lage wandelschoenen voor dames
we12test

Lage wandelschoenen voor dames: mijn tips en favoriete merken

Welkom in dit uitgebreide artikel over de beste lage wandelschoenen voor dames. Daar waar mijn allereerste paar wandelschoenen een hoog model was, ben ik tegenwoordig meer van de lage wandelschoenenen. Vroeger had ik allerlei vooroordelen tegen lage wandelschoenen, maar nu ik inmiddels weet hoe veel fijner ze zijn voor het dagelijks gebruik, kan ik niet meer zonder. Sterker nog, ik loop vrijwel alleen nog maar op lage wandelschoenen, tenzij ik met een backpack de bergen in ga of hier in Zweden de moerassen door moet steken.
 
Dit artikel verscheen voor het eerst in 2020 en werd in 2023 herschreven en geupdate
 
Tip: ga voor een goed advies naar Bever. Ik ben zelf diverse keren uitstekend door hen geholpen bij de aankoop van mijn wandelschoenen en kon toen ik een halve maat te klein gekocht bleek te hebben deze zonder problemen omruilen. Schoenen koop je natuurlijk het beste ‘live’ in plaats van online zodat je meteen weet of de schoen jou goed past of niet. Ik wens je veel leesplezier met dit artikel over lage wandelschoenen voor dames.

hoge of lage wandelschoenen voor dames
Met mijn HOKA ONE ONE Challengers in Zweden

Lage wandelschoenen of hoge wandelschoenen

Ik ga geen compleet technisch verhaal ophangen over lage wandelschoenen en waarom je die zou moeten kopen want dat is namelijk al heel vaak verteld en kun je op internet overal vinden. Ik schreef er zelf ook een kort artikel over, lees hier mijn keuze voor hoge wandelschoenen of lage wandelschoenen voor dames. Echter ga ik je wél mijn beweegredenen geven om over te stappen van hoge op lage wandelschoenen voor het grootste deel van mijn wandeltochten.
 
Zoals gezegd was mijn allereerste paar wandelschoenen een hoge B/C schoen, die ik kocht omdat ik de Inca Trail in Peru ging lopen. Deze schoenen zijn prima geschikt voor dergelijke tochten maar zeg nu zelf, die loop je meestal maar 1 x per jaar, of zelfs misschien maar 1 x in je leven! Ik vond die hoge wandelschoenen destijds (lees: 15 jaar geleden) een beste aankoop voor iets wat ik maar weinig zou gaan gebruiken. Maar … wandelen /hiken bleek mijn nieuwe hobby. Ik trainde me suf voor de Inca Trail (lees hier mijn tips voor trainen voor meerdaagse tochten) op mijn hoge wandelschoenen op de Veluwe waar ik destijds woonde, die natuurlijk veel te zwaar en comfortabel zijn voor ‘Nederlands’ terrein.
 
Uiteindelijk kocht ik enkele jaren geleden mijn eerste paar lage wandelschoenen, voor ‘erbij’. Er ging een wereld voor me open wat comfort betreft. Geen zware en stugge klossen mee aan mijn voeten, maar lichte sneaker-like schoenen die er vaak ook nog eens leuker uit zien dan zware bergschoenen.
 
Ik leerde mezelf ook lange afstanden lopen op lage schoenen en merkte hierdoor vooral dat mijn voeten aan het einde van de dag minder moe waren. Gewoon omdat ze minder gewicht mee moesten dragen. Langzaam maar zeker verruilde ik mijn hoge wandelschoenen steeds vaker voor lage wandelschoenen en inmiddels staan mijn hoge boots in de garage en gebruik ik die echt alleen voor het zwaardere tochtenwerk of wanneer ik de Zweedse fjälls in trek (ik woon inmiddels in Zweden).
 
Tegenwoordig moet ik er niet meer aan denken om op de vlakke trails in Nederland hoge wandelschoenen te dragen en neem ik naar het buitenland ook steevast mijn lage wandelschoenen mee. De hoge komen alleen nog uit de kast voor meerdaagse trektochten door alpien terrein of wanneer ik met een zware rugzak loop. De rest doe ik op mijn lage wandelschoenen en ik zou echt niet meer anders willen.

lage wandelschoenen voor dames
Bij Mount Cook in Nieuw-Zeeland

Welke lage wandelschoenen voor dames moet je kiezen?

Dat is lastig want zoveel mensen, zoveel wensen. Wellicht dat je jezelf het volgende kunt afvragen:
 
– Moeten ze waterdicht zijn (= zwaarder)
– Welke trails wil ik ermee lopen?
– Wil ik een mooi kleurtje of liever een klassieke variant?
– Moeten ze ook mee kunnen naar de bergen en/of wanneer je een zware backpack draagt?
 
De afgelopen jaren sleet ik heel wat lage wandelschoenen af. Vanwege het intensieve gebruik (ik wandel nagenoeg elke dag) gaan ze vaak niet langer dan twee jaar mee voordat ze ‘op’ zijn en dus had ik de kans om, mede ook via sponsoring diverse modellen en merken uit te proberen. Omdat elk merk weer talloze types heeft, noem ik alleen mijn ervaringen met het merk en ga ik niet uitgebreid op de types in omdat daar ook weer heel veel gradaties in zitten. Hopelijk heb je er toch wat aan!

Bergwandelen in Nieuw-Zeeland met lage wandelschoenen voor dames
Bergwandelen in Nieuw-Zeeland met lage wandelschoenen

Lage wandelschoenen van The North Face

Heel veel plezier plezier heb ik beleefd op de lage wandelschoenen van The North Face. Ik heb twee paar versleten, beiden in de Fastpack series. Allebei waren voorzien van Goretex waardoor ik ze zonder problemen mee kon nemen op regenachtige dagen. Daarnaast zijn ze er in talloze kleuren, wat voor mij persoonlijke een welkome afwisseling is op de standaard bruin- en groentinten van wandelschoenen voor dames.
 
Bekijk hier de verschillende opties voor The North Face lage wandelschoenen voor dames.
 

The North Face Fastpack series
The North Face Fastpack series

Lage wandelschoenen van LOWA

De meeste van mijn hoge bergwandelschoenen waren van LOWA en Hanwag. Een van mijn meest gebruikte schoenen was de Lowa Lady Light, die ik met heel veel plezier heb gedragen en vorig jaar in Nepal heb achtergelaten voor de dochter van mijn sherpa. Ik kocht een paar paar jaar geleden lage wandelschoenen van Lowa en deze deden mij meteen denken aan de hoge wandelschoenen die ik had: degelijk en comfortabel in gebruik. Inmiddels heeft LOWA vernieuwd en mocht ik een sneakerstyle schoen van ze testen, de LOWA AXOS GTX LO Ws. Mijn uitgebreide review lees je hier.
 
Bekijk hier de verschillende opties voor LOWA lage wandelschoenen voor dames.
 

Lowa Axos GTX LO Ws review
Uitermate geschikt om mee door de bosjes te struinen tijdens het bessen plukken

Lage wandelschoenen van Meindl

Ik was in beginsel heel blij met mijn lage wandelschoenen van Meindl, tot er na een jaar een scheur in kwam en ik op talloze manieren heb geprobeerd deze gerepareerd of vergoed te krijgen. Ik vind namelijk niet dat een wandelschoen binnen een jaar kapot mag gaan, ook niet bij intensief gebruik. Ik kreeg steeds nul op request en daar ben ik een beetje op afgeknapt.
 
Onlangs deed ik mee aan de de Bever Dutch Mountain Trail en toen mocht ik opnieuw lage wandelschoenen van Meindl testen, de Power Walker 2.0 Lady Comfort Fit GTX. Dit is een sportieve waterdichte wandelschoen die comfortabel zit en een brede pasvorm heeft aan de voorkant, heel fijn aangezien ik brede voeten heb en ik soms ‘ruimte’ te kort kom voorin.
 
Bekijk hier de verschillende opties voor Meindl lage wandelschoenen voor dames

Wandelen in de Oude IJsselstreek
Wandelen in Idinkbos

Lage wandelschoenen met stevig profiel van Salewa

Een relatief onbekend merk voor lage wandelschoenen is Salewa. Ik probeerde hun Mountain Trainer uit, een comfortabele suede wandelschoen die een zwaarder profiel heeft dan een doorsnee lage wandelschoen waardoor je deze prima kunt gebruiken in de bergen voor hevig terrein. Ik heb al veel plezier gehad van deze wandelschoenen!
 
Bekijk hier de verschillende opties voor Salewa lage wandelschoenen voor dames.

De HOKA ONE ONE Challenger wandelschoen

De schoenen waar ik veel op gelopen heb, zijn de HOKA ONE ONE Challengers. Deze kreeg ik aangeboden in ruil voor een review en ik was er heel benieuwd naar. Ik vind het design van deze schoen wat minder qua uiterlijk, maar qua comfort vind ik ze hemels. Mijn uitgebreide review lees je hier.
 
Bekijk hier de verschillende opties voor HOKA ONE ONE lage wandelschoenen voor dames

Hoka One One Challenger
De HOKA ONE ONE Challengers

De HOKA ONE ONE Challenger trailrunschoen

Inmiddels draag ik een groot deels van mijn tijd trailrunschoenen om te wandelen. Deze zijn extreem licht en zoveel meer comfortabeler dan goretex schoenen. Het nadeel van trailrunschoenen is natuurlijk dat ze niet waterdicht zijn en dat je grote kans hebt op natte voeten. In Nieuw-Zeeland heb ik de afgelopen winter vijf maanden onafgebroken op de HOKA ONE ONE Challenger gelopen en dan in de wijde variant. Hemels!
 
Bekijk hier de verschillende opties voor HOKA ONE ONE challenger lage wandelschoenen voor dames
 

lage wandelschoenen voor dames
Op de Paparoa Track in Nieuw-Zeeland met mijn trailrunners

Adidas Terrex wandelschoenen voor dames

Een heel fijn merk voor lage wandelschoenen voor dames is Adidas. Je zou het wellicht niet verwachten, maar hun Terrex lijn biedt een heleboel waterdichte wandelschoenen en ze zitten nog lekker ook. Ze zijn bovendien voorzien van een zeer stevig profiel waardoor je er zonder problemen de bergen mee in kunt. Ik heb anderhalf jaar lang met veel plezier op mijn Adidas Terrex schoenen gelopen.
 
Bekijk hier de verschillende opties voor Adidas lage wandelschoenen voor dames.
 

hoge of lage wandelschoenen voor dames
Met de Adidas Terrex schoenen

Het is een mindset

Ik hoor vaak van vrouwen ‘ja maar ik heb stevigheid om mijn enkels nodig’ en dat snap ik, maar als je ze in Nederland dat al biedt, kan je enkel nooit wennen aan oneffen paden en blijft ie zwak. Dus tenzij je een medische noodzaak hebt om hoge schoenen te dragen, zou ik echt eens overwegen een lage wandelschoen uit te proberen, mocht je die nog niet dragen.
 
Bovendien garandeert een hoge wandelschoen niet dat je geen enkelblessures krijgt. Sterker nog, ik deed onlangs de Padjelantaleden in Zweden op mijn hoge wandelschoenen en ging op de eerste dag door mijn enkel waardoor ik hem blesseerde. Op de laatste dag ging ik opnieuw door diezelfde enkel en kneusde ik hem zelfs. Een hoge wandelschoen voorkomt dus geen blessures. Achteraf gezien had ik deze trail dan ook prima op mijn lage wandelschoenen kunnen doen.

Conclusie en disclaimer

Hopelijk heb ik je met dit artikel wat tips gegeven en bovenal mijn visie op het dragen van lage wandelschoenen. Het is dan ook slechts mijn mening en ik ben me ervan bewust dat niet iedereen er op deze manier over denkt. Dit artikel werd geschreven in samenwerking met een externe partner. Alle gegeven meningen zijn slechts die van mijzelf.

Wil je verder lezen, dan zijn de volgende artikelen ook leuk voor je:

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via zo’n link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie. Alvast bedankt!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *