Jasper National Park
canada,  gesponsord,  we12inspire

Outdoor avontuur: Jasper National Park, Canada

Waarom je absoluut naar Jasper National Park moet gaan!

Twaalf jaar geleden was ik voor het eerst in Canada. Ik weet nog precies hoe ik erbij kwam dat ik naar Canada wilde, ik was namelijk geïnspireerd geraakt door een Engelse dame waarmee ik in Nieuw-Zeeland een bankje had gedeeld tijdens een wandeling. We zaten ruim een uur te kletsen over het landschap en onze reizen (ik al 22 jarige, zij als oude dame) en wat me altijd is bij gebleven van die conversatie is ‘Nieuw-Zeeland is mooi, maar de allermooiste natuur die ik ooit heb gezien was in West-Canada.’ En zo werd West-Canada onze volgende reisbestemming. Hier liggen prachtige nationale parken zoals Banff, Glacier en Jasper National Park.
 
Inmiddels ben ik vele malen in Canada geweest en is het moeilijk om een favoriete plek binnen dit reusachtige land te kiezen. Canada is oneindig groot en heeft alles te bieden wat je als outdoor avonturier maar wenst. Er is echt één plek die me bijzonder is bijgebleven en dat is Jasper National Park, gelegen in de provincie Alberta in het westen van Canada.
 
View from the summit of whistlers with the tram and mountain range in view
 
Jasper National Park is overweldigend mooi. Het is ruiger dan de meeste andere parken en stiller dan veel andere plekken in het westen van Canada. Je kunt er eindeloos wandelen, wild spotten, raften en de gletsjer op stappen. De Icefields Parkway is de mooiste highway die ik ooit reed (ja, zelfs in de regen) en de met sneeuw bedekte toppen bleven me imponeren. Bij deze een lijstje met mijn favoriete plekken om te zien en dingen om te doen in Jasper National Park:
 

1. Wandelen bij Maligne Canyon

De mooiste canyon van de Canadese Rockies is absoluut Maligne Canyon. Vanaf de South Bridge kun je een bijna vier kilometer lange wandeling maken door de canyon die je langs prachtige watervallen voert. Naarmate je verder in de kloof komt wordt ie smaller en ruiger. Een aanrader!
 

2. Athabasca Glacier

Het eeuwenoude ijs van dichtbij bekijken? Dat kan op de Athabasca Glacier die zich op de grens met Banff National Park bevindt. Deze gletsjer trekt zich langzaam maar zeker terug en het is enorm indrukwekkend om het ijs zo van dichtbij te kunnen zien. Je kunt per SnoCoach de gletsjer op of vanaf een speciaal platform boven het ijs het spektakel van bovenaf bekijken.
 
jasper national park
 

3. Wandelen bij Mount Edith Cavell

Okee je auto moet in puike staat zijn om de smalle weg helemaal omhoog te kunnen rijden, maar als je eenmaal aan de voet van Mount Edith Cavell staat, ben je dit al snel vergeten. Van de berg schuift een gletsjer naar beneden het meer in, waar je met een beetje geluk ijsbergen in kunt zien dobberen.
 

4. Wildlife spotten

Ons eerste wildlife spotten we in Jasper National Park. Helaas geen beer (overigens helemaal geen beren gezien tijdens onze drie weken durende reis) maar het was een hele grote elk, oftewel een edelhert. Daar stond ie ineens, zomaar midden op de weg. Wat een bijzondere ervaring!
 

5. Athabasca Falls

WOW! Dat dacht ik bij het zien van de Athabasca Falls. Zoveel natuurgeweld binnen handbereik. Met besneeuwde toppen op de achtergrond is dit echt een must-see voor elke fotograaf en natuur liefhebber.
 
athabasca falls with Kerkeslin and sun
 
Inmiddels zijn we druk bezig met het plannen van onze zomervakantie en raakte ik op op de site van Jasper Travel geïnspireerd door de vele mooie wandelingen die er nog te maken zijn. Zo las ik over de meerdaagse Skyline Trail (yes please!) en een helikoptertocht die je boven de Rockies kunt maken. Genoeg te zien en te doen dus nog voor een volgend bezoek.
 
Sinds enige tijd heeft KLM drie keer per week een rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Edmonton waarbij je binnen 10 uur aan de voet van de Canadese Rockies staat. Huur vanaf hier een auto, neem de Via Rail trein of boek voor slechts 29 CAD een transfer van Edmonton International Airport naar Jasper en voor je het weet, ga je hier zelf op avontuur.
 
Meer weten? Check de site van Jasper Travel voor een flinke dosis informatie, voorbeeld routes en suggesties voor plekken om te overnachten. Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Jasper Travel, alle gegeven meningen en ervaringen zijn uiteraard alleen die van onszelf.

 
Meer lezen over Canada? De volgende blogs vind je ook vast leuk:
5 Redenen waarom ik zo van Whistler hou
Reistip Canada: Peak 2 Peak of Sea to Sky?
De beste bestemmingen voor beginnende wandelaars
 
Volg ons voor een dagelijkse dosis outdoor & adventure inspiratie op Instagram en Facebook!
 
Dank je voor het delen!
 

32 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *