Geen categorie

Jaaroverzicht 2019: mijn jaar in reizen

Zoals ik traditiegetrouw elk jaar doe (en met mij de meeste andere reisbloggers) vinden jullie hier mijn jaaroverzicht van 2019. Het was een prima jaar waarin ik veel mooie reizen maakte en vooral ook heel veel leerde over mezelf. Dit artikel gaat echter over mijn reisjaar, omdat ik besloten heb mijn privéleven iets meer in de schaduw te houden dan jullie van mij gewend zijn. Gewoon omdat dat beter voelt. Bij deze dus mijn reisjaaroverzicht van 2019. Veel leesplezier!
 

Januari

Het nieuwe jaar begon voor mij met héél vroeg opstaan om de vlucht van La Palma naar Nederland te halen. Na een heerlijke wandelvakantie op La Palma was het tijd om weer naar huis te gaan. Verder reisde ik in januari niet, maar bezocht ik wel de Vakantiebeurs waar ik plannen smeedde voor het nieuwe jaar.
 
Aantal reisdagen: 1
 

Wandelvakantie La Palma
Met David op de Pico Birigoyo, La Palma
 

Februari

Ik begon februari met een weekendje weg met vriendinnen naar Gerolstein in Duitsland. Helaas verregende het weekend totaal, maar daar is natuurlijk niks aan te doen. Het weekend erna gingen David en ik naar Friesland met de motor, waar we uiteindelijk de tent opzetten in de tuin van zijn vader. Eind februari vlogen we samen naar IJsland voor een winterse trip van een week. Super leuk om IJsland aan hem te kunnen laten zien en mijn IJslandse vriendin Birna ook weer even te zien.
 
Aantal reisdagen: 12
 

Fjallsárlón vs Jökulsárlón
IJsbergenmeer Fjällsárlón op IJsland
 

Maart

Mijn maart begon met een bezoek aan de Fiets & Wandelbeurs. We brachten ook een lang weekend door in de Duitse Eifel op uitnodiging van Landal verbleven we in Landal Eifeler Tor. Medio maart ging ik naar het Outdoor Camp evenement van MindShake PR in de Belgische Ardennen. Aan het einde van de maand gingen David en ik nog even een weekendje naar Texel, gewoon omdat het kon. Het was heerlijk voorjaarsweer en we genoten enorm!
 
Aantal reisdagen: 7
 

Nationalpark Eifel
Aan de wandel in Nationalpark Eifel
 

April

April stond in het teken van mijn reis naar Nepal. Ik ging de trekking Langtang Valley en Gosainkund maken, maar door een blessure moest ik uiteindelijk eerder dan gepland terugkeren naar Kathmandu. Wat op zich ook prima was want ik was behoorlijk moe van de trektocht en ik vond het heerlijk om een aantal dagen niks te doen in Kathmandu. Ik liet er een nieuwe tattoo zetten (het Nepalese woord voor ‘moed’) en bracht mijn dagen door met Netflixen en boeken lezen. Uiteindelijk verbleef ik op de terugreis ook nog een nachtje in Doha omdat ik een overstap van 15 uur had in Qatar. Veel meer dan de rit van de luchthaven naar het hotel en v.v. heb ik niet gezien overigens.
 
Aantal reisdagen: 16
 

Op de Langtang Valley trek in Nepal
Op de Langtang Valley trek in Nepal
 

Mei

Medio mei nam David me last minute mee op een micro-avontuur in eigen land en kampeerden we een nachtje op loopafstand van ons huis tussen de edelherten en wilde zwijnen. Aansluitend ging ik naar Duitsland, eerst naar de Geierlay Hangbrug en daarna reed ik door naar het Zwarte Woud voor een wandeltrip over de Albsteig. Na slechts een weekendje thuis ging ik door naar Zuid-Limburg voor een 5-daagse workation met de Outdoorbloggers in Landal Hoog Vaals. Ik combineerde wandelen met werken en heel veel gezellig en waardevolle momenten met mijn collega bloggers.
 
Aantal reisdagen: 12
 

Wandelen op de Albsteig in Duitsland
Op de Albsteig in Duitsland
 

Juni

Begin juni vloog ik naar Griekenland voor een actieve reis op het vasteland van Griekenland. Ik beklom Mount Olympus, bezocht de hangende kloosters van Meteora en daalde af de Vikos kloof in. Ik was eerder nooit zo heel enthousiast over Griekenland als wandelbestemming, maar dit deel van het land heeft me echt aangenaam verrast en ik hoop er zeker nog eens terug te keren. Ook maakten David en ik een motortripje naar de Moezel en liep ik samen met medeblogger Jacomijn de Lee Trail in Luxemburg. Een heerlijke afwisselende reismaand dus!
 
Aantal reisdagen: 12
 

Beklimming van Mount Olympus
Beklimming van Mount Olympus
 

Juli

En toen gebeurde het ongelofelijke: ik was zowaar de hele maand juli niet op reis. Dat was eigenlijk onbewust zo gepland, maar eigenlijk ook wel prima. Ik wandelde over het Graafschapspad, bezocht diverse bloggersevenementen in Nederland en kon voor mijn gevoel ook lekker veel tijd met vrienden en bekenden doorbrengen. Kortom: een prima maand ondanks dat ik alleen maar in Nederland was en elke nacht thuis sliep.
 
Aantal reisdagen: 0
 

Op het Graafschapspad
Op het Graafschapspad bij Borculo
 

Augustus

Augustus stond in het teken van onze zomervakantie in Noorwegen. Uiteindelijk werd het Noorwegen en Zweden, mede vanwege het slechte weer in Noorwegen. We verbleven een week lang in een huisje in het Åkrafjord en daarna verkasten we naar Välädalen in Zweden, waar we een vierdaagse rugzaktrektocht door de bergen liepen.
 
Aantal reisdagen: 17
 

Møsevassbreen
Møsevassbreen in Noorwegen
 

September

Net zoals altijd staan de maanden september en oktober vaak in het teken van blogreizen die ik maak. Zo ook dit jaar. In september ging ik samen met David twee dagen naar het Waterland van Friesland en bezocht ik ook nog Flevoland voor drie dagen. Beiden super leuk en fijn om ook weer op pad te gaan in eigen land.
 
Aantal reisdagen: 6
 

Op de wandeling Stavoren - Hindeloopen
Op de wandeling Stavoren – Hindeloopen
 

Oktober

Oktober was mijn minst leuke maand dit jaar omdat ik met enkele tegenslagen te kampen kreeg. Ik wijd me er verder niet over uit, maar nadat ik van Mallorca terug kwam waar ik een weekje op workation was, moest ik noodgedwongen even al mijn afspraken en reizen afzeggen. Lastig voor een reislustig iemand als ik, maar wel even nodig.
 
Aantal reisdagen: 7
 

Mirador Boquer op Mallorca
Mirador Boquer op Mallorca
 

November

In november had ik mijn mooiste reis van het jaar gepland staan: mijn bezoek aan Nieuw-Zeeland. Ik keek er al ruim een jaar naar uit om weer terug te gaan en in november was het eindelijk zo ver! Ik vloog op 5 november via Auckland naar Nelson, wat er daarna gebeurde kun je terug lezen in mijn weekverslagen. Het was echt een perfecte maand die niet beter had kunnen zijn!
 
Aantal reisdagen: 26
 

Te Araroa
Op de Heaphy Track in Nieuw-Zeeland
 

December

Begin december was ik nog voor een aantal dagen in Nieuw-Zeeland en ik landde op 5 december weer op Schiphol. Toen was ik een goede twee weken thuis, om vervolgens in de auto te stappen naar Zweden, waar we op dit moment op vakantie zijn. We hebben een tiny house gehuurd waar we heerlijk twee weken niks doen, genieten van goede boeken, netflixen en lekker lui zijn. De perfecte afsluiting van een prachtig jaar wat mij betreft!
 
Aantal reisdagen: 10
 
Totaal aantal reisdagen in 2019: 126
 
In totaal was ik dus 34,5% van het jaar op reis, wat redelijk overeenkomt met mijn doelstelling om een derde van het jaar op reis te zijn. Op reis betekent voor mij trouwens weg van huis met minimaal 1 overnachting. Naast alle reisdagen maakte ik ook nog een prachtige dagwandelingen binnen Nederland, waaronder die door de Nieuwe Hollandse waterlinie en diverse mooie heidewandelingen op de Veluwe.
 

De hoogtepunten!

Het hoogtepunt van het jaar was mijn Nieuw-Zeeland reis, maar ook de release van mijn Podcast voor Avontuurlijke Vrouwen. Ik roep al jaren dat ik een eigen podcast wil en nu is het er eindelijk van gekomen. Daarnaast tikte ik afgelopen zomer met We12travel ruim 64.000 bezoekers per maand aan, een nieuw record in het bestaan van de website.
 
Op persoonlijk gebied gaat het inmiddels weer prima en heb ik mijn draai na Nieuw-Zeeland weer gevonden. Welke reizen ik in 2020 ga maken weet ik nog niet, tot nu toe heb ik alleen voor januari nog plannen. Ik ben de eerste dagen van januari dus nog in Zweden.
 
Dan ga ik medio januari voor een week naar Oostenrijk en eind januari ga ik met een vriendin een lang weekend naar Fins-Lapland. De rest van het jaar is nog volledig open, alhoewel ik vermoed dat ik wederom zal terugkeren naar IJsland en naar Nieuw-Zeeland. Deze bestemmingen hebben namelijk mijn hart gestolen en als er iets is dat ik geleerd heb het afgelopen jaar, is het dat ik liever terug ga naar plekken waarvan ik sowieso weet dat ik ze mooi vind, dan dat ik nieuwe plekken ga bezoeken in het kader van landjes tellen en een lijstje afvinken.
 
Wat ik nog wel even wil benadrukken is dat ik uitdrukkelijk niet op vakantie ga tijdens de meeste reizen. De enige echte vakanties die ik had afgelopen jaar waren die in Zweden en in Nepal. De rest van de tijd heb ik tussendoor gewoon gewerkt. Daarnaast waren de meeste korte reizen die ik maakte samenwerkingen en/of campagnes, oftewel blogreizen. Blogreizen zijn mijn werk, ik ga dus niet 126 dagen per jaar op vakantie, maar wel 126 dagen per jaar op reis. En dat is nogal een verschil zoals je begrijpt.
 

op de Posbank
Op de Posbank
 

Een woord van dank!

Ook wil ik graag nog even van de gelegenheid gebruik maken om te benadrukken dat ik me er bewust van ben dat zoveel reizen niet echt duurzaam is. Echter ben ik het afgelopen jaar wel bewuster om gegaan met het maken van keuzes wat campagnes betreft en reis ik eigenlijk niet meer per vliegtuig naar een bestemming waar je redelijkerwijs ook met de auto kan komen binnen een dag of twee. De enige vliegreizen die ik maakte binnen Europa waren IJsland, Mallorca en Griekenland. Daarnaast denk ik dat ik mijn steentje bijdraag op het gebied van duurzaamheid door veel te wandelen, een lokale gids te gebruiken en heb ik geen kinderen, iets was het minst duurzaam is van alles. Het is maar dat je het weet 😉
 
Dan rest me nu nog jullie een hele fijne jaarwisseling te wensen. Ik hoop dat jullie van mijn reisverhalen genoten hebben dit jaar en dat 2020 ook voor jullie een prachtig en reislustig jaar gaat worden!
 

4 Comments

 • Gudrun

  Wow, amazing places you went to!! Although I didn’t go anywhere fancy or far away this year I got as many days of travelling as well -121 plus a few days on the seaside I didn’t take notes of. Apart from our summer vacation in France it was all about my long distance relationship, visiting friends and family plus yoga teacher trainings. Looking fwd to 2020 and to travel more just for the sake of travelling.

  • anto

   yeah it was quite a good year. Yours still sounds pretty good when it concerns the number. We should meet again someday in 2020 or take a little trip in Germany together. All the best to you and Ralph for the new year! <3

 • Marcella Molenaar

  Mooi reisjaar Anto! Je hebt veel verschillende bestemmingen bezocht en lekker veel de natuur ontdekt. Je hebt mij weer enthousiaster gemaakt om terug te gaan naar Nieuw-Zeeland. Maar eerst naar Australië straks 🙂 Zoveeeel zin in! Ik wens je alle goeds voor 2020!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *