kamperen in de achterhoek
micro-avontuur,  nederland

Tent only kamperen in de Achterhoek (+ wandeltips)

Ben jij ook zo iemand die het jammer vindt dat je tegenwoordig als tentkampeerder bijna overal tussen de grote campers staat? En dat de charme van het kleinschalig kamperen langzaam maar zeker aan het verdwijnen is? Dan heb ik leuk nieuws voor je, want in de Achterhoek kun je uitstekend terecht op kleinschalige tent only campings. Ik werd door VVV Oude IJsselstreek uitgenodigd om op pad te gaan in hun regio, om hier twee tent only campings uit te proberen en een aantal prachtige wandelingen te maken.
 

Wandelen in de Oude IJsselstreek
Wandelen in Idinkbos
 

Over de Oude IJsselstreek

De Oude IJsselstreek is een regio in de Achterhoek, die met name bekend staat om zijn mooie natuurgebieden en het Cultureel Erfgoed. Bekende plaatsen in de streek zijn Ulft, Silvolde en Varsseveld. De Oude IJssel doorkruist de streek en biedt de mogelijkheid om er per kano op uit te trekken. Daarnaast vind je er talloze uitgezette fiets- en wandelroutes, maar je kunt uiteraard ook zelf met behulp van wandel- en fietsknooppunten je eigen route samenstellen.
 

Voorjaar in de Oude IJsselstreek
Voorjaar in de Oude IJsselstreek
 

Kamperen bij mini camping Pollen en Mollen

Wie wil tent only kamperen in de Achterhoek kan uitstekend terecht op de gloednieuwe mini camping Pollen & Mollen, gelegen in het buitengebied van Etten, opgezet door de familie Adang. In 2023 draaien ze hun eerste seizoen en ik mag er een nachtje proefslapen. Voor mij betekent proefslapen dat ik in hun boomtent mag slapen. Wist je dat jij hier ook kunt proef kamperen? Ideaal voor als het je leuk lijkt om eens te kamperen, maar niet zeker weet of je een enorme investering wit doen in het aanschaffen van een tent en bijbehorende spullen. Je kunt kiezen voor de boomtent (hierover verderop in het artikel meer) maar bijvoorbeeld ook gaan voor een paar nachtjes in een luxe de Waard tent.
 

Over de camping

De eigenaren hebben het buitenleven hoog in het vaandel staan. Zo kan ik een vuurtje bouwen en mag ik een tosti-ijzer lenen om tosti’s te maken in het vuur. Er is een sfeervolle overkapping waar je bij minder goed weer overdekt kunt zitten en koken en een eenvoudig maar schoon sanitairgebouw. Elektriciteit is er niet, zorg dus voor een goed opgeladen powerbank. Overigens heb je eigenlijk geen stroom nodig natuurlijk, want de stilte van de natuur nodigt je uit om je scherm te laten voor wat het is en je onder te dompelen in het buiten zijn.
 

Over het slapen in een boomtent

Als Marlies van de camping mij vraagt waar ik wil komen proef kamperen, is de keuze snel gemaakt: doe mij de boomtent maar. Ik heb een dergelijke tent regelmatig voorbij zien komen op Instagram en ben natuurlijk super benieuwd hoe hij slaapt. Het erin klimmen is wat wiebelig via de touwladder, maar zodra ik het eenmaal onder de knie heb, gaat het moeiteloos.
 
Het slapen in de boomtent is wat ongemakkelijk omdat ik steeds naar het midden schuif. De tent is uitgerust met een eenvoudig matje, een slaapzak en een extra warme deken zodat ik het niet koud krijg. Verder is het eigenlijk best relaxt om al wiebelend wakker te worden. Ik heb best wat vragen gekregen over deze tent via Instagram dus ik zal ze hieronder voor je beantwoorden:
 
– Zak je er in door zoals een hangmat? Een beetje wel ja, de tent heeft geen harde ondergrond.
– Zijn de spanbanden doorgaand onder de tent? Nee die zitten aan de zijkant dus daar voel/merk je niks van.
– Beweegt de tent veel als je je omdraait? Ja, het beweegt zeker als jij ook beweegt.
– Zit er aan de onderkant isolatie? Nee dus er komt wel wat kou van onderen.
– Pijn in je rug? Nee ik vond het zachter dan een harde ondergrond.
– Koud? Nee want je krijgt een slaapzak met liner en een dikke deken mee voor in de tent.
– Waar laat je je spullen? Er is onder de tent ruimte om je spullen op te bergen en anders neem je het mee. Spullen die niet nat mogen worden neem je beter mee de tent in.
 
Ik denk dat de boomtent vooral erg geschikt is om te overnachten voor de leukigheid. Het is niet iets waar je weken in wilt slapen. Ik vond het in ieder geval super leuk om eens op deze manier overnacht te hebben.
 
Meer informatie over deze leuke tent only camping in de Achterhoek? Kijk dan op de website van Pollen & Mollen.
 

Kamperen in de Achterhoek
In de boomtent
Kamperen in de Achterhoek
De kook- en loungeruimte van Pollen en Mollen
 

Wandelen in de Oude IJsselstreek

Tijdens mijn verblijf in de Oude IJsselstreek probeer ik verschillende wandelroutes. Ik wandel door Natuurgebied Engbergen, hier doe ik een wandelroute van 3,6 kilometer, de Engbergenroute. Deze voert me door de afwisselende natuur van Engbergen, van een smal jaagpad langs het water tot bospaden. Bovendien kun je bij Engbergen naar de kinderboerderij, de uitkijktoren en is het leuk om hier het Blotevoetenpad te lopen. Ook is het een leuke plek voor vogelaars.
 
Daarnaast wandelde ik een route door een prachtig bos met oude kerkepaden: het Rondje Idinkbos. Deze route is 12 kilometer lang en wat me vooral opviel aan deze route is dat het er heerlijk rustig is. De wandeling voert je afwisselend over verharde en onverharde paden, zowel over bospaadjes als door weidelandschap. Ook volg je tijdens deze route een smal pad langs het water: een enorme variatie in 12 kilometer dus.
 
Andere leuke wandelingen die je kunt doen in de regio zijn onder meer het Ganderpad Klompenpad en de Instaroute door DRU industriepark. Kijk op de website van VVV Oude IJsselstreek voor meer wandelroutes.
 

Omgeving Idinkbos
Omgeving Idinkbos
Engbergen
Engbergen
 

Overnachting op De Langenbrinck Eerlijk Heerlijk

De tweede tent only kampeerplek die ik in de Achterhoek mag uitproberen is De Langenbrinck Eerlijk Heerlijk. Dit kleinschalige kampeerterrein is geschikt voor trekkers die 1 of 2 nachtjes willen blijven met hun trekkerstentje. Je overnacht in het weiland of in de bongerd. Naast beide velden is een prachtige oude deel met een eenvoudige keuken die je kunt gebruiken. Daarnaast is er een prachtige buitendouche die je verblijf hier extra bijzonder maakt.
 
De Langenbrinck Eerlijk Heerlijk is bovendien een rustpunt voor fietsers, wandelaars en andere recreanten. De oprichters merkten namelijk dat er voor hen als wielrenners maar beperkt de mogelijkheid was om op zondagochtend vroeg al ergens koffie te drinken onderweg. Vanuit dit gemis is het rustpunt ontstaan. Inmiddels kun je er niet alleen koffie en thee kopen voor een bescheiden bedrag, maar staat er in de koelkast ook onder meer zelf gebakken taart voor je klaar. Het is met recht een heerlijk rustpunt om even bij te komen voor, tijdens of na je buitenactiviteit.
 
Daarnaast vind je hier een verkoop van streekproducten, een minibieb en voor als het slecht weer is: een blokhut om te huren wanneer je geen zin hebt om je tentje neer te zetten. De camping is sfeervol en met oog voor detail ingericht, zeer fotowaardig!
 
Je vindt deze tent only camping aan de Molenweg tussen Gendringen en Sinderen. Kijk voor meer informatie op hun website.
 

Kamperen in de Achterhoek
Kamperen in de bongerd
Kamperen in de Achterhoek Lamngenbrinck
Tent only camping De Langenbrinck Eerlijk Heerlijk
 

Lekker lunchen bij MoTTo Gendringen

Ben je op zoek naar een leuk lunchplekje in de Oude IJsselstreek? Ga dan naar MoTTo in Gendringen. Je kunt hier trouwens ook uitstekend terecht voor een borrelplank of een diner. Bij MoTTo wordt vooral gekookt met streekproducten en er zijn verschillende vegetarische opties. Eigenlijk wil je hier trouwens ook alleen al heen voor de toffe inrichting: van vintage tot Delfts blauw en verschillende gezellige hoekjes: het is een heerlijke plek om even neer te ploffen na een wandeling of tijdens je fietstocht.
 

Lunch bij MoTTo
Lunch bij MoTTo
 

Wat ik van de Oude IJsselstreek vond

Eerlijk is eerlijk, ik was wat sceptisch. Mijn moeder woont namelijk in de Oude IJsselstreek en als ik er naartoe reed werd ik nooit écht enthousiast. But there’s more than meets the eye. Ik was uiteindelijk aangenaam verrast door de rust op de wandelpaden, de vriendelijkheid van de ondernemers en de enorme variëteit aan wandelroutes. Dit in combinatie met de fijne tent only campings maakte het tot een leuk micro avontuur. Wil je dus eens een origineel weekendje weg in eigen land, dan kan ik je een bezoek aan de Oude IJsselstreek van harte aanbevelen.
 
Meer lezen over de Oude IJsselstreek? Bezoek dan de website van VVV Oude IJsselstreek.
 
Meer lezen over de Achterhoek? Eerder bezocht ik het gebied rondom Winterswijk en bij Montferland en liep ik alle etappes van het Graafschapspad.
 
Ik maakte deze reis op uitnodiging van Toerisme Achterhoek en VVV Oude IJsselstreek. Alle gegeven meningen zijn uiteraard slechts die van mijzelf.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *