Kungsleden trektocht: van Kvikkjokk naar Saltoluokta
In de zomer van 2018 liep ik twee secties van de Kungsleden trektocht: van Ammarnäs naar Hemavan en van Kvikkjokk naar Saltoluokta. Deze laatste is één van de minst belopen secties, maar zeker niet een van de minst mooie. Vanwege de diverse meren die je per boot oversteekt is een en ander iets gecompliceerder dan de andere secties. Daarom vertel ik je er in dit artikel alles over zodat je goed voorbereid op reis gaat. Veel leesplezier!
Zweden voor beginners
Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.
Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweden. In het e-book Zweden voor beginners vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).
Ook deel ik veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden.
Bekijk het e-book hier
Table of Contents | Inhoudsopgave
Over de Kungsleden trektocht
De Kungsleden Trail (het ‘Koningspad’) is de populairste meerdaagse hike van Zweden. De ruim 400 kilometer tellende trek begint in Abisko boven de Poolcirkel en loopt zuidwaarts naar het bergdorp Hemavan. Je kunt hem grofweg in vijf secties opdelen:
1. Abisko – Nikkaluokta
2. Nikkaluokta – Vakkotavare
3. Saltoluokta – Kvikjokk
4. Kvikkjokk – Ammarnäs
5. Ammarnäs – Hemavan
Er zijn mensen die de trail in één keer doen, maar je kunt hem ook prima in aparte secties lopen. Tijdens onze road- en hikingtrip in Scandinavië liepen wij twee delen van de Kungsleden. Komende zomer ga ik nog een sectie lopen. Dit artikel gaat over de sectie van Kvikkjokk naar Saltoluokta, wij liepen hem namelijk andersom. Mocht je deze sectie willen gaan doen, dan kan ik je deze volgorde ook van harte aanbevelen. Het eerste deel van de hike bij Kvikkjokk is namelijk landschappelijk gezien het minst interessant. Oftewel je bewaart het mooiste tot het laatst!
De Kungsleden trektocht is geen ultiem zware trail, maar je bent wel sterk afhankelijk van de plaatselijke omstandigheden en het weer. Wij liepen beide secties in een van de warmste zomers die Zweden ooit gekend heeft waardoor er op de volledige trail een verbod voor vuur en (gas)branders gold. Er zijn echter ook verhalen van hikers die in de zomer in een sneeuwstorm terecht komen. Wees dus voorbereid op alle soorten weersomstandigheden!
Aan het einde van het artikel geef ik je nog uitgebreide tips over het vervoer, de berghutten die je onderweg vindt, de boottochten en meer.
Aankomst in Kvikkjokk en hike naar Pårte
Het is wederom een warme dag als we op de bus van Jokkmokk naar Kvikjokk stappen. We hebben overnachten in Hotel Jokkmokk en doen ons tegoed aan een uitgebreid ontbijt. Na het ontbijt lopen we in ongeveer een kwartiertje naar het busstation voor de rit naar Kvikkjokk, die een uurtje duurt. Het eerste deel van de route is vlak, maar niet veel later wordt het landschap heuvelachtiger.
Kvikkjokk is een van de oudste nederzettingen in Zweeds-Lapland en wordt omgeven door een rijke fauna, Sámi cultuur en oude overblijfselen van de Vikingen. Helaas hebben we weinig tijd om hier lang rond te kijken, want er staat nog een flinke wandeltocht op het programma voor vandaag.
Na een korte stop bij het Fjällstation waar we tevens wat laatste inkopen doen en een wandelkaart kopen, beginnen we aan onze tweede hike over de Kungsleden. Het eerste deel van de wandeltocht voert door een eeuwenoud bos en de muggen zijn werkelijk overal. We houden het tempo er flink in om de muggen maar zo veel mogelijk achter ons te laten.
Ongeveer twee uur na ons vertrek uit Kvikkjokk komen we aan bij de eerste meertjes. Inmiddels heeft een broeierige lucht zich meester gemaakt van de wijde omgeving en horen we het rommelen in de verte. Eenmaal aan de oever van het water, is het pad stenig en oneven. Het is klauteren en snel lopen, want we willen het onweer koste wat het kost voorblijven gezien onze ervaringen op de sectie van Ammarnäs naar Hemavan.
Tegen het einde van de middag komen we aan bij de Pårte hut, waar we begroet worden door een vriendelijke huttenwacht. We vragen haar of er verderop mooie kampeerplekken zijn maar ze zegt dat er na de hut vooral heel veel bos en moerassen zijn. Omdat de hut prachtig aan het meer licht, besluiten we tegen betaling de tent hier op te zetten. En dat is maar goed ook, want net nadat we een duik in het meer hebben genomen, barst het onweer in volle hevigheid los. Een onrustige nacht volgt.
Tip: deze hut accepteert alleen cash. Hierdoor kwamen we in de problemen op de rest van de tocht. Meer daarover lees je verderop!
Van Pårte naar Aktse
De volgende dag staat er een lange tocht op de planning, de route geeft namelijk 24 kilometer aan. Omdat we kamperen zijn we uiteraard vrij om zelf een route te kiezen en eerlijk gezegd hebben we niet zo veel zin om nog een nacht bij een hut te staan. We besluiten dus om ergens voor Aktse een overnachtingsplek te zoeken.
Het is opnieuw een warme en broeierige dag en het eerste deel van de wandeling gaat inderdaad door het bos en door moerassen. Het pad is stenig en vol uitdagingen. Omdat ik afgelopen nacht slecht heb geslapen en de muggen me om de oren vliegen, lijkt het allemaal langzamer te gaan dan gepland. Na een steile klim komen we boven de boomgrens uit en lopen we gelukkig in de wind. De muggen zijn verleden tijd, voorlopig althans.
De tocht over de bergkam is werkelijk prachtig. We hebben een weids panorama en genieten intens van dit prachtige landschap. Op de kaart zien we dat we vanaf de bergkam weer afdalen het bos in, voor we bij de oevers van het Laitaure meer aankomen. Wat volgt is een pad door de bossen en bovenal: door moerassen. De planken zijn op veel plekken verrot waardoor het soms flink uitkijken is, maar met behulp van mijn wandelstokken blijf ik overeind. Na een kilometer of 20 besluiten we dat het mooi is geweest en zetten we de tent op.
Boot over Laitaure
We weten dat het mooiste deel van deze trek nog voor ons ligt en besluiten daarom vroeg op te staan en te vertrekken. Ongeveer een uur na ons vertrek vanaf de kampeerplek aan de rivier, komen we bij de oevers van het Laitaure meer aan.
Deze sectie van de Kungsleden kenmerkt zich door oversteken over het meer die je moet doen. Omdat we bij impuls de eerste nacht een deel van onze cash hebben opgebruikt, blijken we niet genoeg geld te hebben om de twee overtochten die volgen per boot te kunnen betalen. En dus zit er niks anders op dan roeien.
De oversteek over Laitaure is ongeveer 4 kilometer en duurt een uur. Er liggen normaliter roeiboten aan elke zijde die je kunt gebruiken, op de voorwaarde dat er altijd minimaal 1 roeiboot aan elke kant ligt. Als wij aankomen, ligt er maar eentje. Oftewel, er moet drie keer geroeid worden. Eén keer naar de overkant om een boot op te halen, één keer om terug te gaan en mij op te halen met de tweede boot, de derde keer gezamenlijk in de roeiboot. Mijn wandelmaatje besluit dit wel een mooie uitdaging te vinden. Hij neemt een fles water mee, wat snacks en gaat op pad.
Tijdens het eerste deel van de overtocht heb ik hem nog in het vizier, maar na een half uur is hij uit zicht verdwenen en kan ik alleen maar hopen dat alles goed gaat. Inmiddels is er een andere dame aangekomen die me gezelschap houdt. Ze wil eigenlijk op de motorboot wachten (uitleg, tijden en tarieven vind je hier) maar ze kan wat mij betreft gewoon mee met de roeiboot, mits er plek is.
Een uur later zie ik in de verte twee roeiboten aankomen: mijn reismaatje heeft gezelschap van een hiker die van de andere kant vandaan komt. Niet veel later staan ze op de kant, binden ze één boot vast en gebruiken we de andere roeiboot om Laitaure over te steken.
De oversteek is prachtig. Links van ons doemen de bergen van het onherbergzame Sarek Nationaal Park voor ons op: een plek die tot de verbeelding spreekt omdat dit gebied slechts te voet of per boot bereikbaar is. Het is één van de grootste wildernisgebieden van Zweden en er komen maar weinig bezoekers.
Wandeling naar Skierfe in Sarek Nationaal Park
Vanaf de oever is het nog een stukje lopen naar de Aktse Hut. Hier hebben ze een shop en kunnen we pinnen, oftewel nieuwe muggenspray kopen en wat biertjes voor vanavond. We hebben namelijk besloten om te overnachten in Sarek Nationaal Park en de trail dus even achter ons te laten. Van de jongen in de andere roeiboot kregen we de tip om richting Skierfe te lopen, een uitzichtpunt in Sarek Nationaal Park. Dat klinkt wel tof en aangezien we toch geen haast hebben, besluiten we een kleine detour te maken.
Het eerste uur na de hut is steil omhoog. Vanwege de warmte zijn we niet heel snel, maar dat deert niet. Bovenaan de berg moeten we linksaf richting Skierfe en hiermee verlaten we voor nu even de Kungsleden trek. Op onze kaart zien we dat er verderop een aantal meertjes liggen waar we de tent willen opzetten.
Het eerste deel van de trail naar Skierfe gaat door lage begroeiing en een flink drassig gebied. De wandelaar uit de roeiboot heeft ons geadviseerd om zo veel mogelijk bergop aan de houden om het moeras zo goed mogelijk te omzeilen, maar dat blijkt lastig. We staan in de drek en ik moet me letterlijk van boomwortel naar boomwortel manoeuvreren om te zorgen dat ik het moeras niet in zak.
Eenmaal voorbij het moeras wordt het pad eenvoudiger en steniger. Een dik uur later heeft er zich boven ons opnieuw een dik wolkendek samengepakt en lijkt het elk moment te kunnen gaan losbarsten.Skierfe is een beroemd uitzichtpunt in Sarek Nationaal Park en een bergpunt die je kunt beklimmen. We besluiten de tent op ongeveer een uur voor Skierfe op te zetten in de hoop dat het morgenochtend opklaart en we dan een fabelachtig uitzicht hebben. We zetten de tent op met uitzicht op de gletsjers die Sarek National Park bedekken en net als we de tent in zijn gekropen, barst de regen in volle hevigheid los.
Van Skierfe naar Sitojaure
We moeten op tijd op want vandaag willen we echt de boot niet missen. Er staat namelijk weer een overtocht gepland, alleen hebben we ons laten vertellen dat je deze overtocht niet echt makkelijk met een roeiboot kunt maken. Hij is namelijk drie keer zo lang dan de vorige en vanwege ondiep water komen er regelmatig wandelaars vast te zitten. De boottocht wordt uitgevoerd door een Sámi familie en gaat alleen ‘op bestelling’ …
Helaas is het weer ons, voor het eerst op deze trektocht, niet echt goed gezind want we worden wakker in een enorm wolkendek. De beklimming van Skierfe moeten we helaas aan ons voorbij laten gaan dus. Jammer maar we komen hier vast nog wel eens in de toekomst.
Nadat we alle spullen en de tent hebben ingepakt lopen we terug naar de Kungsleden. Hier aangekomen pakken we de trail weer op en lopen we nog wat verder omhoog het plateau op. Hier zouden we ergens een bordje tegen moeten komen met de opmerking dat we hier mobiel bereik hebben en dus kunnen bellen dat we de boot hebben. En inderdaad, halverwege het plateau staat een bord dat we contact kunnen opnemen met Lars Blind. We bellen en boeken voor de enige afvaart van die middag. Zonder reservering komt ie niet …
Snel zet ik mijn telefoon weer uit want zin om bereikbaar te zijn heb ik verder niet. Omdat we een beetje het gevoel hebben tegen de klok in te lopen, zijn we wat onrustig. Daarnaast is het donker weer, waait het loeihard en zorgt de bewolking ervoor dat we geen mooie uitzichten hebben. Na een immens steile afdaling volgt een vlak stuk naar de oevers van het meer bij Svine. Hier moeten we nog een dikke anderhalf uur wachten op de boot. Er zijn nog enkele andere hikers die mee gaan op dezelfde overtocht en we wachten in het oude boothuis op de overtocht.
De overtocht verloopt soepel en snel. Bij aankomst dachten we al bij de hut te zijn, maar het blijkt de nederzetting van de Sámi familie. We kopen wat vers eten met het geld dat we nog over hebben na de overtocht en lopen dan verder richting de Sitojaure hut.
We besluiten ook hier niet te kamperen, maar vast het plateau op te lopen, in de hoop dat we een mooi uitzicht hebben in plaats van dat we aan de oevers van het meer staan. We klimmen een uurtje en zetten dan onze tent op in een kom, weg van de gure wind die raast.
Door naar het wonderschone Saltoluokta
In de Sitojaure hut hebben we nagevraagd hoe laat de boot van Saltoluokta gaat naar Kebnats aan de openbare weg. Hier hebben we namelijk onze auto geparkeerd en je kunt hier niet komen zonder de betreffende oversteek. Alhoewel de boot pas om 15:15 uur gaat en we dus alle tijd hebben, staan we opnieuw bijtijds op want … het zonnetje schijnt opnieuw!
Omdat we niet bij een stroompje stonden hebben we nauwelijks water meer en vanwege de droogte zijn de meertjes op het plateau veelal leeg. We nemen ons dus voor om een pauze te houden bij de eerstvolgende rivier die we zien zodat we daar water kunnen halen, waarmee we koffie kunnen zetten.
Dat blijkt echter verder te zijn dan gepland en zo zijn we ineens al halverwege onze hike van vandaag, die een kleine 15 kilometer bedraagt. Het pad is opnieuw stenig en relatief vlak, waardoor we een flink tempo kunnen maken. Da’s ook wel fijn en nodig, want ondanks de zon is de wind straf en worden we bij tijd en wijlen bijna omgeblazen.
Pauze houden we uiteindelijk bij een oude cabin waar we even uit de wind zitten. We maken een praatje met een ouder stel dat in tegengestelde volgorde loopt en praten over de schoonheid van dit gebied. Links van ons liggen de toppen van Sarek, voor ons liggen de gletsjers van Stora Sjöfallet Nationaal Park. Samen met het Padjelanta Nationaal Park ten zuiden van ons (ten westen van Kvikkjokk) vormt dit één van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Europa en dat merk je overal. De weidsheid van het landschap is enorm en de panorama’s maken een diepe indruk op ons.
Een uur voor Saltoluokta begint de afdaling naar het gehucht. We zijn ruim op tijd en genieten nog één maal van het grandioze uitzicht op de besneeuwde toppen aan de overkant van de vallei. De afdaling is niet moeilijk, maar onze benen zijn moe van de trektocht. Na aankomst bij Saltoluotka Fjällstation boeken we de boot naar Kebnats en nemen we een biertje. We proosten wederom op een geslaagde trektocht!
Wat je moet weten over deze sectie van de Kungsleden trektocht
De sectie Kvikkjokk – Saltoluokta is één van de minst belopen secties van de Kungsleden, maar zeker niet minder mooi. Het vergt wat voorbereiding en aandacht om deze tocht zonder problemen te kunnen lopen. Bij deze daarom nog wat aanvullende tips:
– Indien je met het openbaar vervoer reist, kun je met de bus van Gällivare naar Kebnats/Saltoluokta en van Gällivare via Jokkmokk naar Kvikkjokk. In de periode dat wij reisden, was het niet mogelijk om op één dag van Gällivare naar Kvikkjokk te gaan met de bus, we moesten overnachten in Jokkmokk. Omdat wij met de auto reisden, brachten we onze auto naar Kebnats waar we deze parkeerden bij de pier. Hier namen we de bus terug naar Gällivare en vervolgens naar Jokkmokk. Hier sliepen we, namen we de bus naar Kvikkjokk en liepen we terug naar de auto. De bustijden vind je hier.
– In deze sectie zijn er een aantal boottochten. Wij deden de eerste per roeiboot, de tweede en derde per motorboot. De boot naar Aktse over Laitaure gaat twee keer per dag en moet ‘besteld’ worden door een witte vlag op te hangen. De boot van Svine naar Sitojaure gaat ook twee keer per dag en dien je telefonisch te reserveren. Deze kun je beiden alleen cash betalen. De boot van Saltoluokta naar Kebnats (parkeerplaats) gaat drie keer per dag en kun je met creditcard betalen. Alle tijden en prijzen vind je op deze website. In de berghutten kunnen je ook helpen mocht je er niet uit komen.
– Op dit deel van de trektocht kun je niet alle overnachtingen met de creditcard betalen, dus neem voldoende contant geld mee wanneer je in de hutten wilt slapen of bij de hutten wilt kamperen. Kamperen in de wildernis is ook mogelijk, maar het is soms wel lastig om een geschikte plek te vinden, die waren er minder dan op de andere secties. Overnachtingen in een hut zijn niet te boeken, maar ze zorgen er wel voor dat je altijd onderdak hebt. Kijk hier voor meer informatie over het overnachten in Zweedse berghutten. Tip: koop een STF lidmaatschap, dat is veel goedkoper dan steeds de volle pond betalen.
– Loop je deze trip van zuid naar noord (in plaats van andersom, wat de meeste mensen doen) dan hou je het mooiste deel voor het laatst. Het deel van Kvikkjokk naar Aktse vond ik relatief saai omdat je veel door de bossen loopt, het laatste stuk tussen Sarek en Saltoluokta is daarentegen prachtig!
Lees ook onze blogs over wat er mee gaat in de rugzak op je meerdaagse trektocht, hoe je kunt trainen voor een meerdaagse trektocht en tips voor voedsel tijdens meerdaagse trektochten. Meer weten over het hiken? Check dan onze wandelen in Zweden pagina!
Regel je reis naar Zweden
Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden over je reis naar Zweden? Bekijk dan hieronder meer informatie over Zweden bij één van onze partners of maak direct een reservering voor jouw Zweden vakantie!
– Boek je vliegtickets naar Zweden voordelig via Skyscanner.
– Liever met de trein naar Zweden? Bekijk de opties via NS International.
– Een overtocht naar Zweden boek je bij Stena Line of vergelijk alle overtochten van andere rederijen hier.
– Accommodaties regel je eenvoudig én voordelig via Booking.com.
– Bekijk hier het camping aanbod van ASCI. Vergeet ook niet om een ASCI kampeerkaart te kopen voordat je op reis gaat.
– Liever een volledig verzorgde rondreis naar Zweden? Bekijk dan eens het aanbod van de onderstaande reisorganisaties:
SNP Natuurreizen heeft prachtige natuurreizen met een actief karakter.
Voigt Travel heeft een ruim aanbod van rondreizen in Zweeds-Lapland.
BBI Travel heeft een uitgebreid aanbod zomervakanties in Zweden.
Zweden voor beginners
Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.
Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweden. In het e-book Zweden voor beginners vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).
Ook deel ik veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden.
Bekijk het e-book hier
Verder lezen over Zweden
Hopelijk vond je dit artikel nuttig! Wil je verder lezen over mijn avonturen in Zweden? Bezoek dan mijn Zweden startpagina boordevol weetjes en tips. Ik emigreerde in de zomer van 2023 naar Zweden en alle blogs berusten dan ook uitsluitend op persoonlijke ervaringen.
De volgende blogs vind je ook vast leuk:
– Paklijst Zweden: dit moet mee op vakantie.
– Eerste keer Zweden? Hier vind je al mijn tips!
– De mooiste plekken in Zweden vind je in dit handige overzicht.
In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via zo’n link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie. Alvast bedankt!