Jatiluwih rijstvelden – de mooiste rijstvelden van Bali?
Zijn de Jatiluwih rijstvelden de mooiste rijstvelden van Bali? Dat vertel ik je in dit artikel. Terwijl ik dit schrijf zit ik op bed in mijn homestay in Canggu op Bali. Alhoewel ik deze workation vooral had ingepland om uit te rusten, na te denken en mijn koers voor volgend jaar te bepalen, kon ik het niet laten om toch een aantal dingen te gaan bekijken. Eén daarvan werden de Jatiluwih rijstvelden, volgens velen ook wel de mooiste rijstvelden van Bali …
Table of Contents | Inhoudsopgave
Een alternatief voor Tegalalang?
Vorig jaar eindigde ik mijn reis op Bali met een bezoek aan Tegalalang, de bekende rijstvelden net buiten Ubud. Alhoewel het absoluut prachtig was, vond ik het er vééls te druk en was ik er daarom binnen no-time uitgekeken. Ik kon werkelijk geen foto schieten zonder een andere toerist erop en baalde ervan dat je als toerist steeds weer om geld werd gevraagd terwijl je al entreekosten had betaald.
Gelukkig kon ik dit keer in de herkansing en besloot ik opnieuw op pad te gaan op zoek naar de mooiste rijstvelden van Bali. Al snel kwam ik via Google bij de Jatiluwih rijstvelden uit. Medeblogger Jenny waar ik tijdens de reis mee had afgesproken was er ook geweest en kon me deze van harte aanbevelen. En dus stuurde ik mijn vaste driver Ketut een Whatsapp bericht met de vraag of hij me naar de rijstvelden bij Jatiluwih kon brengen.
Over de Jatiluwih rijstvelden
De Jatiluwih rijstvelden staan op de UNESCO werelderfgoedlijst en dit maakt dat het een beschermd gebied is. Ketut vertelt me dat er (mede) vanwege het toerisme steeds meer rijstvelden op Bali verdwijnen om hotels en resorts te bouwen. Omdat de rijstvelden van Jatiluwih een beschermde status hebben, mag hier dus niks van beton geplaatst worden.
Je vindt de rijstvelden in centraal Bali, aan de voet van Mount Batukaru. Het gebied is ongeveer 600 hectare groot en ligt op een hoogte van ongeveer 700 meter boven zeeniveau.
Een eerste indruk van de rijstvelden bij Jatiluwih
WOW! Dat is mijn eerste gedachte als ik de entree heb betaald en door mag rijden. De weg voert eerst nog door een klein gehucht maar niet veel later begint er een slingerweg steeds verder naar boven. Onderweg kijk ik al meteen mijn ogen uit, het zo vaak gehoorde ‘vijftig tinten groen’ is hier zeker op zijn plaats.
Om me heen liggen eindeloze trapsgewijze rijstterrassen met er tussenin prachtige palmbomen die het geheel bijna sprookjesachtig aan laten doen. Her en der steekt er een ronde punthoed boven het veld uit. Hier wordt nog hard gewerkt door de lokale bevolking, dat is meteen duidelijk.
Een smalle en bochtige weg voert me door de rijstvelden en eindigt bovenaan bij een parkeerplaats bij het Jatiluwih restaurant. Hier parkeert Ketut de auto en hij verbaast zich erover dat het zo ontzettend rustig is hier. Normaal gesproken is het vechten om een parkeerplek maar vandaag is het inderdaad extreem rustig. Hij besluit daarom voor het eerst sinds hij bij de Jatiluwih rijstvelden is, om mee te lopen in plaats van bij de bus te blijven.
Wandelen bij Jatiluwih
Vanaf deze parkeerplaats kun je enkele wandeltochten maken. Bij het kleine information center staat een bordje met wandelroutes, inclusief het aantal kilometers en de verwachte tijdsduur. Omdat ik helaas al enige tijd met een heupblessure loop die maar niet over gaat, besluit ik voor de korte ronde van 1.7 kilometer te gaan.
De wandeling voert ons eerst over een breed betonpad en biedt de meest fabelachtige uitzichten. In de eerste plaats over de rijstvelden maar in de tweede plaats ook op Mount Agung die heel in de verte het einde van de horizon siert. Deze imposante vulkaan op de foto krijgen lukt me niet want het is te heiig, maar bijzonder is het wel.
Vanaf het brede pad loopt een smaller pad naar beneden wat verder de terrassen in. We volgen had pad, lopen langs de irrigatiekanalen en lopen hier ook op sommige plekken door de rijstvelden heen. Wel let ik continue op waar ik mijn voeten neer zet, want vorig jaar in Tegalalang ging ik (geen geintje) bijna op een meterslange slang staan. Opletten geblazen dus wanneer je van het pad af gaat!
Tussen de rijstvelden
Alhoewel er af en toe een klein stalletje tussen de rijstvelden staat, zijn de eigenaren ervan absoluut niet opdringerig zoals ik dit in Tegalalang ervoer. Wanneer ze vragen of ik iets wil kopen en ik netjes ‘no thank you’ zeg, leggen ze zich erbij neer en knikken ze vriendelijk. Onderweg komen we ook fruitbomen tegen en laat Ketut me het verschil zien tussen de traditionele witte rijst zoals wij deze kennen en de donkere bruine rijst.
Na ongeveer een uurtje lopen en héél veel foto’s gemaakt te hebben, komen we weer bij de verharde weg uit. Hier bevindt zich ook het openbaar toilet en diverse restaurantjes, winkeltjes en een spa. Ook zit er een bedrijf dat fietsen en scooters verhuurt. Het fietsen lijkt me leuk, maar scooteren zou ik zelf niet snel doen, mede vanwege de uitlaatgassen, die kunnen de gewassen nooit goed doen, dunkt me.
Niet veel later zijn we terug bij de auto en is het tijd om de Jatiluwih rijstvelden weer achter me te laten. Ik moest er even voor rijden maar het was de moeite meer dan waard: van wat ik tot nu toe gezien heb zijn de Jatiluwih rijstvelden onbetwist de mooiste rijstvelden op Bali!
Praktische informatie over je bezoek aan de Jatiluwih rijstvelden
De rijstvelden van Jatiluwih bevinden zich zoals gezegd in het centrale deel van Bali. Ik bezocht ze vanuit Canggu en deed er met de auto ongeveer anderhalf uur over om er te komen. Het laatste deel van de route is bochtig dus mocht je net als ik snel last hebben van wagenziekte, dan is een pilletje hiertegen innemen zeker geen overbodige luxe.
Aangezien er geen openbaar vervoer naar Jatiluwih is, is vervoer per scooter of auto de enige mogelijkheid om hier te komen. Ik huurde dus mijn vaste driver Ketut in voor een dag om mij naar Jatiluwih te brengen. Ik kwam vanuit Canggu en maakte diezelfde dag ook nog een uitstapje naar de Tanah Lot tempel net ten noorden van Canggu. Ik betaalde de driver hiervoor RHP 500.000, omgerekend zo’n 30 euro. Daarnaast betaal je eenmalig 40.000 RHP (€ 2,40) aan entreekosten.
Overnachten in Jatiluwih
Je vind diverse accommodaties in de buurt van Jatiluwih, met name (eco) resorts en kleinschalige Homestays. Ik verbleef zoals gezegd zelf in een leuke Homestay in Canggu, de Pondok Canggu Homestay en vond het een prima optie om een dagexcursie te maken vanuit hier. Hier vind je een overzicht van alle overnachtingsmogelijkheden in de buurt van Jatiluwih.
Regel zelf je reis naar Bali!
Vliegen naar Bali deed ik met KLM, een vlucht die een korte tussenlanding maakte in Singapore. Ik boekte mijn ticket een maand voor vertrek tijdens de Werelddeal weken en betaalde € 625. De voordeligste prijzen vind je bij Skyscanner. Vergeet ook zeker niet om je Lonely Planet Bali te bestellen bij BOL.com.
Een georganiseerde tour naar Jatiluwih boek je hier:
Conclusie en disclaimer
Hopelijk vond je deze blog over de Jatiluwih rijstvelden op Bali nuttig. Heb je nog vragen, laat ze dan absoluut achter in de comments! Meer lezen over Bali? De volgende blogs vind je ook vast leuk:
- De mooiste wandelingen op Bali
- Bali solo als vrouw: dit zijn mijn tips
- Sidemen: het niet toeristische Bali
- De mooiste rijstvelden van Bali
Verder lezen over Bali? Bezoek dan mijn Bali startpagina boordevol tips, bijzondere plekken en heel veel reisinspiratie voor jouw reis naar Bali en de omringende eilanden.
In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via zo’n link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie. Alvast bedankt!
2 Comments
Melanie
Hoi Antonette, kan ik jou op instagram vinden?
Ik heb wat vragen over Bali.
Thanks!
anto
Jazeker, mijn username is @ we12travel maar je kunt me ook mailen op anto @ wetravel.nl