat dan gerust een comment achter of stuur me een berichtje. Wil je verder lezen, dan vind je de volgende blogs ook vast leuk:

Vergeet ook zeker niet om mijn startpagina over Nieuw-Zeeland te bezoeken, met meer dan 50 blogs over mijn avonturen in Nieuw-Zeeland.

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via zo’n link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie. Alvast bedankt!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *