Sylarna op de Jämtlandstriangeln
we12hike,  zweden

Jämtlandstriangeln: de mooiste korte trektocht in Zweden

De Jämtlandstriangeln kwam ik ooit tegen op Pinterest en ik bewaarde hem ‘voor ooit.’ In de zomer van 2021 waren mijn wandelmaatje en ik aan de Höga Kusten en wilden we daar eigenlijk een tocht gaan lopen. Tot we spontaan bedachten dat we de bergen op de grens met Noorwegen toch mooier vonden als afsluiter van onze wandelvakantie in Zweden. En zo reden we, vanaf de trailhead aan de Höga Kusten, dwars door Zweden terug naar de bergen en liepen we de Jämtlandstriangeln: misschien wel de mooiste korte trektocht in Zweden!

Dit artikel verscheen eerder op Wandelen in Zweden en is vanwege het opheffen van die site over gezet naar We12travel. Afgelopen zomer zijn er vanwege teveel wandelaars op de Jämtlandstriangeln maatregelen genomen om het aantal bezoekers te beperken. Hier vertel ik meer over in het einde van het artikel.

Een rendier op de trail
Een rendier op de trail

Met een totale lengte van 46 kilometer is de Jämtlandstriangeln een relatief korte trektocht die je in drie dagen loopt. Zoals de naam al doet vermoeden loop je in de vorm van een driehoek. De berghotels van STF bieden voldoende comfort en maaltijden waardoor het een populaire wandelroute is om met een lichte rugzak te lopen. Wij namen echter alles zelf mee en kampeerden op fabelachtige plekken, op korte afstand van de berghotels. Op die manier konden we wel een biertje halen voor bij het uitzicht, maar stonden we niet in drukte. 

Het begin en einde van de route is bij Storulvån STF bergstation. Dit prachtige berghotel, dat een beetje doet denken aan het Overlook Hotel van The Shining, ligt aan het einde van de weg in het hart van Jämtland, op de grens met Noorwegen. 

De etappes van de Jämtlandstriangeln zijn als volgt:

1. Storulvån – STF Sylarna 16 km
2. STF Sylarna – Blåhammaren 19 km
3. Blåhammaren – Storulvån 12 km

Storulvån is per bus bereikbaar vanuit Duved, een dorp aan de doorgaande route tussen Åre en de Noorse grens. 

STF Storulvån
STF Storulvån

Dag 1. Storulvån – STF Sylarna (16 km)

We parkeren de auto bij Storulvån en de parkeerplaats staat bomvol, mede omdat er in deze week een mountainbike evenement is. Storulvån is een populaire plek voor buitensporters zo lijkt het. We ontbijten in het restaurant van het berghotel, vullen onze watervoorraad bij en gaan op pad. Nadat we de rivier zijn overgestoken, gaat het pad licht klimmend omhoog. Na ongeveer een half uur zijn we op de fjäll aangekomen.

Het pad is overal breed en goed gemarkeerd. Verkeerd lopen is geen optie. We zijn al boven de boomgrens en in de verte doemen de bergen en de gletsjers van Sylarna al op. De lucht is strakblauw en het is onwijs genieten zo op de fjäll. Overal om ons heen lopen rendieren en de uitzichten zijn heerlijk. 

Het pad is niet lastig. Na een afdaling naar de rivier volgt een populaire spot om te kamperen. Vanaf hier gaan de laatste drie kilometers omhoog. Eerst komen we bij Gamla Sylen, de oude berghut. Vanaf hier is het pad afwisselend over rotspaden en planken. STF Sylarna komt al snel in zicht. Wij besluiten over de voetbrug de rivier over te steken en kamperen met uitzicht op de gletsjer. 

Vanaf hier kun je een dagwandeling inlassen naar de Storsyl gletsjer, die je vanaf de rivier ziet liggen. Wij hadden hier helaas geen tijd voor.

Het brede pad naar Sylarna
Het brede pad naar Sylarna
Op de Jämtlandstriangeln
Op weg naar Sylarna
Wild kamperen in Zweden
Onze tent bij Sylarna

Dag 2: Sylarna – Blåmmaharen (19 km)

Dag twee begint met terug wandelen naar de rivier voorbij Gamla Sylen, grotendeels naar beneden en dus lekker om rustig mee op te warmen. Nadat we de rivier overgestoken zijn, volgen we hier het pad omhoog naar links. Het pad is breed en alhoewel het matig stijgt, is het toch pittig vanwege het gewicht op onze rug. We kijken nog regelmatig achterom naar de gletsjers bij Sylarna, die er ook vandaag weer prachtig bij liggen.

De wandeling tussen Sylarna en Blåmmaharen lijkt op de wandelkaart loodrecht te zijn, maar niets is minder waar. Het pad stijgt en daalt steeds weer opnieuw. Veel planken die in de moerassen liggen zijn verrot en soms moeten we echt even opletten dat we niet uitglijden, maar dat mag de pret niet drukken. Na de relatief eenvoudige wandeling van gisteren, is deze dag aanzienlijk zwaarder vanwege het vele klimmen en dalen. 

Onderweg staan er steeds weer rendieren, soms zelfs wel heel dichtbij. Via stapstenen stappen we een brede rivier over, die de laatste klim naar Blåmmaharen markeert. Het is een lange maar geleidelijke klim. Eenmaal boven zien we eindelijk het bergstation liggen. We kopen een biertje en nemen plaats op het terras. Bij de hut is het druk met wandelaars, we hebben weinig zin om hier in de buurt te blijven vanavond. 

Mijn wandelmaatje besluit een stukje verderop te gaan kijken of er ergens een mooie kampeerplek is. En die vindt ie, een dikke kilometer voorbij de hut op de richel. We staan werkelijk prachtig met een uitzicht waar je U tegen zegt. Rendieren overal om ons heen, de grens met Noorwegen in de verte en gewoon eindeloos ver kunnen kijken. We love it!

Jämtlandstriangeln
Wandelen tussen de rendieren
Blåmmaharen
Blåmmaharen
Uitkijken over Jämtland
Uitkijken over Jämtland vanaf de kampeerplek

Dag 3: Blåmmaharen – STF Storulvån (12 km)

De laatste dag van de Jämtlandstriangeln voert ons terug naar STF Storulvån. Aangezien we al een ruime kilometer voorbij Blåmmaharen staan, is het vandaag maar een paar uur wandelen, we verwachten ongeveer 10-11 kilometer. 

Allereerst steken we de Blåmmaharenfjället over. Het eerste deel van de wandeling is relatief vlak. Na enkele kilometers staan we voor een flinke afdaling richting de Stor Ulvån rivier. Bij Ulvåtjärn is een schuilhut en even verderop steken we over betonblokken de rivier over. Hierna is het weer even klimmen en blijft het pad opnieuw vrij vlak, waardoor we snel kilometers kunnen maken. 

Het laatste deel van de route gaat naar beneden. We komen het pad tegen dat we twee dagen geleden omhoog namen de fjäll op, vanaf hier kennen we de route. We dalen alsmaar verder af, uiteindelijk zien we STF Storulvån alweer liggen. 

De laatste meters zijn aangebroken en we weten dat dit onze laatste meters op de trail zijn voor deze zomer. Vanmiddag beginnen we aan de terugreis naar Nederland. Met een beetje pijn in ons hart maar dik tevreden over de schoonheid van deze wandeling rijden we weer naar huis. We hebben genoten van de Jämtlandstriangeln, wat een prachtige wandeling! 

Via betonblokken de rivier over
Via betonblokken de rivier over
Storulvån vanaf de trail
Storulvån vanaf de trail

Verder nog handig om te weten over de Jämtlandstriangeln

Ter afsluiting van dit artikel heb ik nog wat aanvullende informatie voor je over de Jämtlandstrianglen:

  • De wandelroute is uitstekend gemarkeerd. Wij kopen altijd een fjällkartan (wandelkaart), voor het geval het mistig is en/of we besluiten een andere route te volgen. Deze is voor ongeveer 10 euro te koop bij de meeste outdoorwinkels in Jämtland. 
  • Op de meeste plekken is mobiel bereik, voor ons een beetje jammer want hierdoor ervaar je niet echt het wildernisgevoel dat je op andere trails hebt. 
  • Eten en drinken kun je meedragen of kopen in de hutten. Neem wel contant geld mee hiervoor. Je kunt vaak wel met creditcard betalen, maar soms lukt dit niet door bijvoorbeeld een slechte verbinding. 
  • De wandeling is niet super zwaar maar dient niet onderschat te worden. Je stijgt en klimt flink. In vergelijking met de Kungsleden vonden wij hem echter relatief makkelijk. 
  • Het is vrij druk op deze trail, waardoor je je nooit helemaal alleen waant. 
  • Je mag wildkamperen op de meeste plekken. Indien je bij de hut kampeert, moet je hiervoor betalen. 
Fika en rendier op de trail
Fika en rendier op de trail

Maatregelen op de Jämtlandstriangeln

De Jämtlandstriangeln is een ongelofelijk populaire trail, maar je loopt dwars door rendier gebied. Het toenemende aantal bezoekers heeft ervoor gezorgd dat het in 2022 tot een conflict is gekomen tussen STF en de Sámi, de eigenaren van de rendieren.

Na intens overleg is besloten dat de trail vanwege het Allemansrecht geopend mag blijven. Echter is het wel zo dat per 2024 het STF Station Blåhammaren zijn keuken zal sluiten. Voor Sylarna en Storulvån gaat dit vanaf 2028 gebeuren. Voor alledrie de berghotels geldt dat ze het aantal bedden drastisch omlaag gaan brengen. STF Gåsen, die net buiten de Jämtlandstriangeln ligt is per direct permanent gesloten.

Wil je hier meer over leren, kijk dan op SVTPlay de documentaire Kampen om fjället.

Zweden voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik. 

Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweden. In het e-book Zweden voor beginners vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).

Ook deel ik veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden.

Bekijk het e-book hier

Hej hej!


Mijn naam is Antonette! Na meer dan 12 reizen door Zweden besloot ik in de zomer van 2023 naar Zweeds-Lapland emigreren. De afgelopen jaren reisde ik met mijn oude Volvo door Zweden op zoek naar de meest bijzondere plekjes voor mijn reisboeken.

Wist je dat je mij jouw reis door Zweden kunt laten plannen? Je ontvangt een prachtig op maat gemaakt reisvoorstel inclusief een dag-tot-dagprogramma, handige routetips en meer.


JA DAT WIL IK!

Regel je reis naar Zweden

Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden over je reis naar Zweden? Bekijk dan hieronder meer informatie over Zweden bij één van onze partners of maak direct een reservering voor jouw Zweden vakantie!

– Boek je vliegtickets naar Zweden voordelig via Skyscanner.
– Liever met de trein naar Zweden? Bekijk de opties via NS International.
– Een overtocht naar Zweden boek je bij Stena Line of vergelijk alle overtochten van andere rederijen hier.

– Accommodaties regel je eenvoudig én voordelig via Booking.com.
– Bekijk hier het camping aanbod van ASCI. Vergeet ook niet om een ASCI kampeerkaart te kopen voordat je op reis gaat.

– Liever een volledig verzorgde rondreis naar Zweden? Bekijk dan eens het aanbod van de onderstaande reisorganisaties:

SNP Natuurreizen heeft prachtige natuurreizen met een actief karakter.
Voigt Travel heeft een ruim aanbod van rondreizen in Zweeds-Lapland.
BBI Travel heeft een uitgebreid aanbod zomervakanties in Zweden.

Verder lezen?

Wil je verder lezen over mooie trektochten in Zweden? Dan vind je de volgende blogs ook vast leuk:

Of ga naar mijn Zweden startpagina met meer dan 50 blogs die ik schreef gedurende mijn tien reizen naar Zweden. Sinds 2023 woon ik in het noorden van Zweden en alle blogs berusten dus op eigen ervaringen!

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via zo’n link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie. Alvast bedankt!

One Comment

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *