kari traa
gesponsord,  we12test

Get outdoors met Kari Traa!

Get outdoors met Kari Traa

Een tijdje geleden kwam ik op een blogevent in aanraking met het Noorse merk Kari Traa. In eerste instantie zag ik alleen sportkleding, maar even later bleek dat ze ook toffe outdoorkleding hebben. Kleding waarvan ik spontaan enthousiast werd toen ik het zag. En geloof mij, dat gebeurt niet vaak bij het zien van outdoor kleding.
 
Een tijdje geleden schreef ik een blog met een shout-out naar de fabrikanten van outdoor kleding. Over hoe kleurloos en vormloos het vaak is. Over het gebrek aan kleurrijke, vrouwelijke kleding. En over het feit dat ik dus al jaren in dezelfde kleding loop omdat ik nogal kieskeurig ben wat mijn outdoor kleding betreft. Noem me een aansteller of een zeurpiet, maar het feit dat ik van outdoor hou, betekent niet dat ik er als een slons bij hoef te lopen. De mascara gaat dus altijd op tijdens het wandelen en ik probeer er enigszins verzorgd uit te zien. Hoe kan ik outdoor anders een hipper imago geven onder Nederlandse jongeren?
 
Toen kwam Kari Traa dus op mijn pad. Ik ging bij ze op bezoek in het westen van het land en keek mijn ogen uit. Wat een toffe (!!) kleding. En dus niet alleen om te sporten, maar ook voor outdoor activiteiten. Niet veel later ging ik met een tas vol spullen naar huis. Ik was zo enthousiast, alleen al over de vormgeving en de kleuren, dat ik meteen bij de bushalte al naar Martijn belde. ‘Ik heb het gevonden, hét tofste outdoor merk voor vrouwen!’ De maanden hierna stonden in het teken van het testen van de kleding.
 

Wie is Kari Traa eigenlijk?

Ik neem het je niet kwalijk dat je nog nooit van Kari Traa had gehoord voor je dit artikel ging lezen. Ik had dat namelijk ook niet. Kari Traa is een Noorse freestyle skister die drie keer achter elkaar een medaille haalde op de Olympische Spelen. Nadat ze haar carrière als topsporter beëindigde, lanceerde ze in 2002 haar kledinglijn, waarmee ze inmiddels meerdere prijzen heeft gewonnen. Toen ik plaats nam aan tafel bij de vertegenwoordiging van Kari Traa in Nederland, vertelden ze mij dat ze ook wel ‘de Johan Cruijff van Noorwegen is en dat haar kleding daar net zo populair is als hier bijvoorbeeld The North Face. Om nog een ander voorbeeld te noemen, op de luchthaven van Oslo prijken overal foto’s van haar kleding en zie je het in winkels.’ Onlangs was ik toevallig op de luchthaven van Oslo (klinkt lekker casual, of niet?) en toen zag ik inderdaad een grote affiche hangen met Kari Traa erop. En … overal sportieve meiden die haar kleding droegen.
 
kari traa noorwegen
 
Dat is Kari Traa dus. Een toffe en ondernemende dame met ballen. Haar slogan is ‘For Nuns and Knockouts’. Kijk, daar hou ik van! De afgelopen maanden stonden in het teken van het testen van haar kleding. Zoals ik laatst al eens schreef, is een goede basislaag het meeste essentiële van een goede outdoor uitrusting. Of het nu warm of koud is, die bestaat bij mij altijd uit wol. Wol voert namelijk vocht goed af en dat is reuze belangrijk, omdat ik bijna altijd met een (zware) rugzak op pad ben. Het laatste wat je wilt, is dan dus een natte rug hebben. Volgens mij is een van de meest gemaakte fouten van beginnende outdoor-avonturiers dat ze katoenen kleding dragen. Ja, dat shirtje van de H&M staat echt heel beeldig, maar echt functioneel is het niet, toch? Wol dus. Tenzij het dertig graden is, maar dat maak ik niet zo veel mee op mijn wandeltochten in voornamelijk koude bestemmingen.
 
Kari Traa heeft allerlei kleurrijke shirts in hippe prints die van merino wol gemaakt zijn en je dus lekker warm en droog houden als je op pad gaat. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik super enthousiast ben over deze kleding. Op diverse sites staat dat het ondergoed is, maar ik draag het eigenlijk meer als gewone kleding. De shirts dan he! Als het koud is buiten, draag ik het zelfs hier in huis of naar mijn werk, waar ik met zo’n kledingstuk prima voor de dag kan komen.
 
kair traa
 
Naast de thermo shirts testte ik diverse andere kledingstukken, waaronder het Siri Jacket dat perfect is om in te hardlopen, een heerlijk warme legging (ja mensen, ik draag tegenwoordig ook leggings tijdens het hiken!), een toffe muts die me heel wat gave reacties heeft opgeleverd, hoofdbanden, een streepjesonderbroek en diverse sokken. Stuk voor stuk lekker kleurrijk, modieus en perfect qua parvorm. Ik heb geen makkelijk lichaam (brede heupen, slanke taille) maar in deze kleding voel ik me lekker vrouwelijk en comfortabel.
 
Het allerbelangrijkste aan de kleding vind ik dat het niet gaat stinken. Mijn keuze voor merino wol in the great outdoors is niet altijd gebaseerd op warmte maar ook op of het snel gaat stinken. Als ik vijf dagen op eenzelfde trektocht loop, moet ik alles op mijn rug meeslepen. Hoe minder hoe beter, maar niks is zo vervelend als een zweetlucht die je constant ruikt. Merino wol heeft de prettige eigenschap dat het niet gaat stinken en dus durf ik mijn Kari Traa’s komende zomer ook wel mee te nemen op mijn trektocht over de Pacific Crest Trail. Nouja, eentje dan… want light is right!
 
kari traa legging
 
En toen was daar dus het moment dat ik in Zweden was. Ik maakte een sportieve winterreis in Värmland en op een van de middagen reden we even langs een winkelcentrum waar ze ook een outlet hadden. Mét een hele Kari Traa afdeling. Echt, ik ging bijna flippen. Waar het voor sommige vrouwen geldt dat ze nooit genoeg schoenen kunnen hebben, geldt dat voor mij en outdoor kleding. Eigenlijk had ik geen geld voor nieuwe spullen want ik was net verhuisd maar toch… Toen bedacht ik me dat mijn vader me altijd 50 euro geeft voor mijn verjaardag, (die ik een dag eerder in Zweden had gevierd) en ik besloot van dat geld wat voor mezelf uit te zoeken. Ik koos uiteindelijk voor een tof rood shirt en twee paar hele dikke wollen sokken. Gewoon, om thuis aan te trekken als ik lekker op de bank hang. Een paar minuten later stond ik, dolgelukkig, weer buiten met een tasje vol kleding. Reisleidster Anne was meteen enthousiast, later kreeg ik een appje van haar dat ze van de fooi die ze van onze groep had gekregen, ook een shirt van Kari Traa is gaan kopen. Zo leuk!
 
Goed, het is wel duidelijk dat ik overloop van enthousiasme. Jullie kennen me, als ik iets niks vindt schrijf ik het, maar als ik ergens fan van ben, schrijf ik het ook. Over de kleding van Kari Traa kan ik gewoon niks negatiefs bedenken. Okee, misschien dat het niet heel goedkoop is. Maar ook dat heb ik al eens eerder aangehaald, in goede outdoor kleding moet je investeren. Beter een shirt van 50 euro waar je vijf jaar mee kan doen dan een goedkope variant die je na twee keer wassen weg kunt gooien. En die muts, ja die is echt mijn favoriet. Zo kleurrijk en vrolijk. Heerlijk!
 
kari traa muts
 
Ook benieuwd naar de kleding van Kari Traa? Op hun website vind je de hele collectie. Deze is onder andere te koop in de webshop van Bever. Als je via deze link iets bestelt, zou ik dat heel tof vinden omdat ik dan een klein percentage verdien van de verkoop, waarmee ik het onderhoud van deze site en nieuwe reizen (en dus nieuwe verhalen) kan bekostigen. Dat gunnen jullie me wel, toch?
 
De kleding die ik op de foto’s draag kreeg ik van Kari Traa om te testen en te reviewen. Zo gaat dat nou eenmaal. Echter denk ik wel dat het feit dat ik er ook zelf spullen van gekocht heb wel aangeeft hoe enthousiast ik er over ben. Hopelijk wordt/ben jij net zo enthousiast als ik!
 
Meer lezen? De volgende blogs vind je ook vast leuk:
Getest: de North Face Ultra Fastpack II GTX wandelschoenen
Polar M400 Sporthorloge review
Shit just got real: op naar de Pacific Crest Trail!
 
Volg me voor een dagelijkse dosis outdoor & adventure inspiratie op Instagram en Facebook!
 
Dank je voor het delen!

21 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *