Krijtlandpad wandelen: tips, route, overnachten en meer!
Onlangs liep ik voor de tweede keer in mijn leven het Krijtlandpad in Zuid-Limburg. Nadat ik vorig jaar de Dutch Mountain Trail had gedaan en ik hoorde dat de Krijtlandpad route onlangs is aangepast, leek het me een prima idee om nog eens terug te gaan naar het zuiden van het land. In dit artikel deel ik mijn ervaring op het Krijtlandpad, inclusief tips om op het Krijtlandpad te overnachten, het mooiste deel van de route en meer. Ohja en mocht je benieuwd zijn of deze mooier is dan de Dutch Mountain Trail, lees ook dan zeker even verder!
Table of Contents | Inhoudsopgave
Over het Krijtlandpad
Het Krijtlandpad is een streekpad in Zuid-Limburg van 99 kilometer. Het is een rondwandeling die begint en eindigt bij het NS Station van Maastricht. Hij is opgedeeld in zes verschillende etappes, maar omdat je onderweg regelmatig door dorpjes komt, zijn er genoeg mogelijkheden om naar wens de lengte van de etappes aan te passen. Het pad heeft geel/rode markering en staat onder beheer van Wandelnet.
Eerste keer Krijtlandpad
Soms heb je van die dingen die op je pad blijven komen. Het Krijtlandpad is er daar een van. Vorig jaar liep ik samen met mijn wandelmaatjes Bregje en Wanda de Dutch Mountain Trail en onderweg kwamen we de rood/gele markering van het Krijtlandpad regelmatig tegen. Aangezien ik dit jaar graag weer een vergelijkbare tocht wilde lopen om te trainen voor de wandelingen die ik de komende zomer ga maken, was het besluit al snel genomen om het Krijtlandpad te gaan doen. Ooit heb ik het pad al eens gelopen, maar toen in twee verschillende weekenden. Het pad is enkele jaren geleden verlegd op sommige plekken, dus ik was bovenal benieuwd naar de nieuwe variant. Daarnaast vind ik Zuid-Limburg echt heerlijk om te wandelen en om de kuiten te trainen. Op naar Zuid-Limburg dus, deze keer samen met Bregje.
Benieuwd naar hoe ik train voor een meerdaagse trektocht? Dat lees je hier!
De Krijtlandpad etappes
Zoals gezegd bestaat het Krijtlandpad uit verschillende etappes, echter hebben wij er zelf een variatie aan gegeven omdat wij in eerste instantie wilden kamperen. Echter werd het weer zo ontzettend slecht dat we last-minute besloten om toch een onderdak te zoeken waarbij we niet in een tentje hoefden te overnachten (wij liepen deze trail in de eerste week van april waarbij het vroor en sneeuwde).
De Krijtlandpad etappes zijn volgens het boekje als volgt:
1. Maastricht Station – Mariadorp 14,1 km
2. Mariadorp – Slenaken 15,9 km
3. Slenaken – Vaals 21,9 km
4. Vaals – Gulpen 16,6 km
5. Gulpen – Maastricht Station 22,8 km
Variant: Slenaken – Gulpen 7,7 km
Omdat wij vier dagen de tijd hadden, liepen wij de eerste vier etappes als volgt:
1. Maastricht – Noorbeek – Schilberg ca. 27km
2. Noorbeek – Holset ca. 21 km
3. Holset – Gulpen ca. 26 km
4. Gulpen – Maastricht 22,8 km
Helaas was het weer op de laatste dag zo ontzettend slecht dat we besloten hebben om Gulpen – Maastricht te laten voor wat het was en een andere keer terug te komen voor deze laatste etappe. Echter heb ik afgelopen zomer al een deel van deze route gedaan tussen Valkenburg en Berg & Terblijt en dat was prachtig!
Ervaringen op het Krijtlandpad
Wij liepen de etappes dus zoals hierboven omschreven. Hieronder geef ik je een persoonlijk verslag van de drie dagen die we gelopen hebben. Wij hebben dus als je naar de originele etappes van het Krijtlandpad kijkt, de eerste twee samengevoegd tot één etappe, mede omdat het eerste deel van de route relatief vlak is en 14,1 km voor ons aan de korte kant is.
Krijtlandpad etappe 1 Maastricht – Noorbeek
Vandaag starten we met het Krijtlandpad. Bregje en ik treffen elkaar op het station van Maastricht en zetten direct flink te pas erin, omdat we een aardig eind voor de boeg hebben vandaag. Het eerste deel van de route voert ons langs de oevers van de Maas. Aan de overkant liggen de St. Pietersberg en De Observant, de laatste van de ‘Seven Summits’ van de Dutch Mountain Trail die we vorig jaar deden. Pas bij kilometer 12 verlaten we de Maas en stappen we Eijsden binnen. Even verderop ligt Mariadorp, normaal gesproken het einde van etappe 1, wij gaan echter nog even verder.
Net buiten Mariadorp begint de eerste klim. De fruitbomen staan in bloei en de bloesem domineert hier het landschap. Het wandelpad slingert zich tussen de weilanden door en niet veel later hebben we de eerste vergezichten. Ondertussen wisselen zon en sneeuw elkaar af.
Het pad volgt dan weer een smal karrespoor, dan weer de verharde weg. We dalen, klimmen, dalen en klimmen opnieuw. Eenmaal in Noorbeek denken we dat we er bijna zijn, maar ons overnachtingsadres, Hotel De Plank, blijkt nog bijna twee kilometer verderop in Schilberg te liggen. We stappen flink door en aan het begin van de avond stappen we het hotel binnen. We laten ons het bier en de friet goed smaken.
Krijtlandpad etappe 2 Noorbeek – Holset – Lemiers
De volgende ochtend is de lucht strakblauw zodra we het hotel uitstappen. Na een lekker ontbijt zijn de magen goed gevuld en gaan we opnieuw op pad. We dalen al spoedig af tussen de weilanden door richting Slenaken. Vanaf hier volgt een pittige klim naar de Eperheide. Eenmaal boven stijgen we verder het bos in en al snel ontvouwen zich tussen de bomen door de meest fabelachtige panorama’s. Alhoewel Zuid-Limburg tot Nederland behoord, waan ik me hier steevast in het buitenland.
Vanaf nu lopen we vooral veel door het bos en de kuiten branden flink. Spoedig bereiken we het Geuldal, waar we neerploffen op een terras. De meanderende Geul ligt er prachtig bij in het voorjaar en het is genieten den top. Even verderop gaan we weer flink omhoog en staan we in de Vijlener Bossen, het hoogste bos van Nederland. We wandelen dan weer middenin het bos, dan weer aan de bosrand. We lopen langs het Hijgend Hert maar het is druk en we slaan een pilsje over, want we moeten nog een stuk.
Ter hoogste van Holset verlaten we het pad, onze overnachting bij Vrienden op de Fiets is in Lemiers, nog een kilometer voorbij Holset. In Holset kruisen we het pad dat we morgen gaan lopen en dat voelt een beetje gek. We krijgen een prachtige kamer bij Astrid, genieten van een heerlijke douche en zijn dankbaar dat we de hele dag de zon hebben mogen voelen.
Krijtlandpad etappe 3 Holset – Gulpen
Zodra we de volgende dag opstaan bereiken ons berichten vanuit huis. Of het hier ook al zo slecht is. We gooien de gordijnen open en zien een waterig zonnetje. Niks aan de hand nog dus. Snel ontbijten, wandelschoenen aan en gaan. Eerst twee kilometer terug tot aan de trail en vanaf daar door naar het Drielandenpunt. Er zitten fikse klimmetjes in het pad en het is modderig omdat de sneeuw aan het smelten is.
Het Drielandenpunt is toeristisch maar toch altijd weer leuk met de verplichte foto’s. Inmiddels is het bewolkt en voor de zekerheid gaan de regenjassen maar vast aan. Eenmaal afgedaald naar Vaals, begint het daar dan ook daadwerkelijk te druppen. Niet veel later regent het dat het giet. De regenhoezen gaan over de tas en ik doe mijn regenbroek aan.
We lopen snel verder naar Holset en uiteindelijk Vijlen. Hier besluiten we een droog plekje op te zoeken, we komen terecht bij A gen Kirk, een leuke restaurantje dat gelukkig open is, aangezien het maandag is. Hier drogen we op, eten we wat warms en verzamelen we moed voor de laatste tien kilometers.
Vanaf Vijlen is het steil afdalen en vanaf hier weer omhoog, veelal over asfaltwegen dus we kunnen aardig doorstappen. Echter lopen we vooral tussen de weilanden door en de wind staat straf in ons gezicht. En dat betekent horizontale regen. Op karakter stappen we de laatste tien kilometer flink door. We moeten de Gulperberg op naar ons overnachtingsadres en hoe mooi het hier ook is, écht genieten doen we niet meer. Er is geen uitzicht en we zijn koud en nat.
Overnachten bij EuroParcs Gulperberg
Vanavond zijn we te gast bij Europarcs Gulperberg, we slapen in een woodlodge. Deze heb ik tijdens de Dutch Mountain Trail zien liggen en het leek me leuk om hier te overnachten. Op het park blijken ze talloze leuke glamping opties te hebben. Wij overnachten ‘with a view’ want de woodlodges staan aan de rand van het park met een, normaal gesproken, prachtig uitzicht over de wijde omgeving. Normaal gesproken ja, want het regent dus hebben we weinig zicht.
Gelukkig is ons huisje knus en snel warm. We hangen onze kleding te drogen op het droogrek, maken onze zakjes met eten klaar en komen bij van opnieuw een lange dag. Het hutje is het perfecte trekkershutje, heeft een eigen toilet, slaapplek tot vier personen en een prachtige veranda met uitzicht. Een waterkoker en koffiezetter zijn aanwezig, evenals stromend water. Douchen kan op enkele minuten loopafstand in het douchegebouw.
En dan …
De volgende ochtend worden we wakker en is er nog minder zicht dan gisteren. We voelen er weinig voor om nog eens 23 kilometer door de stromende regen te lopen als er toch geen uitzicht is. Het besluit is dan ook snel genomen dat we naar Gulpen wandelen en vanaf daar de bus pakken naar Maastricht. Het laatste deel van de route is prachtig en ervaren we graag een keer als de weergoden ons beter zijn gezind.
Op het Krijtlandpad overnachten
Wie de trail in zijn geheel wil lopen kan prima op het Krijtlandpad overnachten. In tegenstelling tot de DMT komt het Krijtlandpad elke dag door meerdere dorpjes en zijn er talloze opties. Wij hebben als volgt overnacht:
Dag 1. Hotel de Plank in Noorbeek, bekijk hier de andere opties in Noorbeek
Dag 2. Vrienden op de Fiets in Lemiers, bekijk hier alle opties in Lemiers en omgeving
Dag 3. EuroParcs Gulperberg, bekijk hier alle andere opties in Gulpen
Ik adviseer je zeker alles van tevoren te boeken omdat het een populaire wandeling is. Campings zijn er ook meer dan genoeg langs de route overigens. Heb je geen zin van plek naar plek te lopen, dan is Landal Hoog Vaals een uitstekende uitvalsbasis voor dagwandelingen.
Is het Krijtlandpad zwaar?
Nee, ik vond het Krijtlandpad niet zwaar en aanzienlijk minder zwaar dan de Dutch Mountain Trail. Veel delen van de route gaan over asfalt en dit vond ik vaak zelfs jammer. De klimmetjes zijn veel geleidelijker. Echter zijn ze voor Nederlandse begrippen wel flink en niet te vergelijken met een wandeling door vlak gebied.
Wat is de mooiste etappe van het Krijtlandpad?
Ik vond het mooiste stuk dat tussen Slenaken en Holset, dus door het Geuldal en het Vijlener bos. Het stuk tussen Vaals en Vijlen vond ik minder, dit was bijna alleen maar asfalt en loopt niet echt heel lekker. Dit viel me eerlijk gezegd een beetje tegen, in mijn geheugen zat er minde asfalt in de route.
Dutch Mountain Trail of het Krijtlandpad?
Dat ligt er echt aan waarvoor je gaat. Ik vond de Dutch Mountain Trail zelf erg leuk en een stuk uitdagender dan het Krijtlandpad. Op die route hebben de makers er echt voor gekozen zo veel mogelijk hoogtemeters te maken en steile paden te kiezen. Het Krijtlandpad is een stuk makkelijker en gaat meer door de bewoonde wereld en over asfaltwegen. Dit is echter natuurlijk alleen en slechts mijn persoonlijke mening en kan die uiteindelijk verschillen van die van jou.
Meer lezen? Mijn uitgebreide artikel over de Dutch Mountain Trail staat hier.
Krijtlandpad boekje, kaart en GPS
Ik vond de markeringen niet overal even goed, dus ik raad je zeker aan om het Krijtlandpad boekje te bestellen. Dit is bovendien leuk ter inspiratie voorafgaand aan je reis. Hier vind je ook de wandelkaarten in. De GPX bestanden zijn te downloaden op de website van Wandelnet.
Nog wat laatste woorden
Ondanks dat ik de DMT leuker vond, heb ik van het Krijtlandpad ook ontzettend genoten. De heuvels, de prachtige vergezichten en het absolute gevoel dat je binnen Nederland in het buitenland bent, zorgen er voor mij altijd weer voor dat ik, ondanks de fysieke inspanning, weer helemaal relaxt thuiskom.
Verder lezen? Dan zijn de volgende artikelen wellicht leuk voor je:
– Paklijst wandelvakantie: dit moet mee in de rugzak
– Wandelen in in het Geuldal
– Alles over het Graafschapspad wandelen
– Mijn blogs over het Veluwe Zwerfpad
Conclusie en disclaimer
Hopelijk heb ik je hiermee alles verteld wat je wilt weten over het Krijtlandpad. Mocht je nog vragen hebben, laat ze dan gerust achter in de comments.
Wij overnachtten bij EuroParcs op uitnodiging. Alle gegeven meningen zijn uiteraard slechts die van onszelf. In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen, dan ontvangen wij mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.