nepal

Ja, we gaan nog steeds naar Nepal!

Een korte blog over Nepal vandaag. Er is al veel over geschreven door mede-bloggers, die diep in de rouw zijn over de recente aardbevingen in Nepal. Het moment dat de aarde schudde en het leven van duizenden onschuldige wegnam. Het moment dat een prachtige plek kapot maakte…

 

Veel mensen hebben ons de afgelopen tijd gevraagd of we nog steeds naar Nepal willen na de aardbevingen. Ze vragen zich af, of we nog wel naar een land willen dat in puin ligt en in de rouw is.

 

Nog geen seconde hebben we getwijfeld of we zouden gaan. Want de mensen in Nepal hebben ons nodig. Ze hebben de toeristen zo enorm hard nodig, vanwege het geld maar ook om te verkondigen dat Nepal nog steeds de moeite waard is om te bezoeken. Door gewoon zoals gepland naar Nepal te gaan, helpen we ze hiermee. Al is het maar een klein beetje…

 

Op dit moment hebben we geen idee of we nog steeds wel naar Everest Base Camp kunnen. Na het zien van een verschrikkelijke video van een stel klimmers die bedolven werden onder een lawine, besloot ik niet meer op zoek te gaan naar informatie. Onze trip is nog een tijdje weg en wie weet wat er allemaal nog gaat gebeuren de aankomende maanden. We hebben nog geen contact gezocht met het buro dat onze trek geboekt heeft omdat ze vast betere dingen te doen hebben dan toekomstige klanten informeren over hun trek. We willen ze niet lastigvallen met onze vragen, als het eenmaal zo ver is, horen we het vanzelf wel of het nog mogelijk is naar EBC te lopen. Zo niet, dan gaan we gewoon iets anders doen. Er is vast wel een andere mooie trek die we kunnen lopen en een andere manier om de Mount Everest te bewonderen.

 

Dit is een teken dat ik enorm ben veranderd de afgelopen jaren wat reizen betreft. Vroeger spijkerde ik mijn reizen het liefst volledig vast en plande ik het van minuut tot minuut. Het reizen van de afgelopen jaren heeft me een stuk relaxter gemaakt, zo volgepland reizen wil ik niet meer.

 

Men vraagt me of ik bang ben om naar Nepal te reizen vanwege het gevaar dat er opnieuw een aardbeving plaats gaat vinden. Ik ben er niet bang voor. We zijn al naar zoveel potentiële gevaarlijke plekken geweest. Zo waren we in de buurt van Christchurch toen hier een flinke aardbeving plaatsvond en was er een paar dagen voor we naar Peru vlogen ook een flinke schok waardoor we acuut ons reisschema omgooiden om de rampplek te omzeilen. We hebben vulkanen beklommen die niet veel later uitbarstten en plekken in de wereld bezocht die inmiddels niet of nauwelijks meer te bezoeken zijn aangezien moeder natuur er heeft huisgehouden.

 

Er is geen manier om van het gevaar vandaan te blijven. Als je dat wilt, kun je beter gewoon thuis achter de tv blijven zitten. En vervolgens dood gaan in je slaap, met heel veel spijt van de dingen die je nooit gedaan hebt omdat het wellicht gevaarlijk was.

 

Dus bij deze nogmaals het antwoord op de zo veel gestelde vraag: ja we gaan nog steeds naar Nepal. We willen nog steeds naar de Everest en het Base Camp, als dat überhaupt nog mogelijk is. We willen de Nepalese bevolking helpen hun land weer op te bouwen. En dat lukt niet door weg te blijven.

 

Dank je voor het delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *