John Bauerleden Småland
we12hike,  zweden

In het voetspoor van John Bauer op de John Bauerleden in Småland

Al zes jaar lang rijd ik bijna elke zomer langs de oevers van de Vätternmeer naar over de E4 naar het noorden van Zweden. Links van me ligt het meer, rechts van me schiet een steile rotswand bijna loodrecht de lucht in. Tot aan afgelopen maand had ik geen idee dat zich hier pal boven de snelweg en net ten noorden van Jönköping een prachtige wandelroute bevindt: de John Bauerleden. Tijdens mijn meest recente reis naar Zuid-Zweden (oktober 2023) maakte ik kennis met artiest John Bauer en zijn kunst en trad ik in zijn voetsporen op de John Bauerleden.

Wie is John Bauer?

Eerlijk is eerlijk, ik had nog niet eerder van John Bauer gehoord. Tijdens het onderzoek voor het schrijven van mijn Reishandboek Zweden zijn er zoveel Zweedse kunstenaars die de revue passeren dat ik keuzes moet maken. John Bauer haalde het niet tot in mijn gids. Als ik mijn Zweedse vriend Andreas vraag naar John Bauer, weet hij direct te vertellen dat hij bekend is van zijn trollen, gnooms en sprookjes en dat vele Zweden zijn werk kennen.
 
John Bauer was een Zweedse illustrator en schilder die leefde tussen 1882 en 1918. Hij werd geboren in de stad Jönköping en bracht hier het grootste deel van zijn leven door. Zijn vrouw Esther, met wie hij een haat/liefde verhouding had, was ook kunstenaar. Samen kregen ze een zoon.
 
John Bauer kwam al op jonge leeftijd om het leven tijdens een scheepsramp op het Vätternmeer, samen met Esther en zijn zoon. Gezegd wordt dat de boot, die onderweg was naar Stockholm, is gezonken vanwege de overbelading in combinatie met het slechte weer. John Bauer werd slechts 36 jaar.

John Bauer quote
“Ik voelde me oog in oog met de natuur. Ik heb me nog nooit zo klein gevoeld”
Meer leren over John Bauer in het Jönköpings län museum

Om meer inzicht te krijgen in het leven van John Bauer krijgen mijn reis- en wandelmaatje Bregje en ik eerst een rondleiding door het Jönköpings län museum, waar zich een uitgebreide expositie over John Bauer bevindt. Hier leren we meer over zijn werk, veelal prachtige en gedetailleerde tekeningen en schilderijen van trollen en andere mystieke wezens. Op sommige tekeningen lijkt hij een portret te hebben gemaakt. Het is duidelijk dat hij en Esther een ingewikkelde relatie hebben, dit blijkt uit teksten van brieven die zij aan elkaar schreven en terug te lezen zijn.
 
Tip: bezoek dit museum absoluut voordat je op pad gaat op de John Bauerleden, het maakt je wandeling over deze trail zo veel rijker. Entree is gratis, meer informatie is te vinden op de website van Jönköpings län museum.

In het Jönköpings län museum
In het Jönköpings län museum
De natuur in!

Na ons bezoek aan het Jönköpings län museum is het tijd om zelf op pad te gaan, de John Bauerleden op. John Bauer liet zich voor zijn kunstwerken regelmatig inspireren door de sprookjesachtige natuur van het gebied tussen Huskvarna en Gränna. Het glooiende landschap van dit gebied in de Zweedse regio Småland bood hem de rust die hij zocht tijdens zijn turbulente leven met Esther en voelde voor hem als zijn tweede thuis.

Waar het erg steil is, zijn trappen
Waar het erg steil is, zijn trappen
Op de John Bauerleden in Småland
De trail is nergens technisch maar wel heel mooi
Over de John Bauerleden

De John Bauerleden neemt je mee in het voetspoor van John Bauer. Deze langeafstandswandeling maakt deel uit van de Smålandsleden is in totaal 57,7 kilometer lang. De John Bauerleden begint bij de IKHP hut in Huksvarna en eindigt in Gränna. De wandelroute is oranje gemarkeerd en onderweg kom je onder meer door het Huskvarnabergen Conservation Area en het natuurreservaat Västanå. Het pad is grotendeels onverhard en klimt en daalt stevig. Houd er rekening mee dat je niet veel sneller dan 3 kilometer per uur wandelt.

Een zonnige dag op de John Bauerleden
Een zonnige dag op de John Bauerleden
Wandelen op de John Bauerleden

Bregje en ik beginnen onze wandeling, samen met twee gidsen uit de regio, bij de IKHP hut in Huskvarna. Hier krijgen we allereerst wat uitleg over het Huskvarna biosfeer reservaat waar we doorheen wandelen. Niet veel later stappen we de trail op. We hebben er zin in, want de afgelopen dagen was het weer op zijn zachtst gezegd niet helemaal ideaal om te wandelen, maar vandaag schijnt de zon.
 
Al snel wordt duidelijk waarom John Bauer zich hier graag in de natuur bevond. Na een klim en een afdaling lijkt de snelweg E4 verdwenen en dwalen we over een prachtig bospad geflankeerd door immense bomen, varens en rotspartijen. Her en der passeren we een glooiend weiland, maar voornamelijk bevinden we ons in het bos.

John Bauerleden landschap
Heel veel groen op de John Bauerleden
Uitzicht over Jönköping en het Vätternmeer
Uitzicht over Jönköping en het Vätternmeer
Fika met uitzicht

Af en toe wijken we even van het wandelpad af voor een uitzicht over het Vätternmeer. Gids Erik heeft de fika verzorgd en we hebben geluk, want vandaag is het nationale kanelbullensdag. Oftewel kaneelbroodjesdag. Onder het genot van een dampende kop koffie en met de koppen in de zon is het enorm genieten van de invallende herfst. Een fika pauze zoals deze bedoeld is!
 

De fika is een sociaal gebruik in Zweden waarbij het werk of een andere dagelijkse activiteit onderbroken door bij elkaar te komen, thee of koffie te drinken en optioneel iets te eten. Het gebeurt op een gepland moment en wordt bewust gebruikt om te pauzeren en sociale contacten te onderhouden.

Fika tijd op de John Bauerleden
Kanelbullar zijn er in verschillende vormen (allemaal even lekker!)
John Bauerleden uitzicht
Uitzicht over het Vätternmeer
Tussen de koeien door het bos weer in

Na de fikapauze doorkruisen we verschillende weides, soms met schapen, dan meer met koeien. We stappen door donkere bossen, over smalle en kronkelige paden die ons ver van de bewoonde wereld lijken weg te voeren. We lopen uiteindelijk net geen acht kilometer van de John Bauerleden. Het leven van een reisblogger, want wij doen van veel dingen een korte variant om een impressie te krijgen. Bij Gesta staat een auto voor ons klaar, die ons terug brengt naar Huskvarna. De zon gaat inmiddels al bijna onder, maar wat had ik graag verder willen lopen in het voetspoor van John Bauer. Een volgende keer dan maar …

Koeien op de John Bauerleden
We steken verschillende weilanden door
Boerderij op de John Bauerleden
Een oude boerderij onderweg
Overnachten in Bunne bij Bauergården

Tijdens onze wandeling grappen Bregje en ik dat we vandaag tijdens ons bezoek aan de John Bauer expositie en onze wandeling op de John Bauerleden vast ook slapen in een John Bauerkamer en een John Bauermenu krijgen. Be careful what you wish for!
 
We overnachten in Bunn bij Bauergården, een prachtig gelegen hotel dat onderdeel uit maakt van de Forest Hotels of Småland. We komen in het semi-donker aan, dus snel naar de kamer, omkleden en douchen voor het diner. En wat blijkt … er bestaat inderdaad een John Bauer menu. Onze gidsen hadden al eerder laten doorschemeren dat ons een ware smaaksensatie te wachten zou staan, maar WOW, wat een heerlijk diner krijgen we. Het op het leven van John Bauer geïnspireerde menu is werkelijk tongstrelend.
 
We beginnen met een aantal worsten (want John Bauer’s vader had een worstenfabriek in Jönköping) met dennen uit het bos. Het hoofdgerecht bestaat uit wild met bessen en paddestoelen en het nagerecht komt van de zuurstokken uit Gränna. Met een volle buik ga ik slapen en droom ik over trollen en gnooms!

Bauergården
Het hoofdgerecht van het John Bauermenu
Omgeving Bauergården
De omgeving van Bauergården
Praktische tips voor het wandelen van de John Bauerleden

– De route staat uitstekend gemarkeerd dus een wandelkaart is niet nodig. Vind je het leuk om meer te lezen over deze trail, bekijk dan hier de factsheet of koop de wandelgids Wandelen in Småland. Meer informatie over de John Bauerleden vind je op de website van Jönköping.
– Wil je toch een app gebruiken, download dan de app Naturkartan, hier staat de John Bauerleden ook in als route.
– Neem genoeg te eten en drinken mee voor onderweg, bevoorrading is er niet of nauwelijks.
– Draag stevige, waterdichte schoenen en neem altijd een regenjas mee. Mijn volledige paklijst voor wandelen in Zweden vind je hier.
– Regel je overnachting in Bauergården hier.
– Jönköping is bereikbaar per trein vanuit Stockholm, Gränna per bus vanuit Jönköping. Je kunt de route onder meer onderbreken voor een overnachting in Bunn en Kaxholmen, mocht je de route in zijn geheel willen lopen.

Reishandboek Zweden

Verder lezen over Zweden? In mei 2023 verscheen bij Uitgeverij Elmar mijn Reishandboek Zweden, een praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden.

Deze reisgids werd met veel plezier geschreven aan de hand van meer dan 15 reizen naar Zweden die ik de afgelopen 10 jaar maakte. Het is een complete gids met veel achtergrondinformatie, kaarten en plattegronden in kleur.

Bestel bij Bol.com / Bestel bij de lokale boekhandel

Regel je reis naar Zweden

Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden over je reis naar Zweden? Bekijk dan hieronder meer informatie over Zweden bij één van onze partners of maak direct een reservering voor jouw Zweden vakantie!

– Boek je vliegtickets naar Zweden voordelig via Skyscanner.
– Liever met de trein naar Zweden? Bekijk de opties via NS International.
– Een overtocht naar Zweden boek je bij Stena Line of vergelijk alle overtochten van andere rederijen hier.

– Accommodaties regel je eenvoudig én voordelig via Booking.com.
– Bekijk hier het camping aanbod van ASCI. Vergeet ook niet om een ASCI kampeerkaart te kopen voordat je op reis gaat.

– Liever een volledig verzorgde rondreis naar Zweden? Bekijk dan eens het aanbod van de onderstaande reisorganisaties:

SNP Natuurreizen heeft prachtige natuurreizen met een actief karakter.
Voigt Travel heeft een ruim aanbod van rondreizen in Zweeds-Lapland.
BBI Travel heeft een uitgebreid aanbod zomervakanties in Zweden.

Conclusie en disclaimer

Ik vond de wandeling over de John Bauerleden een van de hoogtepunten van mijn bezoek aan Småland. Het bezoek aan het museum en de overnachting in Bauergården maakten mijn John Bauer experience compleet. Ik hoop in de toekomst zeker deze trail nog eens in zijn geheel te kunnen lopen. Na mijn bezoek aan Bauergården reisde ik verder naar het prachtige Store Mosse Nationaal Park, voorafgaand aan Jönköping bezocht ik Mullsjö en het Ryfors Natuurreservaat.
 
Ik maakte mijn reis door Zuid-Zweden in samenwerking met Go Visit South Sweden en Visit Småland. Alle gegeven meningen zijn uiteraard slechts die van mijzelf. In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 

Zweden voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik. 

Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweden. In het e-book Zweden voor beginners vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).

Ook deel ik veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden.

Bekijk het e-book hier

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *