Laan in Harskamp op het Veluwe Zwerfpad
we12test

Lage wandelschoenen voor dames: mijn tips en favoriete merken

Welkom in dit uitgebreide artikel over lage wandelschoenen voor dames. Daar waar mijn allereerste paar wandelschoenen een hoog model was, ben ik tegenwoordig meer van de lage wandelschoenenen. Vroeger had ik allerlei vooroordelen tegen lage wandelschoenen, maar nu ik inmiddels weet hoe veel fijner ze zijn voor het dagelijks gebruik, kan ik niet meer zonder.
 
Tip: ga voor een goed advies naar Bever. Ik ben zelf diverse keren uitstekend door hen geholpen bij de aankoop van mijn wandelschoenen en kon toen ik een halve maat te klein gekocht bleek te hebben deze zonder problemen omruilen. Schoenen koop je natuurlijk het beste ‘live’ in plaats van online zodat je meteen weet of de schoen jou goed past of niet. Ik wens je veel leesplezier met dit artikel over lage wandelschoenen voor dames.
 

Lage wandelschoenen vs. hoge wandelschoenen

Ik ga geen compleet technisch verhaal ophangen over lage wandelschoenen en waarom je die zou moeten kopen want dat is namelijk al heel vaak verteld en kun je op internet overal vinden. Echter ga ik je wél mijn beweegredenen geven om over te stappen van hoge op lage wandelschoenen voor het gros van mijn wandeltochten.
 
Zoals gezegd was mijn allereerste paar wandelschoenen een hoge B/C schoen, die ik kocht omdat ik de Inca Trail in Peru ging lopen. Deze schoenen zijn prima geschikt voor dergelijke tochten maar zeg nu zelf, die loop je meestal maar 1 x per jaar, of zelfs misschien maar 1 x in je leven! Ik vond die hoge wandelschoenen destijds (lees: 15 jaar geleden) een beste aankoop voor iets wat ik maar weinig zou gaan gebruiken. Maar … wandelen /hiken bleek mijn nieuwe hobby. Ik trainde me suf voor de Inca Trail (lees hier mijn tips voor trainen voor meerdaagse tochten) op mijn hoge wandelschoenen hier op de Veluwe, die natuurlijk veel te zwaar en comfortabel zijn voor ‘Nederlands’ terrein.
 
Uiteindelijk kocht ik enkele jaren geleden mijn eerste paar lage wandelschoenen, voor ‘erbij’. Er ging een wereld voor me open wat comfort betreft. Geen zware en stugge klossen mee aan mijn voeten, maar lichte sneaker-like schoenen die er vaak ook nog eens leuker uit zien dan zware bergschoenen.
 
Ik leerde mezelf ook lange afstanden lopen op lage schoenen en merkte hierdoor vooral dat mijn voeten aan het einde van de dag minder moe waren. Gewoon omdat ze minder gewicht mee moesten dragen. Langzaam maar zeker verruilde ik mijn hoge wandelschoenen steeds vaker voor lage wandelschoenen en inmiddels staan mijn hoge boots in de garage en gebruik ik die echt alleen voor het zwaardere tochtenwerk.
 
Tegenwoordig moet ik er niet meer aan denken om op de vlakke trails in Nederland hoge wandelschoenen te dragen en neem ik naar het buitenland ook steevast mijn lage wandelschoenen mee. De hoge komen alleen nog uit de kast voor meerdaagse trektochten door alpien terrein of wanneer ik met een zware rugzak loop. De rest doe ik op mijn lage wandelschoenen en ik zou echt niet meer anders willen.
 

lage wandelschoenen voor dames
Bij Mount Cook in Nieuw-Zeeland
 

Welke lage wandelschoenen voor dames moet je kiezen?

Dat is lastig want zoveel mensen, zoveel wensen. Wellicht dat je jezelf het volgende kunt afvragen:
 
– Moeten ze waterdicht zijn?
– Welke trails wil ik ermee lopen?
– Wil ik een mooi kleurtje of liever een klassieke variant?
– Moeten ze ook mee kunnen naar de bergen?
 
De afgelopen jaren sleet ik heel wat lage wandelschoenen af. Vanwege het intensieve gebruik (ik wandel nagenoeg elke dag) gaan ze vaak niet langer dan twee jaar mee voordat ze ‘op’ zijn en dus had ik de kans om, mede ook via sponsoring diverse modellen en merken uit te proberen. Omdat elk merk weer talloze types heeft, noem ik alleen mijn ervaringen met het merk en ga ik niet uitgebreid op de types in omdat daar ook weer heel veel gradaties in zitten. Hopelijk heb je er toch wat aan!
 

Lage wandelschoenen van The North Face

Het meeste plezier heb ik beleefd op de lage wandelschoenen van The North Face. Ik heb twee paar versleten, beiden in de Fastpack series. Beiden waren voorzien van Goretex waardoor ik ze zonder problemen mee kon nemen op regenachtige dagen. Daarnaast zijn ze er in talloze kleuren, wat voor mij persoonlijke een welkome afwisseling is op de standaard bruin- en groentinten van wandelschoenen.
 

The North Face Fastpack series
The North Face Fastpack series
 

Lage wandelschoenen van Lowa

De meeste van mijn hoge bergwandelschoenen waren (tot nu toe) van Lowa. Mijn laatste paar was de Lowa Lady Light, die ik met heel veel plezier heb gedragen en vorig jaar in Nepal heb achtergelaten voor de dochter van mijn sherpa. Ik kocht een paar lage wandelschoenen van Lowa en deze deden mij meteen denken aan de hoge wandelschoenen die ik had: degelijk en comfortabel in gebruik, maar weinig vernieuwend en zelfs wat zwaar aan de voeten. Niet mijn favoriete lage wandelschoen dus.
 

wandelen op de saar hunsrück steig
Met de Lowa lage wandelschoenen op pad
 

Lage wandelschoenen van Meindl

Ik was in beginsel heel blij met mijn lage wandelschoenen van Meindl, tot er na een jaar een scheur in kwam en ik op talloze manieren heb geprobeerd deze gerepareerd of vergoed te krijgen. Ik vind namelijk niet dat een wandelschoen binnen een jaar kapot mag gaan, ook niet bij intensief gebruik. Ik kreeg steeds nul op request en daar ben ik behoorlijk op afgeknapt. Geen Meindl dus meer voor mij (ik had ze via Meindl rechtstreeks besteld dus kon geen aanspraak maken op garantie via de winkel helaas).
 

Lage wandelschoenen met stevig profiel van Salewa

Een relatief onbekend merk is Salewa. Ik probeerde hun Mountain Trainer uit, een comfortabele suede wandelschoen die een zwaarder profiel heeft dan een doorsnee lage wandelschoen waardoor je deze prima kunt gebruiken in de bergen voor hevig terrein. Ik heb al veel plezier gehad van deze wandelschoenen!
 

De HOKA ONE ONE Challenger

De schoenen waar ik momenteel op loop zijn de HOKA ONE ONE Challengers. Deze kreeg ik aangeboden in ruil voor een review en omdat ik al jaren trailrunners van hetzelfde merk heb voor het hardlopen, was ik er heel benieuwd naar. Ik vind het design van deze schoen wat minder qua uiterlijk, maar qua comfort vind ik ze hemels. Mijn uitgebreide review lees je hier.
 

Hoka One One Challenger
De HOKA ONE ONE Challengers
 

Het is een mindset

Ik hoor vaak van vrouwen ‘ja maar ik heb stevigheid om mijn enkels nodig’ en dat snap ik, maar als je ze in Nederland dat al biedt, kan je enkel nooit wennen aan oneffen paden en blijft ie zwak. Dus tenzij je een medische noodzaak hebt om hoge schoenen te dragen, zou ik echt eens overwegen een lage wandelschoen uit te proberen, mocht je die nog niet dragen. Ter indicatie: ik liep zelfs de Harding Icefield Trail in Alaska op mijn lage wandelschoenen (die van Meindl om precies te zijn) en dat ging prima. Je kunt dus veel meer dan je denkt met die schoenen en nogmaals, ze zijn talloze malen comfortabeler dan hoge (en met name zware) wandelschoenen.
 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk heb ik je met dit artikel wat tips gegeven en bovenal mijn visie op het dragen van lage wandelschoenen. Het is dan ook slechts mijn mening en ik ben me ervan bewust dat niet iedereen er op deze manier over denkt. Dit artikel werd geschreven in samenwerking met een externe partner. Alle gegeven meningen zijn slechts die van mijzelf.
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *