Kiruna in Zweden: wat te doen en waar te overnachten
Een paar jaar geleden was ik voor het eerst in Kiruna in Zweden, de noordelijkste stad in Zweden. En weet je … ik vond het echt de meest deprimerende plek die ik ooit had gezien. Inmiddels ben ik zo’n vijf keer in Kiruna geweest en ga ik dit mijnstadje steeds meer waarderen. In dit artikel vertel ik je wat je er kunt doen en waar je het beste kunt overnachten, inclusief tips voor het Ice Hotel (ook in de zomer), een leuke camping in Kiruna en waar je nog meer over na moet denken voor je naar de noordelijkste stad van Zweden gaat. Veel leesplezier!
Dit artikel verscheen voor het eerst in 2022 en werd geupdate in 2023
Table of Contents | Inhoudsopgave
Over Kiruna
Kiruna is zoals gezegd de noordelijkste stad van Zweden en staat bekend als de stad die verplaatst gaat worden vanwege de mijn onder de stad. Deze mijn is inmiddels zo groot dat de stad langzaam maar zeker aan het verzakken is, wat er voor zorgt dat de stad verplaatst wordt. Dit project is een aantal jaar geleden gestart en naar verwachting voltooid ergens tussen 2030 en 2035. Sommige gebouwen worden in zijn geheel verplaatst, andere gebouwen worden afgebroken en opnieuw opgebouwd in een modernere versie.
Rondom de stad zijn drie mijnen, de Kiirunavaara, de Tuollavaara en de Luossavaara. Alleen de Kiirunavaara is nu nog actief. Kiruna bestaat uit twee delen, het oude centrum en het nieuwe centrum, oftewel Kiruna New City.
De foto’s die in deze blog ziet zijn gemaakt in de zomer van 2022 – waarschijnlijk ziet Kiruna er tegen de tijd dat jij er bent alweer anders uit. Het lukt me helaas niet om elk jaar terug te gaan, maar ik hoop in de zomer van 2024 weer naar Kiruna af te reizen.
Wat te doen in Kiruna
Kiruna ligt aan de doorgaande route tussen Zweden en het noorden van Noorwegen en dus is het een logische plek voor veel mensen om te stoppen op hun reis door het noorden van Europa. Vanuit de stad ben je binnen no-time in het prachtige Abisko Nationaal Park en de grens met Noorwegen ligt niet veel verderop. Wil je naar de Noordkaap, dan is het slim om in Kiruna nog even je laatste inkopen te doen voordat je verder de middle of nowhere in rijdt.
Ik heb hieronder een aantal dingen voor je verzameld die je kunt doen tijdens je verblijf in Kiruna.
Bezoek de mijn van Kiruna
De mijn van Kiruna is van afstand te bekijken vanuit het park tussen het oude centrum en de mijn. LKAB wil graag een groene strook houden tussen de mijn en de stad. Het park wordt daarom elke paar jaar opgeschoven naarmate er meer gebouwen verplaatst worden. De huidige locatie van het park is fase I, naar verwachting wordt het park in drie fases verplaatst. Vanaf de Midnattssolstigen kun je ook daadwerkelijk van bovenaf in de mijn kijken, op afstand uiteraard.
Doe een mijntour
Het allerleukste dat ik in Kiruna heb gedaan, is het maken van een excursie de mijn in. Wil je meer leren over de mijn, boek dan een tour naar het LKAB Visitors Center op meter 540 onder de grond op de plek waar in de jaren ’70 gedolven werd. De tour duurt ca. drie uur en het is noodzakelijk om vooraf te boeken daar de belangstelling erg groot is.
Je bezoekt onder meer het historisch museum, krijgt een film te zien over de toekomst en bekijkt oude machines die het delven in vroegere tijden laten zien. Vanaf de berg Luossavaara kun je ook daadwerkelijk de oude mijn inkijken, aangezien er tot enkele decennia geleden nog bovengronds gedolven werd.
Wandel de Midnattssolstigen
Een leuke wandeling net buiten het centrum van Kiruna in Zweden is de Midnattssolstigen. Deze wandelroute gaat over de Luossavaara waar vroeger mijnbouw werd uitgeoefend, waar nog sporen van terug te vinden zijn, en langs de skilift. Je kunt de Midnattssolstigen lopen als lijnwandeling tussen Luossavaara en Camp Ripan of via het dal verbinden met elkaar tot een rondje.
De route over de berg van Camp Ripan naar Luossavaara is 4,3 kilometer, de verbindingsroute is niet gemarkeerd maar is ongeveer 2,5 kilometer. Ik heb beide opties gedaan, maar zou er een volgende keer voor kiezen om hem als lijnwandeling heen en terug over hetzelfde pad vanaf Camp Ripan te doen, aangezien ik de verbindingsroute niet erg leuk vond.
Meer over de Midnattssolstigen lees je hier.
Bezoek de kerk van Kiruna
De kerk van Kiruna is een prachtig gebouw en wordt naar verwachting in 2026 verplaatst. De reden dat dit niet eerder gebeurde is omdat het een tamelijk groot gebouw is en de gebouwen er omheen eerst verplaatst moeten worden om ruimte te maken voor het verplaatsen van de kerk. In 2001 werd de kerk van Kiruna verkozen tot de mooiste in Zweden.
Ga naar Abisko Nationaal Park
Een van de mooiste nationale parken van Zweden is Abisko Nationaal Park. Deze bijzondere plek ligt op net iets meer dan een uurtje rijden buiten Kiruna en is een bezoek absoluut waard. Je hebt vanaf hier prachtige uitzichten op de bergen van Lapporten (de toegangspoort tot Lapland) en kunt er prachtige wandelingen maken over bijvoorbeeld de Kungsleden en door de kloof langs de rivier.
Mijn uitgebreide blogartikel over Abisko Nationaal Park staat hier.
Fika en dagens lunch
Mijn favoriete plek voor een fika in Kiruna is Cafe Safari. Dit is een klein cafeetje in het oude centrum en je kunt er heerlijke taartjes eten. Ook een leuke plek is Fika by Spis, dit is wat moderner en groter. Voor een goede dagens lunch kun je terecht bij het Scandic Hotel in het nieuwe centrum, hier eet je voor ca. 12 euro pp een goede daghap tussen 12.00-14.00u.
Cafe Safari is inmiddels helaas gesloten. Mocht je een goede alternatieve tip hebben voor een fika, laat het me dan gerust weten!
Het Noorderlicht in Kiruna
Je hebt al vanaf eind augustus kans op het noorderlicht in Kiruna. Helaas heb ik zelf niet in Kiruna het noorderlicht gezien omdat het bewolkt was op de avonden dat ik er was, maar wel iets ten zuiden van Kiruna toen ik daar kampeerde. De onderstaande foto is genomen op 2 september. Het is dus absoluut mogelijk om aan het einde van de zomer al noorderlicht in Kiruna en omgeving te zien, aangezien het dan ook gewoon weer donker wordt.
Waar te overnachten in Kiruna
Je kunt ervoor kiezen om in Kiruna zelf te overnachten, maar bijvoorbeeld ook overnachten in Jukkasjärvi, op ongeveer een kwartiertje rijden buiten de stad. Hier zijn verschillende overnachtingsmogelijkheden die over het algemeen wat voordeliger zijn dan overnachten in Kiruna zelf.
Ik heb overnacht op de volgende plekken:
Het Ice Hotel in Jukkasjärvi
Uiteraard heb ik overnacht bij het Ice Hotel in Jukkasjärvi. Dit is het allereerste ijshotel ter wereld en ik was er in de zomer, wanneer de ijskamers ook gewoon beschikbaar zijn. Echter heb ik ervoor gekozen om in een gewone ‘warm room’ te slapen aangezien de ijskamers echt ver boven mijn budget waren. Je krijgt als gast overigens wel gratis toegang tot de Ice Bar en tot de ijskamers, maar alleen op bepaalde tijden wanneer de ijskamers niet bezet zijn. Is het Ice Hotel in de zomer leuk? Tsja, ik vond het geinig, maar ik kan me voorstellen dat het in de winter een leukere sfeer heeft. De warm room was overigens prima en het ontbijt was helemaal top. Echt waar voor je geld dus!
Mijn uitgebreide review van de overnachting in het Icehotel Kiruna lees je hier.
Bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid van het Ice Hotel in Jukkasjärvi.
Camp Ripan
Camp Ripan is een centraal gelegen kampeerterrein in Kiruna en ik heb hier zowel gekampeerd als in een van de huisjes geslapen. Het kampeerterrein voor tentjes was niet echt super, maar voor campers zag het er een stuk beter uit. De cabin waarin ik sliep was prima en kan ik je absoluut aanraden.
Bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid van Camp Ripan in Kiruna.
Scandic Hotel Kiruna
Het nieuwe Scandic Hotel Kiruna is vorig jaar geopend en een van de nieuwste gebouwen in het nieuwe Kiruna. Het is een lekker hip en trendy hotel met mooie kamers en een top ontbijt. De Sky Bar is een leuke plek om aan het einde van de dag een drankje te doen met een prachtig uitzicht over de stad. Ook de dagens lunch is hier een absolute aanrader!
Bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid van Scandic Hotel Kiruna.
Hoe bereik je Kiruna
SAS heeft dagelijks meerdere vluchten vanaf Stockholm naar Kiruna, vanaf Amsterdam sta je binnen zo’n 5-6 uur al in de noordelijkste stad van Zweden. Per auto bereik je Kiruna vanuit het zuiden via de E45 en E10 uit het zuiden of de E10 vanuit Noorwegen.
Regel je reis
Wil je op vakantie naar Zweden en Kiruna bezoeken met een volledig verzorgde reis? Dan zijn dit goede opties voor je:
– Fly & Drive Noordkaap, Lofoten en Lapland
– 20-daagse rondreis Zweden, Finland, Noorwegen
Liever zelfs alles regelen? Dat kan uiteraard ook. Indien je gaat vliegen boek je je ticket snel en voordelig via Skyscanner. Accommodaties regel je via Booking.com. Liever een huisje huren? Kijk dan eens bij Interhome. Een huurauto regel je snel en voordelig via Sunny Cars of EasyTerra.
Ga je met de eigen auto naar Zweden? Overweeg dan om een deel met de boot af te leggen. In dit uitgebreide artikel vergelijk ik de verschillende routes van Stena Line. Benieuwd naar de tarieven en beschikbaarheid van Stena Line? Die vind je hier.
Reisgids Zweden en wegenkaart
Een goede voorbereiding begint met de aanschaf van een wegenkaart, ik gebruik zelf al jaren die van Freytag & Berndt met veel plezier. Reis je met de camper, koop dan zeker het ANWB Camperboek voor de mooiste routes! In maart 2023 verscheen mijn Reishandboek Zweden bij Uitgeverij Elmar. Leuk weetje: ik schreef een deel ervan in de bieb van Kiruna!
Reishandboek Zweden
Verder lezen over Zweden? In mei 2023 verscheen bij Uitgeverij Elmar mijn Reishandboek Zweden, een praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden.
Deze reisgids werd met veel plezier geschreven aan de hand van meer dan 15 reizen naar Zweden die ik de afgelopen 10 jaar maakte. Het is een complete gids met veel achtergrondinformatie, kaarten en plattegronden in kleur.
Bestel bij Bol.com / Bestel bij de lokale boekhandel
Verder lezen over Zweden
Hopelijk vond je dit artikel nuttig! Wil je verder lezen over mijn avonturen in Zweden? Bezoek dan mijn Zweden startpagina boordevol weetjes en tips. Ik emigreerde in de zomer van 2023 naar Zweden en alle blogs berusten dan ook uitsluitend op persoonlijke ervaringen.
De volgende blogs vind je ook vast leuk:
– Paklijst Zweden: dit moet mee op vakantie.
– Eerste keer Zweden? Hier vind je al mijn tips!
– De mooiste plekken in Zweden vind je in dit handige overzicht.
Zweden voor beginners
Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.
Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweden. In het e-book Zweden voor beginners vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).
Ook deel ik veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden.
Bekijk het e-book hier
Hej hej!
Mijn naam is Antonette! Na meer dan 12 reizen door Zweden besloot ik in de zomer van 2023 naar Zweeds-Lapland emigreren. De afgelopen jaren reisde ik met mijn oude Volvo door Zweden op zoek naar de meest bijzondere plekjes voor mijn reisboeken.
Wist je dat je mij jouw reis door Zweden kunt laten plannen? Je ontvangt een prachtig op maat gemaakt reisvoorstel inclusief een dag-tot-dagprogramma, handige routetips en meer.
JA DAT WIL IK!
In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via zo’n link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie. Alvast bedankt!